Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 19 maart 2003.

Achtergrondwoensdag, 19 maart 2003

Schröder en Irak: is ‘nein’ ook echt ‘nee’?

Augustus 2002, komkommertijd. Zonder dat daarvoor directe aanleiding bestaat, laat de Duitse kanselier Gerhard Schröder plotseling weten dat zijn kabinet ‘niet beschikbaar is voor avonturen in Irak’ en dat ‘Duitsland niet zal deelnemen aan een oorlog in Irak’. Ruim een halfjaar, diverse diplomatieke rellen en een gigantische daling in alle populariteitspolls later, is de Duitse bondskanselier nog steeds niet van gedachten veranderd.

Agendawoensdag, 19 maart 2003

Uitagenda

De uitagenda voor de week van 21 t/m 27 maart

Analysewoensdag, 19 maart 2003

Lessen uit de geschiedenis

Nu de internationale rechtsorde eventjes failliet lijkt, heerst ook in Washington het gevoel dat er een bladzijde in de geschiedenis wordt omgedraaid. Wat er op de volgende pagina staat weet niemand, maar er worden wel volop historische parallellen getrokken om ‘het nieuwe tijdperk’ te definiëren.

Bijschriftwoensdag, 19 maart 2003

Scheidbrief

Gisteren zagen we dat Jezus met een vraag over echtscheiding op de proef werd gesteld.

Cultuurwoensdag, 19 maart 2003

Oorlogsdrama van een pacifist

Priamus is een van de personages in Homerus die het slechtst uit de verf komt terwijl hij eigenlijk een van de belangrijkste figuren is in de tragedie van Troje. Michael Tippett stelde hem dan ook centraal in zijn opera King Priam over de Trojaanse oorlog. Daarmee verplaatste hij tevens het perspectief naar de Trojaanse kant. Veel wapengekletter kent de opera niet. Incidenteel valt er een slachtoffer.

Cultuurwoensdag, 19 maart 2003

Haagse zangeres Anouk is een rocklegende

De Haagse rockzangeres Anouk geeft donderdag een concert in De Harmonie in Leeuwarden. De nu 28-jarige Anouk Teeuwe is het Nederlandse muzikale antwoord op Melissa Etheridge en Joan Osborne.

Economiewoensdag, 19 maart 2003

Nog geen omslag in het beursklimaat

Het lijkt tamelijk onnozel de koersexplosie van de afgelopen week te beschouwen als een definitieve ommekeer in het beursklimaat. Er zijn namelijk veel te veel zwakke plekken in de nationale en internationale economie.

Economiewoensdag, 19 maart 2003

Intratuin opent filiaal in Drachten

Drachten – Tuincentrumketen Intratuin opent een filiaal in Drachten. Dat heeft burgemeester Van der Zaag van Smallingerland gisteren bekendgemaakt. Met de vestiging in Drachten komt het aantal tuincentra van Intratuin in Fryslân weer op twee.

Economiewoensdag, 19 maart 2003

Mogelijke doorstart bakkerij Struiksma

Leeuwarden – Volgens Curator Van der Sluis is er ,,een aanzienlijke kans” op een doorstart van bakkerij Struiksma: ,,er zijn drie overname kandidaten”. De namen wilde hij vanmorgen nog niet bekend maken. Donderdag sprak de rechtbank in Leeuwarden het faillissement uit over Struiksma.

Expowoensdag, 19 maart 2003

Exposities

Allingawier, Kerk: expo Nicolaas Huppes (schilderijen), t/m 30 apr.

Hoofdartikelwoensdag, 19 maart 2003

Gelijk hebben en krijgen

Een diplomatiek fiasco zonder winnaars. De militaire krachtmeting tegen Irak zal wel door de Amerikanen worden gewonnen, maar wat de internationale samenwerking betreft zijn er enkel verliezers. Daartoe behoort ook Europa. Met het verzet tegen Washington in de Veiligheidsraad heeft Frankrijk geprobeerd een Europees tegenwicht te vormen tegen de almacht van de Verenigde Staten. Die poging is mislukt.

Regiowoensdag, 19 maart 2003

VVV Appelscha gered van faillissement

Appelscha – De VVV in Ooststellingwerf is behouden. De VVV heeft een overeenstemming bereikt met de belangrijkste schuldeisers.

Regiowoensdag, 19 maart 2003

Golven meten, om de voeten droog te houden

Leeuwarden - Zijn onze dijken hoog genoeg om ons te beschermen tegen het water? Om het antwoord op die vraag te krijgen, gaat Rijkswaterstaat de komende tien jaar onderzoek doen naar de omvang van de golven in de Waddenzee. Elf meetpunten in het Amelander Zeegat meten de hoogte van de golven bij harde wind. De uitkomsten moeten duidelijk maken of de zeewering voor de Friese en Groningse kust op sterkte is. Marcel van Gent is manager golfdynamica en -constructie bij het Waterloopkundig Laboratorium in Delft.

Regiowoensdag, 19 maart 2003

‘Veiligheidsbeleid is te vaag’

Drachten – Korpschef F. Wagenaar van de politie Fryslân vindt dat de gemeente Smallingerland duidelijker moet aangeven op welke punten zij politie-inzet verwacht. Ook moet een prioriteitenlijst worden opgesteld. Het huidige Integraal Veiligheidsbeleid van de gemeente vindt Wagenaar te weinig doordacht.

Regiowoensdag, 19 maart 2003

GroenLinks tegen luxe huizen Workum

Workum – De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil de bouw van luxe woningen in Workum laten verbieden. Dat blijkt uit Kamervragen van de fractieleden Van Gent en Duyvendak aan minister Kamp van volkshuisvesting.

Regiowoensdag, 19 maart 2003

Provincie wil oud boerenerf behouden

Leeuwarden – De provincie gaat een inventarisatie maken van alle historische boerenerven in het Friese terpengebied. Belangrijkste doel is het behoud van de boerenerven. Dat maakte gedeputeerde Mulder gisteren bekend.

Regiowoensdag, 19 maart 2003

Terherne krijgt haven voor oude schepen

Terherne – Er komt een museumhaven voor klassieke schepen in Terherne. Vandaag sluiten het bedrijf Varend Friesland en de gemeente Boarnsterhim hiertoe een vereenkomst. De gemeente bouwt er huizen.

Regiowoensdag, 19 maart 2003

Van Klaveren: steun aan Sportstad ‘lastig’

Leeuwarden – De kans is reëel dat er voor Sportstad Heerenveen geen Europese subsidie komt. Dat liet gedeputeerde Van Klaveren vanmorgen doorschemeren tijdens een statencommissie in het Provinciehuis. Volgens Van Klaveren bestempelen de ambtenaren in Brussel het dossier Sportstad als ‘zeer lastig’. Dit komt omdat het geven van overheidssubsidies aan voetbalclubs niet meer mag. Dat wordt beschouwd als staatssteun.

Regiowoensdag, 19 maart 2003

GGZ Fryslân vangt Irakezen op

Leeuwarden - Zorgen om familie en vrienden in Irak, maar misschien ook herinneringen van wat ze zelf hebben meegemaakt. De oorlogsdreiging, en helemaal het uitbreken van een oorlog, zal onmiskenbaar voor grote emotie zorgen bij de Irakezen in ons land. Ze kunnen morgen bij professionele hulpverleners terecht, op een bijeenkomst van GGZ Friesland in Leeuwarden.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 maart 2003

Kerken zien militair niet staan

Utrecht - Kerken hebben een blinde vlek voor de nood van uitgezonden militairen en veteranen. Deze groep gemeente-leden en parochianen ontberen te vaak de pastorale zorg die ze zo hard nodig hebben. Tot deze conclusie komt ds Wim in ‘t Hout, geestelijk verzorger bij de Koninklijke Landmacht en verbonden aan het Veteraneninstituut in Doorn.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 maart 2003

Bijbelvertaalteam van Argentijnse kerken

Leeuwarden – Een groep van zeven leiders van protestantse kerken in Argentinië heeft een eigen bijbelvertaalorganisatie opgericht. Dat meldt de internationale bijbelvertaalorganisatie Wycliffe.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 maart 2003

‘Ministerie van barmhartigheid nodig’

Leeuwarden – Het wordt tijd dat Nederland een nieuw ministerie krijgt dat opkomt voor de zwaksten in de samenleving: een ‘Ministerie van Barmhartigheid’. Dat vindt de ‘Beweging van Barmhartigheid’ (BvB) uit Vught.

Geloof & Kerkwoensdag, 19 maart 2003

Organist/dirigent Sietse Koopmans (63) overleden

Wytgaard – Afgelopen zondag is plotseling organist, dirigent, componist en docent Sietse Koopmans (63) uit Wytgaard overleden.

Sportwoensdag, 19 maart 2003

Cambuur gooit koers voor rest van seizoen om

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden gooit de sportieve koers voor de rest van het seizoen om. Vanwege de teleurstellende resultaten in de eerste divisie spraken het bestuur en de technische staf van de betaald voetbalclub dinsdagavond af vanaf nu te bouwen aan het elftal voor volgend seizoen. De doelstelling om de nacompetitie te halen laat de club vallen.

Sportwoensdag, 19 maart 2003

Heerenveen trekt Belg Spencer Verbiest aan

Heerenveen – SC Heerenveen heeft een overeenkomst gesloten met Spencer Verbiest. De 19-jarige Belgische jeugdinternational, die nu nog uitkomt voor AA Gent, tekent binnenkort een tweejarig contract bij de Friese eredivisionist. De club heeft bovendien een optie bedongen op eventuele verlenging.

Sportwoensdag, 19 maart 2003

Jeroen van den Berg schiet VVOG naar top hoofdklasse C

Leeuwarden – Het gaat goed met VVOG in de hoofdklasse C en goed met schutter Jeroen van den Berg. Het één is duidelijk een gevolg van het ander, want de wens van de Harderwijkse club om nadrukkelijk mee te doen om de titel krijgt dit seizoen eindelijk weer eens gestalte.

Sportwoensdag, 19 maart 2003

Ritsma genomineerd voor Award

Leeuwarden – Rintje Ritsma is een van de genomineerden voor de Ard Schenk Award, de prijs voor de beste schaatser en schaatster van het jaar.

Weerwoensdag, 19 maart 2003

Rustig

Vanmiddag is het rustig weer waarin geleidelijk meer ruimte voor de zon komt. Daarbij lopen de temperaturen op naar 8 tot 10 graden. Komende nacht is er kans op mist. Morgen zijn er flinke zonnige perioden en wordt het 11 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties