Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 17 maart 2004.

Agendawoensdag, 17 maart 2004

Klassiek

De uitagenda van 18 – 24 maart 2004

Bijschriftwoensdag, 17 maart 2004

Haastige spoed is goed


Cultuurwoensdag, 17 maart 2004

Nutteloos maar origineel

Tussen de ontwerpen van Gerrit de Wilde zitten alledaagse gebruiksvoorwerpen als messen en kasten. Maar ze zijn volstrekt nutteloos: de kasten zijn te smal

Cultuurwoensdag, 17 maart 2004

Ode aan Kurt Cobain en Nirvana

Vijf april 1994. Bij vele muziekliefhebbers staat deze datum in hun geheugen gegrift. Het was de dag dat Kurt Cobain zichzelf van het leven beroofde. De zanger van wellicht de meest invloedrijke popband sinds The Beatles stal de harten van een jonge generatie popliefhebbers, maar brak die net zo snel. Nu,

Cultuurwoensdag, 17 maart 2004

In lyts hâldfęst, in útsjoch ta besinnen

Al omtrint fjirtich jier leveret Jan Dotinga syn bydragen oan de Fryske poëzij. Yn 1965 ferskynde, by Laverman yn Drachten, syn earste bondel űnder de titel Lytse ivichheit . Yn 2003 joech er nűmer santjin yn it ljocht. Ik wol dy wizer ha is in sobere útjefte fan Utjouwerij Frysk en Frij. Fjirtich jier dichtsje, leave santjin, en al dy tiid suver yn ’e marzje fan de Fryske literatuer. Dat seit wat oer Dotinga syn ambysje, mar ek - it moat sein wurde - oer de aard en ‘űntwikkeling’ fan syn wurk.

Cultuurwoensdag, 17 maart 2004

Inhoud komedie door spel acteurs gered

Waarom spelen gerenommeerde acteurs als Willem Nijholt, Trudy Labij en Hymke de Vries in mindere mate een komedie met als titel Een man om op te vreten ? Is het omdat met name de eerste twee op hun retour zijn? Nee, want Nijholt en Labij zijn zulke klasse-acteurs die zolang ze nog actief in het vak zitten, boeiende vertolkers zijn van het spelende verhaal. Is het misschien omdat een komedie een makkelijk toneelgenre is? Nee, want doorgaans is het - hoe gek het ook klinkt - moeilijker en zwaarder een type te spelen in een komedie dan een karakterrol neer te zetten.

Cultuurwoensdag, 17 maart 2004

Het toverstokje van Walt Disney

Het wordt een overweldigend succes. Net als bijna alles dat uit de amusementsfabriek van Walt Disney komt. The Lion King gaat Nederland veroveren, voor de tweede keer. Nu als musical, in 1995 als tekenfilm. Met een acht keer per week uitverkocht Circustheater zullen bezoekersrecords worden verbroken. Een zoektocht naar het succes.

Expowoensdag, 17 maart 2004

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk expo Margriet Engelen (objecten) en Harm Kuijers (etsen), 19 mrt. t/m 14 apr.

Hoofdartikelwoensdag, 17 maart 2004

Vinger in de pap…

In Boekel in Brabant, daar gebeurt het. Met een mengeling van vrees en vreugde houdt het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu een scherp oog op burgemeester Driek van de Vondevoort. Want die gaat de vijf jaar dat hij daar nu zit, nogal tekeer tegen de Haagse regels. Dwars tegen de voorschriften in vond Boekel het bijvoorbeeld goed dat bejaarden in verbouwde garages en schuren gingen wonen, mooi vlak bij de kinderen. En nu weer schaft de gemeente de hele welstandszorg af. Laat burgers zelf maar bepalen wat ze mooie bouw vinden en wat niet. Zo heeft kerkdorp Venhorst een ton gekregen en van dat geld mogen ze de komende vijftien jaar zelf bedenken hoe ze willen wonen en werken. Ze zoeken het zelf maar uit, zegt de burgervader in een interview dat het ministerie met hem kwam houden. Wordt Venhorst dus straks omgeven door smakeloze, te dicht opeen gebouwde nieuwbouwhuisjes, de door kenners verafschuwde ‘witte schimmel’? Welnee. Ook binnen een dorpsgemeenschap bestaat een mechanisme dat uitwassen voorkomt. Als projectontwikkelaars de weilanden willen annexeren voor nieuwbouw, staan meteen de boeren en natuurliefhebbers onder de dorpelingen op de rem. En zo gaat het dorp netjes ‘inbreien’: lege plekken vullen in de dorpskom. Regie van het rijk hoeft dus niet. ,,Rode contouren hebben we helemaal niet nodig’’, aldus van de vondevoort.

Regiowoensdag, 17 maart 2004

Deal over aquaducten door GS uitgesteld

Leeuwarden – De gemeente Wymbritseradiel en de provincie Fryslân kunnen maar niet tot een uitgewerkt akkoord komen over de bijdrage van de gemeente aan de bouw van twee aquaducten. Gistermiddag zou de ‘deal’ in een persconferentie worden toegelicht, maar die werd op het laatste moment afgeblazen. Gedeputeerde Mulder moet met een nieuw voorstel komen, het voorstel dat hij gisteren aan zijn collega-gedeputeerden presenteerde werd volgens woordvoerder J. Admiraal beoordeeld als ,,onvoldoende uitgewerkt”.

Regiowoensdag, 17 maart 2004

Bestrijding van de wilgenhoutrups bij toeval uitgevonden

Buitenpost - Medewerkers van Achtkarspelen hebben een zeer succesvolle methode ontdekt om de schadelijke wilgenhoutrups te bestrijden.

Regiowoensdag, 17 maart 2004

Buurt klaagt over bladeren, bomen in Drachten gekapt

Drachten – Dertig bomen aan De Jerden en De Posten in de Drachtster wijk De Venen worden gekapt.

Regiowoensdag, 17 maart 2004

Stichting hekelt tweedeling

Allingawier – De Stichting Aldfaers Erf, die een museale route in zuidwest Fryslân beheert, dreigt uit de Federatie van Friese Musea en Oudheidkamers te stappen. Dat zegt manager F. Schakel van de stichting. Hij is boos over uitspraken van museumconsulent mevrouw M. Pragt, vorige week zaterdag in het Friesch Dagblad .

Regiowoensdag, 17 maart 2004

Kapel en entree wellicht behouden

Leeuwarden – Het Bonifatiushospitaal mag gesloopt. De kans is heel groot dat karakteristieke delen van het ziekenhuis, zoals de kapel en de entree, bewaard blijven. Voor de zomer is de invulling van het Bonifatiuspark bekend.

Regiowoensdag, 17 maart 2004

‘Ik wachtsje no op de AID’

Wolvega - ,,Ik wachtsje op de plysje, want ik ha no wol yn ’e gaten dat ik wat űndogensk dien ha.’’ Rustend veehouder Hielke Krikke (64) uit Wolvega dacht gistermorgen om kwart over elf het eerste officiële kievitsei van de provincie Fryslân te vinden.

Regiowoensdag, 17 maart 2004

Tegenspoed van regeltjes tegen het eieren zoeken

Tweemaal mis met dat ljipaai, tweemaal betrof het een boer en tweemaal betrof het regeltjes die ontstaan zijn rond het eieren zoeken.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 maart 2004

Jeugd en oecumene als speerpunten in het Noorden 

Groningen - De bisschop van Groningen, mgr. W. Eijk is blij, bijna opgetogen vanuit Rome teruggekeerd in zijn diaspora-diocees in Noord-Nederland. Een volle week samenzijn met alle Nederlandse bisschoppen is hem uitstekend bevallen. De privé-audiëntie bij de paus was voor hem onbetwist het hoogtepunt van het ad-liminabezoek. ,,Indrukwekkend”, is zijn conclusie, vooral ook vanwege de inspirerende bemoediging van de paus.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 maart 2004

Collecteren voor christenen in Irak

Leeuwarden – Zondag is het exact een jaar geleden dat de oorlog in Irak begon. De Iraakse bevolking werd bevrijd van het regime van Saddam Hoessein, maar leeft nog altijd in een situatie van chaos, geweld en onzekerheid. Kerk en Vrede in Utrecht roept kerken op om of zondag, of tijdens de Pasen (een jaar na de val van het standbeeld van Saddam Hoessein) of in de vredesweek (september) te collecteren voor de Iraakse christenen.

Sportwoensdag, 17 maart 2004

Yge Visser is er eindelijk bij op NK schaken

Leeuwarden - Hij heeft er lang op moeten wachten, maar dinsdag was het eindelijk zo ver. De 40-jarige schaker Yge Visser plaatste zich voor het eerst voor het Nederlands Kampioenschap in juni in Leeuwarden.

Sportwoensdag, 17 maart 2004

Uitzonderlijke doelpuntenproductie van Mark Kleefstra

Leeuwarden – De 0-10 overwinning van Leeuwarder Zwaluwen bij VHK is voor eerste klasse begrippen zeer uitzonderlijk. Daarvan nam spits Mark Kleefstra, zoals het hoort, vijf treffers van voor zijn rekening.

Sportwoensdag, 17 maart 2004

Cambuur biedt periodepas aan

Leeuwarden - In een poging om het seizoen nog enigszins glans te geven, heeft Cambuur Leeuwarden zijn zinnen gezet op de vierde periode.Voor deze periodestrijd biedt Cambuur belangstellenden de mogelijkheid voor 30 euro de laatste vijf thuiswedstrijden van de competitie bij te wonen.

Sportwoensdag, 17 maart 2004

Beloften Cambuur winnen van Zwaluwen

Leeuwarde n - Het belofteteam van Cambuur heeft dinsdagavond de oefenwedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen met 2-0 gewonnen.

Sportwoensdag, 17 maart 2004

Slachtemarathon in top 3 van Nederland

Leeuwarden - De 39-jarige Frouke Feenstra van atletiekvereniging Lionitas uit Leeuwarden heeft zich vorige week als duizendste deelnemer ingeschreven voor de Slachtemarathon voor hardlopers.

Sportwoensdag, 17 maart 2004

Nederland introduceert korfbal in China

Leeuwarden – Een delegatie Nederlandse korfballers reist volgende week naar China om de sport in dat land te introduceren.

Weerwoensdag, 17 maart 2004

Later regen

Vanavond en vannacht blijft het droog met opklaringen en minima van 5 ŕ 6 graden. Morgen hebben we eerst wat zon, maar later kan het wat regenen. Het wordt zo’n 14 graden, bij een zwakke tot matige en later aan zee vrij krachtige zuidenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties