Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 19 juli 2008.

Cultuurzaterdag, 19 juli 2008

Dorpskoren zingen bij iepenloftspul Jorwert

Jorwert - Aan het iepenloftspul van Jorwert doen dit jaar verschillende koren uit de provincie mee. ,,Elke avond treedt er een koor uit een ander dorp op. In totaal doen er wel een paar honderd koorzangers mee”, aldus voorzitter Jan van der Weij van het iepenloftspul gisteren.

Economiezaterdag, 19 juli 2008

Veel animo voor glastuinbouwgebied

Luttelgeest De animo voor een nieuw glastuinbouwgebied (600 hectare) bij Luttelgeest is groot. Dat zei voorzitter Wobbe Bouma van initiatiefgroep Glastuinbouwgebied NieuwLand gisteren. Van de totale oppervlakte is al 150 hectare in gebruik. Van de nieuw aan te leggen 450 hectare is volgens Bouma ongeveer de helft verkocht aan tuinders uit het Westland. De initiatiefgroep tekent in september een intentieovereenkomst met de gemeente Noordoostpolder en de projectontwikkelaar.

Economiezaterdag, 19 juli 2008

FNV wil keurmerk voor agrarische sector

Rijswijk FNV Bondgenoten wil dat er een speciaal keurmerk komt voor bedrijven in de agrarische sector. Dit heeft de vakbond gisteren laten weten. Alleen bedrijven met een dergelijk keurmerk moeten vervolgens in aanmerking kunnen komen voor subsidie van de overheid. Het keurmerk zou ook op producten van de bedrijven moeten komen. Steeds minder mensen vinden volgens FNV werken in de sector aantrekkelijk. Het FNV voorziet een crisis in de branche als de overheid niet ingrijpt en wil daarom op korte termijn met de minister overleggen over de problemen.

Economiezaterdag, 19 juli 2008

Kadaster: prijs hectare grasland fors gestegen

Leeuwarden - De gemiddelde prijs die in het tweede kwartaal van 2008 voor een hectare grasland werd betaald bedroeg 33.812 euro. Dat is 6,4 procent meer dan een kwartaal eerder. In vergelijking met 2007 is de prijs voor grasland met 18,79 procent gestegen. Akkerbouwland werd vorig kwartaal verhandeld voor een gemiddelde prijs van 34.715 euro per hectare. De prijs lag daarmee 1,5 procent lager dan een kwartaal eerder, maar 13,8 procent hoger dan een jaar geleden. Dat meldt het Kadaster in het tweede kwartaalbericht over 2008. Het Kadaster baseert de ontwikkeling van de gemiddelde prijs voor agrarische grond op alle transacties die in het eerste kwartaal in Nederland hebben plaatsgevonden.

Economiezaterdag, 19 juli 2008

Advocaten VWL in Drachten fuseren

Drachten - Advocatenbureau Verwilligen de Wilde de Lange Advocaten aan de A7 in Drachten gaat fuseren met branchegenoot Yspeert Advocaten uit Groningen. Dat hebben beide organisaties gisteren bekend gemaakt. De fusie zal zijn beslag krijgen in september van dit jaar. Nieuwe naam wordt Yspeert VWL Advocaten.

Economiezaterdag, 19 juli 2008

Krapte van hoogwaardig pootgoed verwacht

Leeuwarden - Akkerbouwers moeten als gevolg van de droogte in de afgelopen maanden rekening houden met schaarste aan hoogwaardig pootgoed. Daarvoor waarschuwt Peter Keijzer, directeur van aardappelveredelingsbedrijf Fobek uit Sint Annaparochie. ,,In de kuststrook is het verschrikkelijk droog geweest. We moeten er rekening mee houden dat van de hoogste klassen S en SE er 40 procent minder aan nieuwe knollen uit de grond komt.” Akkerbouwwoordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord gaat nog niet uit van een dergelijk grote afname. ,,Er zijn wel percelen met 40 procent minder knollen aan de plant maar er zijn plaatselijk grote verschillen. Wij gaan in ieder geval uit van 20 procent minder aanbod.”

Hoofdartikelzaterdag, 19 juli 2008

Einde aan...

Bedriegen de voortekenen niet, dan beleeft Amerika binnenkort de grootste politieke omwenteling in jaren. Als de Democratische presidentskandidaat Barack Obama in november de verkiezingen wint, komt daarmee een einde aan een jarenlange Republikeinse dominantie. In een ander opzicht is er ook sprake van een grote verandering. Behoudende christenen in Amerika geven niet langer automatisch hun stem aan de Republikeinen. En dat komt de eenheid in Amerika ten goede.

Regiozaterdag, 19 juli 2008

Huisdieren een goede remedie tegen geweld

Bolsward - ,,Jo moatte it opskriuwe. Dit mei net ferlern gean.’’ Wieger van der Veen (66) uit Bolsward die de afgelopen jaren in de hele provincie en zelfs daarbuiten meer dan honderd lezingen verzorgde over de natuur kreeg het vaak te horen. En de voormalig onderwijzer hééft zijn ervaringen en verhalen opgeschreven. De komende tijd zijn ze eenmaal in de drie weken te lezen op de natuurpagina in de Sneinspetiele. Vandaag is de eerste.

Regiozaterdag, 19 juli 2008

Het vakantiegevoel ligt gewoon om de hoek

Van Eysingaleane 9, Easterein

Regiozaterdag, 19 juli 2008

Al die rokers die steeds naar buiten gaan, zó ongezellig en onrustig

Leeuwarden - De gezelligheid in de horeca neemt af door het rookverbod. Dat stellen verschillende horecaondernemers, een kleine drie weken na invoering van het verbod. Ook is het onrustiger in de zaken doordat rokers vaak in- en uitlopen in plaats van aan de bar of tafel te zitten met hun gezelschap. Echt positief wordt het verbod door de ondernemers nog niet ervaren.

Regiozaterdag, 19 juli 2008

Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker

Leeuwarden - ,,Met de Belastingdienst.” ,,Can I ask something in English?” ,,Wilt u Nederlands praten?” ,,I don’t speak Dutch, is there someone who can speak English?” ,,Als u geen Nederlands spreekt, kan ik u niet helpen.” ,,Don’t you speak English?” Fluisterend: ,,I do speak English, but I am not allowed to. Please get a Dutch person to call for you.”

Regiozaterdag, 19 juli 2008

Aquaducten ten spijt; rustig op Friese wateren

Hommerts - De aanleg van vijf aquaducten in Zuidwest-Fryslân heeft nog niet de gewenste stroom vakantiegangers op gang gebracht. In het eerste seizoen dat watersporters met veel minder belemmeringen over de Friese wateren kunnen varen, is het vooralsnog erg rustig. De ondernemers vestigen hun hoop op de komende weken, als de bouwvak ook in de rest van het land begint.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 juli 2008

Omwonenden houden groei Exodushuis tegen

Leiden - De groei van Exodushuizen, waar ex-gedetineerden worden voorbereid op hun terugkeer in de samenleving, stokt vooral door protesten van omwonenden. Exodus Nederland wil in 2010 250 plaatsen beschikbaar hebben voor ex-gedetineerden, maar afgelopen jaar groeide het aantal bedden met slechts drie naar 156. Dat blijkt uit het jaarverslag van Stichting Exodus Nederland, die ex-gedetineerden helpt met het opbouwen van een leven op het rechte pad.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 juli 2008

Kerken China mogen extra bijbels verspreiden

Haarlem - De kerken in China mogen van de overheid in het kader van de Olympische Spelen extra bijbels verspreiden. Rondom de Olympische Spelen zullen 50.000 exemplaren van de vier evangeliën verspreid worden en 10.000 bijbels en 30.000 Nieuwe testamenten in een paralleleditie Chinees/Engels worden uitgedeeld, meldt het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Geloof & Kerkzaterdag, 19 juli 2008

Leren in Sydney over geloof, hoop en liefde

Goulburn - 54 jongeren uit het bisdom Groningen-Leeuwarden zijn in Australië om daar deze week de Wereldjongerendagen (WJD) mee te maken. Aan dit grootse katholieke jongerenevenement, doen rond de 250.000 jongeren mee. Ciska Jorritsma uit Dronrijp doet voor het Friesch Dagblad verslag. De afgelopen dagen volgden de zevenhonderd Nederlandse jongeren een voorprogramma in het Australische Goulburn.

Geloof & Kerkzaterdag, 19 juli 2008

Zo pake, zo kleinzoon, ook in het geloof

Bolsward - Het geloof doorgeven aan je kinderen, maar ook aan je kleinkinderen, hoe gaat dat in de praktijk? Het Friesch Dagblad portretteert grootouders en kleinkinderen over geloofsopvoeding en geloofsbeleving. Vandaag deel 3.

Sportzaterdag, 19 juli 2008

Heerenveen op dreef tegen Drachtsters

Drachten Sc Heerenveen heeft gisteravond een oefenwedstrijd tegen Drachtster Boys met 0-6 gewonnen. Bij rust stond het in Drachten 0-3 in het voordeel van de ploeg van trainer Trond Sollied. Christian Grindheim opende de score tegen de zaterdageersteklasser, waarna Roy Beerens en Goran Popov respectievelijk de tweede en derde treffer maakten. In de tweede helft liep sc Heerenveen door goals van Donovan Deekman en Radek Matusiak uit naar 0-5. De IJslander Arnor Smaráson bepaalde daarna de eindstand op 0-6. Vandaag speelt Heerenveen opnieuw een oefenwedstrijd: in Eindhoven is de plaatselijke eerstedivisionist de tegenstander.

Sportzaterdag, 19 juli 2008

Trio Olijnsma wint Hotze Schuil-partij

Harlingen - Het partuur Martijn Olijnsma, Jan-Willem van Beem en Taeke Triemstra heeft gisteren de Hotze Schuil-partij in Harlingen gewonnen. In een fraaie finale was het trio met 5-5 en 6-2 te sterk voor Klaas Berkepas, Auke van der Graaf en Marten Feenstra. De koningstitel was voor naar Triemstra.

Sportzaterdag, 19 juli 2008

Vermoeidheid draagt bij aan eerste verlies Cambuur

Hoenderloo - SC Cambuur-Leeuwarden weet weer wat verliezen is. Na vier zeges op amateurselecties en een verdienstelijk gelijkspel tegen Excelsior, werd er op het veld van SV Beatrix in Hoenderloo met 4-1 verloren van de Bulgaarse kampioen CSKA Sofia. Bij rust stond het nog 0-0.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties