Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 19 juli 2010.

Cultuurmaandag, 19 juli 2010

Theaterkrant van Frats voortaan alleen nog digitaal

Leeuwarden - De Frats Teater Krante, de nieuwskrant van de Fryske Amateur Teater Skoalle, verschijnt voortaan alleen nog digitaal. Dat heeft een woordvoerster bekendgemaakt. Het is financieel niet meer haalbaar om de krant nog te drukken.

Cultuurmaandag, 19 juli 2010

Dekema State in Jelsum als museum geregistreerd

Jelsum - Dekema State in Jelsum heeft het keurmerk ‘geregistreerd museum’ gekregen. Dat heeft een woordvoerder van de state bekendgemaakt. De adviescommissie van de Nederlandse Museumvereniging en de Stichting Landelijk Contact van Museumconsulenten hebben geoordeeld dat de state aan de basisvoorwaarden voldoet om te worden toegelaten tot het Nederlands Museumregister.

Hoofdartikelmaandag, 19 juli 2010

De moeilijke week voor Rutte...

Partijleider Mark Rutte van de VVD krijgt een moeilijke week; het wordt nu serieus in de onderhandelingen met PvdA, GroenLinks en D66. Deze week moeten besluiten worden genomen over heikele kwesties. Lukt dat niet, dan dreigt een impasse en komen nieuwe coalities in zicht. Bijvoorbeeld een van VVD, PvdA en CDA.

Regiomaandag, 19 juli 2010

Bijbetalen in zorginstelling onder de loep

Leeuwarden - Een kopje koffie, kleding wassen of kosten voor het verhuizen binnen dezelfde instelling: steeds vaker krijgen bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen daarvoor ten onrechte een rekening. Als de klachten over deze praktijken aanhouden, stelt de NZa een onderzoek in. In Fryslân lijkt het mee te vallen.

Regiomaandag, 19 juli 2010

Zarina PJ is fokdagkampioen in Garyp

Garyp - Het kon zaterdag niet op voor paardenfokker Pieter Wijbenga uit Oudwoude. Tijdens de Hynstedagen Tytsjerksteradiel op Sumarreheide bij Garyp werd het eigen fokproduct Zarina PJ uitgeroepen tot algemeen fokdagkampioen 2010.

Regiomaandag, 19 juli 2010

Is het een buizerd of toch een wespendief?

Bakkeveen - Verrekijkers en vogelgidsen in de aanslag: hoe onderscheid je nu een wespendief van een buizerd? Vogelspotters hoorden het zaterdag van roofvogelkenner Christiaan de Vries.

Regiomaandag, 19 juli 2010

Daklozen komen tot hun recht op rustig plekje

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden begon vorig jaar het caravanproject. Drie daklozen kregen een caravan en een plekje om te wonen aan de rand van Leeuwarden. Jan Dijkstra is een van deze zwervers. Zijn huidige woonsituatie bevalt hem prima.

Geloof & Kerkmaandag, 19 juli 2010

Verzoening en vriendschap is begin van eenheid

Verdeeldheid in sociaal, kerkelijk en politiek opzicht kan alleen worden geheeld als mensen zich op persoonlijk niveau met elkaar verzoenen, meent het International Ecumenical Fellowship. Tijdens de jaarlijkse conferentie die vandaag begint zal er onder meer ruimte zijn voor helende ontmoetingen. Hanneke Arts-Honselaar woont de conferentie bij en blikt vooruit.

Sportmaandag, 19 juli 2010

Elm moet wennen als linksbuiten van Heerenveen

Nieuwleusen - Voor Viktor Elm is het nog wennen in de voorbereiding van sc Heerenveen op het nakende seizoen. De Zweedse middenvelder werd zaterdag in het met 2-0 gewonnen oefentreffen met FC Zwolle in Nieuwleusen door trainer Ron Jans op de linkervleugel geposteerd, mede door de afwezigheid van de lichtgeblesseerde Oussama Assaidi. Op die voor hem vrij onbekende plek gaat het tot nog toe met vallen en opstaan. ,,Ik weet soms niet helemaal wat er van mij verwacht wordt”, gaf Elm toe.

Sportmaandag, 19 juli 2010

‘Ladies Day’ op Sumarreheide

Sumarreheide - Jolanda Schreuder en Margé Emmens waren zaterdag op Sumarreheide bij Garyp de grote winnaars op de finaledag van de Hynstedagen Tytsjerksteradiel. Schreuder pakte in de ereklasse met Nielson fan Kippen-burg de zilveren zweep en Emmens werd met Topgazon Sam E kampioen in de regioklasse.

Sportmaandag, 19 juli 2010

Over koning, prins en een geschorste topfierljepper

Burgum - Om meer dan één reden zal de komende tijd nog vaak over het Keningsljeppen van afgelopen zaterdag worden gesproken. Want wat op de zeer drukbevolkte fierljepaccommodatie van Burgum een gezapig potje leek te worden, eindigde uiteindelijk in eentje met een fraaie winnaar (Ysbrand Galama), een indrukwekkend Nederlands record (van toptalent Age Hulder) en - ver na afloop - óók nog in controverse doordat twee topljeppers (Thewis Hobma en Bart Helmholt) door de technische commissie van het Frysk Ljeppersboun bestraft werden.

Sportmaandag, 19 juli 2010

‘Slagje’ terug bij Van der Bos

Leeuwarden - Op het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger staat in de aanloop naar de PC over een dikke twee weken geen maat. De winst op de Rengersdag was alweer de vierde achtereenvolgende zege in de vrije formatie. Het partuur kent nauwelijks een zwakke plek.

Sportmaandag, 19 juli 2010

Al twintig jaar decor voor tennistalent van morgen

Leeuwarden - Er zijn nogal wat tennissers en -sters in de huidige top 20 van de wereldranglijsten die ooit eens voet op Leeuwarder grond hebben gezet. Als jonge meiden, als opgeschoten broekies, kwamen deze talenten in de dop tijdens de Windmill Cup hun krachten meten met de rest van de wereld. Net als de afgelopen negentien jaar vormde Leeuwarden er ook in 2010 het decor voor. Bij de twintigste editie van het internationaal zo vermaarde jeugdtennistoernooi waren de hoofdrollen voor een Australische jongen en een Kroatisch meisje. Mooie winnaars van wederom een mooie Windmill Cup. En dus was de glimlach op het gezicht van Richard Kempers naderhand begrijpelijk.

Sportmaandag, 19 juli 2010

Otto Ebbens/Olympia mist de finale

Wieringermeer - De combinatieploeg van de wielerverenigingen Otto Ebbens (De Westereen) en wv Olympia (Heerenveen) is er zaterdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de clubcompetitie district Noord.

Sportmaandag, 19 juli 2010

Voorzitter KNKB gezocht, Rienks wijst klus niet af

Leeuwarden - De zoektocht naar een nieuwe voorzitter voor de kaatsbond KNKB heeft tot dusver niets opgeleverd. Na zowel een mogelijkheid tot sollicitatie en het afwerken van een shortlist met kandidaten is er nog altijd geen gegadigde. De commissie die op zoek is naar een vervanger van Theunis Piersma die na tien jaar dienst afzwaait heeft de opdracht teruggegeven aan de bond. Na de vakantie gaat het bestuur van de KNKB kijken hoe het nu verder moet. De sport verkeert in moeilijkheden en heeft een sterke leider nodig.

Sportmaandag, 19 juli 2010

Hoogeveen tweede in marathon Diever

Diever - Eelco Hoogeveen is zaterdag als tweede geëindigd in de Midzomeravondmarathon van Diever. De atleet uit Blije moest na 42,195 kilometer alleen Emile Dercksen uit Harderwijk voor zich dulden.

Sportmaandag, 19 juli 2010

Deen Sörensen zet Friese grasbaanracers aan de kant

Veenoord - De Deense speedwaycoureur Thomas Sörensen heeft zaterdag in het Groningse Veenoord de complete Nederlandse speedwaytop afgetroefd. Henk Bos (Lippenhuizen) en Jannick de Jong (Gorredijk) moesten het tijdens de wedstrijd meetellend voor het open Nederlandse kampioenschap doen met respectievelijk plaats twee en drie. De Friezen Dirk Fabriek (Ter Apel, voormalig Jubbega) en Henry van der Steen (Oudebildtzijl) eindigde ook in de topvijf.

Sportmaandag, 19 juli 2010

Ron Jans mist nog een handvol spelers

Nieuwleusen - Trainer Ron Jans van sc Heerenveen moest zaterdag in het gewonnen oefenduel met FC Zwolle (0-2) in Nieuwleusen nog een aantal geblesseerde spelers missen. Doelman Brian Vandenbussche en aanvaller Oussama Assaidi liepen onlangs lichte blessures op en zijn naar verwachting spoedig weer inzetbaar, terwijl Jans overweegt om de nieuwe spits Bas Dost morgen zijn eerste minuten van de voorbereiding te geven tegen het Turkse Istanbulspor BB.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties