Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 19 juni 2007.

Cultuurdinsdag, 19 juni 2007

Fanfareliefde in Terschellinger duinen

Fanfaremuziek klinkt vanaf het fietspad even buiten West. Heel zachtjes, maar wie goed luistert, kan door de wind heen flarden van Land of hope and glory onderscheiden. Het duingebied even verderop is de speellocatie van Toneelgroep Oostpool. Zij zijn dit jaar op Oerol met Bok & Geit, een voorstelling over twee geliefden die elkaar na jaren weer ontmoeten. Een klassiek en universeel thema, dat Oostpool echter zodanig invult dat Bok & Geit een parel van een voorstelling is. Dankzij de prachtige, bijna poëtische teksten. Maar ook dankzij de locatie.

Dossierdinsdag, 19 juni 2007

Ontgroeningen van de nieuwe lichting


Economiedinsdag, 19 juni 2007

Merengebied snelste groeier in Noorden

Groningen - Het Friese merengebied is dit jaar de snelste economische groeier van het Noorden. Al jarenlang groeit deze regio sneller dan de economische kracht ervan doet vermoeden. Dat blijkt uit de Visie op provinciale dynamiek 2007 van de Rabobank.

Hoofdartikeldinsdag, 19 juni 2007

De dood van militairen...

De dood van de tweede Nederlandse militair in Afghanistan heeft kennelijk bij velen in ons land de vraag doen rijzen of Nederland wel moet doorgaan met de vredesmissie. Uit een quasi-betrouwbaar onderzoek bleek dat een ruime meerderheid van de ondervraagde Nederlands vindt dat er geen verlenging moet komen van de missie. De vraag werd gesteld na het bekend worden van de eerste Nederlandse dode. Als het onderzoek nu herhaald zou worden, dan kon het percentage dat afwijzend staat tegenover voortzetting van de missie, weleens nog hoger zijn. Want zo gaat dat, kennelijk: Nederlanders hebben een oordeel over van alles en vinden dat er vooral iets gedaan moet worden aan het onrecht in de wereld. Als er inderdaad iets gedaan wordt en er vallen doden, dan wordt ineens alles anders. Dan komt de mentaliteit: wat hebben we te maken met dat gedoe daar. Laten de mensen zelf hun problemen oplossen.

Regiodinsdag, 19 juni 2007

Leeuwarden houdt definitief cameratoezicht

Leeuwarden - Het cameratoezicht in het winkelcentrum van Leeuwarden wordt na 2007 definitief doorgezet. De PvdA, de grootste partij in de gemeenteraad, is gisteravond tijdens een raadsvergadering akkoord gegaan met het permanente toezicht. De VVD en het CDA waren al voor. Dit jaar loopt de proeffase af met camera’s in de Oude Doelesteeg en de Grote Hoogstraat. De gemeenteraad moest besluiten of het de apparaten blijvend wil. Een onderzoek wees uit dat de camera’s het aantal geweldsmisdrijven niet doet dalen, maar de politie kan wel vaker en sneller incidenten oplossen dankzij de beelden.

Regiodinsdag, 19 juni 2007

‘Een container voor hufters’

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden legt een lijst met locaties aan waar het overlastgevers gaat opvangen die op last van de burgemeester uit huis zijn gezet. Daar worden dan alternatieve woningen als containers, of tenten geplaatst. Leeuwarden heeft enkele tientallen van zulke woningen nodig. Dat zei burgemeester Dales gisteren.

Regiodinsdag, 19 juni 2007

Landschap is bindende factor in dorp

Wageningen/Raerd - De integratie tussen autochtone dorpelingen en nieuwkomers is beperkt en blijft beperkt. De twee zouden elkaar kunnen vinden op het gebied van landschapsbeleid. Dat constateren drie onderzoekers van de Universiteit Wageningen (WUR) na een studie in Reeuwijk en Schouwen-Duiveland.

Regiodinsdag, 19 juni 2007

Rijk steunt vier pijlers in Noorden

Leeuwarden - Energie, waterbeheer, sensortechnologie en ‘agribusiness / groene lifesciences’; dat zijn de sectoren waarmee het Noorden de komende vier jaar werkgelegenheid en welvaart moet scheppen. Projecten in deze vier richtingen - ‘groene lifesciences’ zijn onder meer de voedseltechnologie - kunnen rekenen op subsidies van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Dat heeft minister Van der Hoeven gisteren afgesproken met de commissarissen der Koningin Nijpels (Fryslân), Alders (Groningen) en Ter Beek (Drenthe). Van der Hoeven stelt tachtig miljoen euro beschikbaar.

Regiodinsdag, 19 juni 2007

Wűnseradiel: niet bij Littenseradiel

Witmarsum - De gemeenteraad van Wűnseradiel voelt er niets voor om bij een herindeling samen te gaan met de gemeente Littenseradiel. Van een samenvoeging met Littenseradiel wordt Wűnseradiel geen streep beter, is de mening van de meerderheid van de raad. Dat bleek gisteravond tijdens de commissievergadering.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 juni 2007

Van klokluiders tot de domineeskluis

Oudehaske - Twee jaar geleden kreeg de Wurkgroep Hasker Histoarje de vraag of ze een ‘boekje’ konden maken over de historie van het kerkgebouw in Oudehaske en de gemeente in Oudehaske, Haskerhorne en Vegelinsoord. Het leidde tot het onlangs verschenen boek Dat uwe oogen open zijn nacht en dag over dit Huis.

Geloof & Kerkdinsdag, 19 juni 2007

Roep om vrede en recht in Gaza

De strijd tussen de Palestijnse partijen Fatah en Hamas in de Gazastrook ontaardde in een burgeroorlog en is gewonnen door Hamas. Meta Floor, werkzaam voor Kerk in Actie, vindt dat de Protestantse Kerk in Nederland uit diaconaal en oecumenisch oogpunt een verantwoordelijkheid heeft naar de Palestijnen. Haar visie op de recente ontwikkelingen.

Sportdinsdag, 19 juni 2007

Van der Burg wint in Nijeveen

Nijeveen Germ van der Burg uit Nijland heeft gisteravond de Ronde van Nijeveen op zijn naam geschreven. Van der Burg sprong vier ronden voor het einde weg uit een kopgroep van vijf renners en kwam solo over de meet.

Weerdinsdag, 19 juni 2007

Enkele buien

Het blijft vanmiddag droog en het wordt warm en vrij zonnig met maxima rond 23 ŕ 24 graden. Morgen krijgen we enkele buien, afgewisseld door zon. Het wordt morgenmiddag 21 tot 24 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties