Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 17 januari 2007.

Agendawoensdag, 17 januari 2007

Klassiek

Cultuurwoensdag, 17 januari 2007

Geschriften in Oudfries samen in standaardwerk

Leeuwarden - De hoogtepunten uit de Oudfriese geschriften zijn binnenkort toegankelijk voor een breed publiek. Het overzicht van de Friese klassieken is samengesteld, vertaald en van een inleiding voorzien door Oebele Vries van het Fries Instituut in Groningen.

Economiewoensdag, 17 januari 2007

Meer winst en omzet VDL Groep

Eindhoven - De VDL Groep, fabrikant van halffabrikaten en eindproducten zoals bussen bij de vestiging in Heerenveen, heeft het afgelopen jaar een omzet gerealiseerd van 1,34 miljard euro, bijna 16 procent meer dan in 2005. De nettowinst steeg van vijftig miljoen euro naar circa zestig miljoen euro. Toch zijn er tegenvallers. Door leveringsproblemen met de bussen nam de winst van de busdivisie af.

Economiewoensdag, 17 januari 2007

Materiaal bepaalt kosten bouw

Leeuwarden - De bouw wordt de komende jaren geconfronteerd met oplopende kosten. Dat verwachten bouwers naar aanleiding van berichten over de nieuwe cao-afspraken. Werknemers in de bouw krijgen de komende twee jaar 7,25 procent meer loon. ,,Maar niet alleen de personeelskosten stijgen de komende jaren sterk”, vertelt eigenaar Henk Brander van bouwbedrijf Burggraaf Bolsward. ,,Vooral de materiaalkosten zullen de komende jaren sterk omhoog gaan. Voorheen waren de kosten van materiaal in verhouding tot de personeelskosten hoog. Nu is dat andersom. Maar doordat China veel materiaal vraagt, zullen de kosten voor materiaal de komende jaren fors hoger worden.” Directeur Berend Talsma van VDM in Drachten ondersteunt deze visie. Hij merkt op dat er nog een derde factor is die de kosten sterk doet stijgen. ,,Ook de grondprijzen van terreinen waar gebouwd moet worden, lopen steeds verder op.” Brander signaleert nog een andere factor die incidenteel sterk meespeelt. ,,Steeds meer mensen willen luxe in hun huis. Daardoor stijgen de installatiekosten bij de bouw van een woning soms sterk. Vroeger ging het om een aandeel van gemiddeld 4 of 5 procent. Nu loopt dat soms op tot een kwart van de bouwkosten.”

Economiewoensdag, 17 januari 2007

Meer zelfstandigen zonder personeel

Groningen - Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp) is de afgelopen jaren fors gegroeid. Dat meldt J. Marrink van de Stichting ZZP Nederland. ,,Officiële cijfers zijn er niet omdat deze mensen niet als zodanig bij de Kamer van Koophandel zijn geregistreerd, maar door onze contacten met diverse branches en via reacties op onze website zijn we ervan overtuigd dat het aantal in de afgelopen drie jaar is verdubbeld.” Meer dan 80.000 mensen starten in 2006 een eigenonderneming. Vooral zzp’ers vormen volgens de organisatie een groot deel van de startende ondernemers in Nederland.

Economiewoensdag, 17 januari 2007

Beter levenkippen gevolgd door varkens en koeien

Leeuwarden - Het initiatief van de Dierenbescherming en het bedrijfsleven om vleeskippen te produceren die minder snel groeien dan de dieren in de bioindustrie, krijgt na dit jaar mogelijk navolging in andere takken van de veehouderij.

Economiewoensdag, 17 januari 2007

Geen stress, hier is de weddingplanner

Heerenveen - Een bruiloft is wel zelf te regelen, maar dat kost veel tijd en veel stress, vinden Marijke de Vries (43) en Janny Elzinga (41) van Weddingplanner Extra uit Heerenveen. Samen organiseren zij morgen een trouwbeurs in Het Colosseum in Dokkum.

Expowoensdag, 17 januari 2007

Appelscha, Bezoekerscentrum: expo 'Vogels in de winter', t/m 15 mrt.

Hoofdartikelwoensdag, 17 januari 2007

Iran levensgevaarlijk...

De berichten dat Israël of de Verenigde Staten van plan zijn Iran aan te vallen worden steeds hardnekkiger. Om te voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt, zouden beide landen een preventieve aanval overwegen. Of Israël en de VS dat werkelijk willen, zeggen ze vanzelfsprekend niet. Maar dat ze redenen hebben zich ongerust te maken over de Iraanse dreiging is zonneklaar. Iran heeft in de grondwet opgenomen dat het streeft naar de vernietiging van de Joodse staat. De Iraanse president Ahmadinejad ontkent de Holocaust en heeft Israël een kankergezwel genoemd dat verwijderd moet worden. De radicale sjiitische moslim Ahmadinejad ziet voor zichzelf een rol weggelegd als wegbereider van de twaalfde, verborgen, imam om het einde der tijden (de apocalyps) te bespoedigen met een aanval op Israël.

Regiowoensdag, 17 januari 2007

Provincie is vertragingen helemaal zat

Leeuwarden - De provincie Fryslân heeft meer dan genoeg van de vertragingen in het openbaar vervoer. Gedeputeerde Baas gaat maandag een ernstig gesprek voeren met Arriva-directeur A. Hettinga. Die moet de problemen tussen nu en half april oplossen.

Regiowoensdag, 17 januari 2007

‘Het gaat fout met de ov-chipkaart’

Leeuwarden - Het gaat de verkeerde kant op met de ontwikkeling van de ov-chipkaart, het nieuwe algemene vervoerbewijs voor bus, trein, tram en metro. Dat stelt Rover, de belangenorganisatie van reizigers. Rover heeft een brandbrief geschreven, waarin met name demissionair minister Peijs van Verkeer harde kritiek krijgt.

Regiowoensdag, 17 januari 2007

Grote enquęte naar beheersing Fries

Leeuwarden - 32.500 inwoners van Fryslân kunnen vandaag een enquęteformulier op de deurmat verwachten. Gedeputeerde Staten van Fryslân laten een zogenaamde quick scan uitvoeren naar de beheersing van het Fries. Het dagelijks bestuur van de provincie wil meer inzicht krijgen in hoe goed de Friese bevolking de vier basisvaardigheden verstaan, lezen, praten en schrijven beheerst. De uitkomsten van de enquęte worden gebruikt als opstap naar het wetenschappelijk taalonderzoek Taal yn Fryslân diel III van de Fryske Akademy. Dat onderzoek is voor het laatst uitgevoerd in 1995. Volgens de doelstellingen van de concept taalnota moet minstens 95 procent van de inwoners van Fryslân Fries verstaan en moet 70 procent het voldoende kunnen lezen en redelijk kunnen praten.

Regiowoensdag, 17 januari 2007

Gemeente en jeugd Fűgellân om tafel

Dokkum - Het jongerenwerk in Dokkum gaat in gesprek met de jeugd uit de Fűgellannen. Een groep zorgt al zo’n anderhalf jaar voor overlast bij de supermarkt aan de Houtduif. Afgelopen weekeinde liep het uit de hand en ramde een van hen de winkelpui met een trekker.

Regiowoensdag, 17 januari 2007

Topjaar voor ijsstadion

Heerenveen - IJsstadion Thialf in Heerenveen beleeft een topjaar. De belangstelling voor het recreatieschaatsen is tot nu toe vele malen groter dan in dezelfde periode vorig jaar.

Regiowoensdag, 17 januari 2007

Jeugdhulp krijgt ondersteuning CHN-docenten

Leeuwarden - Jeugdhulp Friesland en docenten van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) hebben een overeenkomst gesloten over het opzetten van zogenaamde Communities of Practice. Docenten van de afdeling Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Creatieve Therapie gaan met Jeugdhulp praktijkgericht onderzoek doen om zo de beschikbare kennis en ervaring die er in Fryslân is, te bundelen. Met evaluaties moet het aanbod van de jeugdhulpverlening beter worden. Tegelijk kunnen de nieuwe inzichten stof opleveren voor het lesprogramma van de CHN.

Regiowoensdag, 17 januari 2007

Raad erkent fouten rond Duinenzathe

Oosterwolde - De gemeenteraad van Ooststellingwerf heeft zichzelf als medeschuldige aangewezen voor wat er is misgegaan rond de verplaatsing van pretpark Duinenzathe. De raad accepteert de conclusies uit het vernietigende rapport dat de Rekenkamer vorige maand presenteerde. Dat onderzoek gebeurde op verzoek van de raad.

Sportwoensdag, 17 januari 2007

Niek Loohuis wil stapje voor stapje omhoog

Leeuwarden - ,,Toen ik het Abe Lenstra-stadion zag, was ik meteen verkocht”, vertelt Niek Loohuis (20), de jongste aanwinst van SC Heerenveen. ,,De sfeer en mentaliteit van SC Heerenveen spreekt me enorm aan. Ik denk dat het voor mijn ontwikkeling een goede club is.”

Sportwoensdag, 17 januari 2007

Tienstra volgt Brandsma op

Franeker Pieter Tienstra is de nieuwe bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB). Tienstra volgt Johannes Brandsma op, die als trainer nog wel aan de ploeg verbonden zal blijven.

Sportwoensdag, 17 januari 2007

Heerenveen wil vrouwenvoetbal

Heerenveen De kans is niet ondenkbaar dat er binnenkort bij Sportclub Heerenveen professioneel vrouwenvoetbal valt te bewonderen. Liefst zestien clubs uit het betaald voetbal toonden gisteren tijdens een bijeenkomst belangstelling voor de opzet van een eredivisie voor vrouwen.

Sportwoensdag, 17 januari 2007

Dames Heerenveense Boys uit de competitie

Heerenveen Heerenveense Boys heeft het eerste damesteam, dat uitkomt in de eerste klasse B, uit de competitie genomen. De club zag geen mogelijkheden, door diverse tegenslagen, nog een representatief team op de been te brengen voor de rest van het seizoen en wilde niet het tweede elftal daardoor duperen.

Weerwoensdag, 17 januari 2007

Storm!

Vanmiddag regent het soms hard en het is onstuimig. Aan zee neemt de wind later al toe tot hard tot stormachtig. Morgen krijgen we storm en in de avond mogelijk zware storm (10 Bft). Ook landinwaarts zijn (zeer) zware windstoten mogelijk. Het regent bij 12 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties