Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 19 december 2005.

Bijschriftmaandag, 19 december 2005

Bereidt de weg

Bijschrift

Cultuurmaandag, 19 december 2005

Bachcantates rondom kerstperiode

De Leeuwarder Bachvereniging (LBV) is in 1948 opgericht door Kor Ket, destijds een bekend musicus in de Friese hoofdstad. Het doel was om vooral de prachtige cantates van J.S. Bach ten gehore te brengen voor een zo breed mogelijk publiek.

Cultuurmaandag, 19 december 2005

Met de TGV naar Bethlehem

Veel belangstelling was er vrijdagavond voor het concert dat het Holland Boys Choir in Sneek gaf. De St. Martinuskerk was vrijwel tot de laatste bank bezet. Kerstconcerten doen het altijd goed.

Dossiermaandag, 19 december 2005

Kerstwens

Tot nu toe waren we gewend dat het weekend voor Kerst de winterkampioen opleverde. Of de herfstkampioen, dat was om het even. De competitie was halverwege, het weer werd slechter en ieders gedachten gingen uit naar jaaroverzichten, kerstkransjes, vuurwerk en champagne. Tijd om ons te bezinnen op de prestaties in de eerste competitiehelft en een aanloopje te nemen voor het vervolg. En voor wie er echt geen genoeg van kon krijgen, waren er nog zat Engelse wedstrijden op televisie te vinden. Die gasten voetbalden zelfs nog op nieuwjaarsdag, als wij massaal op het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen afstemden.

Dossiermaandag, 19 december 2005

Ranzige kipkerrie en zoute stokjes

Het sportjaar 2005 begon vertrouwd. Zoute stokjes onder de bank, ranzige kipkerrie met bruingele randen op de salontafel, en op tv prachtige parabolen van de schansspringers van Garmisch-Partenkirchen. Het traditionele gewauwel van Evert ter Napel voelde als een warme broekplas. ,,Vijftien meter, dat is een meter verder dan de veertien meter dames en heren!’’ Ter Napel wordt door de NOS als goedkoop behangetje achter weinig tot de verbeelding sprekende sportevenementen geplakt, maar op één januari zou ik niet anders willen.

Hoofdartikelmaandag, 19 december 2005

De bekentenissen van Bos..

Ja, het is zover: PvdA-leider Wouter Bos gaat er voor. Hij zal het Catshuis niet mijden. Het was ‘groot nieuws’ dat de soms onzichtbare PvdA-leider er geen onduidelijkheid meer over laat bestaan dat hij premier Balkenende wil opvolgen, uiteraard als de kiezer dat wil.

Regiomaandag, 19 december 2005

Bolsward sluit stadsfeest in stijl af

Bolsward - Bolsward is uitgefeest. Afgelopen zaterdag sloot de stad die 550 jaar geleden stadsrechten kreeg, het jubileumfeest af. Dat gebeurde in stijl. Met veel muziek, zang, show, een varken aan het spit, glühwein, tromgeroffel, de presentatie van een (plak)boek, veel mensen in middeleeuwse kledij op straat en natuurlijk met pater Johannes Brugman, de beroemde redenaar die er mede voor zorgde dat Bolsward in 1455 stadsrechten kreeg.

Regiomaandag, 19 december 2005

Alleen Fryske Gea groeit

Olterterp – De aanhang van natuurorganisaties in Nederland groeit weer. Het afgelopen jaar steeg het totaal aantal leden met dertigduizend tot boven de vier miljoen. In Fryslân telde alleen It Fryske Gea in Olterterp dit jaar meer leden ten opzichte van 2004. De Waddenvereniging en de Bond van Friese Vogelwachten zagen hun ledenbestand slinken.

Regiomaandag, 19 december 2005

Verbouw oude helling Warten kost 8,5 ton

Warten – De Stichting Helling en Haven gaat de karakteristieke houten scheepshelling aan het Wartenster Wiid in Warten kopen. Om het historische complex inclusief haven te kopen en opnieuw in te richten, is een bedrag nodig van 850.000 euro. Dat heeft initiatiefnemer D. van der Ploeg van het pramenproject bekendgemaakt. De financiën zijn grotendeels rond.

Regiomaandag, 19 december 2005

Prostituees op Weaze krijgen meer opvang

Leeuwarden – Prostituees die op de Weaze in Leeuwarden werken kunnen sinds kort terecht bij een maatschappelijk werkster van Vrouwenopvang Fryslân. De maatschappelijk werkster zit voor hen klaar tijdens het wekelijkse spreekuur van GGD Fryslân.

Regiomaandag, 19 december 2005

‘Regio moet Waddenfonds zelf besteden’

Zwarte Haan – Den Haag mag niet bepalen hoe de achthonderd miljoen euro uit het Waddenfonds besteed wordt. Die vrees bestaat wel in het Noordwesten van Fryslân. Daarom heeft de Ynisjatyfgroep Plattelânsfernijing Noardwest Fryslân een rapport opgesteld met een groot aantal concrete plannen om dat geld te besteden.

Geloof & Kerkmaandag, 19 december 2005

Ledenwerfactie

Haarlem - De ledenwerfactie die het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) onlangs gehouden heeft, heeft achtduizend nieuwe leden opgeleverd. Het NBG had gehoopt op 15.000 nieuwe leden.

Geloof & Kerkmaandag, 19 december 2005

De bewakers van de paus

Vaticaanstad - Het begon met tweehonderd hellebaardiers in 1505; Zwitserse huurlingen, zoals in de late Middeleeuwen niet ongebruikelijk was. Paus Julius II riep hun hulp in, want ook kerkvorsten hadden (en hebben) bescherming nodig. Ze kwamen, die eerste tweehonderd. En ze zijn blijven komen: idealistische Zwitserse jonge mannen. Dit najaar zijn de festiviteiten begonnen om - volgend voorjaar - het 500-jarig bestaansfeest te vieren en dat belooft een kleurrijk reli-spektakel te worden.

Sportmaandag, 19 december 2005

Sneek nu écht hekkensluiter

Sneek - De rode lantaarn mag sinds zaterdagavond met recht worden ontstoken in de Sneker sporthal voor de dames van eredivisionist VC Sneek. De volleybalsters speelden thuis een wedstrijd vol fouten tegen rechtstreekse concurrent Sliedrecht Sport en staken daarmee zelf het lont van de lantaarn overduidelijk aan.

Sportmaandag, 19 december 2005

Woon!Aris kan na zege met een goed gevoel de Kerst in

Den Helder - Woon!Aris boekte zaterdagavond een benauwde zege op Cape Holland en de Leeuwarder basketballers kunnen in ieder geval met een goed gevoel de Kerst in. In Den Helder steeg Aris in een zeer boeiende slotfase boven zichzelf uit en won de wedstrijd met 84-86.

Sportmaandag, 19 december 2005

Harkemase Boys klimt door

Harkema – Het was weliswaar geen Te land, ter zee en in de lucht , maar het decor van de wedstrijd die Harkemase Boys zaterdag op eigen veld tegen SVZW afwerkte, had niet misstaan voor het tv-programma. De confrontatie werd een ‘blij dat ik glij’-duel, eentje waarin de thuisclub de winst pakte en zo als nummer twee de winterstop in gaat.

Sportmaandag, 19 december 2005

Heerenveen geeft een lesje in effectiviteit

Heerenveen – Een zuinig spelend SC Heerenveen behaalde zaterdagavond een nuttige en eenvoudige zege tegen FC Twente. De formatie van trainer Gertjan Verbeek gaf in eigen Abe-Lenstrastadion even een lesje in effectiviteit. De Tukkers waren niet bij machte om het de Friezen na de midweekse inspanningen tegen Levski Sofia echt moeilijk te maken.

Weermaandag, 19 december 2005

Zacht 

Vandaag loopt de temperatuur op naar ongeveer 6 graden. Het blijft droog en af en toe breekt de zon door. De naar noordwest draaiende wind is matig, in het kustgebied (vrij) krachtig. Vannacht koelt het af tot omstreeks 4 graden. Morgen is het veelal grijs met kans op motregen en mist bij 7 graden. Zie verder pagina 18


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties