Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 18 september 2012.

Cultuurdinsdag, 18 september 2012

Fryske Music Night zoekt Fries muziektalent

Leeuwarden | De Fryske Music Night geeft dit jaar Fries muziektalent een kans om in het theater op te treden. Tijdens de theatertour Fryske Music Night: 100% Frysk wil het onbekende Friese muzikanten laten optreden. Samen met Omrop Fryslân wordt daarom een coverwedstrijd georganiseerd. Muzikanten wordt gevraagd een cover uit de Fryske Top 100 in te sturen. De beste vertolker mag mee het theater in. In eerste instantie worden vier finalisten gekozen die hun lied mogen zingen tijdens de Fryske Muzywike van Omrop Fryslân. De uiteindelijke winnaar wordt aan het eind van deze muziekweek, op 26 oktober, bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 18 september 2012

Sneker galerie komt met expositie over Waterpoort

Sneek | Galerie Peter Bax in Sneek houdt volgend jaar een expositie ter ere van de vierhonderdste verjaardag van de Sneker Waterpoort. De galerie heeft twintig kunstenaars gevraagd een werk in te leveren geďnspireerd op het monumentale bouwwerk. De expositie is volgend jaar september te zien, de maand waarin ook de open monumentendag valt en er waarschijnlijk meer activiteiten gehouden worden in het kader van het vierhonderdjarig bestaan van de Waterpoort.

Cultuurdinsdag, 18 september 2012

Schrieversronte haalt ruim 16.000 euro met Sutelaktie op

Olderberkoop | De Stellingwarver Schrieversronte heeft dit jaar ruim 60.000 euro opgehaalde met de jaarlijkse Sutelaktie. Tachtig vrijwilligers zijn zes avonden langs de deuren geweest om boeken, kalenders, kaarten en cd’s te verkopen. Topper was het boek De dörpen van Stellingwarf in oolde beelden van Jan Koops en Jan de Vries. Ook de Stellingwarver Spreukekelinder 2013, Mit et waeter veur de dokter van Johan Veenstra en de ‘Stellingwarver kienderboeken’ namen gretig aftrek.

Economiedinsdag, 18 september 2012

Verzekeringstak weer terug van Delta Lloyd

Leeuwarden | Het samenwerkingsverband van Friesland Bank en Delta Lloyd op verzekeringsgebied wordt nog dit jaar beëindigd. Het meerderheidsaandeel van Delta Lloyd in Friesland Bank Assurantiën wordt teruggekocht en de medewerkers vallen weer onder Friesland Bank. Het beëindigen van de joint venture die eind vorig jaar werd aangegaan, is een gevolg van de overname van Friesland Bank door Rabobank. De ondernemingsraad moet nog wel akkoord gaan.

Economiedinsdag, 18 september 2012

Waarschuwing voor spookfacturen

Groningen | Ondernemers hebben mogelijk een e-mail ontvangen met een factuur van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland. De instantie waarschuwt nu niet in te gaan op het verzoek de rekening te betalen, omdat het een spookfactuur betreft. De KvK stuurt nooit facturen per e-mail. Sinds afgelopen vrijdagmiddag is de misleidende e-mail naar ondernemers in heel Nederland gezonden. Aangeraden wordt de bijlage niet te openen en de e-mail te verwijderen.

Economiedinsdag, 18 september 2012

Bouwgroep Heerenveen vraagt faillissement aan

Heerenveen | De directie van Bouwgroep Heerenveen heeft faillissement aangevraagd. De huidige malaise in de sector en de onzekerheid over de toekomst werden de bouwer fataal. De bank besloot geen nieuw krediet meer te geven. Naar verwachting wordt vandaag het vonnis door de rechtbank uitgesproken. De 27 werknemers krijgen dan ontslag.

Economiedinsdag, 18 september 2012

Groei melkveehouderij niet altijd rendabel

Lelystad | Voor veel melkveebedrijven is de strategie het afgelopen decennium gericht geweest op groei in melkproductie. Die groei heeft niet voor iedereen gunstig uitgepakt. De groep beste boeren verdient tien cent per kilo melk meer dan de minst presterende groep (melkveehouders krijgen melk betaald per kilo, ST). Deze conclusies komen uit het onderzoek Groeien in rendement dat werd gefinancierd door het Productschap Zuivel en uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research, LEI Wageningen UR en Alfa Accountants en Adviseurs.

Hoofdartikeldinsdag, 18 september 2012

Wat te doen met (kosten van) defensie?

In militaire kringen en in sommige (partij)politieke kringen heerst onrust over de toekomst van de Nederlandse defensie. De reden is de onduidelijkheid, ook op termijn, over hoe groot het aandeel van defensie zal zijn. In militaire kring wordt hardop gezegd dat nog meer bezuinigen feitelijk betekent dat Nederland niet zal kunnen blijven voldoen aan wettelijke taken en aan internationale afspraken.

Regiodinsdag, 18 september 2012

Eigen zetel voor Jacobi en De Rouwe

Leeuwarden | Lutz Jacobi uit Wergea (PvdA) en Sander de Rouwe (CDA) uit Bolsward hebben ook op eigen kracht een zetel voor de Tweede Kamer behaald. Van de Friese kandidaten behaalde Jacobi met 16.082 roodgekleurde rondjes de meeste voorkeurstemmen, op de voet gevolgd door de 15.814 stemmen voor De Rouwe. Die aantallen zijn hoger dan de kiesdrempel van 15.708 stemmen.

Regiodinsdag, 18 september 2012

Politie twittert over Vaatstra

Leeuwarden | De politie geeft via sociale media tekst en uitleg over het DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Marianne Vaatstra. Er is een Facebookpagina, op Youtube zijn voorlichtingsfilmpjes geplaatst en er is een twitteraccount aangemaakt (@zaakvaatstra).

Regiodinsdag, 18 september 2012

Azc in Burgum wordt een gezinslocatie

Burgum | Het asielzoekerscentrum aan de Elingsloane in Burgum wordt een opvanglocatie voor gezinnen met minderjarige kinderen die zijn uitgeprocedeerd. Dat is het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel overeengekomen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Geloof & Kerkdinsdag, 18 september 2012

Amerikanen schatten aantal protestanten te laag

Washington | Amerikanen schatten het aantal protestanten in hun land te laag, terwijl ze cijfers over aantallen mormonen, moslims en atheďsten veel te hoog aangeven. Dat meldt Christianity Today op basis van een klein onderzoek dat gehouden werd onder volwassen Amerikanen.

Geloof & Kerkdinsdag, 18 september 2012

Te weinig inhoud in preken in PKN

Amsterdam | Preken binnen de Protestantse Kerk worden getekend door zelfrelativering en predikanten vermijden ‘zware’ maatschappelijke, morele en ethische onderwerpen. Dat concluderen dr. Bert de Leede en dr. Cisca Stark in dagblad Trouw. Ze zijn bezig met onderzoek naar de prediking binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Sportdinsdag, 18 september 2012

Friesland Flyers wint en verliest een duel

Leeuwarden | De ijshockeyers van Friesland Flyers hebben afgelopen weekeinde bij een toernooi in Tilburg een wedstrijd gewonnen en verloren. En niet twee keer veloren zoals abusievelijk is vermeld. In de voorbereiding op het seizoen ging de confrontatie met de Deense topclub Odense Bulldoges verloren. Het tweede duel tegen HYC Herentals werd echter met 6-3 gewonnen. De doelpunten van Flyers kwamen op naam van Janssen, Martens, Demelinne, Ras, Krelove en Bruijsten.

Sportdinsdag, 18 september 2012

NAC: een meisje waar heel de stad wel mee wil dansen

Omdat een doorsnee jubileumboek al snel uitmondt in een brij aan cijfermateriaal en kritiekloze interviews en NAC Breda zichzelf bepaald geen alledaagse club vindt, vertrouwde de clubleiding van de ‘Parel van het Zuiden’ de pentekening van het oeuvre van de vereniging toe aan journalist en columnist (Algemeen Dagblad) Sjoerd Mossou. Nu mag er bij de club die morgen exact honderd jaar geleden in de café de Beurs werd opgericht in de afgelopen eeuw veel mis zijn gegaan, maar dít is een gouden greep.

Sportdinsdag, 18 september 2012

Westra op zoek naar WK-bonus in jaar van doorbraak

Maastricht | Zijn eerste make-over was al van jongensboekachtige allure. Binnen korte tijd transformeerde Lieuwe Westra (30) van stratenmaker en fanatiek kroegbezoeker tot professioneel wielrenner. Zijn nieuwste gedaanteverandering is zo mogelijk nog opzienbarender. ‘Het beest’ uit Tijnje dat ooit bekend stond als stoemper met tomeloze aanvalsdrang werd dit jaar een man voor het klassement.

Sportdinsdag, 18 september 2012

Amoah gaat de strijd met Finnbogason aan

Heerenveen | Waar het vlaggenschip nog zwalkende is, staat het huis van het belofteteam van Heerenveen al vroeg in het seizoen stevig in de steigers. Op Sportpark Skoatterwâld leed de equipe van trainer Jan de Jonge tegen Jong Ajax in het vijfde competitieduel weliswaar het eerste puntenverlies (1-1), maar gezien de statuur van de tegenstander was dat geen schande. Bovendien was er goed nieuws te melden: Matthew Amoah keerde na een hamstring- en bovenbeenblessure, opgelopen op 28 juli in het oefenduel met FC Köln, terug op het veld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties