Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 18 februari 2003.

Achtergronddinsdag, 18 februari 2003

Steun voor oorlog kalft ook in VS af

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika was het beeld van de wereldpolitiek in de Amerikaanse media glashelder. Er was geen sprake van een ‘botsing van beschavingen’, maar wel van een burgeroorlog binnen de moslimwereld: een conservatieve extremistische minderheid onderdrukt een overweldigende meerderheid van moderne, toekomstgerichte, vreedzame moslims. Nu blijkt er ook sprake van een schisma in de westerse wereld.

Analysedinsdag, 18 februari 2003

Een breekijzer in het vermolmde Midden-Oosten

Als Saddam Hussein wordt gewipt, maakt dat de Arabische regio rijp voor democratisering. Dat is een van de achterliggende motieven voor de Amerikanen om Irak aan te pakken.

Bijschriftdinsdag, 18 februari 2003

Vervolgd

Misschien herinnert u zich nog waar het Evangelie van Marcus is ontstaan: in de catacomben van Rome waar de vervolgde christenen elkaar ontmoetten.

Cultuurdinsdag, 18 februari 2003

Nederlands debuut Nyk de Vries

Groningen - De in Groningen wonende Friese schrijver Nyk de Vries debuteert zondag in het Nederlands. In 2000 verscheen zijn roman Rezineknyn, het Friestalige debuut van De Vries.

Cultuurdinsdag, 18 februari 2003

Ultieme verveling van rijke jongens

De regelmatige kijker van MTV kent het al: Jackass. Een verzameling video-opnamen van ‘stunts’ en groteske en wansmakelijke scčnes waarbij het vooral om de reactie van onschuldige omstanders of betrokkenen gaat. Bijvoorbeeld een krokodil bij iemand in de keuken zetten of je vader midden in de nacht wakker maken door vuurpijlen in de slaapkamer af te schieten. Men noemt het cool .

Cultuurdinsdag, 18 februari 2003

Winnaars Parnas Concours

Leeuwarden – Elisa van Kesteren en Sandra van Diemen zijn zaterdag winnaar op niveau A geworden op het jaarlijkse muziekconcours van Parnas in Leeuwarden. Beiden speelden accordeon.

Economiedinsdag, 18 februari 2003

Leeuwarden denkt na over virtuele veemarkt

Wirdum - Het zal niet binnen drie jaar gebeuren, maar bij de gemeente Leeuwarden wordt serieus nagedacht over de Leeuwarder veemarkt als televeiling. Dus koeien verkopen via het internet.

Economiedinsdag, 18 februari 2003

ING laat beslag leggen op dochter van Westerbaan

Leeuwarden – De ING Bank heeft dinsdagmorgen beslag laten leggen op bouwbedrijf Brandhold uit Burgum. Brandhold is een dochteronderneming van het onlangs failliet gegane aannemersbedrijf Westerbaan.

Economiedinsdag, 18 februari 2003

Gouden tijden in de bouw nu ook voorbij

Na een aantal zonnige jaren merkt ook de bouwsector dat de gouden tijden veranderd zijn. Als het al niet komt door de afnemende economische groei, dan wel door de recente parlementaire enquete bouwnijverheid naar het overtreden van de mededingingsregels bij openbare inschrijvingen.

Economiedinsdag, 18 februari 2003

‘Voor je het weet kun je niets meer’

Groningen - Het aantal gevallen van burn-out neemt in Nederland onrustbarend toe. Volgens de Stichting Kenniscentrum Werkbeleving in Groningen heeft inmiddels 10 procent van de beroepsbevolking te kampen met deze heftige vorm van overspannenheid.

Hoofdartikeldinsdag, 18 februari 2003

Het Europese akkoord…

In de Europese hoofdsteden is met instemming gereageerd op de gemeenschappelijke verklaring die de top van de Europese Unie gisteravond heeft bereikt. De kwestie Irak lijkt vooralsnog geen splijtzwam meer te zijn: de leiders van de Europese landen hebben elkaar gevonden in een benadering van het uiterst gevoelige onderwerp.

Regiodinsdag, 18 februari 2003

‘Riooleigenaar aansprakelijk voor veeziekte’

Leeuwarden – Een gemeente of waterschap moet aansprakelijk zijn voor veeziekten rond een vervuilende riooloverstort, tenzij een andere oorzaak te bewijzen valt. Deze ‘omkering van de bewijslast’ zal een hoop conflicten met gedupeerde boeren voorkomen.

Regiodinsdag, 18 februari 2003

Plan parkeergarage opnieuw uitgesteld

Leeuwarden – Wethouder Waanders van Leeuwarden wil het besluit over een parkeergarage onder het Oldehoofsterkerkhof uitstellen. Dat bleek maandagavond tijdens de commissie stadsontwikkeling.

Regiodinsdag, 18 februari 2003

Sneek vecht sluiting azc aan

Sneek - De gemeente Sneek gaat procederen tegen het besluit van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het asielzoekerscentrum in de stad te sluiten. Sneek beschuldigt het COA van contractbreuk. De inzet van de procedure is dat het asielzoekerscentrum in Sneek blijft.

Regiodinsdag, 18 februari 2003

‘De clubliefde is groot bij de lokale partijen’

Stiens – Ook lokale politieke partijen moeten voortaan overheidssubsidie krijgen, zodat ze hun raadsleden en wethouders bijvoorbeeld een gedegen opleiding kunnen bieden.

Regiodinsdag, 18 februari 2003

Boerderij bij Grijpskerk op monumentenlijst

Grijpskerk – De eeuwenoude boerderij aan de Westhornerweg 6 bij Grijpskerk staat op de monumentenlijst. Eigenaar Bert van Zanden is reuze blij met deze status. ,,De boerderij blijft nu behouden voor de toekomst’’, aldus Van Zanden die er samen met zijn vrouw woont.

Regiodinsdag, 18 februari 2003

Raad ziet af van gemeentehuis

Schiermonnikoog – De gemeenteraad van Schiermonnikoog heeft de nieuwbouwplannen voor een gemeentehuis annex politiebureau afgeschoten. De politieke partijen zijn bang dat de kosten te hoog zullen oplopen. Schadeclaims en juridische kosten, die oplopen tot een half miljoen euro, neemt de gemeenteraad van Schiermonnikoog op de koop toe.

Regiodinsdag, 18 februari 2003

Bouwen op zeer drassige grond

Harlingen - De omwonenden van het Grachtswalplein in Harlingen kunnen de komende weken rekenen op geluidsoverlast. Met grote vaart zullen meer dan vierhonderd palen in de grond worden geheid. De palen zijn nodig als fundering voor 23 nieuwbouwwoningen.

Regiodinsdag, 18 februari 2003

‘3,6 miljoen karig om school te verbouwen’

Beetsterzwaag – Alleen een creatieve architect en een slimme aannemer kunnen met het budget van 3,6 miljoen euro een nieuw gebouw voor de vmbo-scholengemeenschap Burgemeester Harmsmaschool (BHS) in Gorredijk bouwen.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 februari 2003

Kwaad terug uit Irak

Leeuwarden - Ruim 24 uur is hij terug uit Irak en ds Cor Keijzer uit Leeuwarden geeft het ene interview na het andere. Nu de dagen voor het begin van de oorlog afgeteld lijken te kunnen worden, wil iedereen weten hoe het ‘daar’ is. ,,Het gevoel dat overheerst is woede. Ik ben ontzettend kwaad.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 18 februari 2003

Basis voor een betere armoedebestrijding

Vorige week donderdag en vrijdag vond een ontmoeting plaats tussen de Wereldraad van Kerken en het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank. Een eerste in een reeks gesprekken.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 februari 2003

Inkomsten van zendingsbond GZB in 2002 gedaald

Driebergen - De Gereformeerde Zendingsbond in de Nederlandse Hervormde Kerk (GZB) kreeg in 2002 3 procent minder aan giften dan in het jaar daarvoor.

Sportdinsdag, 18 februari 2003

‘Het Noorden’ vangnet voor tennistalenten

Drachten – Tennisteam Het Noorden moet vanaf september de lacune opvullen die de tennisbond KNLTB binnenkort achterlaat in de talentontwikkeling. In Drachten werden maandag de plannen voor de door bestuurders van de KNLTB-Noord opgerichte stichting gepresenteerd. Ouders reageerden positief, tennistrainers ook, al bleven zij iets gereserveerder.

Sportdinsdag, 18 februari 2003

Sport in’t kort


Weerdinsdag, 18 februari 2003

Vrij zonnig

Komende nacht gaat het opnieuw matig vriezen met temperaturen tussen -4 en -7 graden. De wind is zwak tot matig, later vrij krachtig in de kustgebieden. Morgen wordt het vrij zonnig weer met een stevige wind. Het wordt rond 2 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties