Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 16 september 2004.

Bijschriftdonderdag, 16 september 2004

Het dorp

Je hebt het platteland, je hebt gehuchten en buurtschappen, je hebt dorpen, grote en kleine en je hebt steden

Economiedonderdag, 16 september 2004

Start nieuwe botenhuizen in Heeg

Heeg - In het Friese Heeg wordt binnenkort begonnen met de bouw van een nieuw watersportproject. Onder de naam Hof van Heegh komt aan de oostkant van die plaats een jachtclub die bestaat uit 28 botenhuizen en 22 buitenligplaatsen aan de kopsteiger. Het gebouw krijgt een bijzondere vormgeving, terwijl de botenhuizen - allen met garage - zowel een binnen- als een buitenligplaats hebben.

Economiedonderdag, 16 september 2004

De handel en wandel van Kooistra in Dokkum

Dokkum - ,,Die pluche beesten, wat wil je daarvoor betalen?’’, vraagt zoon Eric. ,,Doe maar 1000 euro’’, zegt Dirk Kooistra, uiterlijk achteloos het soort en de hoeveelheid beren inschattend. ,,Die zijn hier per ongeluk bezorgd’’, zegt Dirk Kooistra. ,,We hebben de leverancier gebeld en die wilde weten wat we ervoor over hebben.’’

Hoofdartikeldonderdag, 16 september 2004

Graaien en lawaai

De rel rond de graaiende ambtenaren van het ministerie van Onderwijs is alweer (bijna) voorbij. De zaak waar het om gaat is wat kleiner dan de aandacht ervoor suggereert. In de eerste plaats vanwege het bedrag. Nog geen anderhalf miljoen euro is niet veel op het totaal van de (personeels)uitgaven van het ministerie. Het kabaal dat in de Kamer werd gemaakt door te rammelen met wc-potten die met dat geld gekocht hadden kunnen worden, was daarom vooral populistisch geklets. In de tweede plaats omdat op ieder ministerie dingen gebeuren waarin de regels niet voorzien. Een minister of de top wil een specifieke deskundigheid binnenhalen, bijvoorbeeld. Die moet worden ‘gekocht’ volgens de ‘marktwaarde’. En soms ligt die hoger dan de regels voorzien.

Regiodonderdag, 16 september 2004

Noorden kan blijven rekenen op rijkssteun

Den Haag - De Tweede Kamer wil dat de rijkssteun voor het Noorden na 2006 niet abrupt wordt beëindigd, maar geleidelijk wordt vervangen door projectgerichte subsidies. Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft daarom niet genoeg aan de zestig miljoen euro die ze per jaar wil verdelen over een aantal economisch sterke regio’s in het land; er moet geld bij voor de noordelijke provincies.

Regiodonderdag, 16 september 2004

Grote weidevogelzones nodig

Leeuwarden – De bescherming van de weidevogels in ons land moet drastisch anders. De afgelopen dertig jaar heeft het weidevogelbeleid niet geleid tot een toename van het aantal weidevogels. Om deze soorten voor de toekomst te behouden, moeten ze in enkele grote kerngebieden worden beschermd.

Regiodonderdag, 16 september 2004

‘Máxima mag wel blijven, als collega’

Heerenveen – Medewerkers van de fietsfabriek Batavus in Heerenveen lopen koortsachtig heen en weer, duidelijk nerveus voor het aanstaande bezoek. Prinses Máxima komt een kijkje nemen in de fabriek, vanwege het honderdjarig bestaan van Batavus. De medewerkers worden niet teleurgesteld. Na een lange ochtend wachten is ze daar toch eindelijk. Stralend als altijd, en elegant gekleed met een zalmkleurig jasje en rok, bijpassende hoed en hooggehakte open schoenen. Het bezoek verloopt zo losjes dat medewerkers het zelfs aandurven tegen de regels in te handelen. De prinses lijkt het wel te waarderen.

Regiodonderdag, 16 september 2004

Versobering busvervoer ‘verarming’ voor dorp

Leeuwarden - Een verarming voor het dorp. Dat zegt voorzitter Anne Landman van Dorpsbelang Follega/Eesterga over het schrappen van ritten op lijn 42, de enige buslijn die nog door het dorp komt. Landman is ,,der net wiis mei’’, maar toont toch ook begrip. ,,Der sitte net in soad minsken yn’e bus. Fanút NoordNed besjoen begryp ik wol dat se op dizze lijn skrasse’’, zegt hij.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 september 2004

De stille pijn van kinderloosheid

Sneek – ‘Wij nemen nu een kind’. Het is een opmerking die veelal gemakkelijk gemaakt wordt. Maar voor velen bij wie de kinderwens onvervuld blijft, kan zo’n uitspraak enorm pijn doen. Ds Maarten Mook, gereformeerd predikant in Sneek, besteedde afgelopen zomer zijn studieverlof aan het onderwerp.

Geloof & Kerkdonderdag, 16 september 2004

Kerkinactie roept boer op: stel boerderij open

Leeuwarden – Kerkinactie wil consumenten en producenten van landbouwproducten dichter bij elkaar brengen. De hulporganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland werkt aan een brochure die dat moet bewerkstelligen.

Weerdonderdag, 16 september 2004

Warm en zonnig

Het wordt vandaag een fraaie dag met temperaturen rond 17 à 18 graden en vrij zonnig weer. Morgen wordt het warm en vrij zonnig met temperaturen rond 19 graden. Het waait dan wel steviger in het Waddengebied en op het IJsselmeer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties