Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 18 juni 2008.

Cultuurwoensdag, 18 juni 2008

De kwellingen en de vreugde van elfjarigen

Terschelling - Ze vegen ongegeneerd hun neus af, pulken aan hun badpak, duwen en trekken en giechelen, en doen elkaar pijn. Ze zijn elf.

Hoofdartikelwoensdag, 18 juni 2008

Voor China telt...

Tachtig, meest westerse, landen en internationale organisaties brachten onlangs op een donorconferentie voor Afghanistan in Parijs ruim 20 miljard dollar bijeen. Het geld is bestemd voor de wederopbouw van het land. Terwijl het Westen druk bezig is de armoede in Afghanistan te bestrijden, drijft China, dat nauwelijks bijdraagt aan de ontwikkeling van Afghanistan, volop handel met het land.

Regiowoensdag, 18 juni 2008

Ultimatum voor college Grou

Grou - Het college van burgemeester en wethouders in Boarnsterhim geeft zichzelf tot 1 november de tijd om met een alternatief plan te komen voor de brede scholen in Grou en Akkrum. Als er dan geen voorstel ligt, gesteund door de provincie en andere geldschieters, dan stapt het voltallige college op.

Regiowoensdag, 18 juni 2008

Twee weken waarschuwen, daarna bekeuren

Subjectieve verkeers(on)veiligheid Bij het verkeersveiligheidsbeleid kijken politie en OM van oudsher naar het verschil tussen objectieve en subsjectieve verkeers(on)veiligheid. Objectief onveilig zijn wegen waar veel ongelukken gebeuren. De politie neemt deze op in reguliere controles, met als doel het aantal doden, gewonden en schadegevallen omlaag te krijgen. Op subjectief onveilige wegen gebeuren juist weinig ongelukken, maar gebruikers voelen zich er wel onveilig, vooral omdat er te hard gereden wordt. ,,Ouders durven hun kinderen er bijvoorbeeld niet langs te laten fietsen. Daarmee voorkomen ze ongelukken, maar het is natuurlijk niet de bedoeling”, aldus Gerrits.

Regiowoensdag, 18 juni 2008

Tachtig jaar getrouwd en nog even verliefd

Amstelveen/Leeuwarden - Ze zijn beiden 102 jaar oud en verliefd. Nog altijd verliefd. De uit Leeuwarden afkomstige fietsenhandelaar Pieter Ably en zijn vrouw Henriette Jeanne Ably-Tritsch vieren maandag dat ze tachtig jaar zijn getrouwd. Vermoedelijk is het de eerste ‘eiken bruiloft’ in Nederland; het Centraal Bureau voor de Statistiek registreerde tot nu alleen echtparen die maximaal zeventig jaar getrouwd waren. Het Fries-Franse echtpaar deelt een kamer in verzorgingstehuis De Olmenhof in Amstelveen. Hun bedden horen in de twee hoeken van de kamer, maar soms schuift een medewerker die tegen elkaar aan: dan kunnen ze in bed even elkaars hand vasthouden.

Regiowoensdag, 18 juni 2008

Zuidwesthoek houdt regie zelf in handen

Sneek - De burgemeesters van de Zuidwesthoekgemeenten willen een informateur aanstellen die zich met het herindelingsproces gaat bemoeien. Dat is de uitkomst van een gesprek gisteren met gedeputeerde Galema, vanuit de provincie verantwoordelijk voor de herindeling. Volgende week komen de burgemeesters bij elkaar om er verder over te praten.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 juni 2008

Scherpe afwijzing Kerk & Ambt

Leeuwarden - De brochure Kerk & Ambt van de Nederlandse orde van de dominicanen is strijdig met het rooms-katholieke geloof. Zij gaat uit van een eenzijdige visie op de kerk en ziet het priesterambt te zeer als functie en te weinig als sacrament. Dat schrijven de bisschoppen in hun brief Kerk, Eucharistie en Priesterschap, die als reactie geldt op de vorig jaar verschenen brochure van de dominicanen.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 juni 2008

Numeri: een rookgordijn van cijfers

Leeuwarden - Afgelopen week werd bekend dat Numeri, het beoogde ledenregistratiesysteem van de Protestantse Kerk, mislukt is. Volgende week vrijdag buigt de Kleine Synode van de landelijke kerk zich over het rapport dat moet leiden tot een besluit hoe het verder moet. Een rapport met een rookgordijn van cijfers en afschrijvingstermijnen. Een aanzet tot verheldering.

Geloof & Kerkwoensdag, 18 juni 2008

Pater Hans van Munster overleden

Utrecht - De oud-secretaris-generaal van de Nederlandse bisschoppenconferentie, dr. Hans van Munster ofm, is maandag na een kort ziekbed in Wilnis overleden. Dat hebben de franciscanen in Nederland laten weten. Van Munster is 82 jaar geworden. Hij was een aantal jaren lid van het bestuur van de Nederlandse provincie van de minderbroeders franciscanen en had uiteenlopende functies in katholiek Nederland.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties