Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 februari 2012.

Cultuurvrijdag, 17 februari 2012

Friese koren gaan werken aan presentatie

Leeuwarden | Friese koren die willen werken aan hun presentatie op het podium kunnen een cursus volgen bij Keunstwurk. Dramadocent Philip Curtis brengt de zangers in vier vrijdagmiddagen de basisvaardigheden bij van effectief muziektheater. Keunstwurk wil met deze cursus, in navolging van het televisieprogramma Korenslag, koren bewust maken van de winst die er valt te halen qua show en entertainment. Begonnen als internationaal opera- en musicalzanger en regisseur, werkt Curtis nu als docent op de conservatoria van Den Haag en Groningen. De cursus begint op 9 maart.

Cultuurvrijdag, 17 februari 2012

Museum Belvédère verwerft schilderij van Jan Mankes

Heerenveen | Museum Belvédère in Heerenveen kan een belangrijk schilderij van Jan Mankes aan de collectie toevoegen. Het gaat om Sneeuwlandschap met sloot dat Mankes in de directe omgeving van het museumgebouw schilderde. Mankes maakte het schilderij in 1913, toen hij in De Knipe woonde.

Economievrijdag, 17 februari 2012

Bloemkool duur, spruitjes bijna niet meer te krijgen

Sint Annaparochie | Veel groenten zijn op dit moment erg duur. Door de vorst van de afgelopen weken zijn er zowel in Nederland als in Spanje problemen met de oogst. ,,In blomkoal kostet sa’n trije euro yn de winkel, wylst dat gewoanwei yn dizze tiid mar twa euro is”, vertelt Riny Smeding van groothandel Smeding Groenten en Fruit. ,,Yn Spanje hat it de ôfrûne wiken fêrzen. Dêrtroch is it groeiproses fan grienten as blomkoal en iisberchslaad mei in pear wiken fertrage. Dit betsjut dat it oanbod fan grienten minder grut is, en dus wurdt de priis heger.” De prijs is waarschijnlijk over twee weken weer op normale hoogte.

Economievrijdag, 17 februari 2012

Mogelijk doorstart bouw- en renovatiebedrijf De Graaf

Engwierum | Het uit 1883 stammende familiebouwbedrijf De Graaf in Engwierum is door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. De bouwer, die gespecialiseerd is in restauratie van monumentale panden, had dat zelf aangevraagd.

Economievrijdag, 17 februari 2012

Werkloosheid Fryslân in januari afgenomen

Leeuwarden | 22.496 Friezen waren eind januari op zoek naar een baan via het UWV. Dat is een daling met 1,9 procent ten opzichte van december. De werkloosheid nam daarmee voor het eerst in vier maanden weer af. Ook vergeleken met januari 2010 is het een daling, van 3,1 procent.

Hoofdartikelvrijdag, 17 februari 2012

De recessie en de maatregelen

Nederland zit in een recessie: de economie is gekrompen in twee opeenvolgende kwartalen. Het merkwaardige aan een recessie is dat die wordt vastgesteld als de periode alweer enige tijd voorbij is. Bij veel mensen is de reactie dan ook: oh, zaten we in een recessie? Daar heb ik weinig van gemerkt. En zo is het natuurlijk ook. Een recessie is niet meer en niet minder dan een definitie. Voor mensen die gewoon hun werk kunnen blijven doen en maandelijks hun salaris innen - en dat zijn er in Nederland gelukkig zeer velen - verandert er niet veel.

Regiovrijdag, 17 februari 2012

Herkomst kolen voor elektriciteit onduidelijk

Ondanks toezeggingen na onthullingen over mensenrechtenschendingen in kolenmijnen, weigeren energiebedrijven meer inzicht te geven in de herkomst van kolen. Het wordt tijd voor transparantie en verantwoord ondernemen.

Regiovrijdag, 17 februari 2012

Forse strafeis voor uitgeven vals geld

Voor het uitgeven van valse biljetten van tweehonderd euro in Sneek en Akkrum is gisteren tegen een 26-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats bij verstek vier maanden cel geëist.

Regiovrijdag, 17 februari 2012

Als je thuis zit, heb je alleen maar irritaties

,,Ik ben hier omdat ik iets wil doen, ik ga er weer tegenaan.” Dorien Dijkstra is een van de jongeren die het evenement ‘Niemand aan de kant’ van de gemeente Leeuwarden bezocht, bedoeld om jongeren van 27 jaar en jongeren te helpen een (nieuwe) start te maken.

Regiovrijdag, 17 februari 2012

Servotel Drachten gesloopt

Drachten | Serviceflat Servotel aan het Haverstuk in Drachten wordt gesloopt. Ervoor in de plaats komt een nieuwe zorgflat met veertig appartementen, die voldoen aan de zorgeisen van de huidige tijd.

Regiovrijdag, 17 februari 2012

Statuut Caparis over salaris van top is onwettig

Heerenveen | De statuten van de NV Caparis zijn niet op orde als het gaat om bezoldiging van bestuurders. Deze uit 2002 daterende statuten zijn niet aangepast aan de in 2004 veranderde wet. Daarin is naar aanleiding van maatschappelijke ophef over hoge salarissen van NV-bestuurders geregeld dat de aandeelhouders meer invloed moeten krijgen op die bezoldiging.

Regiovrijdag, 17 februari 2012

Politie breekt in bij 750 adressen in Sneek en IJlst

Sneek/IJlst | De politie is er gisteren in geslaagd 750 keer in te breken in Sneek en IJlst. De actie werd gehouden om inwoners te wijzen op het belang van inbraakpreventie. Dit naar aanleiding van een inbraakgolf in de gemeente.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 februari 2012

Eijk: we zijn jarenlang een kibbelclub geweest

Utrecht | Dat steeds minder mensen betrokken zijn bij de katholieke kerk, is niet te stoppen. Aartsbisschop Wim Eijk (58) accepteert dat de Nederlandse kerkprovincie krimpt. ,,Een dieptepunt, een tijd die we geduldig moeten doormaken’’, zegt de aartsbisschop van Utrecht. Morgen wordt Eijk kardinaal, na de paus de hoogste rang in de Rooms-Katholieke Kerk.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 februari 2012

Regel van de Karmel als inspiratiebron

Het Convent Karmel Noord viert vrijdag en zaterdag in Drachten in het Karmelklooster het tienjarig bestaan. Auke Steensma (70) uit Burgum over de betekenis van het Convent.

Sportvrijdag, 17 februari 2012

Of hij het nou wil of niet, Kramer is favoriet voor WK

Sven Kramer en de technische staf van TVM deden er in de aanloop naar het seizoen alles aan de verwachtingen te temperen. Alle trainingen en wedstrijden zouden in het teken staan van het herstel van de veelvoudig schaatskampioen, die na een hardnekkige bovenbeenblessure na een jaar afwezigheid zijn rentree maakte. Alle goede bedoelingen ten spijt rekent iedereen komend weekeinde bij het wereldkampioenschap allround in Moskou op dezelfde winnaar: Sven Kramer.

Sportvrijdag, 17 februari 2012

Aris klopt Rotterdam, sterk debuut van Brandon Rozzell

Rotterdam | De basketballers van Lasaulec Aris hebben een serie van zes nederlagen op rij gisteren een halt toegeroepen door winst in de uitwedstrijd tegen Rotterdam. Debutant Brandon Rozzell kende een sterk eerste optreden voor de Leeuwarders, die met 88-96 te sterk bleken voor de rode lantaarndrager,

Sportvrijdag, 17 februari 2012

Achtervolgers met Huizinga op zesde stek

Londen | Het is de Friese baanwielrenner Jenning Huizenga gisteren niet gelukt om op de achtervolging bij de wereldbekerwedstrijden in Londen mee te strijden om de medailles. Samen met teamgenoten Levi Heimans, Michael Vingeling en Arno van der Zwet bleef Huizenga na 4 kilometer in de kwalificaties steken op de zesde plaats. De Nederlandse vrouwen hebben nog wel kans op eremetaal. De formatie werd vierde, genoeg voor een treffen om het brons tegen Australië.

Sportvrijdag, 17 februari 2012

VC Sneek uit beker na verlies tegen Weert: 3-0

Weert | De volleybalsters van VC Sneek zijn gisteravond roemloos uitgeschakeld in het landelijke bekertoernooi. De formatie van trainster Petra Groenland had in en tegen Weert weinig in te brengen tegen de thuisclub en dat had een 3-0 nederlaag tot gevolg. De kwartfinale is daardoor het eindstation van de Friese formatie geworden. Vorig seizoen reikte Sneek nog tot de eindstrijd in het bekertoernooi. Uitgerekend Weert was daarin de opponent. Ook toen verloor Sneek.

Sportvrijdag, 17 februari 2012

Jans wil naast zege ook beter spel zien van Heerenveen

Heerenveen | Trainer Ron Jans verwacht van sc Heerenveen vanavond op eigen veld tegen NAC Breda een wezenlijk beter optreden dan tegen RKC vorige week. De ploeg won weliswaar het uitduel met 0-2, maar tegen NAC zal het beter moeten om de aansluiting met titelkandidaten als AZ en PSV te behouden. Dat zei de trainer gisteren vooruitblikkend op het duel in het Abe Lenstra-stadion.

Sportvrijdag, 17 februari 2012

Harkemase Boys legt Huisman de Jong vast

Harkema | Nadat deze week al Jelmer Slager en Klaas Schotanus door Harkemase Boys werden aangekondigd als nieuwe spelers voor volgend seizoen is het nu de beurt aan Robin Huisman de Jong (23) van zondaghoofdklasser SWZ Boso Sneek. De verdediger doorliep de jeugdopleiding van sc Heerenveen, maar brak nooit door in het eerste elftal. Drie jaar geleden wilde Harkemase Boys hem ook al vastleggen, maar toen bleek het Duitse BV Cloppenburg slagvaardiger.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties