Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 17 januari 2006.

Bijschriftdinsdag, 17 januari 2006

Ballast

Mensen gooien vaak iets weg. Ze denken het niet meer nodig te hebben.

Cultuurdinsdag, 17 januari 2006

Leeuwarder Oldehove is tijdelijk vuurtoren

Leeuwarden - De Oldehove in Leeuwarden wordt in februari en maart omgetoverd tot vuurtoren. De transformatie vindt plaats vanwege de uitvoering van de theatervoorstelling Leeuwarden aan Zee . Dat heeft het collectief BUOG, Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen, uit Akkrum maandag gemeld.

Cultuurdinsdag, 17 januari 2006

CKV Topper Award voor De Harmonie en Bogerman Sneek

Leeuwarden - Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden en christelijke scholengemeenschap Bogerman in Sneek krijgen deze maand een CKV Topper Award 2006 uitgereikt. De prijs van Stichting CJP is bedoeld voor culturele instellingen en scholen die goede prestaties leveren op het gebied van het vak Cultureel Kunstzinnige Vorming.

Cultuurdinsdag, 17 januari 2006

Veelheid aan nieuwe titels op boekenmarkt

In het Amsterdamse Theater de Meervaart werd maandag de voorjaarsbeurs ‘Vers voor de pers’ gehouden, georganiseerd door de CPNB. De Nederlandse uitgevers toonden in zo’n honderd stands hun nieuwe aanbieding aan pers.

Dossierdinsdag, 17 januari 2006

Het hockeysucces van Roelant ‘Goldmans’


Economiedinsdag, 17 januari 2006

Scheepswerven vrezen groot personeelstekort

Zoetermeer – De scheepswerven vrezen dat zij binnen enkele jaren een groot tekort aan geschoold personeel hebben. Jonge mensen kiezen steeds minder voor technische opleidingen. Daarbij bestaan er bijna geen specifieke opleidingen voor scheepsbouw. Brancheorganisatie VNSI zoekt naar oplossingen voor dit probleem, maar ziet die niet op korte termijn.

Economiedinsdag, 17 januari 2006

Harense Smid sluit 15 filialen; 150 banen weg

Oss - Bij de winkelketen de Harense Smid (consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten) verdwijnen door een reorganisatie 150 banen. In de helft van de gevallen zal sprake zijn van gedwongen ontslag, maakte het bedrijf gisteren bekend. Nog eens 75 medewerkers zullen via herplaatsing en natuurlijk verloop afvloeien. Het aantal filialen wordt teruggebracht van vijftig naar 35. De vestigingen in het Noorden blijven allemaal open. In Fryslân heeft de Harense Smid vestigingen in Leeuwarden, Drachten en Heerenveen.

Economiedinsdag, 17 januari 2006

Denemarken ontdekt eigen ‘Waddengoud’

Ribe – Ook Denemarken ontdekt de kansen van streekproducten uit het waddengebied. Ondernemers, VVV en universiteit in het Deense toeristenstadje Ribe hebben met belangstelling geluisterd naar de Nederlandse ervaring met het streekproduct Waddengoud, zo maakte M. Rijsselberghe van Stichting Waddengroep gisteren bekend.

Economiedinsdag, 17 januari 2006

Maat wil overschot suiker voorkomen met kleiner quotum

Straatsburg – Europarlementarier Albert Jan Maat (CDA) wil dat het europarlement het suikerquotum verlaagt om een groter overschot van suiker op de Europese markt te voorkomen. Vooral door nieuwe WTO-afspraken verwachten experts dat er dit jaar een overschot ontstaat van twee miljoen ton. ,,In oktober zijn er maatregelen nodig om dit overschot aan te pakken. De Europese Commissie zal tegen die tijd waarschijnlijk besluiten suiker uit de markt te nemen en verplicht op te slaan.”

Hoofdartikeldinsdag, 17 januari 2006

D66, de militairen…

Is er sprake van een domme misrekening of hebben we te maken met een blijk van intelligent politiek inzicht? Het gaat over de positie van D66 in de Tweede kamer, met betrekking tot de uitzending van Nederlandse militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. De houding van Bakker in de Tweede Kamer én die van met name minister Pechtold in het kabinet, is voor velerlei uitleg vatbaar. Hun halsstarrigheid om tegen een nieuwe Nederlandse missie te zijn kan het gevolg zijn van een diepe overtuiging dat de Nederlandse militairen voor een onmogelijke opgave staan. Bijvoorbeeld omdat er feitelijk sprake is van oorlog. Of omdat de Nederlanders niet anders kunnen doen dan treden in de voetsporen van het Amerikaanse programma voor ‘durende vrijheid’ ( enduring freedom ). En dat laatste willen we als Nederland zeker niet; de Amerikanen maken zich gehaat in hun pogingen democratie te brengen, door hun hardhandige en vernederende houding. Als deze overtuiging D66 beheerst, gaat er toch iets mis in de hoofden van de Kamerleden. Want er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de Navo dat Nederland zijn ‘eigen’ missie kan uitvoeren. Die afspraken krijgen ook handen en voeten; zodat er werkelijk sprake van kan zijn dat Nederland een zelfstandige, herkenbare missie kan uitvoeren. Minister Bot verklaarde dat na aandringen van Nederland de politiechef in het gebied wordt vervangen, net als de gouverneur. Beiden functioneren te veel binnen de grenzen van stam- en clanverband.

Regiodinsdag, 17 januari 2006

Statushouders krijgen met moeite woning

Damwoude - Kleinere gemeenten in Fryslân hebben moeite om asielzoekers met een verblijfsvergunning aan onderdak te helpen. Vooral in Noordoost-Fryslân lopen de achterstanden op, blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van Justitie. Gemeenten als Kollumerland, Achtkarspelen en Dantumadeel moeten nog tientallen huizen vrijmaken voor vluchtelingen.

Regiodinsdag, 17 januari 2006

Tijd dringt voor Heidaschool

Munnikeburen – De Wethouder A. Heidaschool in Munnikeburen moet snel stappen ondernemen om het onderwijs te verbeteren. Al jaren oordeelt de inspectie negatief. Gisteravond werd de gemeenteraad van Weststellingwerf geďnformeerd over het verbeterplan. Donderdag volgen de ouders.

Regiodinsdag, 17 januari 2006

Dakloze veelplegers in ‘asohuis’

Leeuwarden – Acht daklozen die in Leeuwarden aan de lopende band misdrijven begaan, worden mogelijk ondergebracht in zogenoemde ‘aso-containers’. De acht zijn volgens burgemeester Dales verantwoordelijk voor bijna de helft van alle overlastmeldingen en bekeuringen in de stad. Ze weigeren hulp om van hun verslaving af te komen.

Regiodinsdag, 17 januari 2006

Burger heeft nog niet zoveel aan ‘diegiedee’

Lemmer - Al gehoord? Het Postbus 51 spotje waarin wordt aangekondigd dat u paspoort, rijbewijs en meer van dat soort officiële documenten voortaan vanuit uw luie stoel kunt bestellen?

Regiodinsdag, 17 januari 2006

Directeur ziekenhuis Heerenveen stapt op

Heerenveen – Directeur Jan van Leerzem van ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen stapt op, heeft hij gisteren bekendgemaakt. Aanleiding is een verschil van mening met de medische specialisten over hun activiteiten in privéklinieken. Van Leerzem was van mening dat de specialisten het ziekenhuis oneigenlijk beconcurreren. Ook waren er interne meningsverschillen over hoe het begrotingstekort van een miljoen euro opgelost zou moeten worden.

Geloof & Kerkdinsdag, 17 januari 2006

‘Laat je bespelen door het vuur van de Geest’

Groot-Ammers - ,,Kerken kunnen het zich in de huidige tijd niet meer permitteren zich druk te maken om details. En voor sommige is het al te laat.’’ Het zijn pittige uitspraken van zanger en theoloog Rob Favier (51).

Geloof & Kerkdinsdag, 17 januari 2006

Evenwichtig inzicht in de islam

Frank Peters, een Noord-Amerikaanse islamoloog, heeft een prachtige inleiding in de islam geschreven, die bovendien in goed Nederlands is vertaald.

Sportdinsdag, 17 januari 2006

Samaras stuurt aan op breuk met Heerenveen

Heerenveen – Na het vertrek van Klaas Jan Huntelaar naar Ajax lijkt ook Georgios Samaras Fryslân de rug te gaan toekeren. De twintigjarige Griekse aanvaller heeft maandag een arbitragezaak aangespannen tegen SC Heerenveen. Op die manier hoopt hij een breuk te forceren met zijn huidige werkgever en aan de slag te kunnen bij Manchester City.

Sportdinsdag, 17 januari 2006

Sparta wil Thomas Prager huren

Heerenveen - De kans is groot dat Thomas Prager het seizoen op huurbasis afmaakt bij Sparta Rotterdam. De twintigjarige Oostenrijkse middenvelder moet bij de club uit Rotterdam de acute nood lenigen nu Sparta-trainer Wiljan Vloet door de absentie van Kaita (Afrika Cup) en Jan Michels (geschorst) dun in de middenvelders zit.

Sportdinsdag, 17 januari 2006

Baanrecord voor B-junior Berden de Vries

Heerenveen - Berden de Vries uit Gieterveen heeft tijdens selectiewedstrijden op Thialf het baanrecord voor jongens junioren B aangescherpt.

Weerdinsdag, 17 januari 2006

Perioden met regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties