Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 18 september 2004.

Bijschriftzaterdag, 18 september 2004

Delen

‘Zalig de armen van geest’

Hoofdartikelzaterdag, 18 september 2004

Bijbelvertalen…

Over enkele weken is het zo ver; de presentatie van de Nieuwe Bijbelvertaling. Jarenlang heeft een deskundig team vertalers en neerlandici gewerkt aan de grote opdracht de bijbel opnieuw te vertalen. Waarom dat nodig werd geacht? De meest gebruikte vertalingen - voor de protestanten die uit 1951 en voor de rooms-katholieken de Willibrordvertaling - hebben dingen die anders en beter kunnen. Bijvoorbeeld omdat sindsdien nieuwe inzichten zijn ontstaan omtrent betekenis van woorden, literaire genres, begrippen en manieren van denken in de periode van ontstaan van de teksten. Een andere reden is dat het Nederlands verandert; mensen kennen oude begrippen niet meer, zodat de bijbel voor een deel onverstaanbaar wordt. Ook kan worden genoemd dat sinds enkele decennia de overtuiging is gegroeid dat protestanten en katholieken in het Nederlandse taalgebied toch eigenlijk één bijbelvertaling moeten hebben. Als gelovigen het dįįr al niet over eens kunnen zijn.

Regiozaterdag, 18 september 2004

Friese discotheken in felle concurrentieslag

Leeuwarden – Tussen horecaondernemers in Fryslān is een felle concurrentieslag losgebarsten. Met geheel nieuwe discotheken en opknapbeurten voor de bestaande dancings dingen ze naar de gunsten van het uitgaanspubliek.

Regiozaterdag, 18 september 2004

Franeker militair na dood in Irak geėerd

Den Haag - Dave Steensma, de uit Franeker afkomstige militair die op 10 mei in Irak is omgekomen, heeft postuum de herinneringsmedaille Vredesoperaties gekregen. De medaille is onlangs aan de weduwe van Steensma uitgereikt, maakte Defensie gisteren bekend.

Regiozaterdag, 18 september 2004

Kielplank houten skūtsje gelegd

Earnewāld - Mooi dat hij weer wordt gebouwd, het houten skūtsje, maar de ijzeren variant betekende begin vorige eeuw een flinke verbetering in de vrachtvaart. ,,In bytsje tarre derop en it wie wer klear’’, zegt de 96-jarige oud-skūtsjeschipper Rintje Ritsma uit Lemmer over het onderhoud. Rinsma mocht gisteren samen met de oud-schippers Jaap Sytema (97) en Sake Eekma (87) het naambordje ‘de Aebelina’ spijkeren bij het ramt van het te bouwen nieuwe houten skūtsje bij skūtsjemuseum De Stripe in Earnewāld.

Regiozaterdag, 18 september 2004

Voorlichting tegen valpartijen bij ouderen

Hurdegaryp - De Stap-op-stoel in het inloopcentrum Hameie in Hurdegaryp is bekleed met de Friese vlag. De vrouw die in de stoel heeft plaatsgenomen gaat langzaam omhoog, terwijl ze op een knop van een afstandsbediening drukt. Wanneer de stoel de hoogste stand heeft bereikt, stapt de vrouw heel gemakkelijk uit de stoel. ,,Thuis moet ik haar altijd uit de stoel trekken’’, merkt haar echtgenoot lachend op.

Geloof & Kerkzaterdag, 18 september 2004

Bonifacius: een oud verhaal verkeerd verteld

Het is voor Fryslān een bijzondere gebeurtenis: de opera Bonifacius . Het is een productie die laat zien dat in de provincie goede muziek kan worden geschreven (Henk Alkema) en dat er zangers, lichtmensen, decorontwerpers en -bouwers zijn die samen in De Harmonie veel moois kunnen tonen.

Geloof & Kerkzaterdag, 18 september 2004

Kerk zonder leden opent deuren

Leeuwarden - ,,Het is niet ons doel om nieuwe leden te werven. We hebben niet eens leden. We willen ons geloof uitdragen, de levende relatie met God en Jezus, of het nu links- of rechtsom is. Bij welke kerk mensen dat doen, vinden we minder interessant’’, zegt Ernst Zwart, lid van de Oudstengroep van de Vergadering van Gelovigen.

Geloof & Kerkzaterdag, 18 september 2004

De Kawasaki-motor als evangelisatiemiddel

Leeuwarden – Met het gas flink open van zijn Kawasaki Vulcan en gehuld in een rookgordijn maakt hij vanavond zijn entree in de baptistenkerk It Fondemint in Surhuisterveen. Voor biker Ralf Sandner (43) uit Leeuwarden is de motor een evangelisatiemiddel sinds hij in 1988 tot bekering kwam. Met zijn team Messiahs Riders Motorcycle Ministry draagt hij de Boodschap uit.

Sportzaterdag, 18 september 2004

Cambuur kan opnieuw geen uitzege vieren

Leeuwarden - De langverwachte uitoverwinning kwam er opnieuw niet. Al moest je achteraf constateren dat FC Eindhoven wel een uitstekende kandidaat zou zijn geweest om geschiedenis tegen te schrijven. Desondanks was het gelijkspel, vrijdagavond in het Jan Louwersstadion vooral voor Cambuur goed.

Sportzaterdag, 18 september 2004

Futsallers Heerenveen verzuimen te stunten

Heerenveen - Hoewel een nederlaag vooraf min of meer was ingecalculeerd, waren de futsallers van Heerenveen vrijdag in eigen huis toch dichtbij een stunt tegen het sterrenensemble van De Hommel.

Sportzaterdag, 18 september 2004

Globetrotter Tomasz Rzasa wil voetballen

Heerenveen - Tien jaar geleden trok Tomasz Rzasa als voetballer de wijde wereld in. De 31-jarige globetrotter streek dit seizoen weer neer in Nederland, toch een beetje het beloofde land voor hem. Na De Graafschap en Feyenoord is Heerenveen zijn derde werkgever in ons land.

Weerzaterdag, 18 september 2004

Mild

Vandaag zijn er zonnige perioden, naast ook enige wolkenvelden. Het blijft droog en het wordt 20 ą 21 graden. De zuid tot zuidwestenwind is boven land vrij krachtig en in het Waddengebied nu en dan hard, kracht 6 ą 7.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties