Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 18 januari 2011.

Cultuurdinsdag, 18 januari 2011

Violiste Simone Lamsma krijgt ‘Gouden Viooltje’

Leeuwarden - Violiste Simone Lamsma (1985) uit Burgum wint dit jaar Het Gouden Viooltje, een cultuurprijs voor muzikanten uit Noord-Nederland. Ze krijgt de onderscheiding op 27 januari uitgereikt tijdens het concert van het Noord Nederlands Orkest (NNO) in Groningen, waar Lamsma samen met het NNO het Vioolconcert van Tsjaikovski ten gehore zal brengen. Dat heeft het NNO gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 18 januari 2011

Amerikaanse band op tiende editie Euro Brass Drachten

Drachten - Voor het eerst in het tienjarig bestaan van Euro Brass Drachten doet dit jaar ook een Amerikaanse brassband mee. De Fountain City Brassband uit Kansas City zal deelnemen in de A-groep oftewel de kampioensdivisie. Voor de wedstrijd schreven zich tot nu toe wel buitenlandse bands uit Duitsland, België en Engeland in, maar niet eerder een Amerikaanse, meldt de organisatie.

Cultuurdinsdag, 18 januari 2011

Piter Wilkens met liedjes Vreeswijk in De Kleine Komedie

Leeuwarden - Troubadour Piter Wilkens heeft gisteravond voor een volle zaal opgetreden in De Kleine Komedie in Amsterdam. Het was zijn eerste optreden in de Randstad in het kader van zijn theatertournee De Fleanende Hollander, waarin hij liedjes van de Nederlands-Zweedse zanger Cornelis Vreeswijk in het Fries brengt.

Economiedinsdag, 18 januari 2011

FrieslandCampina wil weidegang verplichten

Amersfoort – FrieslandCampina wil dat alle melkveehouders die lid zijn van de coöperatie en melk leveren, vee buiten laten lopen. Volgens het concern is dat nodig om te voldoen aan de maatschappelijke wens. Hoe de veehouders dat moeten realiseren is nog onderdeel van overleg. Wellicht dat een deel van de dieren, zoals het jongvee of de niet melkgevende dieren, in de zomer buiten moeten lopen.

Hoofdartikeldinsdag, 18 januari 2011

Pensioencrisis...

Als het woord ‘pensioen’ valt, worden veel mensen onrustig; naarmate mensen ouder worden, roept het woord meer onzekerheid op. Dat is begrijpelijk; de afgelopen maanden betekende nieuws over pensioenen vaak negatief nieuws: dreigende kortingen op de pensioenen, of het vooruitzicht op hoge pensioenlasten tegen een onvoorspelbare uitkering. De onzekerheid over het pensioen werd ingegeven door de slechtere beleggingsresultaten van de pensioenfondsen. De koers van de aandelen lag beneden de verwachtingen. Daardoor kwamen pensioenfondsen niet toe aan de ‘veiligheidseisen’ die gelden voor de pensioenfondsen. De beloftes over de uitkeringen over een langere periode gerekend zijn niet langer gegarandeerd. Velen ervoeren de afgelopen maanden als een pensioencrisis.

Regiodinsdag, 18 januari 2011

Veel gevaar in praktijklokaal voor leerling

Leeuwarden - Ruim drie kwart van de praktijklokalen op scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs is niet veilig. Dat zegt de Arbeidsinspectie na een bezoek aan 136 scholen in 2010. In het Noorden zijn 32 scholen bezocht, ook daar wordt in drie kwart van de gevallen onveilig gewerkt met machines en gevaarlijke stoffen.

Regiodinsdag, 18 januari 2011

Friese kapitein redt 241 drenkelingen; ‘vreugde en verdriet’

Hindeloopen - Gemengde gevoelens overheersen bij kapitein Martin Remeeus uit Hindeloopen, zijn drie Nederlandse officieren en de twaalfkoppige bemanning. Zij redden zaterdagnacht in de buurt van het Griekse eiland Corfu 241 drenkelingen van de verdrinkingsdood, maar konden niet voorkomen dat twintig andere opvarenden van het zinkende vissersschip om het leven kwamen.

Regiodinsdag, 18 januari 2011

Tangent wordt iets goedkoper

Marsum - De aanleg van de Noordwesttangent wordt een stuk goedkoper dan de 33 miljoen euro waar de provincie Fryslân op rekende. Hoeveel precies is door een geschil met een afgewezen aannemer nog onduidelijk, maar in elk geval hoeven de gemeenten niet extra te betalen.

Regiodinsdag, 18 januari 2011

SW Fryslân te herkennen aan vijf ruiten

Sneek - Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuw gemeentewapen. Dat geldt dus ook voor Súdwest Fryslân, ontstaan uit de fusie van de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wűnseradiel en Wymbritseradiel. De gemeente bestaat sinds 1 januari van dit jaar, maar een wapen is er nog niet. Daar moet snel verandering in komen, vindt de Fryske Rie foar Heraldyk.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 januari 2011

‘Wij delen alles met elkaar’

Veel christenen komen niet meer in de kerk maar zoeken buiten de traditie om naar wegen om te geloven. Dat geldt zowel voor protestanten als katholieken. Vandaag in deel vier een portret van Daniël Drost. In een achterstandswijk brengt hij het evangelie in de praktijk.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 januari 2011

Twitterberichten over laatste half jaar pater Titus Brandsma

Hilversum - Via Twitter is vanaf morgen te volgen hoe Titus Brandsma het laatste half jaar na zijn arrestatie doorbracht. De katholiek Brandsma werd op 19 januari 1942 gearresteerd door de Duitse bezetter. Op de berichtensite is 69 jaar later te volgen wat er na de arrestatie met hem gebeurde voor hij op 26 juli 1942 in Dachau werd omgebracht .

Sportdinsdag, 18 januari 2011

Waarom ik zo van Sparta hou (en Aad de Mos haat)

Leeuwarden - Tot in de diepste krochten van media en internet drong het bericht op 6 januari door: Hugo Borst stopt met z’n televisiewerkzaamheden. Nooit zal de Nederlandse tv meer hetzelfde zijn ... Ach, natuurlijk niet, Borsts zeurderige stem, z’n minzame lachen en de vileine opmerkingen werkte bij menig kijker van het voetbalpraatprogramma Studio Voetbal (zondagavond) op de zenuwen. Maar wat beklijft aan Borst: z’n haarscherpe, tot in de detail, kijk op de (voetbal)wereld.

Sportdinsdag, 18 januari 2011

Kuipers mist WK, Bergsma naar Moskou

Heerenveen - Sommige schaats(st)ers redden tijdens een skate-off hun seizoen, anderen verlengen het en weer anderen zien het danig ingekort of gedevalueerd worden. Gisteren was dat in ijsstadion Thialf in Heerenveen niet anders. Tot de winnaars behoorde Jorrit Bergsma op de 5000 meter. Tot de verliezers Yvonne Nauta. Maar het grootste leed werd geleden door Simon Kuipers, die naast WK-deelname greep.

Sportdinsdag, 18 januari 2011

Cambuur scoort acht keer tegen Sneek

Sneek Cambuur Leeuwarden heeft gisteravond op sportpark De Molenkrite in Sneek een oefenduel tegen zondaghoofdklasser Sneek Wit Zwart met 3-8 gewonnen.

Sportdinsdag, 18 januari 2011

Atsma wil Vuelta naar Fryslân halen

Surhuisterveen Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma uit Surhuisterveen wil dat de Ronde van Spanje van 2015 één dag door Fryslân trekt.

Sportdinsdag, 18 januari 2011

Zilver en brons voor teams van Adonis

De Panne Adonis Sportacrobatiek uit Drachten heeft dit weekeinde uitstekend gepresteerd tijdens de internationale Zeestern Trials in De Panne. Maaike Eringa, Angela Hofstee en Lisa Vermaning behaalden in België een zilveren medaille bij de B-junioren damesgroep met 23.600 punten. In diezelfde categorie behaalden Ilya Goedemoed, Marinka de Vries en Trientje Brouwer een bronzen medaille met 23.500 punten.

Sportdinsdag, 18 januari 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties