Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 17 augustus 2007.

Cultuurvrijdag, 17 augustus 2007

Een fenomeen in Franse orgelmuziek

Een goed doordacht concert van orkestrale orgelmuziek van Franse componisten gaf Tjeerd van der Ploeg gisteravond op het Vermeulen-orgel in de Koepelkerk in Leeuwarden. De van oorsprong uit Fryslân afkomstige organist is nu als zodanig verbonden aan de St. Christoforuskerk in Schagen, waar hij het befaamde Nicoloson-orgel bespeelt. Door dat bijzondere instrument geïnspireerd, heeft hij zich onder andere gespecialiseerd in de Franse orgelmuziek. Van der Ploeg speelde werken van vier Franse componisten, die in een aantal opzichten iets gemeenschappelijks hebben. In de eerste plaats zijn ze alle vier sterk beïnvloed door de Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll, wiens typisch orkestraal getinte orgels ze een groot gedeelte van hun leven hebben bespeeld.

Cultuurvrijdag, 17 augustus 2007

‘Verkoopverbod werkt niet’

Economievrijdag, 17 augustus 2007

Kaasmakerij loopt, na tien jaar zwoegen

,,Het laatste jaar heb ik het gevoel dat alles op zijn plaats valt. Ons grootste probleem nu is hoe we voldoende kazen kunnen maken”, zegt Henk Hogendoorn (39) van kaasmakerij De Nylander uit Workum. Dit weekend viert de kaasmakerij zijn tiende verjaardag, met een boerenmarkt.

Hoofdartikelvrijdag, 17 augustus 2007

Kinderen, alcohol...

We wisten het wel, maar het is nog erger: het aantal kinderen met alcoholvergiftiging is nóg groter dan we dachten. De cijfers die de afgelopen maanden werden gepubliceerd gaan over ziekenhuisopnamen van jongeren met alcoholvergiftiging; de ‘echte’ cijfers liggen nog hoger. Hoe hoog weet niemand, want de verschijnselen van alcoholmisbruik die door de huisarts worden behandeld, worden niet geregistreerd. Evenmin de ‘onschuldige’ dronkenschappen van kinderen.

Regiovrijdag, 17 augustus 2007

‘Even’ de buspaal omlaag zappen

Leeuwarden - ,,Formido Leeuwarden, goedemiddag.’’ Op de vraag of er nog afstandsbedieningen te koop zijn die gebruik maken van de frequentie 433,92 Mhz barst de winkelmedewerker. ,,U wilt zeker de buspalen op het Ruiterskwartier bedienen? Normaal gesproken vraagt nooit iemand naar die dingen maar nu op het internet staat dat dé palen daarmee naar beneden kunnen, heb ik er al dertig verkocht!’’

Regiovrijdag, 17 augustus 2007

Statiegeld op fles in 2010 afgeschaft

Leeuwarden - Het statiegeld op plastic frisdrankflessen gaat na 2010 waarschijnlijk verdwijnen. Het is een van de gevolgen van het afvalconvenant dat minister Cramer woensdag sloot met de verpakkingenindustrie en de gemeenten. Gemeenten mogen straks op kosten van de productenten zelf kunststof verpakkingen inzamelen, apart van het andere huisvuil. Als dat goed gaat werken, is het onzin om voor frisdrankflessen nog een apart inzamelingssysteem te handhaven, zo redeneren de opstellers van het convenant.

Regiovrijdag, 17 augustus 2007

Hallum was belangrijke plaats

Hallum - Uit de in de terp van Hallum gevonden koperschat kan worden afgeleid dat Hallum in de derde eeuw na Christus een belangrijke nederzetting was. Dat zegt directeur Cuno Koopstra van het archeologische bureau ARC.

Regiovrijdag, 17 augustus 2007

Erg veel bezwaar WOZ Zuiderburen

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden heeft honderdtien bezwaren tegen de WOZ-aanslag in de nieuwe wijk Zuiderburen toegekend. Tegen de taxatie van de woningen in Zuiderburen is massaal bezwaar aangetekend.

Regiovrijdag, 17 augustus 2007

Na spannende aanloop is hij er: de Shtandart

Makkum - Daverende kanonschoten, op de pier enthousiast zwaaiende fans en burgemeester Piersma van Wûnseradiel op de kade. Makkum verwelkomde gistermiddag op feestelijke wijze de Russische replica van De Shtandart, het vlaggenschip waarmee tsaar Peter de Grote in 1703 de Oostzee veroverde. Tot zaterdagmorgen kunnen de Makkumers genieten van de aanwezigheid van deze bijzondere houten driemaster.

Regiovrijdag, 17 augustus 2007

‘Liefst snel een nieuwe drugsruimte’

Leeuwarden - De Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) wil zo snel mogelijk een tweede gebruikersruimte in Fryslân. De huidige, in Leeuwarden, krijgt veel aanloop. Liefst dit jaar wil directeur Van Anken daarom nog zo’n voorziening voor junks openen in Drachten of Heerenveen. Voor Heerenveen gaat dat veel te snel.

Regiovrijdag, 17 augustus 2007

Meer jeugd dronken naar ziekenhuis

Leeuwarden - Het aantal mensen dat in een ziekenhuis moet worden behandeld wegens alcoholvergiftiging is tussen 2000 en 2005 meer dan verdubbeld. Bij kinderen tussen de tien en vijftien jaar is zelfs sprake van een verzesvoudiging. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid en het Reinier de Graaf Gasthuis.

Sportvrijdag, 17 augustus 2007

Nieuwe wending in crisis in baansport

Leeuwarden - De bestuurscrisis in de speedway- en grasbaanracerij heeft gisteren een nieuwe wending gekregen. Enkele weken geleden stapte de zogeheten baansportcommissie op na een conflict met motorsportbond KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). Veel rijders en andere betrokkenen uit de baansportwereld willen nu dat de commissie terugkeert. Dat blijkt uit een enquete, waarvan de resultaten woensdagavond aangeboden werden aan officials van de KNMV in Assen. Ruim driekwart van de ‘baansportinsiders’ is voor terugkeer van de opgestapte baansportcommissie.

Sportvrijdag, 17 augustus 2007

Venijn zit in IJlst in de staart

Schansrecord Scherjon in Fryslân Cup

Sportvrijdag, 17 augustus 2007

Van der Heide acht Cambuur kansrijk

Leeuwarden - De roes na het duel tegen FC Dordrecht is verdwenen. Sandor van der Heide oogt ontspannen en kijkt met vertrouwen het duel van vanavond tegen RKC Waalwijk tegemoet. ,,Waarom zouden we niet kunnen winnen? Bij ons is de druk er af en de eerste drie punten zijn binnen. Zij móeten. Wij ook, maar toch anders.”

Sportvrijdag, 17 augustus 2007

Heerenveen doet niet aan paniekvoetbal

Heerenveen - Het is volgens Yme Kuiper niet de meest hectische voorbereiding gedurende zijn dienstverband als directielid bij SC Heerenveen. En met de start van de competitie, vanavond in eigen stadion tegen Willem II, zal de rust ook nog niet helemaal weerkeren. Dat zal pas gebeuren bij het sluiten van de internationale ‘transfer window’, over ruim twee weken op 31 augustus.

Weervrijdag, 17 augustus 2007

Zon en buien

Vandaag komen er enkele buien voor, hoewel de zon ook doorbreekt. Het wordt zo’n 18 graden en de west tot zuidwestenwind is matig, bij zee vrij krachtig. Vannacht opklaringen en kans op een mistbank. Het koelt af naar 11 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties