Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 17 mei 2004.

Bijschriftmaandag, 17 mei 2004

Zweverig en zwevend

Vanuit catechese en kerkdienst hebben veel mensen geleerd dat met Pinksteren de Heilige Geest wordt uitgestort.

Cultuurmaandag, 17 mei 2004

Bijzondere Rigoletto van Verdi

De tijd dat Oost-Europese opera gezelschappen opera’s nogal statisch uitvoerden lijkt met Rigoletto van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi zo langzamerhand voorbij te zijn. De Stichting Internationale Opera Producties in samenwerking het Grote Theater Lódz gaf vrijdagavond in De Lawei te Drachten een vertolking van deze opera in een toch wel bijzondere enscenering.

Cultuurmaandag, 17 mei 2004

Jarig Kollektief steelt opnieuw de show

Bij een Amsterdamse groep moet je niet een dienstmededeling doen zoals dat in de pauze geen koffie meer wordt geschonken. Dat wordt door een figuur als Willem Breuker uitgebreid uitgebuit om grappen over te maken. Maar dat haalde Willem pas na de eerste set uit. Toen had hij wel wat krediet.

Cultuurmaandag, 17 mei 2004

Bert Klunder is een zegen voor de vrouw

Ik ga voor een tegeltje. In zijn nieuwe programma Zonder Omwegen geeft cabaretier Bert Klunder een prettig overzichtelijk beeld van de mens. Door vanzelfsprekendheden om te draaien - dan heb je geen haast en valt er nooit een kind van de fiets - kantelt hij je kijk op het alledaagse en dat levert een ongewoon verfrissend beeld op.

Cultuurmaandag, 17 mei 2004

Beknopt sprookje op betoverende muziek

Balanchine is nauw verbonden met twee Russische componisten: Tsjaikovsky en Stravinsky. Ze kwamen net als hem uit St. Petersburg en dat smeedt volgens Balanchine een band. De twee componisten en de choreograaf hadden een soort driehoeksverhouding met elkaar. Balanchine beschouwde Tsjaikovsky als een vaderfiguur terwijl Stravinsky vaak balletmuziek componeerde met Tskaikovsky in zijn achterhoofd. Deze balletmuziek werd door Balanchine weer van dans voorzien en zo is de driehoek weer rond.

Cultuurmaandag, 17 mei 2004

Vingervlugheid

Het is een uitstekend initiatief van de Chr. Gereformeerde kerk van Drogeham om zo nu en dan orgelconcerten te organiseren op het prachtige Nijsse-orgel. Dit bijzonder fraaie instrument verdient ruime aandacht. De klank en de kleur van de verschillende registers zijn rond en evenwichtig en aangenaam om naar te luisteren. Maar ook de uiterlijke bouw en constructie lijken zeer aantrekkelijk.

Economiemaandag, 17 mei 2004

OR Philips Drachten om tafel met directie

Drachten – De Ondernemingsraad (OR) van Philips Drachten gaat weer praten met de directie. Vrijdag zegde de OR het vertrouwen in de directie op, omdat deze onvoldoende naar de OR zou luisteren. De directie gaat de OR meedelen hoe zij omgaat met het opgezegde vertrouwen.

Hoofdartikelmaandag, 17 mei 2004

De Friese politie…

De politie in Fryslân gaat vaker controleren op snelheid in dorpen en woonwijken, op die plekken waar burgers last hebben van de snelheid van weggebruikers. Het gaat, zoals een politiefunctionaris meedeelde, om ‘subjectief onveilige’ plekken: in de statistiek is het er niet zo gevaarlijk, maar de omwonenden ervaren onveiligheid.

Regiomaandag, 17 mei 2004

Snelheidsboetes op water

Sint Nicolaasga – De snelheid van boten kan vanaf volgend jaar gemeten worden met een nieuw meetinstrument. Dat betekent dat de politie veel beter dan nu in staat zal zijn bekeuringen uit te delen aan hardvaarders. Het instrument wordt nu nog getest door het Nederlands Meet Instituut, maar volgend jaar moet het in gebruik worden genomen.

Regiomaandag, 17 mei 2004

Veertig hectare Boschplaat brandt af, Fryslân in rook

Terschelling - Een grote bos- en duinbrand heeft dit weekeinde minstens veertig hectare van natuurgebied de Boschplaat op Terschelling in de as gelegd. Met hulp van twee blushelikopters van de Koninklijke Luchtmacht kreeg de brandweer de brand, die zaterdagochtend uitbrak, gisteravond onder controle.

Regiomaandag, 17 mei 2004

Blussen bijna onmogelijk

Terschelling – De brandweer op Terschelling heeft dit weekeinde machteloos moeten toezien hoe een deel van de natuurgebied de Boschplaat afbrandde.

Regiomaandag, 17 mei 2004

Leeuwarden bouwt minder woningen bij

Leeuwarden – De gemeente Leeuwarden gaat de komende jaren een ,,realistischer’’ woningbouwbeleid voeren. Vanmorgen maakte wethouder R. Sluiter (PvdA, stedelijke vernieuwing) bekend dat het streefcijfer van het aantal nieuw te bouwen woningen naar beneden is bijgesteld. Tot 2007 zullen er netto gemiddeld 400 woningen per jaar bijkomen.

Geloof & Kerkmaandag, 17 mei 2004

‘Wees kerk naar buiten toe’

Dokkum - De kerk moet minder bezig zijn met de structuur en de interne organisatie en meer naar buiten zijn gericht. Dat was de dringende oproep van Petra Stassen, juridisch medewerker van de bisdommen Groningen, Rotterdam en Utrecht. Stassen zei dit zaterdag tijdens de Bonifatiusdag. Zeventien parochies met de naam ‘Bonifatius’ waren bijeen in de kapel in Dokkum.

Geloof & Kerkmaandag, 17 mei 2004


Sportmaandag, 17 mei 2004

Niet tegenop te strijden

Hij heeft zijn uiterlijk natuurlijk mee. Met die bril ziet hij er zo woest uit dat de gemiddelde zeerover met zijn lapje er jaloers op zou zijn. Zijn scherpe kin eronder. De kaak naar voren geschoven, de ondertanden in de bovenlip geklikt. De ogen priemend. De haren strak geknoopt. En onder zijn hoofd één bonk spieren, vezel voor vezel gespannen. Nee, dan hoef je niet groot te zijn. Dan is het zelfs angstaanjagend dat je massief van onderaf komt. Elke actie een voetzoeker. Elke kopstoot een uppercut.

Sportmaandag, 17 mei 2004

Heerenveen is ná de klassieke top 3 de beste

Heerenveen – In de stad waar in de jaren zestig Abe Lenstra, de grootste Friese voetballer ooit, zijn carrière afsloot, stond de grootste Friese voetbaltrainer ooit zondag voor het laatst aan het roer van Heerenveen. Het was een wedstrijd van niets, maar dat kon Foppe de Haan voor één keer nauwelijks iets deren. ,,Want myn ôfskie wie net hjoed, mar ferline wike.’’

Sportmaandag, 17 mei 2004

Unieke samenwerking ONS Sneek en TOP’63

Sneek – De besturen van ONS Sneek en TOP’63 uit het tweelingdorp Oppenhuizen/Uitwellingerga hebben zaterdagmiddag in het clubhuis van de hoofdklasser een unieke samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide clubs zullen met ingang van volgend seizoen een samenwerking aangaan bij de A-, B- en C-junioren. Dat houdt in de praktijk in dat de junioren van TOP’63 ondergebracht zullen worden bij de Sneker club.

Sportmaandag, 17 mei 2004

FK is zeker geen hoogtepunt

Drachten - De Friese zomerkampioenschappen zijn niet voor alle zwemmers een hoogtepunt. Toppers kunnen natuurlijk laten zien dat zij van hun club toch echt de beste zijn, maar hun trainingen zijn toegespitst op de ontmoetingen op een ander niveau. Opmerkelijk is het dat de Groningse Caroline Stuut op de individuele nummers zes keer de snelste is.

Sportmaandag, 17 mei 2004

Pijper met twee vingers in de neus de snelste

Gorredijk – Ze zijn niet vaak samen in de baan en al helemaal niet op Friese bodem. Zondag werd er daarom in Gorredijk bij de internationale grasbaanraces reikhalzend uitgekeken naar de confrontatie tussen Theo Pijper en Uppie Bos. Die kwam er, maar het werd een anti-climax doordat Bos een krampaanval kreeg. Pijper, die gisterochtend pas voet op Nederlandse bodem zette, werd daardoor de grote winnaar.

Weermaandag, 17 mei 2004

Perioden met zon

Het wordt een stralende dag met temperaturen rond 20 graden. Vanavond en vannacht hebben we opklaringen en zakt het kwik tot ongeveer 11 graden. Morgen is er opnieuw zon en wordt het 19 à 20 graden, bij een matige westenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties