Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 17 december 2007.

Cultuurmaandag, 17 december 2007

15 nominaties voor finale van songfestival Liet

Leeuwarden - Voor het Friese songfestival Liet van volgend jaar zijn vijftien acts genomineerd. Tien hiervan gaan door naar de finale op 17 mei in De Harmonie in Leeuwarden. Begin volgend jaar bepaalt de jury van Liet welke van de vijftien acts dat zijn. Dat heeft Stichting Liet 91 bekendgemaakt.

Cultuurmaandag, 17 december 2007

‘Engelen’ boeit voor geen meter

De voorstelling van Burt Lamaker Engelen past niet alleen in de tijd van het jaar, maar ook perfect in de hausse van de vele engelachtige meditatiecursussen en zingevingbijeenkomsten. Je kunt geen boekhandel binnenlopen of je wordt geconfronteerd met esoterische titels als De engel in jezelf of Het orakel van de engelen. Wat dat aangaat, heeft hij een neus voor de tijdgeest. En het valt te prijzen dat hij zich met zo een onderwerp niet alleen kwetsbaar opstelt, maar ook dat hij er een theatervoorstelling van maakt.

Cultuurmaandag, 17 december 2007

Like This wint regiofinale Clash of the Cover Bands

Leeuwarden - De top-100 band Like This uit Groningen heeft de regiofinale gewonnen van de Dommelsch Clash of the Cover Bands 2007, voor de regio Fryslân en Groningen. De band ging zowel met de vakjuryprijs, als met de publieksprijs aan de haal. Powerrockband Junkyard Dogs uit Sneek eindigde in beide categorieën op de tweede plaats.

Cultuurmaandag, 17 december 2007

Enorme drukte bij Grootkoor

Een lange file vanaf de fietsbrug tot aan het Fries Congrescentrum in Drachten gaf al aan dat er iets bijzonders ging gebeuren. Op het terrein van het Congrescentrum stonden vele parkeerregelaars om het verkeer in goede banen te leiden. Het concert leefde in de omgeving. Een aantal bekenden had mij al gevraagd ,,kom je vanavond ook naar Tom Parker?”.

Dossiermaandag, 17 december 2007

Superweekend door de neus geboord


Economiemaandag, 17 december 2007

Friese zakenman wil kidnaploods Heineken

Balk - Zakenman Sjerp Jaarsma uit Oudemirdum wil de loods waarin Freddy Heineken en Ab Doderer vastgehouden zijn, naar Fryslân halen. De loods met de nog intacte cellen dreigt gesloopt te worden. Jaarsma wil de loods als toeristische attractie het liefst plaatsen in de buurt van het strand De Hege Gerzen in Oudemirdum.

Hoofdartikelmaandag, 17 december 2007

Meneer Kesler...

De journaals van radio en televisie openden er vanochtend mee, net als dagblad Trouw: de uitglijder van KNVB-directeur Henk Kesler. Die noemde de actievoerende politieagenten ‘verwende kereltjes’. Die acties waren voor de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam reden om voetbalwedstrijden te verbieden.

Regiomaandag, 17 december 2007

Bashir (19) jongste Kamerlid

Leeuwarden - Farshad Bashir, het 19-jarige gemeenteraadslid van de Socialistische Partij (SP) in Leeuwarden, wordt lid van de Tweede Kamer. Na de Kerst volgt hij parlementariër R. van Gijlswijk op. Die wordt penningmeester bij de partij. Bashir is het jongste kamerlid ooit, schrijft de SP.

Regiomaandag, 17 december 2007

Niet denken aan problemen, maar kliederen

Drachten – De jeugdpolitie van Drachten heeft nu al dertig namen op papier van kinderen die baat zouden hebben bij het Paint4Fun-huis. Jongens en meisjes die het thuis moeilijk hebben, omdat vader en moeder altijd ruzie maken of er gewoon nooit zijn. Meestal gaan ze dan maar wat op straat rondhangen en dan wordt het al gauw rotzooi trappen. Voor hen is er nu een huis waar ze kunnen schilderen, muziekmaken of gewoon spelletjes kunnen doen.

Regiomaandag, 17 december 2007

3,8 miljoen voor Friese thuiszorg

Leeuwarden - De Friese zorginstellingen krijgen er 3,8 miljoen euro bij om de thuiszorg in de laatste twee weken van het jaar te kunnen betalen. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan het ministerie van Volksgezondheid. Fryslân is de enige regio die voor deze extra bijdrage in aanmerking komt. Cliëntenstops zijn daarmee van de baan.

Regiomaandag, 17 december 2007

Hulp voor veteranen over het hoofd gezien

Joure - Vier van de tien de militairen die met lichamelijke of psychische problemen van een missie thuiskomen, weten niet dat ze terechtkunnen bij de BNMO, de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers. Dat is zonde, vindt voorzitter H. Moorlag van de Friese afdeling, want de BNMO heeft in Doorn een uitstekend geoutilleerd Veteraneninstituut, waar meer dan honderd specialisten klaar staan om de veteranen te helpen. Ook zijn er nog honderden vrijwilligers - vaak zelf oorlogsslachtoffer - die in de regio actief zijn om teruggekeerde militairen en hun gezinnen te bezoeken.

Regiomaandag, 17 december 2007

Trucs tegen kerstroof uit Friese bossen

Oudemirdum - Met creatieve alternatieven en een extra oogje in het zeil weten boswachters in Fryslân te voorkomen dat er veel groen uit de bossen wordt geroofd voor kersversieringen. Hier en daar wordt nog wel een takje van een boom geknipt of een compleet boompje uitgegraven, maar totnogtoe lijkt het mee te vallen met de ‘kerstroof’, stellen ze.

Geloof & Kerkmaandag, 17 december 2007

Jongelingsvereniging Urk krijgt erepenning

Urk - De Gereformeerde Jongelingsvereniging Filippus op Urk heeft de gemeentelijke erepenning in de wacht gesleept. Burgemeester Kroon reikte de erepenning zaterdag uit tijdens een jubileumviering waarin het 75-jarig bestaan van de vereniging werd gevierd.

Geloof & Kerkmaandag, 17 december 2007

Adventsmusical in vermaning in Grou

Grou - Een onvergetelijke middag beleefden bezoekers van de adventsmusical Hof van (H)eden gisteren in de volle doopsgezinde kerk van Grou. Ongeveer vijftig jongeren, ouderen, leden en belangstellenden van de Doopsgezinde gemeente Mid-Fryslân hadden vanaf begin oktober nagenoeg iedere zaterdag hard gewerkt en gerepeteerd voor de adventsmusical. De Doopsgezinde gemeente Mid-Fryslân is in 2001 ontstaan uit een fusie van zeven gemeenten: Terherne, Akkrum, Poppenwier, Jirnsum, Wergea, Aldeboarn en Grou.

Geloof & Kerkmaandag, 17 december 2007

Gaastmeer herdenkt bijzondere koekactie

Gaastmeer - Uit de kerktoren stak een lange vlaggenmast, in de top wapperde de oranje PKN-vlag, en de kerk zat tjokvol. De Protestantse Gemeente van Gaastmeer had iets te vieren gisteren: de restauratie van de Pieltsjerke vijftig jaar geleden, met de legendarische koekactie van ds. Jelke Bruinsma.

Geloof & Kerkmaandag, 17 december 2007

‘Evangelist moet volhouden’

Ede - ,,Nederland is een land dat zijn dienstknechten, zijn evangelisten verslindt. Het is voor evangelisten overal gemakkelijker te werken dan in Nederland. Er is aan mij getrokken om naar het buitenland te gaan, maar God wilde mij voor Nederland”, zei Jan Zijlstra van de Levenstroom uit Leiderdorp zaterdag op de eerste Nationale Evangelistendag.

Geloof & Kerkmaandag, 17 december 2007

‘Dit is vanavond Uw feest’

Drachten - Dit gaat niet over kerstballen, klokjes, sleeën of eten zoveel als je kunt, maar over een gebeurtenis 2000 jaar geleden in een stal. Met deze woorden opende EO-presentator Herman Wegter vrijdagavond in Drachten de premičre van de kersttour van Kees Kraayenoord. Er was er maar één die centraal stond en dat was Jezus, ,,het gezicht van God”. ,,Dit is vanavond Uw feest”, benadrukte Kees Kraayenoord.

Sportmaandag, 17 december 2007

Zonder valkuil raakt DOS Dronrijp achterop

Franeker - Overslagen, flik-flakken, salto’s en schroeven kwamen voorbij op het NK groepsspringen en het NK individueelspringen. Gymnastiekvereniging DOS Dronrijp hield zaterdag de kampioenschappen in de sport- en evenementenhal ‘de Trije’ in Franeker.

Sportmaandag, 17 december 2007

‘SCO slaat de goede weg in’

Wolvega - De korfballers van Drachten stonden zaterdag net als een week eerder na de wedstrijd uit bij SCO opnieuw met lege handen. De equipe van coach Henk Jan Mulder verloor in Wolvega van SCO en daar was niets op af te dingen. Voor de SCO’ers betekende de 22-18 een derde opeenvolgende overwinning in vijf gespeelde wedstrijden.

Sportmaandag, 17 december 2007

‘De Adventure Run mag wel avontuurlijker’

Nes - Hoe avontuurlijk is de Adventure Run? Het parcours van 21,1 kilometer lengte op Ameland loopt door bos, over duin en strand, langs kwelder en polder. Maar toch, slechts een dikke vijf kilometer hoeven de deelnemers echt te zwoegen op onverharde ondergrond. De rest van de loop speelt zich weliswaar af in een fraaie setting, maar de gympies zetten zich af op asfalt. Categorie zwaar heet het. Mariska Kramer-Postma vindt dat de wedstrijd zich wel op wat ruiger terrein zou mogen afspelen.

Sportmaandag, 17 december 2007

Trieste soap rond een antieke startauto

Wolvega - Iedereen voelde de bui al hangen, toen zaterdag bij de start van de achtste koers in Wolvega de startauto niet van zijn plaats kwam na het signaal ‘Start vrij’. De Amerikaanse bolide uit de beginjaren tachtig weigerde het afgelopen jaar al meerdere malen dienst. Toen werden de koersen op de vlag gestart, een noodprocedure die slecht uitpakte en bovendien zorgde voor verhitte gemoederen bij zowel deelnemers als functionarissen. Ook ditmaal sloeg de vlam in de pan.

Sportmaandag, 17 december 2007

Ingecalculeerd verlies in Den Bosch voor Aris

Den Bosch - Aris Friesland heeft gistermiddag een kansloze nederlaag geleden bij EiffelTowers Den Bosch. Na drie overwinningen op rij waren de Leeuwarder basketballers twee maten te klein voor de gedeelde koploper in de eredivisie. De nederlaag was ingecalculeerd.

Sportmaandag, 17 december 2007

‘Epo helpt de sporter alleen tussen de oren’

Burgum - Het gebruik van doping wordt heel erg overschat en helpt een sporter in de meeste gevallen alleen maar tussen de oren. Middelen die worden toegediend, zijn eerder levensgevaarlijk dan dat de prestaties er op vooruit gaan. Het is wetenschappelijk bewezen dat epo geen effect op prestaties heeft. Dat stelde Frans Hendrickx zaterdag tijdens een symposium in Burgum in een lezing over de rol van epo in de sport, met als centrale vraag of schaatsers harder gaan door het gebruik daarvan.

Sportmaandag, 17 december 2007

Friese judoka’s bij de top

Burgum - Met judoka’s uit Nederland, België, Duitsland en Finland is het judotoernooi in Burgum uitgegroeid tot het grootste internationaal treffen van het het Noorden. Bijna zestig clubs meldden zich en dat betekende over twee dagen ruim 300 judoka’s in actie. In dat geweld lieten de Friezen zien dat zij aansluiting hebben met de nationale top.

Sportmaandag, 17 december 2007

Paulo Henrique: ‘Afonso is mijn vriend’

Breda - De kou heeft hem deze avond letterlijk naar de keel gegrepen. Het is duidelijk: Paulo Henrique is het stadium van aanpassen in Nederland nog niet voorbij. Toch twinkelen zijn ogen. Twee keer scoren bij je debuut, en dat in elf minuten. Wie kan hem dat nazeggen?

Sportmaandag, 17 december 2007

Heerenveen ontpopt zich tot titelkandidaat

Breda - Hoewel de trainer nog van niets wil weten ontpopt Sportclub Heerenveen zich meer en meer tot titelkandidaat. Na een majestueus optreden zaterdagavond in Breda hebben de Friezen aansluiting gevonden met de top van de eredivisie. Die kwam vanwege de aangekondigde acties bij de politie dit weekeinde niet in actie.

Sportmaandag, 17 december 2007

ONS Sneek opgelucht na zege

Sneek - ONS Sneek is met een gerust hart de winterstop ingegaan. In een competitie waarin de verschillen vanaf de vijfde plaats erg klein zijn, is een winstpartij van groot belang. De opluchting was groot bij de rodelantaarndrager, nadat Go Ahead Kampen was verslagen. Ook al blijven de marges uiterst klein, het goede gevoel overheerst voorlopig bij de Snekers.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties