Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 18 mei 2013.

Cultuurzaterdag, 18 mei 2013

Concert Robert Poortinga met Franse pianist Bouvery

Dronryp | Pianist Robert Poortinga (23) uit Damwâld geeft begin juni een concert met de bekende Franse pianist Jean-François Bouvery. Dat heeft Hans Smelik, voorzitter van Stichting Coopmanshûsconcerten gemeld. Het concert vindt op 9 juni plaats in de Alde Wite, de St. Salviuskerk in Dronryp.

Economiezaterdag, 18 mei 2013

Gasten moeten het altijd naar de zin hebben

Hij werd ruim veertig jaar geleden besmet met het horecavirus. Piet Talsma (66), eigenaar van restaurant De Albatros in Sneek, houdt voorlopig niet op.

Economiezaterdag, 18 mei 2013

Vlieland niet blij met veerbotenoorlog

Vlieland | Ondernemers op Vlieland zijn bang dat de eilander economie te lijden krijgt onder de concurrentiestrijd die momenteel gaande is tussen de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) en rederij Doeksen.

Economiezaterdag, 18 mei 2013

Recordexport van bloemen

Leeuwarden | De Nederlandse export van bloemen en planten is in het afgelopen jaar met bijna 3 procent gegroeid tot een recordbedrag van 5,4 miljard euro. Voor een belangrijk deel kan de exportstijging worden verklaard door hogere prijzen. Dat blijkt uit een overzicht van ABN Amro over verschillende branches. De export van snijbloemen is met 3,4 procent gestegen, die van potplanten met 1,8 procent. De uitvoer naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Rusland lieten naar waarde de grootste groei zien. Er is naar deze landen voor 150 miljoen euro uitgevoerd. De export naar landen in Zuid-Europa is afgenomen net als naar landen in Oost-Europa (met uitzondering van Rusland).

Hoofdartikelzaterdag, 18 mei 2013

Pinksterfeest: onbekend en actueel

De meeste Nederlanders hebben geen benul wat het pinksterfeest is. Dat is omdat de bijbel- en geloofskennis in ons land behoorlijk is afgezwakt. Maar ook omdat het pinksterfeest voor veel christenen een abstracte gebeurtenis is. Er gebeurden op de dag van het pinksterfeest in Jeruzalem toch wel spectaculaire dingen, maar het lijkt of de voorstelling daarvan moeilijker is dan bijvoorbeeld het kerstfeest, het feest van de geboorte.

Regiozaterdag, 18 mei 2013

Pabo-student komt maar niet aan de bak

Leeuwarden | Voor afgestudeerde Pabo-studenten is het steeds moeilijker om in Fryslân een baan te vinden. Basisscholen nemen bijna geen nieuwe mensen meer aan en de studenten die net hun diploma hebben zijn daar vaak de dupe van.

Regiozaterdag, 18 mei 2013

Nieuw reservaat NW-Fryslân voor vogels en vissen

Sint Jacobiparochie | Drie losse natuurgebieden in Noordwest-Fryslân, in de directe omgeving van de Blikfaart, zijn na een jarenlang proces van grondaankopen met elkaar verbonden tot één natuurreservaat. Vlakbij Berltsum ligt nu De Blikken, een natuurgebied ter grootte van 82 hectare.

Regiozaterdag, 18 mei 2013

Zorgen om groenbeheer in Smallingerland

Drachten | In de gemeente Smallingerland is onrust over het gemeentelijk groenbeheer. Her en der wordt het struweel uit openbare perken verwijderd en vervangen door gras. Ook zijn er vraagtekens bij het maaibeleid van de gemeente. Dat zou te rigoureus zijn en bovendien plaatsvinden voordat de kruiden gebloeid hebben.

Regiozaterdag, 18 mei 2013

Harlingen boos om uitbreiding afvaloven

Harlingen | Het college van B en W van de gemeente Harlingen voelt zich onheus bejegend door de directie van Omrin, eigenaar van de reststoffenenergiecentrale (REC) in de stad. B en W zijn boos omdat Omrin hen niet heeft ingelicht over een nieuwe aanvraag voor een milieuvergunning, die het bedrijf maandag bij de provincie heeft ingediend.

Regiozaterdag, 18 mei 2013

Leerlingen repareren fietsen voor goed doel

Kollum | Een gammele bagagedrager, vastlopend frame of een krom stuur. Fietsers die gisteren in Kollum boodschappen gingen doen konden deze mankementen snel laten verhelpen. Bij Jumbo stonden ongeveer twintig leerlingen van Piter Jelles Impulse voor hen klaar. In ruil voor een kleine reparatie werd van de fietsers een donatie gevraagd. Niet in de vorm van geld, maar in de vorm van een fietsonderdeel dat ter plekke werd aangeboden.

Regiozaterdag, 18 mei 2013

Standbeeld als ode aan de revalidatie in Beetsterzwaag

Beetsterzwaag | Sytse van der Werf uit Kûbaard was 59 toen hij door een herseninfarct aan één kant verlamd raakte. Hij moest opnieuw leren lopen en deed dat onder meer in Revalidatiecentrum Friesland in Beetsterzwaag. ,,Een heel zware periode”, zegt hij daarover.

Geloof & Kerkzaterdag, 18 mei 2013

Dertig pelgrims lopen het Pinksterpaad

Jorwert | Dertig mensen vanuit heel Nederland beginnen zaterdag in Stavoren aan het Nijkleaster Pinkster Paad. De driedaagse pinksterpelgrimage is een initiatief van stichting Nijkleaster in Jorwert.

Sportzaterdag, 18 mei 2013

Europa is nog heel ver weg voor onmachtig Heerenveen

Heerenveen | De kans dat sc Heerenveen volgend seizoen vroeg uit de veren moet, lijkt klein. Het eerste duel in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal in het Abe-Lenstrastadion tegen FC Utrecht ging gisteravond met 0-1 verloren. Daarmee lijkt Europa ver weg voor de ploeg van trainer Marco van Basten, al volstaat een 2-0 zege in de Domstad om net als in 2004 en 2008 via de finale alsnog Europees voetbal te halen.

Sportzaterdag, 18 mei 2013

Schouwenaar van Joure naar Tripoli: ik voel me daar niet onveilig, nee

Leeuwarden | ,,Wie vanaf z’n achttiende in het betaalde voetbal zit, heeft een groot netwerk. En zo zie je maar weer tot welke verrassingen dat kan leiden.” Was getekend: Gerrie Schouwenaar, trainer van SC Joure, over zijn overstap naar Al Ahly, de voormalige club van de overleden dictator Muammar Khadaffi. Schouwenaar heeft in Tripoli een overeenkomst gesloten voor een jaar, met de intentie om langer te blijven. Bij Joure is hij nu nog trainer van zowel de zaterdag- als zondagselectie. In augustus vertrekt hij naar zijn nieuwe werkgever. Verrassend is de overstap zelfs voor de 54-jarige trainer, zo erkent hij. ,,Mijn eerste gedachte toen ik werd benaderd? Dat ik natuurlijk niet naar Libië zou gaan. Maar ik ben nu in Tripoli geweest en ik heb me er geen moment onveilig gevoeld. Daarom zei ik: doen.”

Sportzaterdag, 18 mei 2013

COLUMN Lieuwe Westra: American Dream in een bakoven

Goedemorgen, of eigenlijk: weltrusten. Op het moment dat jullie deze column lezen, lig ik namelijk al onder de lakens van een Amerikaans hotelbed. We hebben een sprintetappe gereden in de Ronde van Californië. Mijn kansen komen de volgende dagen weer met een tijdrit en finish bergop. Na al die pittige trainingsweken hoop ik eenmaal terug in koers hier in Californië nog minimaal één keer flink uit te pakken.

Sportzaterdag, 18 mei 2013

Hooghiemster wint onthoofde ‘Tweedaagse’ in Giro-weer

Gerkesklooster | Niek Hooghiemster is gisteravond winnaar geworden van de 39e editie van de Ronde van Gerkesklooster. De coureur uit Oentsjerk reed onder erbarmelijke omstandigheden met een lange solo naar zijn eerste seizoenszege. Uiteindelijk bleef de renner van de Friesche Leeuw nummer twee Paul de Haan (Meedhuizen) en nummer drie Jan Bos (Nieuwehorne) voor.

Sportzaterdag, 18 mei 2013

Zoodsma stopt bij mannen van Lycurgus

Groningen | Oud-international Ronald Zoodsma legt zijn functie als hoofdcoach van Abiant Lycurgus na ruim zeven jaar neer. De Sneker volleybaltrainer fungeerde sinds 2005 als coach van de mannenploeg. Onder zijn leiding groeide Lycurgus uit tot een topclub in Nederland. Vanaf 2007 plaatste de ploeg van Zoodsma zich zes keer op rij voor een Europees bekertoernooi. De afgelopen twee jaar verloor Zoodsma met Lycurgus de finale van de play-offs om het landskampioenschap.

Sportzaterdag, 18 mei 2013

Europa is nog heel ver weg voor onmachtig Heerenveen

Heerenveen | De kans dat sc Heerenveen volgend seizoen vroeg uit de veren moet, lijkt klein. Het eerste duel in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal in het Abe-Lenstrastadion tegen FC Utrecht ging gisteravond met 0-1 verloren. Daarmee lijkt Europa ver weg voor de ploeg van trainer Marco van Basten, al volstaat een 2-0 zege in de Domstad om net als in 2004 en 2008 via de finale alsnog Europees voetbal te halen.

Sportzaterdag, 18 mei 2013

‘Goed gesprek’ Veenstra en Van der Velde

Heerenveen | Voorzitter Robert Veenstra van sc Heerenveen heeft gisteren een goed gesprek gevoerd met clubicoon en erevoorzitter Riemer van der Velde. Dat meldt de club op de website. Beide partijen raakten eerder dit jaar in conflict, waarna Van der Velde al dan niet gedwongen zijn functies als adviseur en scout neerlegde. ,,Het was een goed gesprek, open en eerlijk. Inhoudelijk doen we daar geen mededelingen over. Binnenkort komt er zeker een vervolg”, aldus Veenstra.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties