Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 18 september 2008.

Cultuurdonderdag, 18 september 2008

De Harkema: Folle bak by ‘Tabak!’

Wat in smite folk stie der om healwei njoggenen klear om de tribunes te beklimmen. It skynt dat der wol 700 minsken wiene. Hjoed wie it presys 59 jier lyn dat Durk Tabak in ein oan syn libben makke en oan dat fan de frou dy’t er net krije koe. In dramatysk ferhaal.

Economiedonderdag, 18 september 2008

Chauffeurs van vrachtwagens willen meer loon

Zoetermeer - Vrachtwagenchauffeurs hebben gisteren al actie gevoerd voor een forse verbetering van hun inkomen. In de cao-onderhandelingen die vandaag beginnen, eisen de vakbonden een inkomensverbetering van 6 procent. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrachtwagenchauffeurs tot wel 20 en soms 30 procent minder verdienen dan mensen in vergelijkbare beroepen, zegt vakbondsbestuurder Jan Heilig van FNV Bondgenoten.

Hoofdartikeldonderdag, 18 september 2008

Hoeden...

De Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zijn een merkwaardig verschijnsel. In zekere zin zijn ze te vergelijken met de hoedenparade op de dag er voor, op Prinsjesdag. Bij beide gebeurtenissen lijkt het te gaan om andere dingen dan waar het om zou moeten gaan.

Regiodonderdag, 18 september 2008

Film maken bij wijze van maatschappelijke stage

Dokkum - ,,Nogal verouderd”, vond Jan Peter de Graaff van Terschelling de voorlichtingsfilm die hij vorig jaar ter introductie van de maatschappelijke stage op het Dockingacollege in Dokkum te zien kreeg. ,,Die film was echt uit 1995 of zo”, vertelt hij. Hij besloot zich meteen aan te melden voor het maken van een modernere versie. ,,Toen bleek dat dat ook een opdracht van het lijstje was.”

Regiodonderdag, 18 september 2008

Friese veerboot klaar voor toeristen én bananen

Harlingen/Managua - Met een veerboot de oceaan oversteken? De Brakzand, een 41 jaar oude ferry die jarenlang voer tussen Holwert-Ameland en Lauwersoog-Schiermonnikoog, bewijst dat het kan. Na een reis van 46 dagen over de Atlantische oceaan is de Friese veerboot in Nicaragua aangekomen. In dat Midden-Amerikaanse land gaat de Brakzand op het grote zoetwatermeer Cocibolca van en naar het vulkanisch eiland Ometepe varen.

Regiodonderdag, 18 september 2008

Veel te snel op water? Vaarbewijs inleveren

Lemmer - Mensen die te snel met hun speedboot over het water scheuren, moeten rekening houden met een hardere aanpak. Mogelijk wordt de regelgeving aangepast, zodat de waterpolitie vaarbewijzen kan innemen en boetes mag uitschrijven op basis van het kenteken van een vaartuig.

Regiodonderdag, 18 september 2008

250 miljoen voor vervolg Friese Meren

Leeuwarden - De komende vijf jaar wil de provincie nog eens 250 miljoen euro investeren in het Friese Meren Project (FMP). Deze tweede fase was al gepland, maar hing af van het succes van de investeringen van de eerste fase, sinds 2000. Volgens de provincie zijn door alle verbeteringen in de Friese watersportsector 550 banen extra ontstaan.

Regiodonderdag, 18 september 2008

Cliëntenstop bij thuiszorg Het Friese Land

Leeuwarden - Thuiszorgorganisatie Het Friese Land neemt vanaf nu geen nieuwe cliënten meer aan voor de lichtste vorm van thuiszorg. Wie recht heeft op hulp bij de dagelijkse verzorging, wordt doorverwezen naar de concurrent. Het Friese Land moet deze zorg namelijk uit eigen zak betalen, en het geld is op. Ook bij de andere grote thuiszorginstellingen in Fryslân zijn de problemen groot.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 september 2008

Zondag laatste dienst in IJlster Stadslaankerk

IJlst - In de Stadslaankerk in IJlst wordt zondag de laatste kerkdienst gehouden. Het gebouw werd in 1910 voor 13.654 gulden door de firma Joh. Spijksma gebouwd. Het was de opvolger van de eerste gereformeerde kerk die op de hoek van de Popmawal en de Galamagracht stond, de huidige Rabobank.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 september 2008

Opnieuw congres Verbonden in Drachten

Drachten - Het congres Verbonden? dat afgelopen voorjaar in Drachten werd gehouden, krijgt een vervolg. De vier gereformeerd-vrijgemaakte initiatiefnemers hebben op zaterdag 16 mei opnieuw een congres gepland in het Fries Congrescentrum in Drachten.

Geloof & Kerkdonderdag, 18 september 2008

Kerk is ruimte waar je mens kan zijn

Honderden kerken moeten de komende jaren in Nederland dicht. Bijvoorbeeld deze week weer in IJlst. Doodzonde, aldus Willem Marie Speelman, want de kerk is een huis van God. Haar boodschap is: ,,Hij is hier.” ,,De Godsontmoeting is de dragende reden om een kerk te bezoeken. Als die reden verdwijnt, verdwijnen ook alle andere redenen.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 18 september 2008

Avond over Numeri in Drachten

Drachten/Utrecht - Friese kerken worden op woensdag 8 oktober bijgepraat over het ledenregistratiesysteem Numeri. Dat gebeurt in De Menorah in Drachten. Drachten is opgenomen in de landelijke tournee langs de PKN-gemeenten waarop verantwoording wordt afgelegd over de afwikkeling van Numeri.

Sportdonderdag, 18 september 2008

Surprises tijdens vierde ronde FK dammen

Ureterp In de vierde ronde van het Fries kampioenschap dammen vielen gisteren een paar verrassende uitslagen te noteren. De relatief onbekende Jouke de Haan uit Grijpskerk slaagde er in de geroutineerde Reinout Sloot uit Leeuwarden pootje te lichten en ook het verlies van de ambitieuze jonge Groninger René Wijpkema tegen Klaas Veldstra viel op.

Sportdonderdag, 18 september 2008

Atleet Douwe Nauta wint thuisloop

Sneek Wegens organisatorische problemen bij Horror was het lang onzeker of de Schuttersveldloop door kon gaan. Er bleken toch genoeg vrijwilligers aanwezig en zelfs de snelle atlete Ylona Kruis was in functie en liep zelf niet. Douwe Nauta haalde een afgetekende zege op de 10 kilometer. Na een lange solo werd voor de Sneker 35 minuten en 39 seconden geklokt.

Sportdonderdag, 18 september 2008

Weinig belangstelling voor UEFA Cup-duel

Lissabon – Er is weinig belangstelling voor het UEFA Cupduel tussen Vitória FC en sc Heerenveen. Er waren gisteren nog maar drieduizend kaarten verkocht voor het duel in het immense Estádio José Alvalde van Sporting Lissabon. Het eigen stadion in Setúbal voldoet niet aan de normen van de UEFA, maar er zijn plannen om een nieuw stadion te bouwen in de zuidoostelijk gelegen vissersplaats.

Sportdonderdag, 18 september 2008

Sc Heerenveen speelt verstoppertje in Lissabon

Lissabon – Sc Heerenveen hoopt vanavond (tien uur Nederlandse tijd) in het Estádio José Alvalade in Lissabon tegen Vitória FC de basis te leggen voor deelname aan de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi. Hoe en wat werd gisteren nog niet helemaal duidelijk, want trainer Trond Sollied weet weinig van de tegenstander. Maar de Noor wil op zijn beurt de tegenstander niet wijzer maken, dan die mogelijk al is. ,,Want in het voetbal is alles mogelijk”, zei Sollied ijskoud en met een staalhard gezicht.

Sportdonderdag, 18 september 2008

MKV’29, Haulerwijk en Tolbert zonder puntenverlies

Leeuwarden - MKV’29 blijft aan de winnende hand. In het extra ingelaste programma voor de vierdeklassers op zondag wonnen de Leeuwarders gisteren met 1-0 van Robur, dat daardoor puntloos blijft. Bij de Harlingers vonden ze dat een punt toch wel verdiend was geweest. In de vierde klasse A hield Renado de koploper in het vizier door een 3-0 zege op Gorredijk. Trainer Arjen Postma was niet ,,supertevreden”. ,,Pas na rust speelden we goed en toen scoorden we niet meer. Het had wel 9-0 kunnen zijn.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties