Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 17 oktober 2002.

Achtergronddonderdag, 17 oktober 2002

Officier moet zitten na vierentwintig jaar staan

Leeuwarden - Hoofdofficier Michiel Severein (54) verruilt na vijf jaar het Openbaar Ministerie in Leeuwarden voor de rechtersstoel. In plaats van staand zijn bewijsvoering aan de rechter voor te leggen, mag hij straks rustig zittend afwegen of de aanklager zijn verhaal goed op orde heeft. Over zijn vijfjarige erfenis bij het OM is hij bescheiden. Hij maakte de zaken ‘Tjoelker’ en ‘Vaatstra’ mee en laat een reorganiserend OM achter waar het Engelstalig bestuursjargon zijn ingang heeft gevonden.

Bijschriftdonderdag, 17 oktober 2002

Familieverband

In de naam die wij dragen komt een geschiedenis mee.

Cultuurdonderdag, 17 oktober 2002

Danskostuum Mata Hari naar Fries Museum

Leeuwarden – Het Fries Museum in Leeuwarden is in het bezit gekomen van een origineel danskostuum van Mata Hari. De Leeuwarder spionne Margaretha Geertruida Zelle (1876-1917) werd in het kostuum beroemd als exotische danseres.

Economiedonderdag, 17 oktober 2002

Verzakelijking stuit veel boeren tegen de borst

Wommels - De biologische boer gaat een moeilijke toekomst tegemoet. Supermarktketen Albert Heijn haalt bioproducten over twee jaar uit de schappen. De consument legt niet meer extra geld op de toonbank voor de ‘goede’ ecoproducten.

Economiedonderdag, 17 oktober 2002

Heinsbroek: scheepsbouw krijgt 60 miljoen euro

Den Haag – Voormalig minister Heinsbroek van Economische Zaken heeft op de laatste dag van zijn ministerschap de scheepsbouwsector een steuntje in de rug gegeven. Hij geeft de sector 60 miljoen euro. Dat schreef Heinsbroek woensdagmorgen in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoofdartikeldonderdag, 17 oktober 2002

De val...

Wat steeds meer mensen verwachtten, is gebeurd: het kabinet Balkenende is gevallen. Als oorzaak die de doorslag heeft gegeven, werd genoemd dat de coalitiepartners CDA en VVD geen vertrouwen meer hadden in de stabiliteit van het kabinet. Als schuldige werd hierbij coalitiepartner LPF aangewezen. Alleszins terecht.

Regiodonderdag, 17 oktober 2002

Minima sporten graag

Damwoude – Bijstandsgerechtigden sporten graag als ze daartoe worden gestimuleerd. Dat blijkt uit een experiment van de gemeente Dantumadeel. Er meldden zich zoveel ‘minima’, dat ze op een wachtlijst belandden.

Regiodonderdag, 17 oktober 2002

Slooplustige jeugd breekt eigen honk af

Gerkesklooster/Stroobos - Een bankstel was er nooit een lang leven beschoren. Evenmin het overig meubilair. Ieder ‘afgedankt’ meubelstuk dat inwoners van Gerkesklooster/Stroobos aan het plaatselijk jeugdhonk schonken, werd binnen de kortste keren door de bezoekers gesloopt.

Regiodonderdag, 17 oktober 2002

Amelander school aast op andere leerlingen

Ameland – Openbare basisschool ‘t Honnedûn in Nes op Ameland begint een offensief om meer kinderen van het eiland naar de school te krijgen. De school dreigt in problemen te raken door de sluiting van de aanvullende opvang (avo) voor asielzoekers op het eiland.

Regiodonderdag, 17 oktober 2002

Nieuwe vorm van jeugdopvang

Menaldum - Stichting Jeugdzorg Friesland gaat experimenteren met een nieuwe manier van jeugdopvang. In een woning in Menaldum komen zes meisjes te wonen die met dezelfde problemen kampen. Deze opvang vervangt de zogeheten hulpverlening ‘in fasen’.

Regiodonderdag, 17 oktober 2002

Kunstuitleen Dokkum mist zes werken

Dokkum – De Kunstuitleen Dongeradeel zit met de handen in het haar. Zes werken die geleend zijn van het Instituut Collectie in Rijswijk zijn spoorloos. De gemeente Dongeradeel is verantwoordelijk voor de collectie. Als de werken niet boven water komen, kost het de gemeente elfduizend euro.

Regiodonderdag, 17 oktober 2002

Bypass voor rotonde Drachten

Drachten – De rotonde ter hoogte van de Overstesingel in de Noorderhogeweg in Drachten krijgt waarschijnlijk een bypass. Op die manier hoeven afslaande automobilisten niet gebruik te maken van de rotonde. Ook wordt bekeken of de snelheidslimiet van vijftig kilometer per uur op de Zuider- en Noorderhogeweg (N369) kan worden opgeschroefd.

Regiodonderdag, 17 oktober 2002

Leeuwarder stijlkamer is waar kunstwerk

Leeuwarden - Toen de Leeuwarders Thomas en Saakje Zijlstra vernamen dat eeuwenoud behang uit hun huis lag opgeslagen in museum het Princessehof, konden ze nauwelijks wachten om het te zien. En op de dag dat de broze rol behang voor het eerst uitgerold lag in de schuur, begon Thomas’ hart even sneller te kloppen.

Regiodonderdag, 17 oktober 2002

COA sluit alle tijdelijke asielcentra

Den Haag – Alle tijdelijke asielzoekerscentra in Fryslân gaan sluiten zodra de contractperiode is verstreken. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) halveert het aantal opvangplaatsen binnen twee jaar van 80.000 naar 40.000.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 oktober 2002

‘Spelen in rouwdienst was indrukwekkend’

Delft - Een bijzonder eervolle taak, maar evengoed een lastige. Dat realiseerde Bas de Vroome, organist van de Oude en Nieuwe kerk in Delft, zich maar al te goed toen zaterdag bekend werd dat hij de samenzang tijdens de rouwdienst ter nagedachtenis aan prins Claus zou begeleiden.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 oktober 2002

Kerkelijk erfgoed in kaart gebracht

Leeuwarden - Ze registeren alles: van hoe het kerkhof in Emst er uitziet tot de missaalboeken van de Sint-Jan in Den Bosch. De Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland (SKKN) heeft het grootste bestand van foto’s en documentatiemateriaal op het gebied van kerk- en kloosterhistorie in ons land.

Geloof & Kerkdonderdag, 17 oktober 2002

‘Hendekatlon’ voor Franeker dominee

Ds Gert Hutten (31), voorganger van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Sexbierum-Franeker, wil zaterdag de eerste hendekatlon ooit afleggen: een tocht langs de Friese Elf Steden met elf verschillende vervoerswijzen.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

Paardensymposium bijna volgeboekt

Leeuwarden – Het paardensymposium ‘De onmogelijkheden van het paard’, vrijdagmiddag in het Van Hall Instituut in Leeuwarden, is bijna volgeboekt.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

Doelpunt Allbäck baat Zweden niet

Leeuwarden - Marcus Allbäck mag dan bij Aston Villa zelden aan voetballen toekomen, de voormalige spits van SC Heerenveen is het nog niet verleerd.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

Oranje opent Regions Cup met zege op Malta

Assen – Het Nederlands amateurvoetbalteam is met een zege op Malta van start gegaan in het kwalificatietoernooi voor de Regions Cup.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

Futsalploeg Heerenveen blijft zonder puntverlies

Heerenveen – Futsalploeg Heerenveen heeft woensdagavond ook de zesde competitiewedstrijd in winst omgezet. In eigen huis werd Inter Dako uit Haren met 4-2 verslagen. Heerenveen gaat nu riant aan de leiding in de eerste divisie A.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

Als keeper kun je zo lekker mooi duiken

Sneek – Uit tachtig paar keeperhandschoenen klinkt een dof applaus als Joost Terol – derde doelman van FC Utrecht – met een katachtige sprong naar voren duikt en de bal van de voeten van ‘hoofdmeester’ Maarten Arts plukt. Dit is dus ‘aanvallend keepen’, zo legt Arts uit.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

Branderhorst in de middemoot

Leeuwarden - Willem Branderhorst, de ‘trainerstipper’ van vorige week, voorspelde 23 duels goed. Daarmee staat de trainer van het Sneker Waterpoort Boys op de derde plaats.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

Heideman is ‘gewoon’ weer de snelste sprinter

Alkmaar – Er lijkt weinig veranderd aan kop van het peloton marathonschaatsers. De eindsprint van de eerste wedstrijd ging woensdagavond in Alkmaar tussen Jan Maarten Heideman (Oldebroek), Miel Rozendaal (Warmenhuizen) en de Fransman Cédric Michaud. En dat was ook het beeld van vorig jaar.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

Tjerkgaasters Wester en De Jong trekken dekhengstenkar

Tjerkgaast – De twee Tjerkgaasters Willem Wester en Frits de Jong treffen elkaar vanavond als concurrent tijdens een Nederlands kampioenschap voor dekhengsten. De menners van Friese paarden doen beiden mee aan de twee NK’s die op het programma staan. Zaterdag volgt nog de strijd voor de tweespannen Fries ras.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

Hendrik Jan Schutter in voetsporen vader

Leeuwarden – De 12-jarige Hendrik Jan Schutter debuteerde woensdagavond op Indoor Friesland met liefst drie eerste prijzen. De ruiter uit Ommen trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Jan Schutter.

Sportdonderdag, 17 oktober 2002

‘Van de Lageweg-rijders’ bij springfinale in roes naar zege

Leeuwarden – Dennis van Tilburg en Sandra van den Outenaar rijden beide de jonge paarden aan op het internationale paardenbedrijf van Wiepke van de Lageweg in Bears. Indoor Friesland is in dat traject een hoogtepunt. Vandaar ook het plezier na het resultaat woensdagavond: nummer één en twee.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties