Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 19 januari 2005.

Agendawoensdag, 19 januari 2005

Klassiek

De uitagenda van 20 – 27 januari 2005

Bijschriftwoensdag, 19 januari 2005

Onuitputtelijk

Jezus, de heelmeester, legt de vinger op de zere plek.

Cultuurwoensdag, 19 januari 2005

Zingen over ware liefde op Songfestival

‘Ik zal een leven lang wachten tot jij verschijnt’. Met die beginregel werd Rainier Ypma precies een jaar geleden wakker. Een melodietje zong ook al rond in zijn hoofd. Morgen wordt dat lied gezongen door Jeen Plantinga in de eerste voorronde van het Nederlands songfestival. Een enorme opsteker voor de Friese vrienden om utens.

Cultuurwoensdag, 19 januari 2005

Het wie, waarom en hoe

Aan lovende kwalificaties geen gebrek. ‘Grootmeesteres van de suspense’, is ze genoemd, ‘Koningin van het detectiveboek’, en ook: ‘De beste misdaadschrijfster ter wereld’. Ze publiceert sinds 1964, toen haar debuut Uit de sleur verscheen, vaak meerdere keren per jaar een boek, en leverde onlangs met De dertien treden haar 59ste thriller af. De Engelse misdaadschrijfster Ruth Rendell is over de hele wereld vertaald, haar werk is veelvuldig voor televisie verfilmd, en ze is één van de belangrijkste schrijfsters die met haar psychologische thrillers het detectivegenre vernieuwde. Ze doorbrak het aloude whodunit -boek, type Agatha Christie waarbij de speurder aan het eind uit vele kandidaten de moordenaar aanwijst, door de deductieve spanning, middels het logisch elimineren van steeds meer mogelijkheden, te verleggen naar de psychologische spanning van de whydunit -vraag.

Cultuurwoensdag, 19 januari 2005

Symbolen van eenzaamheid

Het werk van Titi Zaadnoordijk is de laatste jaren niet alleen vriendelijker maar ook kleurrijker geworden al is het kleurgebruik nog steeds erg beperkt met hooguit twee of drie kleuren. In het Antonius Ziekenhuis in Sneek is een tentoonstelling ingericht waarin de ontwikkeling die haar werk de laatste vijftien jaar heeft doorgemaakt goed is te volgen. Het is een tamelijk grote expositie met 107 tekeningen, hout- en linosneden. In vitrines liggen enkele boekjes van haar hand want ze is ook literair actief.

Cultuurwoensdag, 19 januari 2005

Dirk Lautenbach neemt na dertig jaar afscheid van Bazuin

Berlikum - Dirk Lautenbach neemt op vrijdag 4 en zondag 6 maart afscheid als dirigent van het fanfareorkest van de christelijke muziekvereniging De Bazuin uit Berlikum. Hij was dertig jaar dirigent. Tijdens het afscheid wordt tevens het 110-jarig jubileum van de in 1895 opgerichte fanfare gevierd.

Dossierwoensdag, 19 januari 2005

Een wedstrijdkaartje van 1455 euro


Economiewoensdag, 19 januari 2005

Grote belangstelling Koe-Expo

Leeuwarden - De Koe-Expo trok gisteren in het FEC in Leeuwarden veel meer belangstellenden dan de organisatie in eerste instantie had verwacht. ,,We hadden enkele duizenden mensen verwacht. Het zijn er in ieder geval meer dan zesduizend geweest. Alle catalogi waren uitverkocht’’, geeft een woordvoerder van rundveeverbeteringsorganisatie en organisator van de Koe-Expo, CR Delta aan.

Economiewoensdag, 19 januari 2005

Toekomst met bollen door toegevoegde waarde

Oosternijkerk - Het jaar 2004 was slecht voor de bloembollentelers. Zo kenschetste het Productschap Tuinbouw vorige week het afgesloten jaar. Belangrijke oorzaken was de hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar waardoor de Nederlandse producten relatief duur zijn. Daarbij kwam recentelijk de Russische importstop voor Nederlandse plantaardige producten.

Expowoensdag, 19 januari 2005

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk Vertrouwen: expo Jan Kalma (installaties) en Gerhild Tóth (foto‘s), t/m 2 feb.

Hoofdartikelwoensdag, 19 januari 2005

Verantwoording…

De Amerikaanse president Bush, die morgen officieel wordt geďnaugureerd voor zijn tweede ambtstermijn, ziet zijn herverkiezing als een goedkeuring voor zijn Irak-beleid. Dat zei hij in The Washington Post . ,,Wij kenden een moment van verantwoording afleggen en dat noemen we de verkiezingen in 2004’’, zei de Republikeinse president. ,,Het Amerikaanse volk luisterde naar verscheidene oordelen van wat gaande was in Irak, ze keken naar de beide kandidaten en kozen toen mij.’’ Bush vindt dat hij een duidelijk mandaat van de kiezer heeft gekregen en wil daarom de Amerikaanse troepen pas uit Irak halen als de missie is afgerond.

Regiowoensdag, 19 januari 2005

Plan voor groot meer ten zuiden van Anjum

Leeuwarden – Tussen Dokkum en Anjum moeten twee meren worden uitgegraven. Dat adviseert de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in het onderzoek Verkenning Friese boezem . Zonder de aanleg van deze meren kan de eis om de Friese boezem te vergroten volgens de DLG niet worden gehaald.

Regiowoensdag, 19 januari 2005

Een kilo zilver voor een enkel muntstuk

Franeker – Op 12 april 2001 was het veertig jaar geleden dat de Rus Yoeri Gagarin als eerste mens de ruimte in werd geschoten. ,,Niet iets om kinderachtig te herdenken”, moet de Russische regering gedacht hebben. ,,Hoezo een eenvoudige herdenkingsmunt? Een kilo zilver in een plak van anderhalve centimeter dik!”

Regiowoensdag, 19 januari 2005

‘Prijsvraag voor Zuiderzeelijn snel doorzetten’

Den Haag – Het kabinet moet snel een prijsvraag uitschrijven voor bedrijven of consortia die de Zuiderzeelijn willen aanleggen in de vorm van een magneetzweefbaan (mzb) of hogesnelheidslijn (hsl). Alleen door die stap te zetten, kan duidelijk worden of de snelle spoorverbinding een haalbaar plan is. Dat betoogt de Stuurgroep Zuiderzeelijn (ZZL) in een rapport dat vanochtend is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Regiowoensdag, 19 januari 2005

‘Mijn hele leven wat met paarden gehad’

Nijland - Met vier hengsten reist de familie Gerbrandy uit Nijland vrijdag af naar de Hengstenkeuring van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) in het FEC in Leeuwarden. De Gerbrandy’s zijn daarmee een van de grootste inzenders van de jaarlijkse keuring. De opfokkers hopen voor twee driejarige hengsten een toelatingsbewijs voor het centraal onderzoek in Drachten te krijgen.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 januari 2005

Predikant in Protestantse Kerk krijgt poederbrief met doodsbedreiging

Leeuwarden – Een predikant van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft onlangs een poederbrief met een anonieme doodsbedreiging gekregen, omdat hij zich niet tegen de komst van de PKN verzette. Dat meldt Centraal Weekblad deze week.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 januari 2005

De onvervulde missie van Theodor Herzl

Een eeuw geleden stierf Theodor Herzl (1860-1904). Zijn bekende boek Der Judenstaat uit 1896 is nu opnieuw in het Nederlands vertaald. Hans Abbink: ,,Herzl neemt je in De Jodenstaat direct op sleeptouw. Je krijgt nauwelijks het gevoel een boek te lezen van meer dan een eeuw geleden.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 19 januari 2005

De roeping der discipelen in het jaar 2005

‘Getuigenis moet weer de ruimte krijgen in de kerken’, bepleitte dr Sake Stoppels vorige week tijdens een symposium in Leeuwarden. Ds Netty de Jong-Wiersema uit Bolsward kwam er zondag in een kerkdienst op terug. Ze vindt dat gelovigen zichzelf de vraag moeten stellen over wat ze kunnen bijdragen. ,,Navolger van Christus willen zijn is geen hobby.’’

Sportwoensdag, 19 januari 2005

Schut keert Cambuur de rug toe

Leeuwarden – Derk Schut zal niet meedoen in het oefenduel dat Cambuur Leeuwarden dinsdagavond afwerkt tegen Harkemase Boys. De spits, op zoek naar een nieuwe club, speelde afgelopen zaterdag mee in de oefenwedstrijd tegen Drachtster Boys (5-0) en zou in Harkema nogmaals getest worden.

Sportwoensdag, 19 januari 2005

Vlasveld wint Nederlandse titel skating

Ramsau – Marianne Vlasveld uit Rohel heeft maandag in het Oostenrijkse Ramsau bij de start van de nationale kampioenschappen skilopen de titel op het onderdeel skating gepakt.

Sportwoensdag, 19 januari 2005

Lasse Nilsson: ‘Het zit hier altijd vol, dat vind ik prachtig’

Heerenveen – Lasse Nilsson, voetballer van beroep en Zweed van geboorte. Met het ondertekenen van een 3,5-jarig werd hij maandag de vijfde Scandinaviër in de selectie van trainer Gertjan Verbeek. Nilsson heeft maar één doel: toetreden tot het rijtje succesvolle Scandinaviërs bij Heerenveen.

Sportwoensdag, 19 januari 2005

Slechte generale voor Sportclub Heerenveen

Heerenveen – Sportclub Heerenveen heeft dinsdagmiddag een slechte generale afgewerkt in voorbereiding op de eerste competitiewedstrijd in de tweede seizoenshelft zaterdagavond thuis tegen FC Den Bosch. Op Sportpark Skoatterwâld verloren de Friezen met 0-2 van Stormvogels/Telstar, door goals van Leon Kantelberg en Sergio Cameron.

Sportwoensdag, 19 januari 2005

Harkemase Boys maakt het Cambuur erg lastig

Harkema – Harkemase Boys heeft dinsdagavond de tweede wedstrijd in het nederlaagtoernooi ook verloren. Cambuur Leeuwarden was met 2-4 te sterk voor de hoofdklasser. Vorig week verloren de Boys met 2-6 van BV Veendam.

Weerwoensdag, 19 januari 2005

Zacht en winderig

Vandaag vallen er een paar buien, soms met hagel en ligt de temperatuur rond de 6 graden. Morgen steekt er langs de kust een stormachtige westenwind op. Het regent af en toe en met 10 graden is het zeer zacht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties