Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 december 2010.

Cultuurvrijdag, 17 december 2010

Oerol wil met sponsors Atelier Oerol veilig stellen

Terschelling - Cultureel festival Oerol is een actie begonnen om sponsors te werven voor Atelier Oerol, de werkplaats voor nieuw theatertalent. Het initiatief komt van twee particulieren. Als cadeau voor het dertigjarig bestaan van Oerol willen ze duizend sponsors werven die de komende vijf jaar jaarlijks minimaal driehonderd euro doneren. Op die manier willen ze de toekomst van Atelier Oerol veilig stellen, dat kampt met een onzekere financiering.

Cultuurvrijdag, 17 december 2010

Bolsward zoekt jongeren voor ‘Matthäus Passion’

Bolsward - Oratoriumvereniging Bolsward wil volgend jaar opnieuw acht jongeren mee laten zingen in de Matthäus Passion van Bach. De vereniging zoekt muzikale jongeren tussen de 16 en 27 jaar, die op maandagavond beschikbaar zijn op te repeteren. De repetities beginnen in januari en deelname is gratis. De uitvoeringen zijn op 19 en 20 april 2011 in de Bolswarder Martinikerk. Vorig jaar organiseerde de oratoriumvereniging deze jongerenwerkplaats ook al. De vereniging wil jongeren zo warm maken voor klassieke koormuziek.

Economievrijdag, 17 december 2010

Konst: boerenbelang minder vanzelfsprekend

Leeuwarden - Op de ledenbijeenkomst van LTO Noord in het WTC Expo heeft gedeputeerde Konst gisteren de belangrijke rol benadrukt die de boeren spelen bij het maken en in stand houden van het landschap. Tussen de regels door was echter een belangrijke waarschuwing te horen. ,,Bij het boeren zonder beperkingen mag de prijs daarvan niet alleen bij de maatschappij liggen. De prijs van de wensen van de maatschappij mag andersom ook bij de boer liggen. Je moet meer het midden vinden.”

Economievrijdag, 17 december 2010

Tien banen weg bij betonfabriek in Kootstertille

Kootstertille – Bij betonfabrikant Haitsma in Koostertille verdwijnen tien banen. De maatregel is volgens het bedrijf nodig vanwege de economisch slechte tijden. Het bedrijf heeft te kampen met een sterk verminderde vraag naar betonproducten. Het bedrijf is in gesprek met de vakbonden over een sociaal plan. ,,Wij zijn met de directie in gesprek om afspraken te maken over begeleiding van werk naar werk. We willen voorkomen dat deze mensen straks thuis moeten zitten”, zegt Emiel Peper, bestuurder van CNV Vakmensen.

Hoofdartikelvrijdag, 17 december 2010

Chinese groei...

Op vrijwel alle fronten van de samenleving is China in beweging. Vanuit het Westen wordt vooral gekeken naar de economische ontwikkeling, die is enorm en geeft westerse bedrijven zicht op veel groei. Zo werd vandaag bekend dat DSM met een grote Chinese partner gaat fuseren voor het fabriceren van antibiotica. De potentie voor DSM is enorm. Veel van de antibioticia die het bedrijf maakt zijn in het Westen ‘uitgewerkt’ omdat de bacteriën die ermee bestreden worden, resistent zijn geworden. Daarvan is in China (nog) geen sprake, dus is er voor die ‘oude’ antibiotica alle ruimte voor DSM.

Regiovrijdag, 17 december 2010

Sirene komt alsnog via de autoradio

Sneek - Ambulances en andere hulpdiensten kunnen alsnog via de autoradio van voorliggers aankondigen dat ze eraan komen. De Tweede Kamer heeft gisteren de regering opgedragen om de zogenoemde Flister toch in te voeren, een kastje dat het sirenegeluid ‘doorstuurt’ naar de autoradio.

Regiovrijdag, 17 december 2010

Senioren hoeven geen advies

Leeuwarden - Contact met leeftijdgenoten en ontspanning zijn de belangrijkste redenen waarom mensen lid zijn van een ouderenbond. De belangenbehartiging komt daarna pas.

Regiovrijdag, 17 december 2010

Moeder en dochter helpen jonge meisjes in Uganda

Raard - Ze heeft er de hele zomer voor in een pizzeria gewerkt. Vandaag zit Roos Ykema (15) uit Raard (D.) dan eindelijk in het vliegtuig naar Kampala, Uganda. Samen met mem Christien Schneider (45) bezoekt ze in de kerstvakantie een opvang voor vijftien jonge meisjes die in de prostitutie terecht zijn gekomen en nu psychische hulp en scholing krijgen. Een project dat de vwo-scholiere en haar moeder hebben ‘geadopteerd’.

Regiovrijdag, 17 december 2010

Gezinslid van Smedema getuigt in de zaak Club Q

Leeuwarden - Een familielid van de gestorven Redmar Smedema (16) uit Burgum moet getuigen in de rechtszaak tegen de zes jongeren die in de nacht van 17 op 18 april met hem vochten bij discotheek Club Q in Quatrebras. Smedema overleed na de vechtpartij. De exacte doodsoorzaak is tijdens de behandeling voor de rechtbank gisteren niet bekend gemaakt, maar uit de dagvaarding valt op te maken dat het gaat om letsel aan of in het hoofd.

Geloof & Kerkvrijdag, 17 december 2010

CBS: jeugd vertrouwt leger en politie meer dan de kerk

Den Haag - Jongeren hebben meer vertrouwen in het leger en in de politie dan in de kerk. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde Landelijke Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Geloof & Kerkvrijdag, 17 december 2010

80 procent jeugd komt zelden of nooit in kerk

Den Haag - Een op de vijf jongeren ging vorig jaar wel eens naar een godsdienstige bijeenkomst. Bijna 80 procent zelden of nooit.

Sportvrijdag, 17 december 2010

Pama: Tijd om te gaan, mijn taak is volbracht

Leeuwarden - Hij hintte er woensdagavond al op, gisteren sprak algemeen directeur Alex Pama van SC Cambuur zich definitief uit. Tegenover VI bevestigde hij dat hij aan het eind van het seizoen vertrekt bij de eerstedivisieclub uit Leeuwarden. Pama heeft er dan vijf jaar opzitten bij Cambuur.

Sportvrijdag, 17 december 2010

Cambuur komt vanavond niet in actie

Emmen - De wedstrijd tussen FC Emmen en SC Cambuur gaat vanavond niet door. Het speelveld van het Univé stadion levert gevaar op voor de spelers zodat tot afkeuring is besloten. Ook afgelopen maandag en vorige week vrijdag kon er in Emmen al niet gespeeld worden. Voor beide clubs was het de laatste wedstrijd van het jaar. Bij Cambuur zou aanvaller Reza Ghoochannejhad voor het eerst sinds drie maanden weer in de basis staan. Ook voor Bob Schepers - teruggehaald van FC Groningen - leek een basisplaats vrijgemaakt. Cambuur komt op 14 januari weer in actie met een thuiswedstrijd tegen Dordrecht.

Sportvrijdag, 17 december 2010

Opnieuw afgelasting district Noord

Heerenveen - Het aanhoudende winterweer rijdt het amateurvoetbal dit weekeinde opnieuw in de wielen. Het inhaal- en bekerprogramma voor district Noord ligt eruit, zo heeft hoofd wedstrijdzaken Pieter Busscher besloten. De voetbalbond heeft nog niet besloten het landelijke programma af te gelasten. Het is het derde weekeinde op rij dat er op de amateurvelden praktisch niet gevoetbald kan worden.

Sportvrijdag, 17 december 2010

Emmen-goalie Harm Zeinstra, ooit een Cambuurtalent

Het zou een mooie Triviant- of simpelweg huiskamervraag voor Friese voetballiefhebbers zijn: ‘Welke Heerenveen-keeper speelde in de jeugd voor Cambuur en is tegenwoordig veelvuldig een sta-in-de-weg voor de Leeuwarders?’ Het antwoord: Harm Zeinstra. Een 21-jarige keeper uit Noardburgum, door sc Heerenveen uitgeleend aan FC Emmen en in die hoedanigheid al vaak in goede doen tijdens de onderlinge duels met Cambuur in de laatste twee seizoenen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties