Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 18 juni 2005.

Bijschriftzaterdag, 18 juni 2005

Zonder wet vaart niemand wel (2)

Gisteren zagen we dat Jezus de wet van Israël niet wil afschaffen, maar een dikke streep zet onder zijn geldigheid.

Cultuurzaterdag, 18 juni 2005

Ottema Kingma leerstoel aan Radboud Universiteit

Leeuwarden - De Ottema Kingma Stichting (OKS) en de Radboud Universiteit in Nijmegen stellen een bijzondere leerstoel Toegepaste Kunst en Kunstnijverheid in. Dat heeft voorzitter R. Wegener Sleeswyk van de OKS vrijdag bekendgemaakt tijdens het jubileumsymposium van de stichting in De Harmonie in Leeuwarden. De leerstoel moet de OKS en haar collectie van ruim 20.000 objecten ook buiten de provincie onder de aandacht brengen. Het is nog onbekend welke hoogleraar de Ottema Kingma leerstoel op de faculteit Kunstgeschiedenis zal gaan bezetten.

Cultuurzaterdag, 18 juni 2005

Verzonken stad beëindigt Oerol

Het grootste blaasorkest ter wereld opzetten en spelen tijdens het slotspektakel van Oerol 2005. Dat idee had theatermaker en componist Jos Zandvliet voor ogen. Met zestig muzikanten wordt een record niet gehaald, maar daar maalt Zandvliet niet om. ,,Terschelling is momenteel toch de wereld?’’ Bovendien: plezier is veel belangrijker dan prestatiedrang, is zijn insteek.

Economiezaterdag, 18 juni 2005

Stankprotest leidt tot verlies banen Sonac

Sumar – Het verbod om in het weekend te werken vanwege stankoverlast heeft ervoor gezorgd dat Sonac in Sumar banen moet schrappen. Hoeveel mensen wegmoeten, wil de directie nog niet bekend maken, maar waarschijnlijk gaat het om enkele tientallen. De omzet van de verwerker van dierlijk afval daalt al jaren, door overheidsmaatregelen na de verschillende dierziektenaffaires.

Economiezaterdag, 18 juni 2005

Van Weperen onder druk weg uit bestuur LTO Noord

Leeuwarden – Onder druk van zijn medebestuursleden heeft Jan van Weperen gisteren besloten het bestuur van landbouworganisatie LTO Noord te verlaten.

Hoofdartikelzaterdag, 18 juni 2005

Populisme…

‘Als u niet verantwoordelijk bent, minister, wie dan wel?’ Een vraag van dit allooi was het desem in de verhalen die LPF’er Eerdmans en die Wilders in de Kamer en in de media hielden over de zaak van de voortvluchtige tbs’er. Het is oh zo gemakkelijk die vraag te beantwoorden in de trant van: ‘Natuurlijk is de minister verantwoordelijk.’ En deels is dat antwoord terecht. Bijvoorbeeld in formele zin, bijvoorbeeld dat de minister zijn goedkeuring hecht aan een proefverlof. Maar die goedkeuring is feitelijk een noodzakelijk gevolg van een uitspraak van de rechter. De minister is gehouden om een besluit van de rechter tot terugkeer in de samenleving loyaal uit te voeren. En dat betekent in concreto: proefverloven.

Regiozaterdag, 18 juni 2005

‘Nauwelijks illegale bewoning in Fryslân’

Leeuwarden – De huizen in Fryslân worden vrijwel allemaal bewoond door de mensen die er volgens de gemeentelijke administratie (GBA) in horen te wonen. ‘Spookbewoning’ door bijvoorbeeld illegalen of onderhuurders komt nauwelijks voor.

Regiozaterdag, 18 juni 2005

Camperaars willen naar Fryslân

Zwaagwesteinde – Alleen al in Nederland zijn 36.000 mensen met een camper. Maar juist in Fryslân, recreatieprovincie bij uitstek, kunnen deze toeristen nauwelijks terecht. Camperverenigingen lobbyen bij gemeenten om daar verandering in te brengen. ,,Voor de bootjeslui zijn er allerlei aanlegplaatsen en jachthavens, waarom dan geen voorzieningen voor campertoeristen? Dat is een groeiende groep’’, aldus Klaas van der Wal van de Camperclub Nederland.

Regiozaterdag, 18 juni 2005

Kabinet stopt 800 miljoen in Waddenfonds

Leeuwarden – Het Rijk stopt toch achthonderd miljoen euro in het Waddenfonds. Hiermee komt het kabinet tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer én de regio. Met het geld wordt onder meer de sanering van de kokkelvloot betaald.

Regiozaterdag, 18 juni 2005

Statushouders onder voorwaarde welkom in huis Dantumadeel

Damwoude – De woningcorporaties van Dantumadeel gaan onder voorwaarde toch huizen beschikbaar stellen voor statushouders. Beide partijen bereikten vrijdag een overeenkomst. De woningbouwcorporaties stellen huizen beschikbaar voor asielzoekers met een verblijfsvergunning als Vluchtelingenwerk Dongeradeel (de afdeling in Dantumadeel is vorig jaar opgeheven wegens gebrek aan statushouders) hen intensief begeleidt tijdens hun eerste jaar als ‘statushouder’.

Geloof & Kerkzaterdag, 18 juni 2005

Menno Park in vorm van quilt bij Witmarsum

Witmarsum - Er komt een ‘Menno Park’ rond het huidige Menno Simons Monument in Witmarsum. Dit hebben de Stichting Doopsgezinde Monu-menten Fryslân (SDMF) en de Stichting Internationaal Menno Simons Centrum (IMSC) bekendgemaakt.

Geloof & Kerkzaterdag, 18 juni 2005

Dichterbij mensen is ook dichterbij God

Groningen – Na 27 jaar nam Ben van der Maas (64) vorige week afscheid als rooms-katholiek studentenpastor van het oecumenische Groninger Studentenpastoraat (GSp). In die tijd veranderden de studenten, maar ook de kerk en het pastoraat zelf. ,,Ik wilde ze altijd het wonder van het leven laten zien. Jij mag er zijn, als mens. Jij draagt wat glorie aan het leven bij.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 18 juni 2005

Bisdom bouwt subsidie voor studentenpastoraat af

Groningen – Het Bisdom Groningen bouwt de bijdrage voor het oecumenische Groninger Studentenpastoraat (GSp) af. De rooms-katholieke pastor Ben van der Maas, die vorige week met pensioen ging, wordt niet vervangen.

Geloof & Kerkzaterdag, 18 juni 2005

‘Foutje’ bij telling Gereformeerde Gemeenten

De Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Noord-Amerika blijken er vorig jaar ineens 2831 zielen bij gekregen te hebben. Bovendien verlieten 3693 (doop-)leden het streng-orthodoxe kerkgenootschap. Althans, volgens het nieuwe Kerkelijk Jaarboek . Opmerkelijke cijfers, want in 2004 voegden zich 912 nieuwe mensen bij de ‘Ger. Gem.’, terwijl 1600 kerkleden het kerkgenootschap de rug toekeerden.

Weerzaterdag, 18 juni 2005

Zomers weekend

Zowel vandaag als morgen is het volop zomerweer met veel zon. Vandaag wordt het 23 graden, morgen is het met 26 ŕ 27 graden een stuk warmer. Vanmiddag waait er een zwakke tot matige noordoostenwind, kracht 2 tot 4.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties