Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 19 april 2010.

Cultuurmaandag, 19 april 2010

Friese kinderen gaan naar klassieke concerten

Leeuwarden - Leerlingen van dertig basisscholen in Fryslân kunnen vanaf juni naar concerten van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest onder leiding van Jan Vermaning. Tijdens de concerten wordt het verhaal verteld van het olifantje Babar, naar het prentenboek van Jean de Brunhoff. Met muziek, dans, drama en taal worden de leerlingen voorbereid op het verhaal en het orkest.

Cultuurmaandag, 19 april 2010

Dokkumer wint theaterfinale van Kunstbende

Leeuwarden - Gerben de Jong uit Dokkum heeft zaterdag de landelijke finale van Kunstbende gewonnen in de categorie Theater en Performance. Met zijn optreden wist de Dokkumer de meeste stemmen van de jury binnen te halen.

Cultuurmaandag, 19 april 2010

Op Nij Feriene uit Bantega wint Toanielkriich

Drachten - Toneelvereniging Op Nij Feriene uit Bantega heeft dit jaar opnieuw de Toanielkriich in de wacht weten te slepen. Haar voorstelling Wát in Teater! werd beloond met 285 punten. Dit is het hoogste aantal punten dat ooit is toegekend door Stichting Amateurtoaniel Fryslân (STAF), die de prijs jaarlijks organiseert. Op Nij Feriene kwam uit in de hoogste klasse.

Hoofdartikelmaandag, 19 april 2010

Nederland kennisland...

Nederland is zijn voorsprong in kennis al lang kwijt. De ambitieuze plannen voor ‘Nederland kennisland’ zoals die door politieke partijen nu al jarenlang worden gepropageerd, komen maar niet tot ontwikkeling. Als er niets gebeurt, zakt de positie van Nederland in de wereldeconomie. Daarom moet er de komende tien jaar voor miljarden worden geďnvesteerd in onderwijs en onderzoek. Dat zegt het Innovatieplatform, de club waarvan premier Balkenende voorzitter is.

Regiomaandag, 19 april 2010

Stapavond wordt een drama

Noardburgum - Na een vechtpartij in discotheek Club Q zaterdagavond is gistermorgen de zestienjarige Redmar Smedema overleden. Vlak na de ruzie leek hij in orde. Maar gistermorgen werd hij toch in kritieke toestand naar het UMCG in Groningen gebracht. Daar overleed hij.

Regiomaandag, 19 april 2010

Bijna 15.40 uur. Daar komen de Canadezen aan!

Balk - De bevrijding van Fryslân wordt op 15 april gevierd, maar in de Zuidwesthoek moesten mensen nog twee dagen wachten voordat ook zij vrij waren. In Balk werd zaterdag de bevrijding van 65 jaar geleden nagespeeld, met een stoet van oude legerwagens.

Regiomaandag, 19 april 2010

‘Ook ouderen zouden zo’n drankrit moeten maken’

Drachten - ,,Ik heb niks met alcohol en drugs, hoor.” Dat moet voor Nana-Joe (,,zeg maar N-J”) wel even voorop staan. ,,Ik ben clean.” De vijftienjarige Drachtster maakte zaterdag een proefrit in de promillekart van Responsible Young Drivers (RYD). Het jongerenwerk van de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (MOS) had het voertuig naar Drachten gehaald om jongeren te laten ervaren hoe het is om met drank op te rijden.

Regiomaandag, 19 april 2010

Bussen nodig voor vervoer vliegreizigers

Leeuwarden - De aswolk van de IJslandse vulkaan heeft ook gevolgen voor de busmaatschappijen in Fryslân. Bij Paulusma Reizen in Drachten werden drie ritten naar het vliegveld geannuleerd. ,,Het kost mij alleen maar geld”, aldus Jan Paulusma. Uit heel Europa komen verzoekjes voor extra ritten.

Sportmaandag, 19 april 2010

Harkema is weer stap dichter bij titel

Harkema - Als er een ploeg de terechte kampioen zou zijn in de derde klasse A is dat Harkema Opeinde. Daar zijn vriend en vijand het in die klasse dit seizoen wel over eens.

Sportmaandag, 19 april 2010

VC Leeuwarden op setsaldo door naar herkansing

Leeuwarden - Even na zes uur zaterdagavond sijpelt vanuit Hierden in sporthal Het Kalverdijkje het nieuws binnen dat HSC het laatste competitieduel met 4-0 heeft gewonnen. De volleybalsters van VC Leeuwarden (VCL) zijn op dat moment nog bezig hetzelfde kunstje op te voeren tegen Friesland Bank/DIO Oosterwolde. Het mag niet baten. Op basis van een beter setsaldo gaat de titel in de eerste divisie A, en bijbehorende promotie naar de B-League, naar HSC.

Sportmaandag, 19 april 2010

Aris wint en treft ‘broer’ Den Bosch in de play-offs

Rotterdam - De Friesland Aris-coach Pete Miller heeft met Den Bosch de door hem en zijn ploeg gewenste tegenstander in de eerste ronde van de play-offs te pakken. Omdat de Brabanders zaterdag te sterk waren voor Zwolle (93-89), bleven ze steken op de derde plaats en is het duel tussen de twee samenwerkingspartners een feit. Aris sloot de reguliere competitie zaterdagavond af met een ruime maar verder weinig ter zake doende zege in en tegen Rotterdam.

Sportmaandag, 19 april 2010

‘Niet naar Capelle, wel bij alle thuisduels Harkemase Boys’

Harkemase Boys voetbalt komend seizoen in de nieuwe topklasse. De Friese ploeg treft tegenstanders als Capelle en Sparta Nijkerk en IJsselmeervogels. Een nieuw avontuur. Voor de voetballiefhebbers levert dat prachtige affiches op. Naar de wedstrijden dus?

Sportmaandag, 19 april 2010

Uniek record Olympus: 127 competitieduels ongeslagen

VC Sneek heeft het weekeinde het laatste competitieduel in de B-League gespeeld alvorens volgend jaar terug te keren op het hoogste niveau, de A-League. Het is de derde keer in de historie van het vrouwenvolleybal, dat de club terugkeert op het hoogste niveau. De eerste periode, die zestien jaar duurt, was de succesvolste.

Sportmaandag, 19 april 2010

De voetbalwereld zit in zak en as

Niets is meer wat het was. De bekerfinale is geen bekerfinale meer, maar een soort Europacupstrijd met een uit- en thuisduel zonder supporters van de uitspelende ploeg, alsof het te ver weg is voor ze. Feyenoord-supporters zijn niet meer voor Feyenoord en Ajax-supporters juist wel. Bij FC Twente willen ze niet meer eenmaal de kampioenen zijn, maar gewoon nu. En Dick Advocaat is niet meer bondscoach van België, maar verkiest de Russische roebels, eh...sterren. Alsof de as uit IJsland ons volledig van het padje heeft gebracht.

Sportmaandag, 19 april 2010

Fryslân heeft een eigen Bosberg-beklimming

Vergeet de beruchte Bosberg aan het eind van de Ronde van Vlaanderen, want in Fryslân hebben we sinds zaterdag ook een beklimming van de gelijknamige bult in Appelscha. Een bult ja, maar toch. Een finish bergop is het wel. En dat als klap op de vuurpijl na een dagje koersen door de Stellingwerven in de Ronde van Zuid-Oost Friesland.

Sportmaandag, 19 april 2010

Harkemase Boys zeker van plek in de topklasse

Harkema - Het was geen kwestie van of, maar meer van wanneer Harkemase Boys zich een plek in de nieuw te vormen topklasse zou verwerven. Dat gebeurde zaterdag toen de formatie van Henk de Jong Be Quick’28 met 3-1 versloeg. Met nog drie speelrondes te gaan kan de vierde plaats de Harekieten niet meer kan ontgaan. En daar was het de Friese club dit seizoen om te doen.

Sportmaandag, 19 april 2010

De speler van het jaar is te goed voor een rol als invaller

Heerenveen - Aan alle goede dingen komt een einde, zo concludeerde Gerard Sibon ten slotte, en dus kon de spits leven met de wetenschap dat hij zojuist zijn laatste wedstrijd in het Abe Lenstrastadion in het shirt van Heerenveen had gespeeld. Pijn deed het niet. Zo gaat dat met een voetballer op leeftijd. Gemengde gevoelens had hij er wel bij.

Sportmaandag, 19 april 2010

Heerenveen sluit in stijl af

Heerenveen - Zogenaamde ‘uitzwaaiwedstrijden’ verdienen slechts zelden het predicaat groots. Het laatste thuisduel van Heerenveen - in een verloren seizoen - vormde daarop gistermiddag geen uitzondering. In een slaapverwekkende vertoning kwamen Heerenveen en NAC Breda niet tot scoren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties