Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 december 2004.

Analysevrijdag, 17 december 2004

Er komt iets nieuws uit Afrika

De eerste contacten die de oude Grieken hadden met Afrika ontlok hun de uitdrukking: er komt altijd iets nieuws uit Afrika. De laatste tientallen jaren lijkt die uitdrukking niet waar. Er komt niets nieuws uit Afrika, maar altijd hetzelfde: oorlogen, ziekten, corruptie en armoede. Maar er is meer te vertellen, zegt Willem Ellis, interim directeur van het Internationale Instituut voor Ontwikkeling en Ethiek IIDE.

Bijschriftvrijdag, 17 december 2004

Mislukking

Daar is hij weer, die geheimzinnige ‘knecht des Heren’. God stuurt hem in de wereld en zijn mond zal zijn als een scherp zwaard.

Economievrijdag, 17 december 2004

Eerste bestuur van LTO Noord benoemd

Deventer - De drie ledenraden van de gewestelijke landbouworganisaties GLTO, NLTO en WLTO hebben deze week de heer J. Heijkoop verkozen tot algemeen voorzitter van LTO Noord. Ook is het nieuwe algemeen bestuur van LTO Noord benoemd. Dit bestaat uit naast Heijkoop uit H. Brink, J. Lamberts, H. Veldhuizen, S. Ruiter, J. van Weperen, J. Haanstra, J. Scholtens en K. Hoogendoorn.

Economievrijdag, 17 december 2004

Kooistra nieuwe voorzitter NLTO Fryslân

Drachten - De Ledenraad van de Noordelijke Land- en Tuinbouw Organisatie heeft Geart Kooistra verkozen tot nieuwe voorzitter van NLTO Fryslân. Op 1 januari 2005 zal hij de huidige voorzitter, Hepke Bijma, opvolgen. Kooistra is melkveehouder te Ee. Op dit moment is Geart Kooistra voorzitter van de NLTO-afdeling Dongeradeel.

Economievrijdag, 17 december 2004

‘Geld is een bijproduct voor de bank geworden’

Heerenveen - Directeur Harry Klinker (60) van Rabobank Heerenveen gaat per 1 januari met pensioen. Zijn opvolger, Fedde Pronk (41), wil geen drastisch ander beleid. ,,Ik mag hopen dat het niet ineens anders gaat worden. We hebben al die jaren elkaar zo goed verstaan.’’

Economievrijdag, 17 december 2004

Werkloosheid Fryslân stijgt minder snel

Groningen/Voorburg – De Friese werkloosheid nam het afgelopen jaar toe met 1,5 procent tot 10,8 procent. Dat is lager dan de stijging van 2,3 procent in de rest van het land. Ook in het Noorden als geheel steeg de werkloosheid met 2,3 procent. Drenthe zag de werkloosheid snel toenemen, met 3,1 procent tot 10,6 procent. Groningen heeft nog steeds de hoogste werkloosheid met 12,8 procent.

Hoofdartikelvrijdag, 17 december 2004

Leegte rondom Wouter Bos

Momenteel verschijnt praktisch elke week een politieke barometer. Die geeft antwoord op de vraag: wanneer er nu verkiezingen zouden worden gehouden, hoe zou de Tweede Kamer er dan uitzien? Deskundigen zeggen er altijd bij: de uitslagen hebben geen voorspellende waarde, het was slechts een momentopname, de kiezers kunnen nog vele malen van mening veranderen. Toch hebben de uit slagen wel betekenis. Ze hebben invloed op het stemgedrag bij de volgende peiling. Kiezers schijnen graag bij een winnende groep te behoren. Verder wordt een tendens aangegeven.

Regiovrijdag, 17 december 2004

‘Spoeddebat positie Bijman’

Leeuwarden – De oppositie in de Provinciale Staten (PS) van Fryslân wil een spoeddebat over het optreden van CDA-gedeputeerde Bijman. Volgens de partijen heeft Bijman op eigen houtje de toezegging gedaan dat ondernemers die gedupeerd zijn door de mkz-crisis maximaal 100 procent van hun investeringsaanvraag vergoed kunnen krijgen.

Regiovrijdag, 17 december 2004

‘Geef Aquaplaningtrein ook een kans’

Leeuwarden – De Tweede Kamer moet uit angst voor ‘een nieuw debacle’ met grote infrastructurele projecten niet zonder meer afzien van de aanleg van de Zuiderzeelijn. De twijfel over nut en noodzaak van de lijn, die heeft toegeslagen na het verschijnen van het eindrapport van de commissie-Duivesteijn, is juist een ideaal startpunt voor een nieuwe discussie over nuttiger alternatieven dan een conventioneel spoor, een hogesnelheidslijn of een magneetzweefbaan. Dat vindt Bearnd Hylkema, ‘innovatief denker’ uit Leeuwarden. Hij is de uitvinder van de APT-techniek: de Aqua Planing Treintechniek voor hoge snelheid personenvervoer en (zwaar) goederentransport. ,,Het zou zonde zijn om nu überhaupt geen verbinding meer naar het Noorden te willen maken. Maar ik hoop wel dat we van een pas op de plaats kunnen profiteren door naar de mogelijkheden en kwaliteiten van mijn idee te kijken.”

Regiovrijdag, 17 december 2004

Cel en tbs geëist wegens in brand steken vriendin

Leeuwarden - De zeventienjarige A. uit Leeuwarden die ervan verdacht wordt in augustus zijn zestienjarige vriendin in brand te hebben gestoken, heeft gisteren anderhalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie houdt vast aan het bepalen van de strafmaat via het volwassenenrecht. Alleen dan kan A. langer dan zes jaar tbs opgelegd krijgen en dat is volgens het OM noodzakelijk. A. wordt onder meer verdacht van poging tot moord.

Regiovrijdag, 17 december 2004

‘Minister was te ontactisch in Nota Ruimte’

Drachten – Minister Dekker had meer kans gehad met de acceptatie in Fryslân van haar Nota Ruimte als ze de Westergozone niet zo bot had overvallen met de aanwijzing tot nationaal landschap.

Regiovrijdag, 17 december 2004

Verdonk straft gemeente met noodopvang

Den Haag/Witmarsum - Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie wil hard optreden tegen gemeenten die noodopvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Vanaf 1 januari moeten gemeenten de eigen noodopvang beëindigd hebben. Wethouder Helder van Wűnseradiel, wiens gemeente 110 asielzoekers opvangt, is niet onder de indruk.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 december 2004

Orgel van Sondel gerestaureerd

Sondel - In de kerk van Sondel wordt vrijdagavond het gerestaureerde Bakker & Timmenga-orgel tijdens een feestelijke bijeenkomst weer in gebruik genomen. Daarmee wordt de restauratie van het instrument officieel voltooid.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 december 2004

Kerken ‘Zuidwesthoek’ verdelen twintig mille onder minima

Leeuwarden – De diaconieën en rooms-katholieke caritasinstellingen in de Zuidwesthoek hebben dit jaar 20.000 euro kunnen uitdelen onder de minima in Gaasterlân-Sleat, Wymbritseradiel en Sneek. Het geld is anoniem overgemaakt op 239 bankrekeningen voor in totaal 442 personen.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 december 2004

Lotgenoten helpen lotgenoten in Drachten

Drachten - Werken aan de bewustwording van stille armoede in de eigen omgeving is goed. Maar mensen concreet helpen bij hun problemen is nog bevredigender, zegt Marieke Wiersma (58) uit Drachten. Twee middagen in de maand werkt ze mee aan de spreekuren van het Steunpunt Uitkeringsgerechtigden en gehandicapten Smallingerland (SUS). Daarnaast zit ze in de werkgroep Arme Kant van Drachten, die uitgaat van de Drachtster Raad van Kerken.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 december 2004

In iedere gemeente een Arme Kant werkgroep

Leeuwarden – Er moet in iedere burgerlijke gemeente een Arme Kant-groep worden opgericht, die bezig gaat met de belangenbehartiging van minima. Op die manier kunnen de kerken de nieuwe armen een bondgenootschap aanbieden in deze economisch steeds moeilijker tijd.

Sportvrijdag, 17 december 2004

Veldrit-top komt weer naar Surhuisterveen

Surhuisterveen – De organisatie van de elfde Centrumcross van Surhuisterveen is er net als in voorgaande edities in geslaagd internationale topveldrijders aan de start te krijgen.

Sportvrijdag, 17 december 2004

Cambuur-trainer Dick de Boer: wij zijn geen winnaars

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden en trainer Dick de Boer gaan uit elkaar. Achter het dienstverband wordt eind dit seizoen een punt gezet. Reden is dat de prestaties van Cambuur achterblijven bij de verwachtingen. Met een zestiende plaats op de ranglijst staat de ploeg tien plaatsen onder het gestelde doel. ,,En ik weet waar het aan mankeert”, aldus De Boer, ,,we zijn geen winnaars.”

Weervrijdag, 17 december 2004

Hagelbuien

Vanmiddag hebben we te maken met enkele buien, afgewisseld door zonnige momenten. Vanavond en vannacht draait de wind naar het noordwesten. Morgen krijgen we hagelbuien, bij 5 graden en een matige tot harde wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties