Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 19 maart 2007.

Cultuurmaandag, 19 maart 2007

‘Katarsis’, unyk en yndrukwekkend

De alsidige keunstner Gerrit Breteler skriuwt de lęste jierren opfallende toanielstikken. Dęrmei is er in oanwinst foar de Fryske toanielskriuwerij. Dat die ferline jier al bliken mei Lier fan 't Tricht en no al hielendal mei syn nije stik Katarsis. De produksje fan stifting Achmea Culpa belibbe űnder lieding fan regisseur Joop Wittermans de premięre yn kafee De Bűnte Bok yn Ljussens.

Cultuurmaandag, 19 maart 2007

Feestelijk concert in klank en dans

Het Fries Symfonie Orkest (FSO) is in de jaren zestig als het Drachtster Kamer Orkest ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot een volledig symfonieorkest. Het orkest is niet meer uit het Friese en vooral Drachtster muziekleven weg te denken. Nog steeds bestaat het orkest uit zeer geanimeerde en evenzeer behoorlijk gevorderde amateurmusici, die onder de enthousiaste directie van Peter Libregt het ‘amateuristische’ al snel doen vergeten.

Cultuurmaandag, 19 maart 2007

NFCM huldigt jubilerende Friese muzikanten

Kollum - De Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden (NFCM) heeft zaterdag twee Friese muzikanten onderscheiden. S.H. de Vries kreeg als muzikant van brassband De Bazuin uit Triemen/Westergeest een gouden speld met safier voor zijn vijftigjarig lidmaatschap. Riemie de Boer van brassband Juliana uit Kollumerzwaag kreeg een gouden speld voor haar veertigjarig lidmaatschap. Beiden zijn jarenlang bestuurslid geweest van hun muziekvereniging

Cultuurmaandag, 19 maart 2007

Van Kesteren derde in Wilmink dichtwedstrijd

Leeuwarden - Schrijfster Baukje van Kesteren uit Sneek heeft de derde prijs gewonnen in de Willem Wilmink dichtwedstrijd met haar gedicht Alles anders. Winnaar werd Gert Toirkens uit Oldenzaal. Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in de bibliotheek van Almelo.

Dossiermaandag, 19 maart 2007

Een hondenbaan


Hoofdartikelmaandag, 19 maart 2007

Het monument...

De vrienden van Theo van Gogh en enkele maatschappelijke en politieke vertegenwoordigers hebben de onthulling bijgewoond van het monument voor Theo van Gogh. Die werd eind 2004 vermoord door een extremistische moslim. De onthulling werd voorafgegaan door diverse programma’s op radio en televisie, tot in het buitenland toe. De moord was dan ook een afschuwelijke uiting van een vorm van denken dat alle redelijkheid heeft verloren. De moordenaar, Mohammed B., wordt gezien als belichaming van al het extremistisch geweld dat Nederland heeft beroofd van het vrije woord.

Regiomaandag, 19 maart 2007

Kritiek Nijpels op Wet Veiligheidsregio’s

Leeuwarden - Commissaris van de Koningin Nijpels heeft kritiek op de plannen om de rampenbestrijding in Nederland anders te organiseren. Dat schrijft hij in zijn Jaarverslag 2006. Om de samenwerking en de slagkracht van alle betrokken organisaties te vergroten, heeft de toenmalige minister Remkes (Binnenlandse Zaken) vorig jaar het wetsvoorstel Veiligheidsregio’s opgesteld. Deze Wet VR ligt nu ter beoordeling bij de Raad van State.

Regiomaandag, 19 maart 2007

‘Armoede onvoldoende erkend’

Leeuwarden - Politici hebben armoede onder de bevolking jarenlang op z’n beloop gelaten. Dat vindt D. Posthumus, voormalig directeur van het maatschappelijk werk in Fryslân. Diverse maatregelen hadden eerder genomen kunnen worden of intensiever kunnen worden ingezet. In Fryslân is landelijk gezien veel armoede. Een geschatte 18 procent van de Friezen leeft op het bestaansminimum.

Regiomaandag, 19 maart 2007

Regio’s niet paraat bij rampen

Leeuwarden - Politie, brandweer en ambulancediensten zijn nog altijd onvoldoende voorbereid op calamiteiten en rampen. De rampenbestrijding voldoet op veel punten niet aan de normen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De meeste regio’s weten alleen met rampen van kleinere schaal, zoals een groot ongeval, adequaat om te gaan.

Regiomaandag, 19 maart 2007

Afsluitdijk half dicht na ongeval

Den Oever - De Afsluitdijk is vanochtend uren afgesloten geweest voor verkeer dat in de richting van Fryslân reed. Dat kwam door een ongeluk met een vrachtwagen.

Regiomaandag, 19 maart 2007

Hoog water verrast eilanden

Vlieland - Extreem hoog water heeft gisteravond de bewoners van de Waddeneilanden veel overlast bezorgd. Op Vlieland moest in allerijl de ingang van het dorp worden afgesloten met de zogenoemde coupure. Auto’s die op het haventerrein van Terschelling stonden raakten beschadigd. Passagiers van de veerboten liepen uren vertraging op.

Geloof & Kerkmaandag, 19 maart 2007

Ledenrecord Geref. Bond in februari

Leeuwarden - De Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland heeft er vorige maand 150 nieuwe leden bij gekregen. Dat is een record, meldt het blad de Waarheidsvriend.

Geloof & Kerkmaandag, 19 maart 2007

Op reis met Heaven Airlines

Britsum - Kinderen uit de dorpen Britsum, Cornjum en Jelsum hadden zondag een koffer mee naar de kerk. Reden: ze gingen op reis met Heaven Airlines. Gereformeerde Kerk ‘De Hoekstien’ was omgetoverd tot Britsum Airport. De jonge kerkgangers moesten eerst langs een incheckbalie waarachter medewerkers van Heaven Airways hun koffer van een label voorzagen.

Geloof & Kerkmaandag, 19 maart 2007

Geloof kan niet zonder humor


Geloof & Kerkmaandag, 19 maart 2007

Kletsen met God in jeugdkerk De Brug

Leeuwarden - Na verschillende mislukte pogingen om in Leeuwarden een jeugdkerk van de grond te tillen, was het gisteravond dan toch zo ver. Jeugdkerk De Brug hield zijn eerste dienst; voor de Leeuwarder jeugd een veelbelovend begin van een nieuwe vaste activiteit in de hoofdstad.

Geloof & Kerkmaandag, 19 maart 2007

L-Factor: Jongeren beklimmen kansel

IJlst - In een live-show in de Mauritiuskerk in IJlst gingen jongeren zondagavond op zoek naar de ‘L-Factor’. Zeven jongeren hielden een ‘preek’ over het thema liefde en hun prestaties werden beoordeeld door een driekoppige jury. Doel van de bijzondere dienst: aansluiten bij de leefwereld van de jongeren en hun stof tot nadenken meegeven.

Sportmaandag, 19 maart 2007

Aris bereikt dieptepunt

Leeuwarden - In een toch al sterk wisselend seizoen bereikte Woon!Aris zaterdagavond voor eigen publiek een absoluut dieptepunt. De basketballers uit Leeuwarden gingen in de strijd om de felbegeerde laatste play-off plaats in de eredivisie met 70-104 ongenadig hard onderuit tegen Omniworld uit Almere.

Sportmaandag, 19 maart 2007

‘Last minute’ voor Berlikum

Minnertsga - De derby tussen Minnertsga en Berlikum kende een aardige eerste helft, maar na rust was het niet meer om aan te zien. De gasten uit Berlikum maakten zich er geen tel druk om, want in de laatste minuut werd alsnog de volle winst gepakt. Voor Minnertsga bleef de revanche voor het eerste duel daarmee volledig achterwege.

Sportmaandag, 19 maart 2007

‘Per-ongeluk-voetbal’ loont niet


Sportmaandag, 19 maart 2007

De ‘veldheer’ van Woudsend


Sportmaandag, 19 maart 2007

Ethiopiër Amare wint barre Bonifatiusloop

Dokkum - De zesde editie van de Dokkumer Bonifatiusloop werd een dure voor de organisatie. Daarvoor zorgden Welley Amare en Mariska Kramer-Postma. Zij scherpten zaterdag het parcoursrecord op de halve marathon aan en dat leverde hen boven het prijzengeld een extra bonus op.

Sportmaandag, 19 maart 2007

Niemand wil achter Uriah Boko aanlopen

Wolvega - In twaalf starts passeerde hij elfmaal als eerste de finish, telkens op Nederlandse bodem. Alleen vier weken geleden tijdens een uitstapje naar Frankrijk ging het mis. Uriah Boko, één van de beste vijfjarige dravers van Europa, haalde zaterdag in Wolvega zijn gram.

Sportmaandag, 19 maart 2007

Van het goud naar de terrasverwarming

Heerenveen – Met huldigingen en alle egards die daarbij horen, is voor Sven Kramer dan toch echt een einde gekomen aan een fenomenaal seizoen. De twintigjarige schaatser werd zaterdag eerst in het gemeentehuis van Heerenveen in het zonnetje gezet en daarna voorafgaand aan de wedstrijd van SC Heerenveen tegen NAC Breda. ,,It heart der by en it is fansels hiel moai”, sprak de Fries, vermoeid na een lang seizoen.

Sportmaandag, 19 maart 2007

‘Millimeter tussen winnen of verliezen’

Tilburg - Ongeloof, verslagenheid, ingeslikte tranen, berusting. Iedere speler van Vadeko Flyers verwerkte de mislukte poging om landskampioen te worden gisteren op zijn eigen manier. Het feestgedruis in ijshal Stappersgoor in Tilburg was zout in een open wond. In de Flyers-kleedkamer was het heel lang oorverdovend stil.

Sportmaandag, 19 maart 2007

Het lijkt alsof Flyers titel niet mág winnen

Tilburg/Heerenveen - Vadeko Flyers begint zo langzamerhand een finalesyndroom te krijgen. Voor de vierde keer in zes seizoenen grijpen de Heerenveense ijshockeyers naast het landskampioenschap. Twee keer was Amsterdam te sterk, vorig jaar eiste Nijmegen de titel op en gisteren mocht Tilburg de beker in ontvangst nemen.

Sportmaandag, 19 maart 2007

Friese tandem Alves/Nilsson weer op schot

Heerenveen - Mochten er twijfels zijn aangaande de trefzekerheid van Afonso Alves na zijn blessure, dan heeft de 25-jarige Braziliaan de twijfelaars zaterdagavond de mond gesnoerd. De aanvaller van SC Heerenveen scoorde drie keer tegen NAC Breda. Samen met de Zweed Lasse Nilsson was Alves, de Friese tandem, weer ouderwets op schot.

Weermaandag, 19 maart 2007

Winterse buienACTUEEL
Familieberichten
Advertenties