Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 17 augustus 2005.

Agendawoensdag, 17 augustus 2005

Klassiek

Opera Stichting Intermezzo organiseert op haar terrein te Nijetrijne, gelegen aan het riviertje De Scheene in het natuurgebied De Rottige Meente nabij Wolvega, een aantal bijzondere middagen en avonden. Door operagezelschap Nijetrijne wordt in de open lucht de opera Le Donne Vendicate opgevoerd van Nicola Piccini (1763), begeleid door een instrumenteel barokensemble onder leiding van dirigent Benoit Debrock. Thema van deze kameropera is de eeuwige strijd der seksen, de onweerstaanbare aantrekkingskracht van foute mannen en de zoete wraak van vrouwen op macho’s. De voorstelling vindt vrijdag plaats om 18.15 uur. Vanaf 17.00 uur kunt u onder leiding van een boswachter een wandeling of boottocht maken. Na afloop wordt een zomerse maaltijd geserveerd.

Bijschriftwoensdag, 17 augustus 2005

Valse profeten

Ook dit gedeelte uit de Bergrede is bekend geworden in ons taalgebruik.

Expowoensdag, 17 augustus 2005

Aldeboarn, Museum Aldheidskamer: expo Meint van der Velde ‘Klein door de jaren heen’, t/m eind aug.

Hoofdartikelwoensdag, 17 augustus 2005

Turkije bij de EU

De kwestie-Cyprus wordt steeds meer een zwerende wond in de relatie tussen de Europese Unie en kandidaat-lidstaat Turkije. De EU eist dat de regering in Ankara alle EU-lidstaten erkent, dus ook Grieks-Cyprus. Turkije weigert dat omdat het Turks-Cyprus als enige rechtmatige regering van het sinds 1974 verdeelde eiland ziet. Turkije claimt het eiland als zijn grondgebied en houdt er 35.000 militairen.

Regiowoensdag, 17 augustus 2005

Gondelfeest zonder in de modder te zakken

Aldeboarn – Weinig bezoekers zullen er uiteindelijk iets van hebben gemerkt, maar de jaarlijkse gondelvaart van Aldeboarn liep vorig jaar bijna op een mislukking uit. Er ging - vooral als gevolg van de hevige regenval die maand - van alles mis, achter de schermen was het enorm hectisch. Dat wil de organisatie niet weer. Daartoe is het feestterrein in allerijl geasfalteerd, zodat de bezoekers, de band en de kermisexploitanten niet weer twintig centimeter wegzakken in de modder.

Regiowoensdag, 17 augustus 2005

Rijk geeft te weinig geld heroïneplan’

Leeuwarden – De voorwaarden voor Leeuwarden om te beginnen met een project om medische heroïne te verstrekken aan 25 ernstig drugsverslaafden zijn niet gunstig. Uit een gesprek met minister Hoogervorst bleek maandag dat het Rijk geen extra geld uittrekt voor de gecontroleerde heroïneverstrekking. Het kabinet houdt de poot stijf ondanks druk uit de Kamer.

Regiowoensdag, 17 augustus 2005

Raadhuis Terschelling maakt eigen stroom

Terschelling – Het nieuwe gemeentehuis van Terschelling wordt zo gebouwd dat het deels in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien. Er wordt een zogenaamde warmte-koudeopslag ingebouwd – een systeem dat op zonnige dagen de warmte opslaat en die op koude dagen weer loslaat – en er komen zonnecollectoren op het dak. Daarnaast plaatst de gemeente een miniwindmolen (‘Turby’) en laat ze het dak begroeien met mossedum, wat isolerend werkt. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad van het eiland.

Regiowoensdag, 17 augustus 2005

Bernlef waakt voor groepsdruk studenten

Groningen – Een goed initiatief vindt hij het. Maar of het helpt is nog de vraag. ,,It is dochs oan de minsken sels hoefolle se drinke’’, zegt Jelmer Hitzert, coördinator van de KEI-commissie van de Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen.

Regiowoensdag, 17 augustus 2005

Sterren voor landschappen

Schiermonnikoog/Balk - Schiermonnikoog en Gaasterland mogen zich voortaan profileren als ‘viersterren-landschappen’. De Friese Meren is een ‘driesterren-landschap’. Deze onderscheidingen, een soort Michelinster voor natuur, zijn uitgedeeld door de stichting Natuur en Milieu.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 augustus 2005

Wereldjongerendagen-gangers geschokt na moord

Keulen/Düsseldorf/Bonn - Op de rooms-katholieke Wereldjongerendagen in Keulen en omgeving is met ontzetting op de moord gereageerd. De secretaris-generaal van de manifestaties, Heiner Koch, zei gisteravond laat dat frère Roger altijd diep verbonden is geweest met de Rooms-Katholieke Kerk en dat de deelnemers aan de jongerendagen voor deze grote persoonlijkheid bidden. Vele jongeren die de Wereldjongerendagen meemaken zijn ook in Taizé geweest.

Geloof & Kerkwoensdag, 17 augustus 2005

Verslagenheid in Fryslân over dood frère Roger

Leeuwarden - Met grote verslagenheid is in Fryslân gereageerd op de moord op frère Roger. In diverse plaatsen wordt hij zondag herdacht in de vieringen.

Sportwoensdag, 17 augustus 2005

Malcorps wint Makkumer campingloop

Makkum - De tweede en laatste Holle Poarte campingloop van dit seizoen trok dinsdagavpnmd ruim tweehonderd deelnemers. Manfred Malcorps drukte sterk zijn stempel op de 10 kilometer. De Kampenaar koos vroeg de aanval en liep daarna geheel solo.

Sportwoensdag, 17 augustus 2005

Gerko Floor oppermachtig in Diever

Diever - De zevende Brinkloop van dit seizoen leverde dinsdagavond bij de mannen winst op voor Gerko Floor. De atleet uit Appelscha was duidelijk een klasse apart en finishte na 35 minuten en 41 seconden.

Sportwoensdag, 17 augustus 2005

Dalstra net naast het podium

Vlagtwedde – Johan Dalstra is er dinsdagavond in de dertiende wielerronde van Vlagtwedde net niet in geslaagd zich op het podium te fietsen. De wielrenner uit Buitenpost eindigde als vierde.

Sportwoensdag, 17 augustus 2005

Huntelaar schiet Jong Oranje naar zege

Tessenderlo - Jong Oranje heeft de oefenwedstrijd tegen België dinsdagavond in Tessenderlo met 1-2 gewonnen. Het winnende doelpunt kwam een kwartier voor tijd op naam van Heerenveen-schutter Klaas-Jan Huntelaar.

Sportwoensdag, 17 augustus 2005

Mannetjesputter zonder veel noten op de zang

Heerenveen – SC Heerenveen presenteerde dinsdag zijn nieuwste aanwinst. De 24-jarige Marokkaan Abdelkrim Kissi tekende een contract van twee jaar met nog eens een optie voor twee seizoenen. Karim, zoals zijn roepnaam luidt, komt van de Bulgaarse club Litex Lovech en speelde 24 keer in het nationale team van Marokko.

Weerwoensdag, 17 augustus 2005

Zonnig en warm

Vandaag is het zonnig en warm met maxima van rond de 23 graden. De oost tot noordoostenwind is zwak tot matig, kracht 2 tot 4. Het blijft droog. Morgen is het opnieuw zonnig en met 25 graden nog warmer. De oost tot zuidoostenwind is matig, in het kustgebied soms vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties