Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 18 april 2005.

Cultuurmaandag, 18 april 2005

‘Spaak’ is topcabaret van hoogste niveau

Telkens als je een voorstelling van het Vlaamse cabaretduo Kommil Foo bijwoont, denk je: dit programma kunnen ze niet meer overtreffen. Wat een niveau en een energie! En tóch slagen de gebroeders Mich en Raf Walschaerts er weer in je helemaal onder te dompelen in een bed van overweldigende aantrekkingskracht, geboeidheid en domweg pure klasse. Spaak , hun jongste theatrale spruit, is dan ook een absolute topvoorstelling van het allerhoogste niveau.

Cultuurmaandag, 18 april 2005

Ontroering, liefde en bedrog in ‘De Jantjes’

Wat eens begon als een toneelstuk met een aantal liedjes is uitgegroeid tot een echte Nederlandse musical. De Jantjes is een musical die sinds 1920 vele malen is uitgebracht in de Nederlandse theaters en nog niets aan actualiteit heeft ingeboet. Afgelopen weekend werd De Jantjes opgevoerd in De Harmonie te Leeuwarden waarbij het publiek de meest bekende liedjes als Poen , Nou tabé dan en Terang Boelan mee neuriede of zong.

Cultuurmaandag, 18 april 2005

Misdadiger

Een wonderlijk tweetal nadert de poort van het paradijs. Christus en een crimineel.

Cultuurmaandag, 18 april 2005

Joost Wiersma tweede op NFK

Joost Wiersma uit Jistrum is zaterdag tweede geworden op de eerste Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (NFK), fanfare De Hoop uit Stellendam ging er met de eer vandoor en werd Nederlands kampioen. De Bazuin uit Augistinusga werd met negentig punten kampioen in de vierde divisie.

Dossiermaandag, 18 april 2005

Canadezen waren er bijna jaar voor bevrijding

Gaastmeer - ,,Ik zeg goodnight, my name is Ekke. Goodnight, zeggen ze, my name is Bill, Jack en James. Droom ik of is het waar? Hier staan Canadezen en we verstaan elkaar!’’

Dossiermaandag, 18 april 2005

Voorheen nog niet


Dossiermaandag, 18 april 2005

Nee, dan de arbeiders met hun weekendje Vledder


Economiemaandag, 18 april 2005

Toeristische informatie ter plekke op je scherm

Groningen – Toeristische informatie ophalen met je minicomputer. Een kaartje kopen dat op je mobiele telefoon verschijnt. Het opzetten van kleine regionale zenders. Een kleine selectie van nieuwe beeldschermtoepassingen via internet, digitale televisie, mobiele telefoons en pda’s (handgrote minicomputertjes).

Economiemaandag, 18 april 2005

Bijlsma begint met meubelproductie in Bulgarije

Franeker – Meubelfabrikant Bijlsma in Franeker heeft in Bulgarije een tweede productievestiging geopend. In de plaats Lovech worden nu wekelijks veertig kasten gemaakt voor de Westeuropese markt. Binnen enkele maanden moet dat volgens commercieel directeur A. Oosterhuis minimaal zijn verdubbeld. De productie van stoelen en tafels blijft in Fryslân. De opening van de vestiging in Bulgarije heeft geen gevolgen voor de vijftig Friese werknemers.

Hoofdartikelmaandag, 18 april 2005

Meer bouwen…

Dat was nou ook toevallig: de Tweede Kamer ontving donderdag een rapport dat concludeerde dat de woningbouwcorporaties veel te veel geld op de plank laten liggen. Precies een dag later presenteren de noordelijke woningbouwcorporaties trots dat ze de komende jaren heel veel extra gaan bouwen. De bijna-gelijktijdigheid is puur toeval, maar het geeft wel extra lading aan het convenant van de 49 corporaties die met 230.000 huurwoningen samen viervijfde van de noordelijke corporatiebezit in handen hebben.

Regiomaandag, 18 april 2005

‘Radicalisering ook te zien op het platteland’

Drachten – Niet alleen de politie is verantwoordelijk voor de veiligheid, maar ook de burgers, scholen, bedrijven en gemeenten. Dat zei minister Remkes vanochtend in Drachten. De Smallingerlandse gemeenteraadsfracties zouden deze ‘brede’ verantwoordelijkheid hoog op de agenda moeten plaatsen. ,,Want ook op het platteland is radicalisering.’’

Regiomaandag, 18 april 2005

Ongemerkt verlieten de laatste joden Harlingen

Harlingen – Hoe verlieten de laatste joden de stad Harlingen? Bijna niemand weet het meer. Van alle mensen die het hadden kunnen weten, wist Jan Norg de afgelopen jaren slechts twee plaatsgenoten op te sporen. Dankzij uitgebreide archiefstudie ontdekte Norg de waarheid rondom de afgevoerde bevolkingsgroep. In Harlingen en de Tweede Wereldoorlog, van crisis tot wederopbouw staan de onthullingen van Norg te boek. Zaterdag werd het tweehonderd bladzijden dikke boek gepresenteerd in het Hannemahuis.

Regiomaandag, 18 april 2005

Friese doven kletsen al 25 jaar, in stilte

Leeuwarden – Een vreemde gewaarwording, zaterdagmiddag in de zaal van zorgcentrum Greunshiem in Leeuwarden: honderd mensen die duidelijk ontzettend druk met elkaar zitten te kletsen, en toch hoor je bijna niets: slechts af en toe doorbreken wat losse kreten de stilte. De aanwezigen op het feest van de 25-jarige stichting Sociaal Cultureel Centrum van Doven in Friesland (kortweg Frido, Friese Doven) bedienen zich bijna zonder uitzondering van gebarentaal: soms zwijgend, soms met ondersteuning van hun stem. En dat heeft een groot voordeel: je kunt tijdens een speech gerust met elkaar overleggen, zonder dat de spreker er last van heeft.

Regiomaandag, 18 april 2005

Wijk veilig achter geluidswal soos

Drogeham – ,,Kreas’’, complimenteert Sjirk Storm het nieuwe jeugdhonk aan De Delte in Drogeham. Jarenlang voerde hij samen met andere buurtbewoners strijd tegen de komst van de jeugdsoos. Nu het gebouw zaterdagmiddag officieel geopend wordt door wethouder Veenstra is Storm ook van de partij. ,,Je kinne better freonen meitsje as fijannen’’, zegt Storm glimlachend.

Regiomaandag, 18 april 2005

Canadezen waren er bijna jaar voor bevrijding

Gaastmeer - ,,Ik zeg goodnight, my name is Ekke. Goodnight, zeggen ze, my name is Bill, Jack en James. Droom ik of is het waar? Hier staan Canadezen en we verstaan elkaar!’’

Geloof & Kerkmaandag, 18 april 2005

Het gezin als plek waar liefde wordt geoefend

Den Bosch - Zelfbewust, midden in de maatschappij. Zo kwam het gezin - de plek waar de liefde wordt geoefend - naar voren, zaterdag op het Familyfest 2005. Voor de festivalgangers een ‘nieuwe start voor het gezin’.

Geloof & Kerkmaandag, 18 april 2005

‘Het gaat niet om de eigen beleving’

Harderwijk - Een kerkdienst is er niet op gericht dat de kerkgangers iets beleven, dat ze geraakt worden, maar het is een groepsgebeuren waarin de Heer centraal staat. Dat betoogde Rein van der Kluit, de nieuwe voorzitter van de GOV Vereniging van Kerkmusici, zaterdag op de jaarvergadering in de Grote Kerk in Harderwijk. ,,Misschien moet het wat minder om onze eigen beleving gaan. Op de lofzangen Israëls troont de Here, niet op emotie.’’

Geloof & Kerkmaandag, 18 april 2005

Kerken vaker openstellen

Ede - Kerken die midden in de samenleving willen staan, moeten ook door de week vaker hun deuren openen. Dat zei voorzitter mr P. de Lange van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zaterdag tijdens de jaarvergadering van het orgaan van penningmeesters van plaatselijke kerken.

Geloof & Kerkmaandag, 18 april 2005

‘Beheersorgaan voor PKN nodig’

Ede – De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet een apart orgaan in het leven roepen dat zich alleen maar gaat bezighouden met beheerskwesties. Dat bepleitte voorzitter mr P.A. de Lange van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer zaterdag tijdens de jaarvergadering in Ede. De voorzitter zei niet anders te kunnen dan de noodklok te luiden. ,,De grens is absoluut bereikt.”

Sportmaandag, 18 april 2005

‘Olympisch kampioen’ wil niet promoveren

Sneek - Het meest ervaren volleybalteam van de promotieklasse werd zaterdag kampioen, maar promoveren naar de derde divisie, dat willen de spelers van Scharneklappers uit Sneek niet. Lekker ballen, voor de lol. Reizen, dat deden ze in het verleden. ,,Nu gaan we lekker op het fietsje naar een wedstrijd in Scharnegoutum’’, zegt Ronald Zoodsma, die zilver won tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Met ook Jan Posthuma en Olof van der Meulen (zilver Barcelona ’92 en goud Atlanta ’96) in de gelederen is het dan ook nog altijd een plezierig potje volleyballen.

Sportmaandag, 18 april 2005

Een squashtoernooi in een huiskamersfeertje

Leeuwarden - In een rumoerige huiskamer met een dampend bord bami op schoot squashpartijen aanschouwen terwijl popmuziek luid uit de boxen schalt. In die entourage won medeorganisator Meindert Kooistra zaterdag het eerste Amstel Lite Squashtoernooi in de Sport Citadel in Leeuwarden in een finale waar, zeker op mentaal gebied, de vonken vanaf spatten.

Sportmaandag, 18 april 2005

Woon!Aris heeft niets te verliezen tegen Eiffel Towers

Weert – Niet het gehoopte MPC Capitals, maar Eiffel Towers is de tegenstander van Woon!Aris in de play-offs om het landskampioenschap. De Leeuwarder basketballers versloegen zaterdag Weert en zagen Bergen op Zoom verliezen van de Groningers. Omdat Amsterdam door de nederlaag tegen Den Bosch een plaatsje zakte, kwam Nijmegen uit de bus als eerste tegenstander in de play-offs.

Sportmaandag, 18 april 2005

Rooyakkers is de baas in Burgum

Burgum - Piet Rooyakkers uit Gerwen won zaterdag de eerste Woudenklassieker met start en finish in Burgum. De renner uit het team van het AXA pro-cycling team fietste na 177 kilometer solo naar de streep in Burgum, terwijl van Friese inbreng door pijn, malheur en gebrek aan kracht om aan te haken, op dat moment allang geen inbreng meer was.

Sportmaandag, 18 april 2005

Samaras in de basis? ‘Dat beslist de trainer’

Arnhem – Hij heeft vertrouwen in zichzelf. ,,En dat is het belangrijkste.’’ Maar of dat én zijn acht doelpunten voldoende zijn voor een basisplaats komende vrijdag in het thuisduel tegen RBC Roosendaal? ,,Dat beslist de trainer.’’

Sportmaandag, 18 april 2005

Verbeek kan niet langer om Samaras heen

Arnhem – In navolging van z’n illustere voorganger Foppe de Haan (‘oan de ein fan de fűke fangt men de fisk’) verkondigde Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek de afgelopen tijd dat de race om een ticket voor Europees voetbal op de laatste twee speeldagen wordt beslist. In aanloop naar die eindfase pakte zijn ploeg zaterdag een belangrijke zege op concurrent Vitesse.

Weermaandag, 18 april 2005

Buiig en bewolkt

Het is zowel vandaag als morgen buiig en bewolkt weer. Al heeft het westen van Fryslân vandaag nog af en toe zon. Het kwik komt te liggen tussen 11 en 13 graden en er kan flink wat regenwater vallen. De wind is daarbij zwak tot matig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties