Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 19 juni 2008.

Cultuurdonderdag, 19 juni 2008

‘Verdronken dorp’ speelt met waarheid

Terschelling - Als u nooit van het buurtschap Goeverdingum op Terschelling heeft gehoord, dan is dat niet zo vreemd. Het lag tussen West-Terschelling en Hee, tot het op 3 mei 1954 ontruimd moest worden vanwege acuut explosiegevaar.

Cultuurdonderdag, 19 juni 2008

Dochs noch houlik yn Ousternijegea

It jier 1345, de Súd-Easthoeke fan Fryslân is op ien ein. Willem van Holland driget by Starum foet oan wâl te setten. Hastich rydt in karre mei twa monniken en in klokkemakker oer de sânpaden. Yn de kiste dy’t se by harren hawwe, sit in geheime opdracht.

Economiedonderdag, 19 juni 2008

Onzekere toekomst voor melk als ‘nieuwe olie’

Groningen – Melkveehouders moeten zich de komende jaren voorbereiden op een marktsituatie die totaal verschilt met de huidige situatie. Boeren zijn zich daar nu veelal nog niet bewust van. ,,Door het loslaten van de quotering en de marktbescherming van de Europese Unie zullen de prijzen naar verwachting sterk fluctueren. Melkveehouders kunnen op het gebied van management nogal wat opsteken van hun collega’s in de akkerbouw en de varkenshouderij”, waarschuwt Jean François Verdenal, president van de European Dairy Farmers. Hij was gisteren een van de sprekers op het jaarcongres van de Europese melkveehouders in Martiniplaza in Groningen.

Economiedonderdag, 19 juni 2008

Klanten kunnen auto leasen bij Friesland Bank

Leeuwarden - Klanten van Friesland Bank kunnen voortaan auto’s en bedrijfsmiddelen leasen via hun bank onder het label FB Lease. Gisteren zijn de samenwerkingsovereenkomsten hiervoor ondertekend met KBC Lease Nederland en Strix Lease Service.

Economiedonderdag, 19 juni 2008

Tuinbouw kan de voedselcrisis tegengaan

De Nederlandse tuinbouw kan met zijn kennis over zaadveredeling een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de voedselcrisis in de wereld. Dat denkt Nico Koomen, voorzitter van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR).

Economiedonderdag, 19 juni 2008

Forensen zorgen voor run op elektrische fietsen

Fietsenfabrikant Batavus in Heerenveen breidt de productie van de populaire elektrische fiets flink uit door een grote vraag van onder anderen forensen. Het laatste halfjaar zijn in Nederland ongeveer tachtigduizend elektrische fietsen verkocht. Batavus kan de vraag nauwelijks meer aan en breidt daarom het aantal productielijnen uit van een naar twee, zo meldde directeur Rob Beset van het bedrijf gisteren. De huidige generatie E-Bikes is sinds vijf jaar in Nederland te koop. Volgens Beset waren het in eerste instantie vooral ouderen die de fiets kochten. Inmiddels schaffen ook steeds meer jongeren de fiets aan. ,,Onze jongste koper is 17 jaar en onze oudste is 91”, aldus Beset.

Hoofdartikeldonderdag, 19 juni 2008

Drankketen dicht...

Drankketen of zuipschuren: hoe ze ook heten, ze moeten onmiddellijk dicht. Dat eist de ChristenUnie vandaag in een kort plenair debat in de Tweede Kamer. CDA en PvdA staan achter de motie die CU-woordvoerder Voordewind indient, en daarmee staat een Kamermeerderheid achter het plan.

Regiodonderdag, 19 juni 2008

Meer loon voor chauffeurs: bus rijdt weer

Leeuwarden - Na weken van stakingen gaan vandaag de streekbussen weer de hele dag rijden. De vakbonden hebben de chauffeurs opgeroepen aan het werk te gaan, nu de werkgevers het cao-akkoord definitief hebben erkend. De vervoersbedrijven zijn overstag gegaan omdat staatssecretaris Huizinga zestien miljoen euro extra investeert in het streekvervoer.

Regiodonderdag, 19 juni 2008

Geharrewar over jeugdzorg eindelijk over

Leeuwarden - In de provincie Fryslân is sinds gisteren nog maar één wachtlijst in de jeugdzorg. De provincie en alle bij jeugdzorg betrokken instanties hebben daarvoor hun gegevens bijeen gebracht in een database. Daar moet een einde maken aan de langdurige onduidelijkheid over hoeveel jongeren nu precies zorg nodig hebben en waar het in het zorgproces stokt.

Regiodonderdag, 19 juni 2008

Ploeteren voor het diploma, of een beter cijfer

Buitenpost - ,,Ik had veel meer tijd over!” Rikus van der Pas uit Kollumerzwaag komt opgelucht het examenlokaal uit lopen. Terwijl het gros van de eindexamenkandidaten al lang en breed van de zomer aan het genieten is, moest hij er gistermiddag aan geloven: een herexamen. Natuurkunde, maakte de vwo-leerling van csg Lauwers College in Buitenpost opnieuw. Hij haalde een vijf in de eerste kans - net een tiende te weinig om zijn diploma meteen in ontvangst te kunnen nemen.

Regiodonderdag, 19 juni 2008

Dansend over de catwalk, rollator of niet

Leeuwarden - ,,Ja! Wit kan nu gooien!” Met vaste stem leidt de heer Beukema de workshop jeu de boules in de tuin van seniorenflat Aldlânstate in Leeuwarden. Met een rolmaat meet de voorzitter van de jeu de boules-club de scores na.

Regiodonderdag, 19 juni 2008

242 miljoen voor verkeersplan

Leeuwarden - De provincie trekt 242 miljoen euro uit voor verkeersmaatregelen die als compensatie voor de geschrapte Zuiderzeelijn dienen. Van de gemeenten die profiteren, verwachten Provinciale Staten echter wel een forse bijdrage.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 juni 2008

Nieuwe bisschop De Korte zet in op oecumene

Groningen - Hulpbisschop Gerard de Korte van Utrecht wordt de nieuwe bisschop van bisdom Groningen-Leeuwarden. Paus Benedictus XVI heeft De Korte benoemd als opvolger van Wim Eijk, die eerder dit jaar aartsbisschop van Utrecht werd, zo maakte het Vaticaan gisteren bekend.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 juni 2008

‘De sprakeloosheid doorbreken’

Groningen - Als nieuwe bisschop van Groningen-Leeuwarden wil mgr. Gerard de Korte ,,een spiegel zijn van Gods vriendelijkheid; een leraar die kan luisteren en een bisschop die mild is en pastoraal bewogen.’’ Hij hoopt de ,,sprakeloosheid van veel katholieken” te verbreken.

Geloof & Kerkdonderdag, 19 juni 2008

Geloof verdwijnt uit vredeswerk

Gied ten Berge werkte zeventien jaar voor het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) en veertien jaar voor zijn katholieke evenknie Pax Christi. Hij was niet de bekendste, maar wel een van haar gezichtsbepalende figuren. In Vredesbeweger. Ervaringen in de vredesbeweging 1973-2008 kijkt hij terug op 35 jaar vredeswerk.

Sportdonderdag, 19 juni 2008

B-elftal

Het had iets gênants. De winnaar en de runner-up van het laatste wereldkampioenschap die bij monde van vrijwel elke Italiaanse en Franse journalist van betekenis Marco van Basten smeekten om tegen de Roemenen het beste elftal op te stellen. ‘Sportieve plicht, sportieve plicht...’ Het dreunde de afgelopen dagen als een mantra door de perszaal. Maar niemand anders dan de Italiaanse en Franse elftallen zelf waren verantwoordelijk voor de benarde situatie waarin zij zich bevonden.

Sportdonderdag, 19 juni 2008

Jacob Scherjon terug van weggeweest, en hoe!

Joure - Niet vanaf de schans die vanuit het publiek bekeken het meest rechts ligt kwamen gisteren de beste sprongen, maar vanaf de middelste. Het komt niet vaak voor dat de junioren de topklassers verslaan, maar gisteren slaagden daarin zelfs twee jongelingen. En passant ljepte Anna Jet Leyenaar in haar laatste sprong het al acht jaar oude schansrecord van Johanna Tinga uit de boeken. Ze scherpte de oude topafstand aan met 26 centimeter tot 14.66 meter. Jacob Scherjon zette bij de junioren het schansrecord op een fraaie 18,32 meter.

Sportdonderdag, 19 juni 2008

Thialf gastheer van 5 grote toernooien

Heerenveen - Thialf zal komend seizoen wederom een prominente plek innemen op de schaatskalender. De ijsbaan van Heerenveen is komende winter gastheer van vijf grote toernooien, te weten twee wereldbekerwedstrijden, twee Nederlandse kampioenschappen en de Europese titelstrijd allround. Dat blijkt uit de kalender die door schaatsbond KNSB is vrijgegeven.

Sportdonderdag, 19 juni 2008

Naar onszelf kijken

Maakt niet uit tegen wie we moeten spelen in de kwartfinale, werd dinsdagavond meteen gezegd. We moeten naar onszelf kijken. Dat is logische tekst als je net drie wedstrijden achter elkaar de meest aansprekende tegenstanders van de mat geblazen hebt. Als je je dan nog druk gaat maken over de vraag wie je in de volgende ronde moet bestrijden, maak je jezelf ongeloofwaardig. Er zit een grens aan de waarde van bescheidenheid.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties