Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 18 november 2004.

Agendadonderdag, 18 november 2004

Klassiek

Schubert Folke Nauta wordt door velen gezien als het grootste pianotalent van zijn generatie. In zijn repertoire, dat zich uitstrekt van Bach tot hedendaagse componisten, ligt het accent op de Romantiek. Volgende week woensdag speelt hij in De Harmonie in Leeuwarden de werken Sonate in Bes gr.t. D 960 en Impromptus op. 90 D 899 van Schubert. Het concert begint om 20.30 uur.

Bijschriftdonderdag, 18 november 2004

Huisgenoten Gods

‘Zo zijt gij dan geen vreemdelingen en bijwoners meer, maar medeburgers der heiligen en huisgenoten Gods’

Hoofdartikeldonderdag, 18 november 2004

Het vrije woord…

Voor woninghuurders geldt een eenvoudige en logische regel. Hoe meer zij verdienen, hoe minder huursubsidie ze kunnen ontvangen. Wie in een betaalbaar huurhuis woont – dus met een huurprijs die in balans is met het gezinsinkomen – krijgt daarvoor geen staatssteun.

Regiodonderdag, 18 november 2004

‘Ik ben een man van net onderhoud’

Dokkum – Elk zwembad in Nederland zou wel zo’n ‘mannetje’ willen hebben als Dirk Dijkstra (89) uit Dokkum. Iemand die gratis de tuin doet, het onkruid zonder mopperen weghaalt, de troep van anderen met alle liefde opruimt en het struikgewas met een deskundig oog snoeit. Dijkstra viert een jubileum: hij doet al twintig jaar vrijwilligerswerk bij zwembad het Tolhûsbad in zijn woonplaats.

Regiodonderdag, 18 november 2004

CDA ziet het aantal leden verder afnemen

Leeuwarden – De in april aangestelde verenigingsconsulent A. Meijerman is er nog niet in geslaagd het slinkende ledental van CDA Fryslân een halt toe te roepen. In een jaar tijd is het aantal leden met 236 afgenomen tot een totaal van 6072. Dat bleek gisteren op de algemene ledenvergadering van het Friese CDA.

Regiodonderdag, 18 november 2004

Scholieren dupe van ‘sterallures’ ruiters

Leeuwarden – De duizenden leerlingen van diverse basisscholen in Fryslân zijn enorm teleurgesteld. Ze hadden zich verlekkerd op een exclusief optreden in het FEC in Leeuwarden van de Spaanse Rijschool uit Wenen, in het kader van het 125-jarig bestaan van het Friesch Paarden Stamboek (FPS), maar de ruiters lieten onaangekondigd verstek gaan. Het grut zou teveel lawaai maken. De geplande voorstelling van Friese paarden ging wel door. Het ‘echte’ optreden van de ruiters ’s avonds ging wel door. Zo’n zesduizend mensen woonden de show met de Lippizaner paarden bij.

Regiodonderdag, 18 november 2004

Sluisje gezien? Zand erover!

Nij Beets – Wat kun je nog met een sluis die bijna veertig jaar onder een metersdikke laag zand verborgen heeft gezeten?

Regiodonderdag, 18 november 2004

‘Bodem daalt veel sneller dan gedacht’

Leeuwarden – Het overstromingsgevaar in Fryslân zal deze eeuw toenemen. De bodem daalt namelijk veel sneller dan tot nu toe werd aangenomen. Samen met het stijgen van de zeespiegel zorgt dat voor ‘gevaarlijke situaties’ langs de zeekust. Die waarschuwing geven het Haarlemse milieutechnische bureau Geoconsult en de vakgroep Ingenieurs Geologie van de TU Delft. Uit onderzoek dat zij deden blijkt dat de bodem ,,vooral in het noorden en westen van het land” tot veertig centimeter per eeuw daalt. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat de bodem slechts met enkele centimeters per eeuw omlaag gaat.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 november 2004

Bondgenootschap tegen armoede

Leeuwarden – Het is tijd dat diaconieën zich aansluiten bij sociale bondgenootschappen tegen de armoede. Die boodschap gaf Wilma Kuiper van Sjakuus, de landelijke koepelorganisatie voor mensen met een minimuminkomen, woensdagavond mee aan de veertig bezoekers van de conferentie Arme Kant. ,,Eén op de vier Friese huishoudens leeft van een minimuminkomen”, citeerde zij een recent SCP-rapport.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 november 2004

Hogere bijdragen voor chr. ger. jeugdbonden

Nunspeet – De beide jeugdbonden binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken krijgen meer geld voor het jeugdwerk. Dat heeft de synode woensdag besloten. De afdracht per gemeentelid gaat omhoog van 1,45 naar 2,50 euro, tot en met het jaar 2007. Met de verhoogde bijdragen kunnen de Christelijke Gereformeerde Jongerenorganisatie (GCJO) en het meer behoudende Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) maatregelen treffen na het wegvallen van de overheidssubsidie voor het jeugdwerk. De synode gaf aan deputaten kerkjeugd en onderwijs de opdracht mee om het gesprek tussen de beide bonden te bevorderen.

Sportdonderdag, 18 november 2004

Nieuwe speler voor Woon!Aris

Leeuwarden – Basketbalvereniging Woon!Aris uit Leeuwarden wil zich op korte termijn versterken met de 25-jarige Robert Sargean. De 1.99 meter lange Sergeant kwam vorig seizoen uit voor Tampa University in Amerika en bezit de Engelse nationaliteit.

Sportdonderdag, 18 november 2004

Hakansson en De Lange missen Heerenveen

Roosendaal – ‘Partir. C’est mourir un peu.’ Althans zo ervoeren Jesper Hakansson en Paul de Lange dit seizoen hun vertrek bij SC Heerenveen. Met pijn in het hart liet het tweetal Fryslân achter zich. Voorgoed waarschijnlijk. Vandaag de dag strijden ze samen voor RBC, dat zaterdag hun oude club op bezoek krijgt.

Sportdonderdag, 18 november 2004

Puntensysteem in kaatssport gaat op de helling

Franeker – Het puntensysteem in de kaatssport gaat op de helling. Al vanaf komend seizoen kunnen kaatsers ook op uitnodigingswedstrijden punten verdienen, waarmee ze hun positie op de hoofdklasse kunnen waarborgen. Tot en met dit seizoen waren er alleen op de vrije formatiepartijen punten te verdienen.

Weerdonderdag, 18 november 2004

Winterse buien

Het is vanmiddag wisselend bewolkt met enkele buien, later gaat het meer continu regenen. De middagtemperatuur komt te liggen rond 9 graden. Morgen krijgen we te maken met winterse buien. Het kwik schommelt rond de 5 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties