Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 december 2008.

Cultuurvrijdag, 19 december 2008

Try-out Tryater stilgelegd door kettingbotsing

Leeuwarden - Vanwege een kettingbotsing tussen vier auto’s op de Groningerstraatweg bij Leeuwarden heeft Tryater gisteren een deel van zijn try-out van 11Stêdetocht niet kunnen spelen. Er was alleen blikschade.

Cultuurvrijdag, 19 december 2008

Links-rechts, links-rechts, links-rechts

Leeuwarden - De 11Stêdetocht vraagt geen bovenmatige fysieke inspanning of het kunnen verdragen van buitensporig veel kou. Bij de start lijkt de dag eindeloos te zullen worden, en aan het eind was het niet meer dan een zucht. De marathonvoorstelling van Tryater is vooral een metafoor van het leven zelf.

Cultuurvrijdag, 19 december 2008

Bijna 700 stemmen voor nieuwsprijs FD-Marcando

Leeuwarden - Bijna zevenhonderd mensen hebben al een stem uitgebracht op wie de eerste amateurmuzieknieuwsprijs moet krijgen, de FD-Marcando. Het Friesch Dagblad riep twee weken geleden lezers op om te bepalen wat in 2008 het meest in het oog springende nieuws op het gebied van de amateurmuziek in Fryslân is geweest. Tot 24 december kan er nog worden gestemd. Vijf nieuwsitems hebben tot dusver verreweg de meeste stemmen gekregen. Het betreft allemaal activiteiten van verenigingen.

Hoofdartikelvrijdag, 19 december 2008

Fiasco in Irak...

Er bestaan korte opnamen uit de geschiedenis van de afgelopen honderd jaar die zo veelzeggend zijn, dat ze als het ware een periode samenvatten of een bepaald tijdperk typeren. Bijvoorbeeld de vooroorlogse Britse premier Chamberlain die zwaait met een verdrag met nazi-Duitsland, de Amerikaanse president Kennedy die in Berlijn zijn bekende ‘Ich bin ein Berliner’ toespraak houdt, de Sovjetleider Chroesjstjov die met zijn schoen op tafel slaat in de vergaderzaal van de VN. Allemaal momentopnamen die later de typering ‘historische gebeurtenis’ hebben gekregen. Deze week kreeg de Amerikaanse president Bush op zijn afscheidsbezoek aan Irak een schoen naar het hoofd gesmeten, een voor Arabieren zeer ernstige belediging. Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit een historisch moment zal worden, maar de kans is wel groot. De naar het hoofd van Bush geworpen schoen kan later wel eens worden beschouwd als hét beeld van de Amerikaanse mislukking in Irak.

Regiovrijdag, 19 december 2008

In baljurk en smoking dansen in de schoolkantine

Leeuwarden - Het zijn de best bezochte feesten op menige middelbare school in Fryslân. Steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs organiseren een gala, in de week voorafgaande aan de kerstvakantie. Compleet met baljurken en smokings.

Regiovrijdag, 19 december 2008

Polderhospitaal: 200 man weg

Emmeloord - Bij de IJsselmeerziekenhuizen verliezen tweehonderd mensen hun baan. Ook moeten negen medisch specialisten die hun werk niet goed doen vertrekken. De staat neemt een schuld over van 13,3 miljoen euro.

Regiovrijdag, 19 december 2008

‘Alde maaie’ krijgt een nieuwe invulling

Oentsjerk - De âlde maaie, wie viert ’m nog? De zaterdag op of rond 12 mei is van oudsher de dag waarop de contracten met de landarbeiders afliepen, maar heeft in de vorige eeuw zijn praktische betekenis verloren. Maar dat is geen reden om de dag dan maar helemaal uit het collectieve geheugen te wissen, stelt de stichting Alde Maaie. Sterker nog, de historisch beladen dag biedt prachtige mogelijkheden om er een Friese feestdag van te maken.

Regiovrijdag, 19 december 2008

30 procent van vuurwerk is extra onveilig

Leeuwarden - Bijna 30 procent van het legale consumentenvuurwerk is onveiliger dan wettelijk toegestaan. Dat bleek gisteren uit onderzoek van de Vliegende Brigade Vuurwerk. In het Noorden wordt steeds dringender gevraagd om hard ingrijpen.

Regiovrijdag, 19 december 2008

Meeste tractors voldoen aan alle voorschriften

Leeuwarden - Ongeveer een op de vier berijders van landbouwvoertuigen in Fryslân houdt zich niet aan alle voorschriften. Dat kan opgemaakt worden uit de extra controles die de Friese politie in het najaar in de hele provincie heeft uitgevoerd. In totaal zijn er bij de controle van 763 tractors 148 bekeuringen uitgeschreven. Naast de bekeuringen werden er ook nog eens 72 waarschuwingen gegeven voor andere overtredingen die van toepassing waren op het landbouwvoertuig.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 december 2008

35.000 theologische boeken per kilo in de verkoop

Franeker - Het antiquariaat Wever van Wijnen uit Franeker gaat op 29, 30 en 31 december 35.000 theologische boeken verkopen. De oudejaarsverkoop wordt in Ermelo gehouden. Het gaat om populaire boeken, onder meer romans en kinderboeken, en wetenschappelijke en theologische werken.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 december 2008

‘Geloof in de toekomst van religieus erfgoed’

Middelburg - Met de slogan ‘Geloof in de toekomst’ roept het de stichting Jaar van het Religieus Erfgoed alle Nederlanders op niet te berusten in het verdwijnende erfgoed, maar blijvend te werken aan behoud ervan. Er moet een Nationaal Fonds voor het religieus erfgoed komen en de overheid moet over de brug komen met geld.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 december 2008

Kerk Ureterp voor een miljoen euro verklust

Ureterp - De Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Ureterp viert zaterdag feest. De geheel gerenoveerde en verbouwde kerk aan De Feart gaat weer open.

Sportvrijdag, 19 december 2008

Aris slaat opnieuw toe in slotseconden

Leeuwarden - Na twee verliespartijen tegen Leiden en Matrixx Magixx uit Nijmegen wist Aris Friesland gisteravond sensationeel te winnen van EiffelTowers uit Den Bosch. Met 92-91 wonnen de Friese basketballers voor de tweede maal dit seizoen van de Bosschenaren. In de heenwedstrijd pakte Aris de winst in de slotseconde dankzij twee vrije worpen van Jayme Miller. Dit keer was het Rein van der Kamp die tijdens de zoemer met een tip-in voor de zege zorgde.

Sportvrijdag, 19 december 2008

Primeur voor futsalclub Avanti

Stiens ZVV Avanti heeft een Nederlandse primeur. De futsalclub uit Stiens is de eerste vereniging in Nederland die met meisjesfutsal gaat beginnen. Gezien de toenemende populariteit van het damesvoetbal in het algemeen, start AVANTI in januari 2009 met de trainingen voor meisjesfutsal in de C- en B-junioren categorie. En daarmee heeft ze naar eigen zeggen een landelijke primeur. De trainingen, die om de week op zaterdagavond zullen plaatsvinden, zullen door Jappie de Vries (assistent-trainer/coach van de herenselectie en trainer/coach van de A-,B- en C-junioren) worden verzorgd, waardoor de meisjes verzekerd zijn van een naadloze aansluiting met de damesopleiding, momenteel onder leiding van Sikko Klaver.

Sportvrijdag, 19 december 2008

Heerenveenvrouwen verliezen opnieuw

Den Haag De vrouwen van SC Heerenveen hebben de eerste competitiehelft gisteren afgesloten met een verlies tegen ADO Den Haag. In de Hofstad werd het 4-1. Voor de Friese eredivisieploeg was het de derde nederlaag op rij. Heerenveen kwam in de laatste wedstrijd voor de winterstop na elf minuten nog wel op 0-1 dankzij Sylvia Smit, maar na een 1-1 ruststand liep ADO in de tweede helft uit naar een zege. In de andere wedstrijden won Roda JC voor het eerst dit seizoen en kwam Willem II weer aan kop samen met FC Utrecht. De Tilburgers danken dat aan een 1-1 gelijkspel tegen AZ. Heerenveen staat na twaalf duels vijfde. De ploeg van trainer Harry Sinkgraven heeft veertien punten, de beide koplopers hebben er 21.

Sportvrijdag, 19 december 2008

Menzo moet puzzelen bij Cambuur

Leeuwarden Cambuur-trainer Stanley Menzo mist nogal wat spelers voor het thuisduel tegen Go Ahead Eagles vanavond, de laatste wedstrijd voor de winterstop. Door ziekte of lichte blessures zijn de aanvallers Nassir Maachi en Marc Mboua en de verdedigers Dennis van der Ree en Randy Rustenberg niet beschikbaar. Menzo mist ook Paul Beekmans na diens vijfde gele kaart door een schorsing, de eerste schorsing bij Cambuur dit seizoen. ,,En dat is jammer, want tussen die gele kaarten zaten ook een paar onnodige’’, zei de coach. Hij zoekt niet veel achter de blessures: ,,Of de spelers snakken naar de winterstop? Ik weet het niet. Ik had nog wel even door willen gaan.’’ Vermoedelijke opstelling: Van der Vlag; Rudy Jansen, Brack, Fischer, Michael Jansen; Wegh, Van der Heide, Guijt; El Khalifi, De Vries, Juliana.

Sportvrijdag, 19 december 2008

‘Lekker trainen, kop omhoog; dát is mijn instelling’

Leeuwarden - ,,Is er echt niemand meer om mee te tafeltennissen?” Het ongeloof spat welhaast van het gezicht van Ruud ter Heide. De 26-jarige spits van SC Cambuur-Leeuwarden had graag nog even de strijd aangewild met een van zijn teamgenoten in het spelershome, maar die zijn op deze donderdagmiddag allemaal al vetrokken. Aan fanatisme buiten het veld geen gebrek bij Ter Heide, óp het veld overigens evenmin. Enig probleem: hij zit tegenwoordig op de bank. Hij houdt echter hoop. ,,Misschien sta ik er vanavond wel in, wie weet. En anders blijf ik mijn best doen, ik laat mijn kop niet hangen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties