Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 17 mei 2010.

Cultuurmaandag, 17 mei 2010

Friese kunstenaars geven kerkramen nieuw leven

Kubaard - De Friese glaskunstenaars Monique Verbruggen en Tieneke van Montfort hebben samen achttien glas-in-loodramen uit de negentiende eeuw gerestaureerd en er hun eigen draai aan gegeven. Het gaat om achttien beschadigde kerkramen die de Duitse brandschilder Heinrich Geuer (1841-1904) maakte voor een kerk in Utrecht. De Friese kunstenaars hebben de ramen gekregen van kunstenaar Jan Murk de Vries, die de ramen op de kop tikte na sloop van de kerk.

Cultuurmaandag, 17 mei 2010

Steenbruggen stelt expositie samen met Groningse kunst

Groningen - Han Steenbruggen, directeur van het Museum Belvédčre in Heerenveen, heeft als gastcurator een expositie samengesteld voor Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen. De expositie toont actuele kunst van tien Groninger kunstschilders. Het is voor het eerst dat een overzicht van Groningse kunst bij Pictura te zien is, meldt het genootschap vandaag in een persbericht.

Cultuurmaandag, 17 mei 2010

Slagwerkers spelen popliedjes in loods Weidumer bedrijf

Weidum - De malletband van muziekvereniging Harmonie in Weidum geeft op 29 mei een bijzonder concert in de loods van bouwbedrijf Van der Vegt in Weidum. Onder de titel Weidum slaat troch speelt de groep bekende popliedjes uit de jaren vijftig tot en met negentig. Van wereldberoemde artiesten als The Beatles, Abba en Michael Jackson tot Nederlandse artiesten.

Economiemaandag, 17 mei 2010

Jumbo Heerenveen in De Greiden gaat uitbreiden

Heerenveen - De supermarkt van Jumbo in het winkelcentrum De Greiden in Heerenveen gaat binnenkort uitbreiden. De winkel krijgt een extra verdieping erbij. Daarnaast wordt er een nieuw gedeelte bijgebouwd. De bedoeling is dat dit aan de noordzijde gaat gebeuren. De nieuwbouw gaat ten koste van een aantal parkeerplaatsen. Voor Jumbo betekent dit dat er acht nieuwe parkeerplaatsen in de nabijheid van de supermarkt moeten worden aangelegd. In de uitbreidingsplannen van de supermarkt is hiermee rekening gehouden.

Hoofdartikelmaandag, 17 mei 2010

De ramp, de media...

Het maken van een krant of van een televisie-uitzending vraagt om het maken van keuzes. Uit de enorme hoeveelheid nieuws wordt een selectie gemaakt - welk bericht komt in de krant of over welk onderwerp wordt een artikel geschreven. Redacties maken nóg meer keuzes. Over de lengte van een artikel of nieuwsitem, over de kop of aankondiging, over de plaats in krant of uitzending en over de toon waarop het artikel wordt geschreven of het nieuwsitem wordt gebracht.

Regiomaandag, 17 mei 2010

3000 kilo hasj onderschept op Noordzee

Vlieland - De Kustwacht heeft zaterdag voorkomen dat drieduizend kilo hasj, met een straatwaarde van vijftien miljoen euro, het land is binnengesmokkeld. Tussen Vlieland en Terschelling onderschepte de marechaussee een jacht met drugs aan boord. In Makkum is een schip in beslag genomen dat ook met de zaak te maken heeft.

Regiomaandag, 17 mei 2010

Kampioen dankzij een taartje van larven

Aldeboarn - Ruim 12,5 kilo vis haalde de 61-jarige Wiebe Rusticus uit Kollum zaterdag uit de Heafeart bij Aldeboarn. De nummer twee bij de Friese kampioenschappen wedstrijdvissen met dobber bleef steken op amper zeven kilo.

Regiomaandag, 17 mei 2010

Dankzij partijen praat militair mee over nazorg

Leeuwarden - Om de hulp aan veteranen goed te regelen, houden de politieke partijen PvdA, SP, GroenLinks en D66 vanmiddag een besloten bijeenkomst over oud-militairen. Daarbij zullen oud-strijders aanwezig zijn en de mensen van de militaire vakbonden AFMP en ACOM. De partijen willen de ervaringen van veteranen horen, vóór ze een initiatievoorstel maken voor een nieuwe veteranenwet.

Regiomaandag, 17 mei 2010

Alde Maaie: overallhangen en ‘dong smite en fange’

Feanwâlden - In de Trynwâlden werd zaterdag Alde Maaie gevierd. Dit jaar deed ook Feanwâlden mee.

Regiomaandag, 17 mei 2010

Jarig in examenperiode; dan maar twee keer vieren

Voor 9230 Friese middelbare scholieren zijn deze week de eindexamens begonnen. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag stelt Fé van den Hoogen (18) van het Anna Maria van Schurman zich voor. Ze is jarig de dag voor ze biologie-examen moet doen.

Regiomaandag, 17 mei 2010

‘Alleen rendabele boerenbedrijven kunnen duurzaam zijn’

Holwerd - Ecolana is een gemengd bedrijf nieuwe stijl. Zo zien de twee akkerbouwers, melkveehouder en schapenboer uit Holwerd hun samenwerkingsverband. Een samenwerking die duurzaam en rendabel is, want het een kan niet losgekoppeld worden van het ander.

Regiomaandag, 17 mei 2010

Grondfonds

Het meest verstrekkende idee dat uit Ecolana voortgekomen is, heet Grondfonds. Het concept wordt nog bekeken in Den Haag, waar de raderen traag draaien. Kern van het plan is om particulieren en overheden de kans te geven om te investeren in grondaankoop door boeren. Door dat via een Grondfonds te doen, kan aan de exploitatie van het nieuwe perceel een maatschappelijke voorwaarde worden verbonden. Dat kan het aanleggen van een wandelpad of fietspad zijn, maar bijvoorbeeld ook een stuk waterberging, op verzoek van het waterschap.

Geloof & Kerkmaandag, 17 mei 2010

Recordaantal kampeerders bij pinksterconferentie

Biddinghuizen - De pinksterconferentie Opwekking maakt zich op voor een recordaantal bezoekers dat deze week naar Biddinghuizen komt en gaat kamperen. Het aantal kampeerders dat zich al heeft ingeschreven is de 17.600 gepasseerd. Het hoogste aantal ooit.

Geloof & Kerkmaandag, 17 mei 2010

‘Eén grote familie op Duitse Kirchentag’

München - Naar schatting 150.000 mensen hebben de afgelopen week naar München de tweede Oecumenische Kirchentag bijgewoond, die van 12 tot 16 mei in de Zuid-Duitse stad werd gehouden. Onder hen zo’n dertig Nederlanders. Bauke Groeneveld (20) uit Jubbega over zijn ervaringen.

Geloof & Kerkmaandag, 17 mei 2010

Afrikaanse landen schenden vrijheid van godsdienst

Washington - De Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (Uscirf) heeft diverse Afrikaanse landen aangeklaagd waar de vrijheid van godsdienstbeleving tegengewerkt wordt en daarmee samenhangende mensenrechten worden geschonden.

Sportmaandag, 17 mei 2010

Helmholt zet meteen toon in fierljepseizoen

Joure - Naast de schansen is fierljepper Bart Helmholt de eerste topklasser met een privé-sponsor, óp de schansen werd hij zaterdag ook de eerste met een zege in 2010. De Burgumer was oppermachtig in de seizoensouverture van het fierljeppen. Broertje Thomas bezorgde het nieuwe Fierljepteam Reset een ‘een-tweetje’.

Sportmaandag, 17 mei 2010

‘Kampioenenmaker’ geniet van fierljeppen

Joure - Daar zat-ie dan, zaterdagmiddag in Joure, tijdens de eerste fierljepwedstrijd van het seizoen: Kees van Wonderen, de oud-voetballer die als assistent-trainer van FC Twente de afgelopen weken nog feestvierde dankzij het landskampioenschap. Afgelopen weekeinde was hij er met het gezin even tussenuit, een weekendje weg. Het bracht hem ook bij het fierljeppen, waar hij lekker rustig de wedstrijd kon volgen. Verscholen achter een zonnebril, gehuld in een donkergrijs vest. Slechts een enkeling die hem herkende. ,,Ik kan hier wel van genieten, nog nooit gezien, dit fierljeppen”, aldus Van Wonderen.

Sportmaandag, 17 mei 2010

LDODK wil na kampioenschap stap omhoog maken

Gorredijk - De korfballers van LDODK uit Gorredijk/Terwispel hebben gisteren op eigen veld het kampioenschap in de overgangsklasse D binnengehaald. De ploeg van coach Gerald Aukes had weinig moeite met DOS-WK uit Enschede: 19-9.

Sportmaandag, 17 mei 2010

Abe was de beste voetballer, Theo de Jong de succesvolste

Waar Abe Lenstra de beste Friese voetballer ooit is, daar is Theo de Jong (1947) de succesvolste Friese voetballer. Hij won met Feyenoord de landstitel in 1974 en de UEFA Cup en speelde in dat jaar ook nog eens in de finale van het wereldkampioenschap, waarin Oranje met 2-1 verloor van West-Duitsland. Geen provinciegenoot kan een dergelijke conduite overleggen. Als trainer was hij minder succesvol.

Sportmaandag, 17 mei 2010

‘Wat Van den Berg wol, ropt gigantyske wjerstân op’

Met Tjalling van den Berg heeft de kaatsbond een vooruitstrevende bondscoach binnen gehaald. Hij wil de sport dynamischer maken. Het kaatsen moet weg uit de traditie en cultuur en een nieuwe topsport worden. Is dit waar de naar groei hunkerende kaatswereld op zit te wachten?

Sportmaandag, 17 mei 2010

Zeilend Sneek wil méér dan wedstrijden houden

Kolmeersland - Met het geven van trainingen gaat de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) zijn takenpakket fors uitbreiden. Waar het nu nog voornamelijk om het houden van wedstrijden draait, voelt de organisatie zich verplicht om meer hooi op de vork te nemen. Dirk van der Zee, voorzitter van het wedstrijdcomité, lichtte zaterdag tijdens de Kleine Sneekweek de plannen toe. Plannen, die uit een denktank van de vooraanstaande zeilers Onno Yntema, Tom Otte en Brechtje van der Werf rolden.

Sportmaandag, 17 mei 2010

Hooghiemster baas in eigen huis

Drachten - De vorm is er nog niet echt, bekende René Hooghiemster na het winnen van de Lippe Wonen A7 Classic. De Drachtster was zaterdag baas in eigen huis. Steigerend op zijn lichtgewicht ‘stalen ros’ sprong Hooghiemster in de laatste meters zijn medevluchter Sebastiaan Kamphuis nog net voorbij.

Sportmaandag, 17 mei 2010

Frisia neemt de verkeerde afslag

De Blesse - De afslag die het Leeuwarder LAC Frisia 1883 nam in een poging om na meer dan een halve eeuw terug te keren in de eerste klasse liep gisteren in De Blesse dood. In een beslissingswedstrijd tegen HODO uit Hollandscheveld voor directe promotie naar de eerste klasse gaf Fryslâns oudste voetbalvereniging niet thuis.

Sportmaandag, 17 mei 2010

Trio Van der Bos op herhaling

Sint Annaparochie - Net als vorig jaar ging de overwinning in de tweede vrijeformatiewedstrijd in Sint Annaparochie naar trio Gert-Anne van der Bos. Het succesvolste partuur van afgelopen seizoen ging op herhaling. Er was één wezenlijk verschil: de koningsprijs verhuisde van Daniël Iseger naar opslager Van der Bos.

Sportmaandag, 17 mei 2010

‘Rondje Marum’ levert Boerema een extra zakcent op

Marum - Met de zekerheid dat haar paard Divoza Horseworld Nizar het niveau voor de Grote Prijs moeiteloos aan kon, meldde Marianne Boerema zich gisteren voor het concours hippique in Marum. Het leverde de 21-jarige amazone uit Tjalleberd 450 euro zakgeld op én de bevestiging dat ze goed op weg is als debutant bij de senioren. ,,Het was eigenlijk maar bedoeld als grapje, dat ik hier even een rondje in Marum wilde rijden”, wil de winnares doen geloven. ,,Maar inderdaad, als je dan eenmaal de barrage haalt, dan ga je er natuurlijk wel helemaal voor.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties