Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 19 maart 2009.

Cultuurdonderdag, 19 maart 2009

Voorstelling over met pensioen gaan in Posthuis Theater

Heerenveen - Stichting De Opkeamer, het theatergezelschap van Klaasje Postma en Hans Man in’t Veld, speelt eind deze maand zijn eerste voorstelling. Op weg naar Compostella? gaat over het verliezen van je baan, het pensioengat, ouder worden en de vraag of je nu wel of niet naar Santiago de Compostella moet gaan lopen. De voorstelling is bedoeld voor iedereen die net met pensioen is gegaan of dat bijna gaat.

Economiedonderdag, 19 maart 2009

Intentieovereenkomst voor eco-bedrijvenpark

Oosterwolde/Appelscha - Het bedrijf ECOstyle uit Appelscha, Triodos Bank en Grontmij hebben een intentieovereenkomst getekend voor het ontwikkelen en realiseren van een ecologisch bedrijvenpark. Het ECO Landstylepark is een op ecologische, economische en duurzaamheidsaspecten gestoeld themapark dat zal worden ontwikkeld op een grondgebied van ongeveer zeventien hectare in Oosterwolde. De plannen voor het park werden halverwege vorig jaar al bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 19 maart 2009

Supermarkten komen met nieuwe pinactie

Amsterdam - Klein bedrag? Pinnen mag! Met deze slogan gaan supermarkten, Stichting Bevordering Efficiënt Betalen (SBEB) en Currence, de eigenaar van de betaalvormen pin en chipknip, opnieuw klanten stimuleren ook kleinere bedragen te pinnen. Van 6 tot en met 19 april zal actief gevraagd worden met pin af te rekenen. Momenteel hangen in veel winkels al bordjes om pinnen te stimuleren maar volgens de organisaties moet pinnen nog meer worden gepromoot.

Economiedonderdag, 19 maart 2009

De oude baas Delors waarschuwt nog maar eens

Brussel - Het is niet zo, dat de regeringsleiders niet weten wat er moet gebeuren. Maar in deze tijd van crisis lijken de nationale belangen zodanig uiteen te lopen dat de Europese Unie niet die daadkracht weet uit te stralen, die nodig is om de goede tegenaanval te kiezen. De bijeenkomst van de regeringsleiders van vandaag en morgen in Brussel is daarom een zware test voor de geloofwaardigheid van de Europese Unie, voor de kracht van de euro en voor het behoud van de spelregels van de Europese interne markt.

Hoofdartikeldonderdag, 19 maart 2009

Foute producten...

Al lang is er aandacht voor de beloning en arbeidsomstandigheden van arbeiders en boeren in de derde wereld die producten maken of grondstoffen leveren die hier te koop zijn. Max Havelaar, Fair Trade, de derdewereldwinkel: het zijn allemaal bekende initiatieven. En het is al lang niet meer moeilijk om aan deze producten te komen. Voor wie het wil, zijn er in de supermarkt gewoon koffie of bananen voor een eerlijke prijs te koop.

Regiodonderdag, 19 maart 2009

Minister is om: geen extra zoutwinning

Franeker - Zoutfabriek Frisia en gasbedrijf Vermilion mogen in elk geval de rest van het jaar geen extra delfstoffen winnen in Noordwest-Fryslân. Onder druk van Tweede Kamer, provincie en Franekeradeel breidt minister Van der Hoeven hun vergunningen niet uit.

Regiodonderdag, 19 maart 2009

Extra provinciegeld voor scholen onder voorbehoud

Leeuwarden - De provincie Fryslân steekt twee miljoen euro extra in verbetering van de kwaliteit van basisscholen en verdere stimulering van tweetalige peuterspeelzalen. Of de provincie na 2009 ook de andere beoogde 9,5 miljoen euro uittrekt voor dit doel, besluiten Provinciale Staten pas medio 2010. Eerst moet helder zijn of alle investeringen van de provincie voldoende effect hebben, zo wist de PvdA te bewerkstelligen. Dat is nu nog onvoldoende duidelijk. De Fryske Akademy doet er onderzoek naar.

Regiodonderdag, 19 maart 2009

Graskarper van 81 centimeter veruit spectaculairst

Grou - Vissers maken zich zorgen over de visstand in de Neare Burd en de Wide Burd bij Grou. Een tijdje terug trokken ze aan de bel en gisteren kwam een team van specialisten uit het midden van het land om de vissen in het water te tellen. Leerlingen van de rooms-katholieke Sint Radboudschool uit Jirnsum hielpen mee.

Regiodonderdag, 19 maart 2009

Fryslân eist veel meer macht in SNN

Leeuwarden - Fryslân voelt zich steeds minder op haar gemak in de bestuurlijke noordelijke samenwerking. Statenleden en sinds kort ook gedeputeerden vragen zich openlijk af of Fryslân als grootste van de drie provincies wel voldoende profijt trekt.

Regiodonderdag, 19 maart 2009

Politie: een ongeluk per week

Leeuwarden - Het politiekorps Fryslân heeft gemiddeld een keer per week een ongeluk(je) met een politiewagen. Dat stelt een woordvoerder na een onderzoek naar ongelukken met politievoertuigen dat de Volkskrant hield.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 maart 2009

Kleurrijke krant illustreert nieuw begin Leeuwarder wijkgemeenten

Leeuwarden - Met een kleurrijke infokrant willen de protestantse wijkgemeenten Rondom de Open Hof, de Koepelkerk en de Pelikaankerk in Leeuwarden ,,uitstralen dat ze voor een nieuw begin staan”. De drie samenwerkende wijkgemeenten verspreiden de krant deze week in een oplage van ongeveer tweeduizend onder hun leden, aldus ds. Hans Kemperman van de Open Hof.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 maart 2009

Drempel van kerk verlagen

Akkrum - De Terptsjerke in Akkrum bestaat 250 jaar. De Protestantse Gemeente van Akkrum en Nes grijpt dit jubileum aan om te laten zien dat de kerk open is voor iedereen. ,,De kerk zou geen drempel moeten hebben”, aldus Hielke de Jong (69), coördinator van de jubileumcommissie.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 maart 2009

Studentikoze aandacht voor het kwaad

Kampen - Het Paascongres van elf gereformeerde studentenverenigingen gaat dit jaar over het kwaad. Voor het stevige thema - met studentikoze tintjes - is echter veel belangstelling: met 260 aanmeldingen is het congres meer dan volgeboekt.

Sportdonderdag, 19 maart 2009

Verrassende finalist in Friese dambeker

Sneek De finale van de Friese dambeker kent tenminste één verrassende naam: de Bolsward/Workum Combinatie. Door een remise (4-4) gisteravond in de halve finale tegen Heerenveen/Mildam plaatste het team zich - als lager spelende club - voor de finale. Daarin stuit het op Huizum, dat in de stadsderby met 5-3 afrekende met De Oldehove. De Huizumers hadden ‘voor de zekerheid’ Harm Wiersma op het eerste bord opgesteld en dat bleek doorslaggevend. De oud-wereldkampioen won na taai verzet van René Wijpkema.

Sportdonderdag, 19 maart 2009

Zonderland twijfelt over meerkamp EK

Heerenveen - Turner Epke Zonderland laat bij de Europese kampioenschappen in Milaan begin april mogelijk de meerkamp schieten. De Fries heeft last van een schouderblessure, waardoor hij momenteel aangepast traint.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties