Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 18 april 2014.

Economievrijdag, 18 april 2014

De boer moet de bodem meer zijn gang laten gaan

Kollumerzwaag | De internationale landbouw moet minder ingrijpen in de bodem om de productie te verhogen. Toedienen van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en andere niet grondeigen stoffen zorgen ervoor dat de processen die in de bodem van nature plaatsvinden ruw verstoord worden. ,,Kunstmest loogt de essentiële voedingsstoffen die in de bodem zitten uit”, zei microbioloog Dave Rensman eergisteren voor een zaal vol boeren in Kollumerzwaag. Rensman sprak daar met scheikundige Joost Visser bij de afsluiting van een serie avonden over bodembeheer, georganiseerd door Theo Mulder van advies- en veevoerbedrijf Mulder Agro uit die plaats.

Hoofdartikelvrijdag, 18 april 2014

De eenzaamheid tot aan de dood

Het Marcusevangelie beschrijft met een grote innerlijke spanning de weg van Jezus naar Golgotha. Die spanning mondt uit in de beschrijving van de gebeurtenissen op Golgotha: de kruisiging. Bijzonder is dat aan het slot van die beschrijving een Romeinse soldaat wordt opgevoerd. Die had Jezus zien sterven. Hij stond recht tegenover Jezus aan het kruis en zag hoe die zijn laatste adem uitblies. Toen hij dat zag, werden zijn ogen geopend en hij zei: ‘Werkelijk, deze mens was Gods Zoon.’ Deze uitspraak bevestigt de missie van Jezus de Messias: Hij is gestorven voor alle mensen, dus ook voor de (heidense) Romeinse militair.

Regiovrijdag, 18 april 2014

Gaasterland is eindelijk ook goed bevaarbaar

Oudemirdum | Het was al mogelijk om Gaasterland op de fiets, te voet of met de auto te verkennen. Sinds gisteren kan de bosrijke streek ook met een boot worden doorkruist. De Luts, Sminkefeart en een paar omringende vaarten zijn uitgebaggerd en van een nieuwe natuurvriendelijke walbeschoeiing voorzien. Ook zijn er aanlegsteigers bijgekomen.

Regiovrijdag, 18 april 2014

Tekort aan Wâldbeantsjes

Heerenveen | Er dreigt een tekort van minstens twee ton aan Wâldbeantsjes. Aardappelgroothandel Greydanus & Brouwer uit Heerenveen en Stichting Wrâldfrucht zijn daarom op zoek naar nieuwe telers voor de boontjes uit de Wâlden.

Regiovrijdag, 18 april 2014

Studentenpanden Leeuwarden zijn niet brandveilig

Leeuwarden | Bij de controle van 67 kamerverhuurpanden in Leeuwarden zijn er bij 41 panden gebreken gevonden. De panden, waarin vijf studenten of meer wonen, voldeden niet aan de eisen van brandveiligheid. De gebreken liepen uiteen van geblokkeerde vluchtwegen tot ontbrekende rookmelders. Een deel van de controles werd gehouden na de grote brand op de Kelders in Leeuwarden, waarbij in oktober een man overleed en meerdere panden en kamers volledig uitbrandden. Alle controles vonden plaats in 2013.

Regiovrijdag, 18 april 2014

Laatste militairen staan klaar voor vertrek naar Afghanistan

Het einde is in zicht van de Nederlandse bijdrage aan de internationale missie in Afghanistan. Gisteren kreeg de laatste groep militairen uitleg over de missie op een familiedag op Vliegbasis Leeuwarden.

Regiovrijdag, 18 april 2014

Trendsetter onder de disco’s kon vernieuwingen niet bijbenen

The Dance Factory, TDF in de volksmond, was jarenlang hét uitgaanscentrum van Fryslân. Aan dit fenomeen is een einde gekomen, zo was gisteren in deze krant te lezen. De disco heeft de deuren gesloten, onder meer als gevolg van de nieuwe alcoholwet.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 april 2014

‘The Passion’: het lijdensverhaal als verdienmodel

Groningen | Miljoenen mensen zitten tijdens de avond van Witte Donderdag voor de buis voor The Passion in Groningen. Duizenden zijn in de stad zelf aanwezig om het mee te beleven. Het is een geregisseerde hervertelling van het lijdensverhaal dat als een groot cultureel popevenement wordt gepresenteerd, het ‘Lowlands van Pasen’. Als cultureel fenomeen is The Passion een dankbaar onderzoeksobject voor religiewetenschappers.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 april 2014

Noordmans-studiedag over verborgen God

Amsterdam | De jaarlijkse studiedag naar aanleiding van het denken en theologisch werk van de hervormde theoloog Oepke Noordmans (1871-1956) gaat dit jaar over het thema: Religie zonder God? Noordmans herlezen in een actuele discussie over goddelijke presentie en liturgische praktijken.

Geloof & Kerkvrijdag, 18 april 2014

Goede Vrijdag en Pasen op school: de juiste snaar raken bij jongeren

Hoe besteed je als school aandacht aan je identiteit? ROC Friese Poort vestiging Wilaarderburen zoekt daarvoor naar creatieve wegen rond de feestdagen. En de school biedt schoolpastoraat aan. Dat voorziet in een grote behoefte.

Sportvrijdag, 18 april 2014

Wolvega is blij met redding van Duindigt

Wolvega | Zelden waren Friese drafsportliefhebbers zo blij met nieuws vanuit Den Haag. Daar werd gisteren besloten dat de renbaan in Duindigt verkocht mag worden. Daarmee is de sport per direct af van een dreigend faillissement. Weliswaar draait de baan in Wolvega goed, maar de rest van de sport dreigde op korte termijn ten onder te gaan aan een schuld van bijna vijf miljoen euro.

Sportvrijdag, 18 april 2014

Zeven Flyers-spelers in selectie voor WK

IJshockey

Sportvrijdag, 18 april 2014

Jannick de Jong: Europees kampioen, werkend in ploegendienst

Gorredijk | De seizoenstart heeft-ie al achter de rug, maar toch kriebelt het als vanouds bij Jannick de Jong. Want al aanstaande maandag staat voor de 26-jarige grasbaancoureur uit Gorredijk de halve finale in de strijd om de Europese kampioenschappen op de rol. De Fries wil het EK winnen. Herstel: opnieuw winnen. En daar moet zelfs het beroepsmatige leven van de regerend kampioen even voor in de pauzestand.

Sportvrijdag, 18 april 2014

Column Lieuwe Westra | Thuis komen op 1200 km afstand

Maastricht en Valkenburg, het is ver van huis. Pakweg 300 kilometer verwijderd van m’n woning in Fryslân, liefst 1200 kilometer weg van Monaco - mijn huidige woonplaats.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties