Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 19 januari 2006.

Agendadonderdag, 19 januari 2006

Orgel

Orgel Minne Veldman uit Urk geeft zaterdag om 20.00 uur een concert in de Gereformeerde Kerk Pro Rege in Emmeloord. Veldman zal een vrolijk en gevarieerd programma spoelen, bestaande uit Duitse, Engelse, Franse en Nederlandse orgelmuziek.

Bijschriftdonderdag, 19 januari 2006

Kracht

Ieder mens heeft zijn sterke en zijn zwakke kanten.

Cultuurdonderdag, 19 januari 2006

Franse gedichten van Dieuw Schepel op muziek gezet

Groningen - In het conservatorium in Groningen worden vrijdag achttien gedichten van de Friese dichteres Dieuw Schepel (1910-1992) uitgevoerd op muziek. De composities voor solozang en piano zijn gemaakt door de Groningse componisten John Damsma, Rop Haverkort en Wisse Scheper.

Economiedonderdag, 19 januari 2006

Motip Wolvega overnamekandidaat Enna

Wolvega - Spuitbussenfabrikant Motip Dupli in Wolvega is een van de overnamekandidaten van het failliete Enna Aerosols in Dokkum. Motip is als groeiend bedrijf geďnteresseerd in de Dokkumer fabriek, aldus directeur W. de Jong. De overlap van beide bedrijven zit in spuitbussen voor auto-onderhoud, zoals remmenreinigers en smeermiddelen. Motips belangrijkste producten zijn verfspuitbussen. De Jong geeft aan dat het bedrijf niet ten koste van alles Enna wil overnemen. ,,Er moet flink geďnvesteerd worden door eisen van gemeente en brandweer, zoals in een sprinklerinstallatie.’’ De Jong schat deze investering op minimaal een miljoen euro. Bij Motip Dupli Wolvega werken 150 mensen, bij de Motip Dupli Groep, waartoe het bedrijf behoort, werken totaal 750 mensen.

Expodonderdag, 19 januari 2006

Aldtsjerk, Galerij Bloemrijk Vertrouwen: tent. Maartjes Martens met abstracte schilderijen en ander werk, t/m 8 feb.

Hoofdartikeldonderdag, 19 januari 2006

Nieuwe infrastructuur...

Waarom leggen we eigenlijk nieuwe wegen, bruggen, aquaducten en sporen aan. Wat is het doel daarvan, en wanneer mag dat doel als bereikt worden beschouwd. Het lijken zulke simpele en voor de hand liggende vragen, dat ze worden nogal eens overgeslagen. En dan wordt het moeilijk om het als voor- en tegenstanders van een geplande investering in infrastructuur eens te worden.

Regiodonderdag, 19 januari 2006

Noorden doet het minder dan rest platteland

Leeuwarden - Van alle plattelandsgebieden in Nederland is het in het Noorden het minst goed toeven. De kans op werkloosheid is in Groningen, Drenthe, Fryslân en ook in Zeeland het hoogst. Vergeleken met de arbeidsmarkt in andere plattelandsgebieden zijn er relatief meer tijdelijke arbeidscontracten, minder voltijdbanen en minder zelfstandig werkzame mensen.

Regiodonderdag, 19 januari 2006

Tien minuten langer treinen naar Fryslân

Leeuwarden – Fryslân raakt zijn intercitytrein kwijt. Vanaf 2007 laat de Nederlandse Spoorwegen (NS) twee keer per uur een stoptrein rijden tussen Zwolle en Leeuwarden. Daardoor zijn reizigers tussen de drie en tien minuten langer onderweg. Dat staat in de nieuwe dienstregeling van de NS. Het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN), consumentenorganisaties als Rover en de ANWB zijn slecht te spreken over het nieuwe treinenrooster, dat gisteren is gepresenteerd. Bijna alle treinen gaan op andere tijden rijden, dan ze jarenlang hebben gedaan. Belangrijkste wijziging voor Fryslân is het verdwijnen van de intercity tussen Zwolle en Leeuwarden. Er gaat nog wel twee keer per uur een trein, maar dat is in beide gevallen een stoptrein, met als haltes Meppel, Steenwijk, Wolvega, Heerenveen, Akkrum en Grou/Jirnsum. Van Zwolle naar Groningen gaat (net als nu) het ene halfuur een stoptrein en het andere een intercity. Daartussen gaat nog een ‘boemel’, die ook op alle stations stopt.

Regiodonderdag, 19 januari 2006

Nieuwe zoektocht spuitlocatie

Leeuwarden - Leeuwarden gaat zeer waarschijnlijk opnieuw kijken naar andere plekken om de gebruiksruimte te vestigen. Voor een spuitruimte bij de dagopvang voor drugsverslaafden aan de Zuidergrachtswal is geen raadsmeerderheid. Dat lijkt ook te gelden voor de andere overgebleven optie die het college voorstelt, een boot bij het Hoeksterend.

Regiodonderdag, 19 januari 2006

Meer modder, minder frustraties

Koudum – ,,Ik ben voor de derde keer mijn schoenen aan het poetsen”, moppert Martin Rutten, manager van hotel restaurant Galamadammen quasi verongelijkt. ,,We hebben twee jaar lang een puinhoop rond de deur”, zegt Romke de Jong, eigenaar-directeur van recreatiepark De Kuilart. De nadelen van de gisteren gestarte aanleg van het aquaduct Galamadammen zijn echter tijdelijk: voor de toekomst zien beide nabij het te bouwen kunstwerk gevestigde ondernemers vooral voordelen en nieuwe mogelijkheden.

Regiodonderdag, 19 januari 2006

‘Een kind heeft vrijheid nodig’

Praten en verder zo snel mogelijk het normale leven weer oppakken. Dat is wat kinderen en hun ouders wordt geadviseerd naar aanleiding van een zedenmisdrijf. ,,En als een kind afwijkend gedrag vertoont, praat daar dan over.”

Geloof & Kerkdonderdag, 19 januari 2006

Liefde van en voor Christus

Vaticaanstad – ‘ Deus caritas est’, God is liefde. Dat is de beginzin van de eerste encycliek van paus Benedictus XVI die volgende week woensdag verschijnt. Het was de leidraad in het leven van de theoloog Joseph Ratzinger, en het is duidelijk de basis van zijn nog jonge pontificaat.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 januari 2006

De soloreligieus volgt de ietsist op

‘Ietsisme’ werd in de loop van vorig jaar het biedwoord in religieus Nederland. Wie kon zeggen dat-ie in ‘iets’ geloofde, en dat niet nader wilde of kon specificeren, gold als trendy. In de laatste maanden van het jaar lijkt de ietsist uit beeld geraakt, net zo snel als hij opkwam. De ‘soloreligieus’ is hem opgevolgd.

Sportdonderdag, 19 januari 2006

Welles gedwongen langs de kant, dat kán niet

Terwispel - Jan Welles won vorig jaar op de Weissensee het ‘wereldkampioenschap’ voor veteranen, maar de 51-jarige marathonschaatser uit Terwispel mag dit jaar zijn titel niet verdedigen. Sterker nog: wedstrijdsport zit er voor hem helemaal niet meer in.

Sportdonderdag, 19 januari 2006

Vlasveld prolongeert titel skilopen

Ramsau – Marianne Vlasveld heeft woensdag haar nationale titel skilopen vrije stijl (skating) in het Oostenrijkse Ramsau geprolongeerd.

Sportdonderdag, 19 januari 2006

Herenteam VC Sneek uitgeschakeld

Schiedam – Het herenteam van VC Sneek is woensdagavond kansloos afgeserveerd in de kwartfinales van het bekertoernooi.

Weerdonderdag, 19 januari 2006

Beetje zon

Vandaag is er veel bewolking, maar breekt de zon af en toe eens door. Het wordt 5 graden en de noordwestenwind is zwak tot matig. Vannacht zijn er brede opklaringen en daalt het kwik tot dicht bij het vriespunt. Kans op gladheid. Morgen regen en mogelijk eerst even natte sneeuw.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties