Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 17 november 2008.

Cultuurmaandag, 17 november 2008

Fryske literatuerdei oan Amsterdamse gręften

Amsterdam - Foar de fjirde kear sűnt 2001 waard sneon yn it Amsterdamse debatsintrum De Rode Hoed de saneamde Dag van de Friese literatuur hâlden. It tema wie ‘Dichten in twee talen’; - tafallich of net - , in ferwizing nei it sintrale barren fan dizze dei, de útrikking fan de twadde Spiegel van de Friese poëzie. Arjan Hut, Albertina Soepboer en de mooglike nije Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja droegen as jongere, min ofte mear arrivearre

Cultuurmaandag, 17 november 2008

Een levende legende in Leeuwarden

De hele popgeschiedenis kwam zo’n beetje voorbij, dit weekend bij verschillende optredens in Leeuwarden. Op vrijdagavond stond in Poppodium Romein de populaire band Leaf. De band kent zijn oorsprong op de Tilburgse Rockacademie, waar bijvoorbeeld ook de band Krezip ooit begonnen is. Leaf scoorde vorig jaar een dikke hit met het nummer Wonderwoman (why is my life so boring) en een hit is vaak een garantie voor volle zalen. In Leeuwarden was Leaf goed voor zo’n tweehonderd bezoekers, die de bekendste hit van de Utrechtse band luidkeels meezongen. Verder speelde Leaf zoals je dat van een band van de Rockacademie mag verwachten: gedisciplineerd en verzorgd, met goede muziek en oog voor de interactie met het publiek. Precies zoals ze dat geleerd hebben dus. Maar toch ontbrak er een stukje. Ondanks de zonnige, zomerse popliedjes wilde er geen vonk overslaan, waardoor het optreden nergens bijzonder werd.

Cultuurmaandag, 17 november 2008

Onderscheidingen voor trouwe dienst in koor en korps

Oudega (Sm) - De Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden (NFCM) heeft zaterdag twee onderscheidingen uitgegeven tijdens een concert van fanfare Looft den Heer uit Oudega (Sm). Anneke Herder kreeg een gouden insigne voor het feit dat ze al vijftig jaar tenorsaxofonist is. Henk Westerhof kreeg goud met smaragd voor zijn zestigjarig muzikantschap, tegenwoordig op bes-bas. De muzikanten kregen de speldjes uit handen van Durk Dam, voorzitter van de Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF).

Economiemaandag, 17 november 2008

Philips maakt tijdelijk geen scheerapparaten

Drachten - Philips legt de productie van scheerapparaten in de fabriek in Drachten vanaf volgende week voor een periode van zes weken stil. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de maatregel ingevoerd om ervoor te zorgen dat het bedrijf aan het einde van het jaar zo min mogelijk voorraden overhoudt. Volgens bestuurder Piet Fortuin van het CNV is de actie nodig omdat de vraag naar vooral meer luxe scheerapparaten, die in Drachten worden geproduceerd, is ingezakt door de verslechtering van de economie.

Hoofdartikelmaandag, 17 november 2008

Gedogen...

Het gedoogbeleid in ons land lijkt wat betreft de softdrugs aan zijn einde te komen. Er gaan steeds meer stemmen op om de decennialang durende praktijk te beëindigen. Vervolgens gaat het dan om de keuze om óf te vervolgen, of de handel in met name hasj te legaliseren. Het eerste is praktisch geen optie, want handhaving is bij voorbaat een verloren zaak. Maar legalisering van de handel, met inbegrip van het verminderen van het aantal coffeeshops, heeft ook zo z’n bezwaren, zo blijkt.

Regiomaandag, 17 november 2008

Banen op de tocht bij Philadephia

Sneek - Stichting Philadelphia schrapt banen. De landelijke zorgorganisatie koerst af op een verlies van 23 miljoen euro. Wat de gevolgen zullen zijn voor de vierhonderd medewerkers in Fryslân is nog niet precies bekend. Op 5 december is er overleg met de vakbonden.

Regiomaandag, 17 november 2008

Ondeugende Zwarte Piet pikt mijter sint

Leeuwarden - Je zult maar zulke Zwarte Pieten hebben. Dat moet Sinterklaas ongetwijfeld hebben gedacht toen hij zaterdag zijn intocht in Leeuwarden wilde maken.

Regiomaandag, 17 november 2008

Goederenbank kan niet in gebouw

Leeuwarden - De Goederenbank Leeuwarden, die meubels en huishoudelijke apparatuur aan minima geeft, kan niet in een nieuw pand terecht omdat er krakers in zitten. Alle onderhandelingen ten spijt willen zij niet weg. De tijd begint te dringen voor de liefdadigheidsinstelling.

Regiomaandag, 17 november 2008

Honderden kilo’s aan stalen radertjes als kameraad

Joure - Museum Joure liet zaterdag zien wat computers hebben verpest: het partnerschap tussen mens en machine.

Geloof & Kerkmaandag, 17 november 2008

‘Geen nutsdenken in zorg’

Utrecht - Zorg komt in de verdrukking als het eigene van zorg - betrokkenheid, relatie en communicatie - wordt weggedrukt. Prof. dr. Herman Noordegraaf riep diakenen zaterdag op misstanden in de zorg te melden bij de politiek en synode. Direct werd de daad bij het woord gevoegd.

Geloof & Kerkmaandag, 17 november 2008

In de vensterbank zingen voor God

Drachten - Tot in de vensterbanken en de hal was de Oase in Drachten zaterdagavond gevuld tijdens het laatste optreden van megakoor Get Connected.

Geloof & Kerkmaandag, 17 november 2008

Aan ‘fast-food-preken’ heeft een gemeente niets

Veenendaal - Groeiende gemeenten zijn niet per definitie gemeenten die gezond zijn. Echte gezondheid komt vooral voort uit Woord: goede prediking, zo klonk zaterdag op de themadag van de George Whitefieldstichting in Veenendaal.

Sportmaandag, 17 november 2008

Heerenveen kan na winst tegen FC Utrecht omhoog kijken

Heerenveen - Na de overwinning tegen FC Utrecht kan sc Heerenveen weer voorzichtig omhoog kijken. Het was zaterdagavond de derde zege in zeven dagen tijd voor de Friese ploeg, die na de tweede gele kaart van Goran Popov bijna een helft met een man minder speelde, maar geen treffers tegen kreeg.

Sportmaandag, 17 november 2008

Cambuur nadert periodetitel

Leeuwarden – Een wave in de eerste divisie, zo vaak zie je die niet. In het Cambuurstadion was ’ie er zaterdag tegen MVV. Het was tekenend voor de entourage, waarin zich een duel ontspon met hoge amusementswaarde én met voor Cambuur het gewenste resultaat. De Leeuwarders naderen een periodetitel.

Sportmaandag, 17 november 2008

Voor welke deugniet sta jij te juichen?

Het leven van profvoetballers is knap ingewikkeld geworden. Vroeger speelde je bij een club en kon je, als je echt heel goed was, naar een topclub of moest je, als je het echt niet kon bijbenen, naar een mindere club. En zolang je bij een club hoorde, was je basisspeler of reserve, zodat clubs jaar in jaar uit in ongeveer dezelfde opstelling speelden. Want reserves, meestal jeugdige spelers, waren alleen nodig op het veld in uiterste noodgevallen. Dat was handig. De spelers wisten waar ze aan toe waren en de supporters wisten van wie ze supporter waren en dus of spelers deugden of niet.

Sportmaandag, 17 november 2008

Galavoorstelling Harkemase Boys op nieuwe kunsgrasveld ONS Sneek

Sneek - Ruud Gullit zei in zijn tijd als trainer bij Feyenoord eens dat hij niet te benijden was. Wéér een nederlaag en het in zijn ogen slechte spelersmateriaal verleidden de diep weggezakte oefenmeester tot die inmiddels historische klaagzang. Henk de Jong kan daar niet zoveel mee. Althans, de trainer van Harkemase Boys kan wel degelijk het woord ‘benijden’ gebruiken. Maar dan wel in de meest positieve zin van het woord, na de galavoorstelling van zaterdag in de hoofdklassenderby tegen ONS Sneek.

Sportmaandag, 17 november 2008

Sven Kramer kent geen genade

Heerenveen - Sven Kramer werd vrijdag naar huis gereden op de 1500 meter, een afstand die hij een week eerder in Berlijn nog won. Daags na de oorwassing liet Kramer in Thialf echter zien dat er aan zijn vorm niks mankeert. Hij won - zoals gebruikelijk inmiddels - met overmacht de 5000 meter. En hij was boos.

Sportmaandag, 17 november 2008

Het gaat stapje voor stapje beter met Leenstra

Heerenveen - Een nieuw seizoen, een nieuwe ploeg, een nieuw verwachtingspatroon. Marrit Leenstra heeft er allemaal mee te maken dit schaatsjaar. En zoals bij alles dat nieuw is, is het even wennen geblazen. Zo ook voor de 19-jarige TVM-rijdster uit Wijckel. Stappen zetten, daar gaat het haar dit seizoen om. En het is precies wat ze tot nu toe doet in het nog prille seizoen. Ook dit weekeinde bij de worldcup in Heerenveen, waar ze zesde werd op de 1500 meter en de winst pakte op de ploegenachtervolging.

Sportmaandag, 17 november 2008

Twee hectische weken zijn snel voorbij, weet Oenema

Heerenveen - Het is 13.16 uur. Het is het tijdstip waarop Thijsje Oenema in een tijd van 39,32 over de finish komt na haar tweede 500 meter tijdens de worldcup in Heerenveen. Het is ook het tijdstip waarmee voor de 20-jarige schaatsster uit Joure een einde komt aan twee hectische weken. Van een verrassend sterk optreden tijdens de NK afstanden tot een debuut in Berlijn en een race voor een vol huis in Thialf. ,,It is snel foarby gien.’’

Sportmaandag, 17 november 2008

Stroetinga slaat zijn slag in de laatste massasprint

Eindhoven - In de Essent-competitie had Arjan Stroetinga dit seizoen nog geen overwinning geboekt. Daar kwam zaterdag verandering in. De 27-jarige automonteur uit Waskemeer toonde zich in Eindhoven de rapste in de massasprint. Cees Juffermans (Alphen aan den Rijn) en Jan Maarten Heideman uit Oldebroek werden respectievelijk tweede en derde. Douwe de Vries (Heerenveen) eindigde als zesde en blijft leider in het klassement.

Sportmaandag, 17 november 2008

Prijs der Giganten zorgt in Wolvega voor volle bak

Wolvega - Normaal delft de drafsport in Fryslân het onderspit als er geconcurreerd moet worden met andere publieksevenementen, maar afgelopen zaterdag vormde daarop de uitzondering.

Sportmaandag, 17 november 2008

Aris is voor eigen publiek heel even de weg kwijt

Leeuwarden - Een combinatie van onbegrip, onmacht, boosheid, frustraties en teleurstelling zorgde er zaterdagavond voor dat Aris Friesland met lege handen stond. De basketballers uit Leeuwarden verloren met 70-80 van Rotterdam Challangers. Het was voor de ploeg uit Leeuwarden de derde nederlaag op rij, maar dat lag beslist niet alleen aan de spelers. Beide teams voelden zich bestolen door dwalingen van het arbitrale trio.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties