Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 17 oktober 2007.

Agendawoensdag, 17 oktober 2007

Klassiek

Cultuurwoensdag, 17 oktober 2007

Experimenteren met muziek

Je ziet ze wel in het buitenland en de Randstad: toonaangevende koorfestivals voor de betere klassieke amateurkoren. Het noorden van Nederland miste zo’n festival nog. De Stichting Noordelijk Koorfestival is in het gat gesprongen en brengt vanaf morgen de eerste editie van het festival Vocal Variety naar Heerenveen en omstreken.

Dossierwoensdag, 17 oktober 2007

Drama en nostalgie in eerste nummer Achilles


Economiewoensdag, 17 oktober 2007

‘Ik trilde als mensen de winkel binnenkwamen’

Nij Beets - ,,Een paar rollen vloerkleed, een gordijnencollectie en wat vitrage. Dat is alles waar we in 1977 mee begonnen in ons net aangekochte pand”, vertelt onderneemster Leentje van den Berg (50 jaar oud) van Wooncentrum Van den Berg in Nij Beets. ,,Een zeer grote stap, vooral voor mij. Ik had niets met het vak van woninginrichting. Maar mijn man Sytse had er al veel ervaring in. In het begin combineerde hij het bedrijf met een baan buitenshuis.”

Economiewoensdag, 17 oktober 2007

Aanvragen Friese microkredieten zoals verwacht

Leeuwarden - De aanvragen voor een microkrediet door mensen met een uitkering verloopt in Fryslân zoals verwacht. Dat zegt woordvoerder S. Hempenius van het Bureau Zelfstandigen Fryslân. De regeling is bedoeld voor mensen zonder werk en met een uitkering. ,,Er zijn nu al twintig aanvragen voor de regeling. Dat is op het niveau van onze verwachtingen.” De deelnemers krijgen een borgstelling van maximaal 31.500 euro wanneer ze een bedrijf starten. Intussen hebben acht mensen een borgstelling ontvangen van banken na goedkeuring van de bedrijfsplannen door Senter Novem (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken).

Economiewoensdag, 17 oktober 2007

Biobrandstof nodig bij bestrijden armoe

Den Haag - De teelt van biobrandstoffen hoeft binnen enkele jaren niet meer te concurreren met de teelt van voedsel. Voor de arme landen kan de teelt van dergelijke brandstoffen juist goed zijn voor de plaatselijke economie. Dat zei minister Verburg gisteren in het kader van Wereldvoedseldag. ,,Biobrandstoffen worden bittere noodzaak, een voorwaarde voor de instandhouding van de welvaart in onze contreien en stijgende inkomsten in ontwikkelingslanden.”

Expowoensdag, 17 oktober 2007

Allingawier, Landgoed Allingastate: metalen kunst van Gert-Jan Luimstra, t/m 31 okt. * perm. schilderijentent. div. kunstenaars, t/m 31 okt.

Hoofdartikelwoensdag, 17 oktober 2007

Duister, licht...

Het nachtelijk duister is een groot goed. Die overtuiging klinkt steeds luider. Het goede van de duisternis is dat de schepping is ingericht op de wisseling van dag en nacht. Sommige dieren komen alleen in het donker te voorschijn en het biologisch ritme van de mens in onze streken is mede ‘geprogrammeerd’ op licht en donker. Enkele decennia geleden werden de propagandisten van ‘behoud van de nacht’ weggezet als halfzachte wereldvreemde mensen. Inmiddels zijn de kritische geluiden over de verlichting van de nacht bijna gemeengoed. Ook het publiek ergert zich in toenemende mate aan sier- en reclameverlichting.

Regiowoensdag, 17 oktober 2007

Taakstraffen onder de loep

Leeuwarden - Minister Hirsch Ballin van Justitie staat achter aanscherping van de wet als blijkt dat rechters taakstraffen opleggen voor zware misdrijven. Hij wil in dat geval de beoordelingsvrijheid van rechters inperken. President W. Hangelbroek van de Leeuwarder rechtbank is het volledig met de minister eens.

Regiowoensdag, 17 oktober 2007

Kunstgrasvelden verdelen raad Sneek

Sneek - De gemeenteraad van Sneek is er nog niet uit: of de belofte van drie nieuwe kunstgrasvelden breken, of ze toch aanleggen en veel meer geld uitgeven dan gepland.

Regiowoensdag, 17 oktober 2007

‘Energieverspilling’

Katlijk - Negen van de tien Nederlanders willen dat reclameverlichting ’s nachts uit gaat of gedimd wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Tangram in opdracht van de stichting Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties, waarvan de resultaten gisteren bekend werden. Ze vinden het bovenal energieverspilling.

Regiowoensdag, 17 oktober 2007

Fries waterakkoord voor Mozambique

Leeuwarden - Zeven Friese gemeenten, Vitens, Wetterskip Fryslân en de Friese Raad van Kerken hebben gisteren beloofd om zich in te zetten voor schoon drinkwater en sanitatie in de steden Chimoio en Gondola in Mozambique. De meeste mensen in die steden hebben nog nooit schoon water tot hun beschikking gehad. De betrokken partijen hebben inmiddels 25.000 euro bijeengebracht, en zullen zich inspannen om het benodigde bedrag van 100.000 euro in te zamelen. Als dat bedrag wordt bereikt, dan legt de stichting Aqua for All er nog eens 100.000 euro bij, waarmee het project kan beginnen.

Regiowoensdag, 17 oktober 2007

De ijsbaan FlevOnice gaat Koning Winter een handje helpen

Biddinghuizen - Het kan vriezen en het kan dooien de komende winter. In Biddinghuizen willen ze dat niet langer afwachten en daarom helpen ze Koning Winter een handje. Midden in de polder is een vijf kilometer lange en vijf meter brede kunstijsbaan verrezen. De baan loopt dwars door de natuur, met onderweg uiteraard koek en zopie. Als alles meezit kan er al op 1 december worden geschaatst.

Regiowoensdag, 17 oktober 2007

Groot tekort waterexperts

Leeuwarden - Watertechnologie neemt in Fryslân en Nederland een grote vlucht maar de jonge onderzoekers die het werk moeten doen, zijn nauwelijks te vinden. Als er niets verandert komt de watersector in 2012 naar schatting 1500 academici en hbo’ers tekort. Dat zei rector magnificus Henk Zijm van de Universiteit Twente op de opening van het TTIW Wetsus in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 17 oktober 2007

Kroonprins wil het water laten werken

Het Technologisch Top Instituut Watertechnologie Wetsus is het zesde technologische topinstituut in Nederland. Door die status is het instituut in Leeuwarden niet langer afhankelijk van de 10 miljoen euro subsidie van SNN, maar komt het in aanmerking voor 35 miljoen euro steun van Economische Zaken. De vijf aangesloten universiteiten en tientallen bedrijven dragen samen hetzelfde bedrag bij. Het TTIW is zelf geen kenniscentrum, maar is bedoeld om universiteiten en andere instellingen met bedrijven te laten samenwerken, zodat er zoveel mogelijk duurzame watertoepassingen op de markt komen.

Sportwoensdag, 17 oktober 2007

Van Werle verliest koppositie

Hoogeveen Jan Werle is dinsdag in de vijfde ronde zijn koppositie bij het Essent-schaaktoernooi kwijtgeraakt. De koploper in de Open groep verloor van de nummer twee en op papier sterkste schaker Evgeny Postny.

Sportwoensdag, 17 oktober 2007

Arp Hiemstra overleden

Leeuwarden Naar nu bekend is geworden is vorige week woensdag Arp Hiemstra op 85-jarige leeftijd overleden. Hiemstra was een sportman in hart en nieren. Als kaatser won hij tweemaal de PC en driemaal de bondspartij. In 1956 werd hij uitgeroepen tot koning van de PC. Bovendien speelde Hiemstra bij SC Leeuwarden (de voorloper van Cambuur) en bij sc Heerenveen.

Sportwoensdag, 17 oktober 2007

Chelsea volgt Cambuur-spits Mboua

Leeuwarden De Engelse topclub Chelsea en het Franse Lille (werkgever van Patrick Kluivert) volgen SC Cambuur-aanvaller Marc Mboua met meer dan gemiddelde interesse. Dat heeft Alex Pama, algemeen directeur van Cambuur, gisteren desgevraagd bevestigd.

Sportwoensdag, 17 oktober 2007

Ritsma krijgt weer kriebels van natuurijs

Biddinghuizen - In Biddinghuizen kan vanaf 1 december geschaatst worden. Zes marathons staan op de kalender en op 22 december wordt ook het nationaal kampioenschap kortebaan op FlevOnice verreden. Langebaanschaatser Rintje Ritsma uit Lemmer kreeg de kriebels toen hij gisteren de eerste krassen op de vijf kilometer lange kunstijsbaan zette.

Sportwoensdag, 17 oktober 2007

Nieuwe vloer voor Indoor Friesland

Leeuwarden Het vijfdaagse paardensportspektakel dat vandaag in de WTC-Expo van start gaat doet dat met een nieuwe vloer. Dat was nodig om de internationale topruiters naar Leeuwarden te halen.

Sportwoensdag, 17 oktober 2007

Een (voetbal)provincie van verschil

Groningen sc Heerenveen is SC Cambuur Leeuwarden als voetbalclub royaal ontstegen omdat Friezen helemaal niets hebben met Leeuwarden. Dat is de conclusie uit een wetenschappelijk onderzoek van student journalistiek en geschiedenis Thomas Schuurman uit Groninger.

Sportwoensdag, 17 oktober 2007

Oeverzwaluwen weet niet van het overkomt

Leeuwarden - Oeverzwaluwen deed in de tweede klasse I prima zaken door SDS op een 3-1 nederlaag te trakteren. Een 0-1 achterstand werd nog voor de pauze in een tijdsbestek van zes minuten omgebogen in een 3-1 voorsprong. ,,Dik fertsjinne”, concludeerde Overzwaluwen-trainer Dick Schuurman. ,,Wy wienen feller en joegen konstant op ’e bal.”

Sportwoensdag, 17 oktober 2007

Berlikum heeft de wind mee tegen WTOC

Berlikum - Zo miserabel als het weer gisteravond was, zo miserabel was Berlikum - WTOC (4-1). En dat ondanks vijf doelpunten. Een staaltje cornergeweld van Berlikum-speler Robbert de Zeeuw zette in de eerste minuten de toon, waarna de wedstrijd beslist was. Aan het einde van de eerste helft druppelden er nog wat doelpunten binnen, maar na de thee had er eigenlijk niet meer gespeeld hoeven worden.

Sportwoensdag, 17 oktober 2007

Tweehonderd voetballertjes met één droom

Leeuwarden - Van de harde en koude wind hadden de tweehonderd voetballertjes gisteren helemaal geen last. Urenlang hielden ze het uit op het het kunstgras van Blauw Wit’34. Want in al die onvermoeibare koppies leefde maar één ding: profvoetballer worden. Kids Soccer Clinic bood ze een klein kansje om daarvoor de eerste stap te zetten. Dit jaar voor het eerst in Leeuwarden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties