Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 19 april 2004.

Bijschriftmaandag, 19 april 2004

De leider is dienaar

Met het boek Jozua begint een andere fase in de bijbel.

Cultuurmaandag, 19 april 2004

Feestje Frank Boeijen komt pas laat op gang

Elk mens heeft zo zijn eigen wereld, die hij invult met de dingen die bij hem horen, die hij zich met hard werken eigen maakt en die hij aangewaaid krijgt. Vrijdag en zaterdag kwamen vele wereldjes bij elkaar, die allen een stukje Frank Boeijen in zich hadden toegelaten. Samen vormen ze één familie, die de muziek van hem bijna devoot in zich opnemen.

Cultuurmaandag, 19 april 2004

Cantatrix brengt boeiende koorzang in kerk Workum

Het was verwarmend om in een nogal koude kerk de jonge dirigent Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen met zijn mensen te zien, maar vooral te hóren. Het Vocaal Ensemble Cantatrix, bestaande uit 24 zeer ervaren amateurzangers uit Fryslân en Groningen, is in deze provincie inmiddels geen onbekende meer. Er is zeker durf voor nodig om in een project het indrukwekkende Requiem van Maurice Duruflé (1902-1986) op het repertoire te nemen. Dit prachtige werk klonk gistermiddag in de daartoe zeer passende akoestische ruimte van de St. Werenfriduskerk in Workum. De avond ervoor was er een identieke uitvoering van dit koor in Dokkum.

Cultuurmaandag, 19 april 2004

Eén Friese fanfare in de prijzen

Drachten – Grossieren de Friese brassbands gewoonlijk op hun nationaal kampioenschap in titels, in Drachten viel afgelopen zaterdag op de derde Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) slechts één Friese fanfare in de prijzen.

Hoofdartikelmaandag, 19 april 2004

Een harde hand…

Hamas-leider Al-Rantissi was nog maar nauwelijks gedood, of de eerste afkeurende reacties waren al te horen. De internationale gemeenschap veroordeelde bijna volmondig de moord die in strijd zou zijn met het volkenrecht en vrede tussen de Palestijnen en Israëliërs alleen maar nog verder weg zou brengen.

Regiomaandag, 19 april 2004

‘Knappe vluchteling moet aan de slag’

Stiens – Mensen van buiten de Europese Unie die in Nederland hebben gestudeerd en een baan kunnen krijgen, moeten een tewerkstellingsvergunning kunnen krijgen.

Regiomaandag, 19 april 2004

Van Garyp naar Roemenië, in 3 weken

Garyp – Van Garyp via onder meer Leeuwarden, Bolsward, Sneek, Heerenveen, Gorredijk en Drachten weer naar Garyp. Een groep van zo’n twintig fietsers reed zaterdag deze tocht van tweehonderd kilometer. Of eigenlijk tochtje, want de afstand is niets vergeleken bij wat de deelnemers straks te wachten staat: van Garyp naar Schitu Stavnic (Roemenië), zo’n drieduizend kilometer. Het rondje Fryslân gold als training.

Regiomaandag, 19 april 2004

‘Schipper moet meepraten’

Harlingen - Charterschippers moeten zich net als ondernemers verenigen om als gelijkwaardige gesprekspartner van de gemeente op te treden. Samen kan er worden overlegd over openbare orde, voorzieningen, begeleidingseisen en voorlichting. Een dergelijke vereniging ontbreekt nu, waardoor de schippers nauwelijks invloed hebben op besluiten.

Regiomaandag, 19 april 2004

Friese componist Cees Bijlstra (58)overleden

Grou – De Friese componist Cees Bijlstra is zondag op 58-jarige leeftijd tijdens het hardlopen in zijn woonplaats Grou overleden. Bijlstra genoot zowel regionale als landelijke bekendheid. Hij componeerde vorig jaar een stuk voor het jubileum van het iepenloftspul in Jorwert waarin het instorten van de kerktoren van Jorwert werd nagebootst.

Regiomaandag, 19 april 2004

Friese bodem op 70.000 plekken vuil

Leeuwarden - In Fryslân zijn 70.000 plaatsen waar de bodem mogelijk vervuild is. Dat blijkt uit een inventarisatie die de provincie in opdracht van het ministerie van VROM heeft uitgevoerd. Landelijk gaat het om 600.000 verdachte plekken.

Geloof & Kerkmaandag, 19 april 2004

Van een diaconale naar pastorale band

Leek - Gemeentecontacten moeten een nieuwe invulling krijgen: van een diaconale naar een pastorale band. Daarvoor pleitte ds W. Stougie uit Burgum zaterdag. Ongeveer veertig belangstellenden waren aanwezig bij de regionale studiedag ‘Samen kerk zijn in Europa’ in de gereformeerde kerk in Leek.

Geloof & Kerkmaandag, 19 april 2004

‘Elke PKN-gemeente is zendingspost’

Apeldoorn – Elke gemeente in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) dient ,,een zendingspost’’ te zijn: een plek waar op een uitnodigende manier het evangelie wordt gebracht. Zo’n ,,revival’’ is niet af te dwingen. ,,Maar we zijn toe aan vernieuwing. Niet omdat dit het zo goed doet in onze cultuur, maar omdat de Geest ons daartoe uitnodigt en aanzet.’’ Dat betoogde dr Bas Plaisier zaterdag in Apeldoorn.

Sportmaandag, 19 april 2004

FTTC blijft enige Friese club op topniveau

Groningen – De tafeltennissers van FTTC uit Franeker zijn na een jaar afwezigheid weer terug in de tweede divisie. Na een spannende strijd om het kampioenschap, die zaterdag in de allerlaatste competitiewedstrijd werd beslist, liet FTTC zien in Fryslân op relatief eenzame hoogte te staan; het Leeuwarder Ready speelt twee klassen lager in de noordelijke eerste divisie.

Sportmaandag, 19 april 2004

Friese mountainbikers achterop

Norg – Veel aandacht hadden de mountainbikers afgelopen weekeinde niet voor de omgeving, maar ze maakten er in de bossen tussen Appelscha, Diever en Norg wel een boeiende wedstrijd van in tweede Dutch Mountainbike Tour.

Sportmaandag, 19 april 2004

Het is in Italië pas smikkelen als er wat gewonnen wordt


Sportmaandag, 19 april 2004

Dekker mist Athene op éénhonderdste seconde

Amsterdam - Inge Dekker zwom sterk dit weekeinde tijdens de Nationale kampioenschappen in Amsterdam. Maar net niet goed genoeg voor een ticket naar Athene.

Sportmaandag, 19 april 2004

Epke Zonderland gunt herenturnen gouden toekomst

Ljubljana – Turner Epke Zonderland (18) heeft zondag voor een unieke prestatie gezorgd door zilver te winnen tijdens de Europese kampioenschappen. De Lemster junior werd op het onderdeel rekstok tweede, nadat hij zaterdag al vierde was op de meerkamp. Coach Gerard Speerstra vindt dat de turnbond nu eindelijk meer geld moet investeren in het herenturnen.

Weermaandag, 19 april 2004

Af en toe zon

Vanavond en vannacht komen er brede opklaringen voor en het kwik zakt daarbij tot 1 tot 3 graden. Lokaal kan daarbij vorst aan de grond voorkomen. Het blijft morgen meest droog met temperaturen die komen te liggen rond 15 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties