Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 16 oktober 2009.

Cultuurvrijdag, 16 oktober 2009

Schriftelijke vragen CDA over nieuw beleid Buma/Stemra

Leeuwarden - Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Hirsch Ballin (Justitie) en Plasterk (Cultuur) over de nieuwe regels van Buma Stemra, waarover het Friesch Dagblad woensdag berichtte. Buma/Stemra wil de administratie van muziekgebruik bij koren en korpsen verscherpen. Muziekverenigingen moeten hierdoor precies bijhouden welke werken ze wanneer tijdens repetities of concerten spelen.

Cultuurvrijdag, 16 oktober 2009

opent Noordelijk Film Festival

Leeuwarden - Het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden opent dit jaar met Das Weisse Band van Michael Haneke. Deze film werd eerder dit jaar bekroond met de Palme d’Or, de belangrijkste filmprijs van het filmfestival van Cannes.

Cultuurvrijdag, 16 oktober 2009

‘Feddema hâldt syn eigenheid’

Boalsert - De histoaryske riedseal fan it gemeentehűs yn Boalsert wie juster it dekor fan de útrikking fan de Gysbert Japicxpriis oan dichter Anne Feddema foar syn dichtbondel Reidhintsje op ’e Styx. Boargemaster Vroegindeweij wiisde de lytse hűndert oanwęzigen derop dat it monumintale stedhűs it bęste plak is foar de plechtichheid; heit Japix hat noch holpen mei de bou fan de riedseal en de jonge Gysbert hat dęr mooglik dus noch boarte.

Economievrijdag, 16 oktober 2009

‘Beprijzen CO2-uitstoot duur voor glastuinbouw’

Wageningen - Wanneer alle CO2-emissierechten in de glastuinbouw geveild worden, heeft dit een forse aantasting tot gevolg van de concurrentiepositie van de Nederlandse sector. De kosten stijgen en de productie daalt hierdoor. Dit stelt het Landbouw-Economisch Instituut (LEI).

Economievrijdag, 16 oktober 2009

Minister geeft steun aan nieuwe weersverzekering

Den Haag - Boeren kunnen zich binnenkort verzekeren tegen schade door verschillende extreme weersomstandigheden. Minister Verburg van Landbouw stelt een subsidieregeling open waardoor verzekeraars een gunstige brede weersverzekering kunnen maken. De premie voor deze brede weersverzekering wordt de komende twee jaar voor bijna 65 procent betaald door het ministerie van LNV.

Hoofdartikelvrijdag, 16 oktober 2009

Cameracontrole

Zomaar een bericht in de krant van de afgelopen week. Boven de Nederlandse snelwegen hangen camera’s die alle kentekens scannen. Met dit zogenoemde ANPR-systeem worden gegevens gekoppeld aan namen en adresgegevens. Dat ondervond een automobiliste toen zij bericht kreeg van Rijkswaterstaat met het verzoek om in verband met de filebestrijding op een ander tijdstip van huis te vertrekken. Hoe kon Rijkswaterstaat weten hoe laat zij dagelijks van huis ging? Het bleek dat de rijksdienst de gegevens over haar mobiliteit zomaar had gekregen via het ANPR-systeem.

Regiovrijdag, 16 oktober 2009

Nieuwe wegen met behoud van oude wandelpaden

Earnewâld - De provincie Fryslân gaat de aanleg van nieuwe wegen voortaan combineren met het herstel van oude (kerk)paden. Een nieuw stuk infrastructuur moet er in de toekomst ook voor zorgen dat cultuurhistorische waardevolle elementen in een gebied versterkt worden.

Regiovrijdag, 16 oktober 2009

Blind een broodje pindakaas smeren valt niet mee

Leeuwarden - ,,Blind zijn is best leuk”, volgens Witish Guptar. ,,Maar dan wel voor één dagje!” De eerstejaars vmbo-leerling van csg Comenius in Leeuwarden deed gisteren mee aan een project om inzicht te krijgen in het dagelijks leven van blinden.

Regiovrijdag, 16 oktober 2009

Wordt biogas van koeienpoep gemaakt? Nou já zeg!

Lioessens - Hoe kan een vogel op een hoogspanningskabel zitten? Waar komt de stroom uit het stopcontact vandaan? Kinderen van groep 7/8 van cbs De Griffel in Lioessens kregen gisteren tijdens een speciale elektriciteitsles antwoord op al hun vragen.

Regiovrijdag, 16 oktober 2009

‘Ferwert’ stort niet extra voor vaarroute

Ferwert - De gemeenteraad van Ferwerderadiel wil eerst meer duidelijkheid, voordat ze nog eens 82.000 euro uittrekt voor het beter bevaarbaar maken van de Noordelijke Elfstedenvaarroute. Burgemeester Van den Berg moet duidelijker maken waar het geld voor nodig is.

Regiovrijdag, 16 oktober 2009

Muziekschool a7 kan salarissen niet betalen

Heerenveen - Een faillissement van de muziekschool Centrum voor de Kunsten a7 in Zuidoost-Fryslân lijkt onafwendbaar. De organisatie kan de salarissen van de 130 personeelsleden over de maand oktober niet meer betalen. De stichting staat 22.000 euro in het rood bij de Rabobank, die een krediet van twee ton inmiddels heeft ingetrokken.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 oktober 2009

Geldstraf voor directeur bibliotheek Emden

Emden - De voormalige directeur van de Johannes a Lasco Bibliotheek, dr. Walter Schulz, moet een geldboete betalen van 3600 euro. Dat heeft de rechtbank in het Duitse Aurich deze week bepaald.

Geloof & Kerkvrijdag, 16 oktober 2009

Jongeren aan de slag met thema gerechtigheid

Leeuwarden - Met een bezoek aan de kantonrechter, een speurtocht door de binnenstad, cabaret en een viering denken jongeren in Leeuwarden dit weekend na over het thema gerechtigheid. Onder het motto ‘Recht uit het hart’ houdt Solidair Friesland haar zesde jongerenweekend.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties