Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 18 mei 2009.

Cultuurmaandag, 18 mei 2009

Recordaantal bezoekers voor Stipelrûnte

Easterlittens - Het korenfestival De Stipelrûnte heeft dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. Mede dankzij het mooie weer zaten de kerken zaterdagmorgen al bomvol, meldt organisator Keunstwurk. Keunstwurk schat dat er ruim tweeduizend bezoekers waren.

Cultuurmaandag, 18 mei 2009

Extra voorstelling ‘Cascada’

Wergea - Stichting Iepenloftspul Wergea komt met een extra voorstelling van Cascada, de familievoorstelling die momenteel gespeeld wordt in een circustent aan de rand van het dorp. Het gaat om een matinee-uitvoering op zondag 24 mei om 15.00 uur. De kaartverkoop hiervoor is inmiddels begonnen.

Cultuurmaandag, 18 mei 2009

Gouden Spiker voor De Woudklank

Ureterp - Fanfare De Woudklank uit Noordwolde heeft zaterdag de Gouden Spiker Bokaal gewonnen, tijdens het Gouden Spiker Festival voor fanfares in Ureterp. Het korps onder leiding van Ellis Geijteman kwam uit in de vijfde divisie.

Cultuurmaandag, 18 mei 2009

Beeldentuin in Twijzel geopend

Twijzel - Bij fruitkweker Frytsjam in Twijzel is gisteren een pluk- en beeldentuin geopend. Bijzonder aan dit initiatief is dat kunst te bezichtigen is op een lopend bedrijf. Burgemeester Van der Zwan, die de opening verrichtte, noemde de tuin een belangrijke aanwinst voor het toeristisch aanbod in de regio.

Cultuurmaandag, 18 mei 2009

Succes Fries seniorenkoor op zangconcours

Gorssel - Het Christelijk Frysk Seniorenkoor onder leiding van Grietje Dam-Riemersma heeft afgelopen weekend een eerste prijs met lof gewonnen tijdens het landelijk zangconcours voor ouderenkoren in Gorssel. Het Friese koor kreeg voor zijn optreden 364 punten van de jury.

Hoofdartikelmaandag, 18 mei 2009

Brussel, Den Haag...

Het moet er van komen, maar vraag niet hoe. De Europese verkiezingen op 4 juni zitten nog niet in de hoofden en de harten van de kiezers. Terwijl het kiezen voor de Europarlementariërs in menig opzicht grotere gevolgen heeft dan het kiezen van de leden van de gemeenteraad. En op onderdelen zelfs grotere gevolgen heeft dan het kiezen van het nationale parlement.

Regiomaandag, 18 mei 2009

Ontmoeting tijdens of na de kanker

Leeuwarden - Het Toon Hermanshuis Fryslân moet zich in twee á drie jaar onmisbaar maken. Als dat lukt, zullen er namelijk vast sponsors komen om een nieuwe huisvesting te betalen voor het inloophuis voor (ex)-kankerpatiënten en hun familie. De organisatie heeft daar zeker 125.000 euro per jaar voor nodig, aldus penningmeester Hugo de Jong zaterdag bij de opening.

Regiomaandag, 18 mei 2009

Dorina was als eerste klaar bij het examen Engels

Oosternijkerk - Voor 7904 Friese middelbare scholieren beginnen vandaag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: Dorina de Vries, zij begon vorige week al met haar theorie-examens. Een paar weken geleden had ze al praktijkexamens.

Regiomaandag, 18 mei 2009

Alde Maaie als provinciefeest

Oentsjerk - Alde Maaie heeft alles in zich om een provinciale feestdag te worden: niet als begin van het agrarisch seizoen, maar van het toeristische en culturele leven. Die conclusie trokken organisatie en subsidiegevers tijdens de eerste (proef)editie, zaterdag in de Trynwâlden.

Regiomaandag, 18 mei 2009

20.000 fans vieren winst Heerenveen

Heerenveen - Twintigduizend Heerenveenfans wachtten gisteravond laat bij het Abe Lenstrastadion de selectie op die eerder op de avond de KNVB-beker had gewonnen. De wedstrijd zelf was door tienduizend achterblijvers op een zompig veld in het stadion gevolgd via tv-schermen.

Regiomaandag, 18 mei 2009

‘Halen we in dit tempo De Kuip wel op tijd?’

Heerenveen - Chaos troef gistermiddag op industrieterrein IBF in Heerenveen. Sc Heerenveen-supporters kunnen hun bus niet vinden. Voor veel busreizigers loopt de heenreis naar De Kuip uit op een dramaatje. Een paar duizend supporters zijn pas een kwartier na het eerste fluitsignaal op hun zitplaats in De Kuip.

Geloof & Kerkmaandag, 18 mei 2009

‘Dit muziekfestival is een geestelijke beweging’

Ureterp - Bijna drieduizend bezoekers vierden zaterdag tijdens Festival316 in Ureterp samen feest voor God. Het motto Unite in Christ (verbonden in Christus) was tastbaar. ,,Eerlijk gezegd zijn er weinig festivals waar ik dat zo sterk heb geproefd”, aldus zanger Kees Kraayenoord die het laatste optreden verzorgde.

Geloof & Kerkmaandag, 18 mei 2009

Praktisch aan de slag voor de naaste in Leeuwarden

Leeuwarden - De Baptistengemeente Parkkerk in Leeuwarden sloot gisteren haar Michajaar af. De kerk ging een jaar lang aan de slag met het thema gerechtigheid. Gemeenteleden bestuurdeerden niet alleen het bijbelboek Micha, maar brachten het ook in praktijk.

Geloof & Kerkmaandag, 18 mei 2009

Feest van ontmoeting in Gorredijk van tien kerken

Gorredijk - Er moesten gisteren stoelen bijgezet worden bij de regionale kerkendag van tien kerken in Gorredijk. Het werd een feest van ontmoeting.

Sportmaandag, 18 mei 2009

Heerenveen na bekerzege op voetbalkaart

Rotterdam - Na een ware voetbalthriller verzekerde sc Heerenveen zich gisteravond in de Rotterdamse Kuip eindelijk van een echte prijs. Door de zege in de bekerfinale tegen FC Twente legde de Friese club beslag op de KNVB-beker en staat daarmee ook definitief op de nationale voetbalkaart.

Sportmaandag, 18 mei 2009

‘Doe mij die vijfde penalty maar, da’s toch de mooiste’

Rotterdam - Twaalf jaar geleden deden Hans Vonk en Gerald Sibon het ook: ver na afloop van een bekerfinale uitleggen hoe ze het hadden beleefd. Destijds als tegenstanders, dit keer als ploeggenoten. Twee ervaren rotten en gisteren schouder aan schouder deel uitmakend van het grootste succes van Heerenveen ooit.

Sportmaandag, 18 mei 2009

Sollied: clubbelang boven eigen belang

Rotterdam - Trond Sollied boekte gisteravond in zijn dertiende bekerfinale weer succes. Het was de vijfde bekerzege als trainer voor de vijftigjarige Noor, die met een bescheiden glimlach de felicitaties in ontvangst nam. ,,Het is belangrijker dat Heerenveen een prijs gewonnen heeft, dan dat ik een nieuwe beker heb gewonnen. Het is heel belangrijk voor de club om een prijs te pakken, want het kan een stap voorwaarts betekenen.”

Sportmaandag, 18 mei 2009

Pranjic krijgt gewenste afscheid

Rotterdam - Hij kon zijn tranen niet bedwingen, luttele seconden na de beslissende strafschop van Gerald Sibon. Danijel Pranjic besefte ineens dat hij met de bekerwinst het door hem zo gewenste afscheid krijgt bij Heerenveen. Een afscheid met zijn eerste prijs. Zoals het voor zoveel spelers hun allereerste succes was.

Sportmaandag, 18 mei 2009

Hersi binnen een paar minuten van de held tot de schlemiel

Rotterdam - Youssouf Hersi was ontroostbaar na de verloren bekerfinale in de Kuip. De kleine aanvaller van FC Twente miste als enige speler een strafschop, waardoor de Enschedese formatie de finale verloor. En dat terwijl Hersi twee minuten voor het verstrijken van de tweede verlenging zijn ploeg nog naast Heerenveen had geschoten. Daarmee werd de oud-speler van de Friese club binnen luttele minuten van de held tot de schlemiel.

Sportmaandag, 18 mei 2009

Van minuut tot minuut

18.02 Onder leiding van scheidsrechter Jan Wegereef trappen FC Twente-spelers Blaise Nkufo en Kenneth Perez af voor de bekerfinale tegen Heerenveen. De eerste bekerfinale werd op 7 mei 1899 gespeeld. Na verlenging won RAP met 1-0 van HVV. Bij Heerenveen staan onder meer Hans Vonk en Gerald Sibon in de basis. Beide spelers deden ook mee in de laatste bekerfinale die Heerenveen speelde. In 1997 won Roda JC met 4-2 van Heerenveen, waar Vonk het doel verdedigde. Namens Roda JC scoorde Sibon de openingstreffer.

Sportmaandag, 18 mei 2009

En dat is twee voor Harkemase Boys

Harkema - Na de titel in hoofdklasse C heeft Harkemase Boys zaterdag ook de districtsbeker gewonnen. Daarmee staat de teller op twee voor de formatie van trainer Henk de Jong, die daarmee nog lang niet ‘uitgewinkeld’ is. Er is dit seizoen nog meer te halen voor de Boys.

Sportmaandag, 18 mei 2009

Willem W Boko volgt zijn broer op

Wolvega - Het Kampioenschap Nederlandse Paarden, zaterdag het hoofdnummer op de drafbaan van Wolvega, is gewonnen door Willem W Boko. De Derbywinnaar van twee jaar geleden volgde daarmee zijn broer Virgill Boko op. Die laatste bleef op stal, al was hij in de aanloop naar de koers wel door zijn trainer ingeschreven.

Sportmaandag, 18 mei 2009

Opnieuw controverse in fierljepsport

Leeuwarden - Nog geen meter gesprongen en de eerste controverse van het nieuwe fierljepseizoen was zaterdagochtend een feit. Zoals wel vaker in de afgelopen jaren is het wel of niet toestaan van persoonlijke sponsoring aan de fierljeppers het hete hangijzer. Het voornaamste probleem: wat de springers willen, is niet mogelijk door het contract dat het bestuur van het Frysk Ljeppersboun heeft afgesloten met hoofdsponsor ROC Friese Poort.

Sportmaandag, 18 mei 2009

Feenstra opnieuw koninklijk

Dongjum - Voor het tweede achtereenvolgende weekeinde wonnen Johan van der Meulen, Jacob Wassenaar en Marten Feenstra de vrijeformatiepartij. In Dongjum zetten de winnaars het partuur van Gert-Anne van der Bos zonder pardon aan de kant. Marten Feenstra werd koning, net als in Franeker.

Sportmaandag, 18 mei 2009

Spanning stijgt ook bij Trond Sollied

Heerenveen - Trond Sollied toonde gistermiddag weer eens menselijke trekjes. De immer stoïcijnse oefenmeester van sc Heerenveen reageerde geagiteerd op een onschuldige vraag van een journalist. Daarmee liet de vijftigjarige Noor merken, dat twee dagen voor de bekerfinale ook bij hem de spanning stijgt.

Sportmaandag, 18 mei 2009

Het cv van een ‘cupfighter’, op weg naar zevende beker

Heerenveen - Voor de dertiende keer staat-ie in een bekerfinale: Trond Sollied. Zo vaak een finale halen, kan geen toeval meer zijn. En het geheim van de trainer? Zijn eigen inschattingen lopen uiteen van fingerspitzengefühl tot het simpelweg op het juiste moment op de juiste manier bestrijden van een tegenstander. Feit is dat Sollied morgen voor de zevende keer de beker kan winnen.

Sportmaandag, 18 mei 2009

‘Ik denk zeker dat ik de club verlaat met een prijs’

Heerenveen - Hij acteerde al in prachtige wedstrijden. Op het Europese kampioenschap voor Kroatië, met sc Heerenveen in Europees verband en ook in de competitie en de play-offs. Maar voor een echte prijs voetballen, dát deed Danijel Pranjic nog nooit. Na hoogstwaarschijnlijk zijn laatste duel voor de Friezen hoopt de 27-jarige linkspoot afscheid te nemen van Heerenveen met de KNVB beker op zijn palmares.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties