Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 19 mei 2009.

Cultuurdinsdag, 19 mei 2009

Friese studenten promoten hafabra

Groningen - De Friese conservatoriumstudenten Silva Soepboer en Tjeerd Barkmeijer schrijven volgende week historie. Als eerste conservatoriumstudenten in het land voeren ze een project uit in het kader van het nieuwe vak ‘ondernemende musicus’. Dit vindt plaats op maandagavond 23 mei. Het gaat om een hafabrafestival in het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Cultuurdinsdag, 19 mei 2009

Kunstwerf komt met theater in Stellingwerfen

Oosterwolde - Stichting Kunstwerf in Oosterwolde breidt haar werkzaamheden uit met theateractiviteiten. Op 29 mei vindt een eerste Theatermarktplaats plaats, een ontmoetingsavond voor theaterliefhebbers uit de regio.

Cultuurdinsdag, 19 mei 2009

Noord-Nederlandse brass klinkt in Duitse Weimar

Zuidlaren - Het Noord-Nederlandse koperensemble Northern Sym- and Swingphonic Brass onder leiding van Anne Geert Barteld uit Zuidlaren geeft eind deze week drie concerten in het Duitse Weimar. Het ensemble dat 12,5 jaar bestaat, speelt onder meer in theater Die Alte Remise in Tiefurt en werkt donderdag mee aan een traditionele Lutherse Hemelvaartsdagviering in samenwerking met het Posaunenchor Tiefurt.

Economiedinsdag, 19 mei 2009

‘Duurzaamheid is nauwelijks een item’

Leeuwarden – Duurzaamheid is ondanks alle inspanningen en promotiecampagnes nog helemaal geen belangrijk item. Dat betoogden gisteren de drie inleiders op het symposium Duurzaamheid in tijden van crisis op de Stenden University in Leeuwarden. Het symposium werd georganiseerd door de onderwijsinstantie en door Rodien de Maar, consultant in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in Leeuwarden. ,,Mensen hebben wel zorgen, maar voelen zich niet betrokken en zien voor de korte termijn geen noodzaak”, zei Michiel Lamers van het bedrijf Twinstone.

Economiedinsdag, 19 mei 2009

Sociaal plan bij Friesland Bank breder ingezet

Leeuwarden - Het sociaal plan dat is afgesloten tussen de vakbonden en Friesland Bank voor de reorganisatie waarbij acht bankkantoren sluiten, geldt niet alleen voor mensen die moeten vertrekken. Werknemers die terechtkomen in een lagere functie krijgen vooralsnog een persoonlijke toeslag. Dat maakte FNV Bondgenoten gisteren bekend. Voor werknemers die een lagere functie moeten accepteren betekent het gemiddeld 350 euro bruto per maand aan loon minder. Vakbond en werkgever zijn overeengekomen dat deze werknemers een financiële compensatie krijgen die in termijnen wordt afgebouwd. De reorganisatie gaat ten koste van 250 van de 1.152 arbeidsplaatsen. FNV Bondgenoten legt 26 mei het principeakkoord voor aan zijn leden.

Economiedinsdag, 19 mei 2009

Drachten epicentrum voor kapotte Senseo’s

Drachten - Honderdduizenden Nederlanders hebben aangegeven hun Senseo-koffiemachine te willen laten repareren door Philips. Drachten is nu het ‘epicentrum’ voor een van de grootste terugroepacties ooit. ,,Dit is een unieke operatie’’, zegt directeur Joop Rijsterborgh, directeur van Philips Consumer Lifestyle in de Benelux. Philips heeft vaker producten teruggeroepen voor reparatie, maar nog nooit ging het om zulke grote aantallen.

Hoofdartikeldinsdag, 19 mei 2009

Tibet, China, Balkenende...

Minister-president Jan Peter Balkenende zal de in ballingschap levende dalai lama niet ontvangen. De Tweede kamer vond dat hij de leider van de onderdrukte Tibetaanse gemeenschap wel moest ontmoeten, maar het kabinet heeft die wens naast zich neergelegd. Het kabinet bepaalt zelf met wie het wil spreken, aldus de minister-president.

Regiodinsdag, 19 mei 2009

Excuses voor Heerenveen-fans en herkansing voor kinderen

Heerenveen - Sportclub Heerenveen biedt excuses aan de fans aan voor het busvervoer naar de bekerfinale, afgelopen zondag in De Kuip in Rotterdam. Tegelijkertijd wil de club onderzoeken wat vervoerder Arriva allemaal fout heeft gedaan en volgt er een ,,stevig’ gesprek”, aldus directielid Henk Hoekstra van sc Heerenveen.

Regiodinsdag, 19 mei 2009

Vogelwachters nog niet klaar

Earnewâld - Vogelwachters kunnen nog niet met vakantie. De commissie nazorg van de Bond van Friese Vogelwachten heeft hen opgeroepen alert te blijven.

Regiodinsdag, 19 mei 2009

Toegeven dat je niet kunt lezen en schrijven; hele stap

Dit is natuurlijk doodeng’’, zegt Leni Visscher als ze achter het spreekgestoelte gaat staan in het Friesland College in Leeuwarden. Maar toch staat ze er. Om te vertellen hoe het was om niet te kunnen lezen en schrijven, en haar worsteling dat op latere leeftijd toch te leren. En om uit te leggen waarom ze aan de slag gaat als Ambassadeur Lezen en Schrijven. ,,Ik heb geleerd om op te komen voor mezelf, ik durf het nu ook te zeggen wanneer ik iets moeilijk vind. Ik hoop dat ik straks veel andere mensen ook over de streep kan trekken.’’

Regiodinsdag, 19 mei 2009

Alles uit de kast voor de Mexicaanse griep

Leeuwarden - ,,De Mexicaanse griep heeft de status van A-ziekte gekregen. Dat houdt in dat de burgemeesters extra bevoegdheden hebben om mensen die besmet zijn bijvoorbeeld gedwongen in isolatie te houden.” Volgens Peter van der Tas, arts infectieziekten bij GGD Fryslân, geeft die zeldzame status aan dat de overheid zeer alert is.

Regiodinsdag, 19 mei 2009

Kijken naar sc Heerenveen of toch leren?

Franeker - De examens zijn gisteren begonnen. Een kijkje op csg Anna Maria van Schurman in Franeker.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 mei 2009

Website helpt je aan gebedsbuddy via internet

Leeuwarden - Bidden voor elkaar kan sinds vorige week ook via internet. Het is iets wat de nieuwe website www.samenbidden.net sinds woensdag aanbiedt.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 mei 2009

Teleurstellende en hoopvolle pausreis

Rome - Paus Benedictus XVI is behouden terug in Rome na zijn beladen achtdaagse reis naar twee staten (Jordanië en Israël), en een staat in wording (Palestina). Het Vaticaanse bestuursapparaat is tevreden en opgelucht; of omgekeerd. Door Frans Wijnands.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 mei 2009

Eenzaamheid/gemeenschap

Ik werd dit weekend getroffen door een krantenkop in het Nederlands Dagblad. ‘Eenzaamheid in kerk komt hard aan’. Diaconaal consulent Dirk-Albert Prins van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) wordt geciteerd tijdens een afgelopen vrijdag gehouden afscheidssymposium. Volgens de scheidende consulent is in kerkdiensten de ontmoeting met God te strak geregisseerd, terwijl de ontmoeting tussen mensen te weinig wordt georganiseerd.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 mei 2009

Bonifatiuspenning voor vrijwilligerswerk bisdom

Leeuwarden - Het bisdom Groningen-Leeuwarden reikt op zondag 14 juni voor het eerst de Bonifatiuspenning uit. Een nieuw ingestelde prijs voor vrijwilligers die zich bijzonder hebben ingezet voor het noordelijke bisdom. Dat meldt Het Bisdomblad, het officiële mededelingenblad van het diocees.

Sportdinsdag, 19 mei 2009

In ‘eigenwiis’ blęd mei each foar keatsen en taal

Bűten alle media om dy’t alle dagen wer besykje it lęste keatsnijs te bringen is der yn keatslân ien blęd dy’t ienris yn it jier foar de fuotljocht komt. It is De Keatsfreon, gearstald troch ‘De Vrienden van het Kaatsmuseum’. Yn april ferskynde it fiifde nűmer-nije styl en sa’n earste lustrum raast fansels om wat spesjaals, sa betocht de redaksje. It risseltaat: in mânsk nűmer (64 siden) mei in ryk ferskaat oan artikels, yllustrearre troch prachtich, meast full colour byldmateriaal.

Sportdinsdag, 19 mei 2009

De schoonheidsprijs kan Rudy Jansen niet bekoren

Leeuwarden - Die derby moet terugkomen, zegt-ie vol overtuiging. Als je Rudy Jansen zo hoort zou je bijna gaan denken dat hij een rasechte Liwadder is. Hij noemt de trotse bekerwinnaar van zondag dan ook niet bij de naam. ,,Nee hoor, 30 kilometer verderop hč, zoals ze hier zeggen.’’ De geboren Utrechtenaar heeft in zijn tweede seizoen de volksclub in zijn hart gesloten. Wat zou hij graag promoveren, liefst al dit seizoen.

Sportdinsdag, 19 mei 2009

Schaatsscheidsrechter Folkert Brouwer (64) overleden

Heerenveen Folkert Brouwer, scheidsrechter bij langebaanwedstrijden schaatsen, is vrijdag op 64-jarige leeftijd in zijn woonplaats Heerenveen aan een hartstilstand overleden.

Sportdinsdag, 19 mei 2009

Heerenveen weer naar België

Heerenveen Een week voor de Johan Cruijff schaal (25 juli) oefent sc Heerenveen tegen het Belgische KV Mechelen. De wedstrijd heeft plaats op 18 juli in het Veoliastadion, voorheen Achter de Kazerne.

Sportdinsdag, 19 mei 2009

Heerenveen krijgt nog geld voor Alves

Heerenveen Sportclub Heerenveen heeft van de Engelse voetbalclub Middlesbrough nog zes miljoen pond (acht miljoen euro) tegoed voor de transfer van Afonso Alves. Dat zei Johan Derksen gisteravond op het televisieprogramma Voetbal International.

Sportdinsdag, 19 mei 2009

Narsingh in Oranje onder 19 jaar

Heerenveen Bondscoach Wim van Zwam heeft aanvaller Luciano Narsingh van sc Heerenveen geselecteerd voor het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar.

Sportdinsdag, 19 mei 2009

Sneek Wit Zwart haalt Ditewig

Sneek Zondaghoofdklasser Sneek Wit Zwart heeft zich voor het volgende seizoen verzekerd van de diensten van Barry Ditewig. De oud-doelman van sc Heerenveen komt over van BV Veendam.

Sportdinsdag, 19 mei 2009

Nederland onder 17 verliest finale

Maagdenburg Het Nederlands elftal onder zeventien jaar heeft gisteren de finale van het Europees kampioenschap verloren. Gastland Duitsland maakte in de verlenging de winnende treffer, 2-1. Florian Trinks schoot een vrije trap langs de Nederlandse doelman Patrick ter Mate. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. Cambuur-aanvaller Bob Schepers stond in de basisopstelling. De Fries werd na 63 minuten vervangen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties