Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 18 april 2011.

Hoofdartikelmaandag, 18 april 2011

Natuur en landbouw op de agenda...

Het wordt een belangrijke week voor Nederland. De Tweede Kamer debatteert woensdag over ‘de natuur.’ De regering heeft afbraakplannen voor het natuurbeleid. De boeren als ondernemers moeten meer mogelijkheden krijgen voor hun bedrijfsvoering. Internationale regels beletten die uitbreiding en daarom moeten de regels wat minimalistisch worden uitgevoerd. Dat beleid gaat ten koste van natuurgebieden en voorziene natuurgebieden.De overheid denkt met de ingrepen zo’n driehonderd miljoen euro te besparen.

Regiomaandag, 18 april 2011

Vijfhonderd jaar profijt van Hendrick en Catrijn

Bolsward - Vijfhonderd jaar nadat het kinderloze echtpaar Hendrick Nannes en Catrijn Epes bij testament een stichting voor de armen in Bolsward in het leven riep, profiteert de stad daar nog van. Het geld gaat weliswaar niet meer naar de armen, sinds in 1965 de Bijstandswet in werking trad, maar wel naar ‘goede werken’ in de stad. Elk jaar wordt er nog 50.000 euro over zo’n dertig projecten verdeeld: van een uitvoering van de Matthäus Passion tot een nieuw uniform voor de plaatselijke fanfare.

Regiomaandag, 18 april 2011

Boarnsterhim vertrouwt nog op rapporten

Grou - De gemeente Boarnsterhim wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de betrouwbaarheid van de rapporten over de gevaren van fijnstof langs de A32 ter hoogte van Akkrum en Grou. Wethouder De Haan-Laagland van Boarnsterhim neemt contact op met ingenieursbureau DHV. Vooralsnog vertrouwt ze op de informatie die het bureau gaf.

Regiomaandag, 18 april 2011

Drachten heeft weer ’n klokkenstoel. Of toch niet?

Opeinde - De klokken luiden weer voor de Drachtsters. Jaap Pompstra en Jan Post hebben zich er meer dan twintig jaar voor ingezet. Zaterdag werd de nieuwe klokkenstoel op begraafplaats De Wâldhof officieel in gebruik genomen. Op grond van Opeinde, dat wel.

Regiomaandag, 18 april 2011

Kraanwater verder onthard

Tjerkgaast - Waterbedrijf Vitens steekt twee ton in het verder ontharden van het kraanwater in Zuidwest- en Noordwest-Fryslân. Veel mensen klagen over een poedervormige kalkaanslag sinds het bedrijf de gelige kleur uit het water heeft gehaald.

Geloof & Kerkmaandag, 18 april 2011

Annie Zernike voor eventjes in De Knipe terug

De Knipe - 5 november 1911: Anne Zernike wordt in Bovenknijpe in het ambt van predikant bevestigd, als eerste vrouw van Nederland. Dat heuglijke feit wordt dit jaar in heel wat publicaties, krantenverslagen en op congressen herdacht. In De Knipe keerde Annie hoogstpersoonlijk terug - op toneel.

Sportmaandag, 18 april 2011

Cambuur op zijn slechtst in Waalwijk

Waalwijk - Cambuur heeft gistermiddag in de strijd voor de nacompetitie gisteren een ontluisterende nederlaag bij RKC Waalwijk geleden. ,,Als ze denken dat dit manier is waarop ze de play-offs kunnen binnenwandelen, voorspel ik dat het nog een lastige opgave wordt’’, zei Cambuur-trainer Alfons Arts.

Sportmaandag, 18 april 2011

‘Beseffen dat we nog helemaal niets hebben’

Waalwijk - Het was vooral de wijze waarop Cambuur gisteren in Waalwijk klop kreeg wat pijn deed. De uitwedstrijd bij RKC, de runner-up in de eerste divisie, zou een affiche moeten zijn dat de spelers motiveerde, maar het was gezapigheid troef bij de Friezen. ,,Mooi weer, wat je wil je nog meer. En dan sta je hier met 4-1”, baalde Sandor van der Heide. ,,RKC Waalwijk was gewoon beter dan wij, maar wij hebben het ze ook niet moeilijk gemaakt.” ,,RKC staat niet voor niets tweede, maar het verschil was te groot”, vond ook Paul Beekmans.

Sportmaandag, 18 april 2011

Aris vol vertrouwen naar Nijmegen voor play-offs

Leeuwarden - De Friesland Aris neemt het in de kwartfinale van de play-offs om het landskampioenschap op tegen Nijmegen. De serie over maximaal drie wedstrijden begint zaterdag met een uitwedstrijd, op paasmaandag is de return in Leeuwarden. De vraag of Aris klaar is voor de play-offs werd zaterdagavond met een groot ja bevestigd. De Leeuwarders verrasten in de noordelijke derby koploper Groningen (92-88).

Sportmaandag, 18 april 2011

Aris richt zich op en wint thriller tegen Groningen

Leeuwarden - Het was De Friesland Aris de afgelopen jaren niet vaak gegeven om te winnen van de grote buurman uit Groningen. Na de overwinning in de Martiniplaza in het debuutseizoen in 2004 duurde het tot eind 2010 eer de Friese basketballers weer eens voor een stunt konden zorgen. Zaterdag was het al weer raak. In een heuse thriller over zes acten waren de mannen van Pete Miller de heersende landskampioen wederom de baas: 92-88.

Sportmaandag, 18 april 2011

Harkemase Boys speelt zich koel en zakelijk ‘veilig’

Harkema - De resterende drie wedstrijden in de zaterdagtopklasse kan Harkemase Boys lekker vrijuit voetballen. De formatie van interimtrainer Wieb Rodenhuis verzekerde zich zaterdag door een overwinning op hekkensluiter Hoek van nog een jaartje topklasse. Op sportpark De Bosk behaalde de thuisclub een zakelijke 3-0 overwinning tegen de zuinig spelende Zeeuwse formatie, die volgend seizoen in elk geval niet terugkeert in Harkema.

Sportmaandag, 18 april 2011

Op zoek naar dé Franeker damschakel

Het derde Grutmastertoernooi Fries dammen in Franeker kende donderdag en zaterdag in de burgemeesterskamer van het oude stadhuis wederom een oogstrelend decor. Achter die locatie blijken de laatste jaren steeds meer connecties te schuilen met het damspel zelf. Franeker is daarin de beoogde bakermat van de Friese variant.

Sportmaandag, 18 april 2011

‘Besteed minder aan de heren en geef dat aan de vrouwen’

AZ trok zich als eerste terug uit de eredivisie voor vrouwen. Willem II volgde al snel en afgelopen donderdag sijpelde ook het nieuws door dat SC Heerenveen komende zomer de stekker uit het damesproject trekt. Is het damesvoetbal in Nederland door het afhaken van die clubs ten dode opgeschreven?

Sportmaandag, 18 april 2011

Slechte dag voor nog ongeslagen dravers

Wolvega - Niet minder dan twee ongeslagen dravers nam Hugo Langeweg junior zaterdag mee naar de drafbaan Victoria Park in Wolvega in een poging de beide Bronzen Stakes te winnen, maar de kampioen kon na afloop niet anders dan constateren dat het helemaal mis was gegaan. Bij beide dravers kwam een abrupt einde aan een lange zegereeks.

Sportmaandag, 18 april 2011

Baan is van Vries, maar podium vooral van Friezen

Vries - Dirk Fabriek en Jannick de Jong zijn al jaren twee voorname kandidaten voor de Nederlandse titel bij de internationale specials, de koningsklasse van de grasbaanracerij. En als de schijn niet bedriegt, zal dat ook dit jaar weer zo zijn. Die conclusie bleek gisteren bij de seizoensouverture in Vries gerechtvaardigd. Maar toch is niet alles hetzelfde gebleven.

Sportmaandag, 18 april 2011

Zijlstra wint eindelijk in eigen achtertuin

Burgum - Sipke Zijlstra had al een paar jaar zijn zinnen gezet op de Woudenklassieker, met start en finish in zijn eigen woonplaats Burgum. Gistermiddag was het eindelijk raak. Na een indrukwekkende inhaalrace in de laatste zes kilometer, versloeg de Burgumer voor eigen publiek Jan Bos uit Nieuwehorne op de streep.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties