Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 19 februari 2008.

Hoofdartikeldinsdag, 19 februari 2008

De eigenheid in den vreemde...

Friezen - en andere Nederlanders - in den vreemde hebben de neiging om zo veel mogelijk van het eigen land te behouden. Zo hebben Friezen in Noord-Amerika zelfs decennialang Friese kerkdiensten gehouden en vieren Nederlanders in Australië Koninginnedag. Ambassadepersoneel in bijvoorbeeld Afrikaanse landen krijgt typisch Nederlands eten aangevoerd. Het eigen land - taal, koningin, eten, snoep, gewoontes - wordt in den vreemde ervaren als eigenheid. Een bezoek van de koningin aan verzamelde Nederlanders in het buitenland wordt door velen als een grote vreugde ervaren. Niet zelden wordt bij dergelijke gelegenheden een traantje weggepinkt: ‘je blijft toch altijd Nederlander.’ De beleving van het Nederlanderschap als naam voor de wortels en voor het eigene, kan helpen zich veilig genoeg te voelen om de overgang te kunnen maken van het vertrouwde naar het nieuwe.

Regiodinsdag, 19 februari 2008

Werven onder Duitse aannemers voor provinciehuis mag best

Leeuwarden - Als de provincie Fryslân onder Duitse bouwbedrijven wil werven voor de ver- en nieuwbouw van het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden, dan is dat geen probleem. Dat zegt Dick van Werven, jurist van Bouwend Nederland, de belangenorganisatie van Nederlandse bouwbedrijven.

Regiodinsdag, 19 februari 2008

Natuurcentrum Skylge gaat niet door

Terschelling - De gemeente Terschelling ziet af van de bouw van een multifunctioneel centrum aan de Dellewal bij West. Volgens het college van burgemeester en wethouders ontbreekt het aan draagvlak, de politieke wil en het vertrouwen om de ambitieuze miljoenenplannen tot een goed einde te brengen.

Regiodinsdag, 19 februari 2008

Fries winkelt niet buiten de provincie

Leeuwarden - Friezen gaan nauwelijks buiten de provincie shoppen. Als ze al elders gaan winkelen, dan is dat in 44 procent van de gevallen de stad Groningen. Mede omdat daar een Ikea-vestiging zit. Dat blijkt uit het Koopstromenonderzoek van de Kamer van Koophandel en de provincie Fryslân. Leeuwarden is het meest populair om te shoppen.

Regiodinsdag, 19 februari 2008

Cursus bij gebrek aan praatje

Kollum - Buren kennen elkaar nauwelijks, voor praten op het schoolplein is nog geen tijd en dus is er ook nauwelijks gelegenheid om opvoedingsperikelen met andere ouders te bespreken. Voor ouders in Dantumadeel en Kollumerland is er nu een alternatief voor het toevallige praatje op straat: een opvoedcursus. Het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMV) heeft voor ouders van basisschoolleerlingen een zesdelige cursus opgezet.

Regiodinsdag, 19 februari 2008

De Borgmolen wordt opgeknapt, eindelijk

Grou - Een lang gekoesterde wens van het bestuur van de Stichting Poldermolens De Lege Midden gaat vandaag in vervulling. Op het eiland De Burd bij Grou gaat de Borgmolen gerestaureerd worden. Sinds de oprichting van de stichting, in 1995, zet het bestuur zich al in voor het opknappen van deze oude poldermolen.

Regiodinsdag, 19 februari 2008

Herverkaveling Appelscha

Appelscha - Appelscha krijgt de komende vijf jaren een ander aanzien. Het gebied tussen de Bosberg en de provinciale weg Drachten-Emmen krijgt een bredere recreatiebestemming, terwijl het gebied de Oude Willem een natuurbestemming krijgt. Verder staat verhuizing van camping De Kale Duinen op het programma. Vaste gasten zijn ongerust.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 februari 2008

PKN Drachten moet bezuinigen

Drachten - De Protestantse Gemeente in Drachten moet fors bezuinigen. Zowel op korte als op de langere termijn zijn er ,,ingrijpende beslissingen” nodig om de financiële problemen op te lossen. Dit betekent ,,een aanzienlijke inkrimping van het aantal predikanten en kerkelijk werkers”. Ook het aantal gebouwen wordt teruggebracht.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 februari 2008

Plaisier blijft kritisch over Protestants Pamflet

Utrecht - De beweging Op Goed Gerucht gaf in een reeks artikelen uitleg wat ze nu precies bedoelde met het Protestants Pamflet dat ze vorig jaar lanceerde. Dr. Bas Plaisier had destijds forse kritiek. Nu las hij opnieuw alle artikelen die predikanten van de beweging schreven voor het Friesch Dagblad. Hij heeft waardering maar blijft ook kritisch. ,,Mijn hoop is dat we elkaar nu eens echt in het hart durven kijken en praten over de passie die we hebben.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 19 februari 2008

‘Jeugdwerk Noorden in beweging’

Leeuwarden - Meer dan honderd mensen hebben afgelopen weekeinde meegedaan aan een training van Youth for Christ voor het plaatselijke jeugdwerk. Youth for Christ hield voor de tweede keer een regionale trainingstour. Nu met vijf plaatsen door het hele land, met als eindstation de Salvatorkerk in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 februari 2008

Geen rookverbod zonder steun

Drachten - Menig kerkenraadskamer stond er vroeger bekend om. Blauw van de rook bij een vergadering. Zeker als er sigaren aan te pas kwamen. De tijden zijn veranderd. Nu geeft een kerk zelfs een ‘anti-rookcursus’, mét gebedspastoraat ter ondersteuning van de deelnemers om te stoppen.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 februari 2008

Nieuwe impuls voor jeugdwerk

Zuidhorn - De kerkelijke jeugdbond HGJB wil een nieuwe impuls geven aan het jeugdwerk in het noorden van Nederland. Dat betekent dat er een nieuw tijdperk aanbreekt na jaren van bezuinigingen.

Sportdinsdag, 19 februari 2008

Fries ijshockeytalent Balt wil hoofdprijs winnen met Flyers

Heerenveen - Het gaat de laatste tijd snel met Jolke Balt. De 20-jarige ijshockeyer uit Heerenveen heeft dit seizoen een basisplaats veroverd bij Vadeko Flyers en dat met het spetterende play-offs slotstuk dat voor de deur staat. Vanavond wacht de eerste krachtmeting met Hijs Den Haag. Coach Alex Andjelic heeft het grootste vertrouwen in het Friese talent.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties