Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 augustus 2005.

Achtergrondvrijdag, 19 augustus 2005

‘Illegaal’ kind snel gelijkstellen

Nederland moet kinderen die illegaal in Nederland verblijven dezelfde rechten geven als Nederlandse kinderen. Dat vindt Defense for Children International. De organisatie voelt zich in deze mening gesteund door een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Als Nederland de rechten niet gelijktrekt, wordt ons land het zwarte schaap binnen de internationale gemeenschap, stelt de organisatie.

Achtergrondvrijdag, 19 augustus 2005

De verkeerde kant van de geschiedenis

De scheiding van Nederland en Indonesië duurde langer en ging gepaard met meer geweld dan achteraf nodig was geweest, zei minister Ben Bot gisteren tijdens de herdenking van het einde van de oorlog. Hieronder volgt een bewerking van zijn toespraak, gehouden op uitnodiging van Stichting Herdenking 15 augustus 1945.

Achtergrondvrijdag, 19 augustus 2005

Duitse verkiezingen nog lang niet beslist

Hoe zeggen de Duitsers het zelf ook al weer zo mooi? Totgesagte leben länger - wat vrij vertaald neerkomt op: onkruid vergaat niet. Ruim een maand voor de verkiezingen (wanneer tenminste het Constitutioneel Hof in Karlsruhe geen bezwaren heeft) zou het spreekwoord van toepassing kunnen zijn op Gerhard Schröder. Een herverkiezing van de bondskanselier van SPD-huize is niet meer zo kansloos als ze enkele maanden geleden nog scheen te zijn.

Achtergrondvrijdag, 19 augustus 2005

Van prijssteun naar algemene hulp

Jaarlijkse geven vele Nederlandse boeren er de brui aan. Het wordt steeds stiller wordt op het platteland. De Europese Unie heeft daarom in 2003 besloten een nieuwe draai te geven aan het Europese landbouwbeleid. Dit staat vast voor de periode tot 2013, zo hebben alle lidstaten besloten, inclusief Nederland. Klaas Johan Osinga van Europe Direct legt uit hoe het nieuwe landbouwbeleid er uit ziet, en waarom, en wat het moet gaan opleveren.

Analysevrijdag, 19 augustus 2005

Nederland ontkent culturele diversiteit

Cultuurwetenschappers en anderen die zich vakmatig bezighouden met de minderheidspositie van de islam, de plaats van het christendom in de huidige cultuur en/of met de culturele trend in de Nederlandse samenleving op zich, hebben de laatste jaren een interessant fenomeen aangestipt: de neiging van de culturele elite tot ontkenning. Die neiging is er in Nederland sterk, zegt historicus Jan Zwemer.

Bijschriftvrijdag, 19 augustus 2005

Extra oppassen

Het was in de jaren vijftig van de vorige eeuw dat een bespreking gevoerd moest worden tussen een lokale ondernemer en een kerkelijke gemeente.

Cultuurvrijdag, 19 augustus 2005

Frivool orgelspel met kwaliteit

,,Wat is het toch heerlijk op een warme zomeravond zo’n orgelconcert te mogen beluisteren, waar je echt vrolijk van wordt’’, zei een bezoeker na afloop van het concert. Donderdagavond bespeelden de organisten Christine Kamp uit Weesp en Gerrie Meijers uit Haarlem vierhandig het grote Vermeulen-orgel in de Koepelkerk in Leeuwarden. Zij brachten een programma van lichtvoetige orgelmuziek - deels origineel en deels voor orgel gearrangeerd - op niveau en met kwaliteit.

Economievrijdag, 19 augustus 2005

Nieuw kleurtje voor scheepswerf De Vries Makkum

Makkum – De nieuwe eigenaar van de scheepswerf Amels, De Vries Feadship in Aalsmeer, steekt de loods in Makkum in een nieuw kleurtje. De hal van de scheepswerf vervult voor Makkum een gezichtsbepalende rol. Is de loods nu nog volledig wit, de komende weken wordt op een deel van de gevel een blauwe kleur aangebracht. De blauwe kleur verloopt langzaam in wit. De Vries Makkum, zoals de scheepswerf voortaan heet, vervangt de gevelplaten. Door geďsoleerde beplating aan te brengen wordt de klimaatbeheersing in de hal verbeterd. De Vries nam zeventig werknemers van Amels over.

Hoofdartikelvrijdag, 19 augustus 2005

Indonesië en Nederland, een unie?

Op 17 augustus werd in Djakarta herdacht dat zestig jaar geleden de Republiek Indonesia werd uitgeroepen, gesticht door Soekarno en Hatta, president en vice-president. Bij die herdenking heeft onze minister van Buitenlandse Zaken, Bot, een rede gehouden, waarin hij namens ons kabinet heeft verklaard ‘dat in Nederland het besef bestaat dat de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië de facto al begon op 17 augustus 1945 en dat wij – zestig jaar na dato - dit feit in politieke en morele zin ruimhartig aanvaarden’. Verder betuigde Bot ‘spijt over de gewelddadige scheiding der wegen van Indonesië en Nederland’.

Regiovrijdag, 19 augustus 2005

Fryslân doet niet mee aan autovrije dag

Leeuwarden – Opnieuw zien Friese gemeenten af van het houden van een autovrije zondag. Het is voor de tweede achtereenvolgende keer dat Fryslân de dag aan zich voorbij laten gaan. Organisator R. Schipper Milieudefensie noemt de opstelling van de Friezen ,,een slechte zaak”. De autovrije zondag wordt op 18 september gehouden. De dag gaat vooraf aan de Week van de Vooruitgang. In de week wordt via activiteiten aandacht besteed aan ‘duurzame mobiliteit’.

Regiovrijdag, 19 augustus 2005

Makkums eerbetoon aan vissersverleden

Makkum – Met het binnenhalen van de Blazer TX33 wil Makkum zijn status van oud vissersdorp versterken. De Blazer, die afgelopen nacht op een dieplader vanuit Den Helder naar Makkum is vervoerd, is namelijk de enige echte originele houten vissersboot in zijn soort. Er zijn in Nederland nog wel enkele Blazers, maar die zijn niet meer origineel. ,,Se binne ferknald”, aldus Karel Helder, lid van het Comité van Aanbeveling Blazer TX33.

Regiovrijdag, 19 augustus 2005

De vis reageert elke dag anders

Aalsum – Bij sportvissen komt meer kijken dan een hengel in het water gooien met een stukje aas. Wie zich wil onderscheiden moet inspelen op het weer, het aasgedrag van de vis kennen en aan het water zien op welke afstand en diepte de vis zit, doceert Jan Grijpstra uit Aalsum.

Regiovrijdag, 19 augustus 2005

Kan een mentaliteitsomslag dan toch?

Waarom doen gemeenten toch zo weinig aan die grootste aller ergernissen: hondenpoep? De oplossing lijkt zo simpel: stel een handhaver aan die gerichte controles houdt op favoriete hondenuitlaatplekken. Maar daar willen de Friese gemeenten nog niet aan. Wymbritseradiel is een uitzondering. De hondenpoepcontroleur is er inmiddels een groot succes. De gemeente stelde hem vier jaar geleden aan. Pieter de Haas is een fulltime handhaver op allerlei gebied. Toen hij meteen na zijn aanstelling hondeneigenaren erop aansprak dat ze de poep moesten opruimen, reageerde het gros met: ,,Waar moet ik heen met die troep?’’ Het gemeentebestuur besefte dat handhaving alleen niet voldoende zou zijn om de poepoverlast te bestrijden en besloot een tiental hűnehúskes in de gemeente te plaatsen. Wymbritseradiel had hiermee een landelijke primeur: de eerste hondenpoepbakken die direct op het riool zijn aangesloten.

Regiovrijdag, 19 augustus 2005

‘Directie krijgt meer loon bij sloop huizen’

Grou – Directeuren van woningcorporaties die veel goedkope huurwoningen slopen of veel dure huizen laten bijbouwen of woningen laten verbouwen, krijgen een hoger salaris. Dat blijkt uit een onderzoek onder de vijftig grootste corporaties, waaronder de Corporatie Holding Friesland (CHF), dat de Volkskrant vandaag publiceert. De corporaties hanteren sinds begin dit jaar nieuwe regels voor de beloning van directeuren. De hoogte van het vaste loon wordt voor 40 procent bepaald door het aantal en de waarde van huizen ‘in transitie’, zo staat in de adviesregeling van de vereniging van woningcorporaties Aedes.

Regiovrijdag, 19 augustus 2005

Drukker op Middelseerűte

Boazum – De Middelseerűte, de historische vaarroute tussen Sneek en Leeuwarden, raakt steeds meer in trek bij watersporters. Dagelijks varen tientallen bootjes over de Zwette en de Boazumerfeart. ,,It wurdt stadichoan drokker”, aldus Meindert Pasma, eigenaar van café De Boazumer Mjitte in Boazum.

Regiovrijdag, 19 augustus 2005

Dubben over stemexperiment

Leeuwarden – Het is nog onduidelijk hoeveel Friezen kunnen gaan stemmen in een stemkantoor naar keuze, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006. De meeste Friese gemeenten hebben nog geen idee of ze zullen meedoen aan het experiment dat minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing vorige week aankondigde.

Regiovrijdag, 19 augustus 2005

Ouderen ongerust over zorgwet; bonden willen klaarheid

Leeuwarden – Onder ouderen is sprake van lichte paniek vanwege de onduidelijkheid rondom de nieuwe zorgwet. Ouderenbonden verwerken honderden ongeruste telefoontjes. Mensen vrezen veel meer te moeten betalen voor de zorgverzekering.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 augustus 2005

‘Hemelum’ krijgt iconostase uit Servië

Hemelum – Het Russisch-Orthodox Klooster van de H. Nikolaas in Hemelum krijgt een iconostase uit Servië. De iconostase is de wand van iconen, die de heilige altaarruimte van het kerkschip scheidt.

Geloof & Kerkvrijdag, 19 augustus 2005

Voorbij de apathie en gericht op groei kerk

Leeuwarden – De Protestantse Kerk in Nederland heeft een visiedocument opgesteld, zo werd eerder deze week bekend. De nota is een krachtig appčl op de gehele kerk om niet alleen te kijken naar moeilijkheden, maar ook naar de mogelijkheden die er zijn. ,,Willen we tot vernieuwing en verandering komen, dan dienen we duidelijke keuzes te maken.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 19 augustus 2005

Tot hun middel in het water om de paus te zien

Keulen – Tot hun middel staan ze in het water, de jongeren uit alle delen van de wereld die een blik van paus Benedictus XVI willen opvangen. Als dat al lukt in een menigte van 300.000 jongeren die aan de oevers van de Rijn staan.

Sportvrijdag, 19 augustus 2005

Lambertus Koopmans krijgt thuis vleugels

Bolsward - Willen winnen voor thuispubliek geeft extra druk, maar zorgt er soms ook voor dat een sporter vleugels krijgt. Germ van der Burg en Lambertus Koopmans kunnen daar na donderdagavond weer over meepraten. Zij werden na de wielerronde in het centrum van Bolsward samen met Ivor Bruin uit Andijk op het bordes van het stadhuis voor thuispubliek gehuldigd als de nummer één en drie.

Sportvrijdag, 19 augustus 2005

Fries kampioen Klaas Haanstra is onklopbaar

It Heidenskip – Klaas Haanstra leeft al weken in een roes en naar eigen zeggen zelfs in de zevende hemel. Tijdens de revanchewedstrijd in It Heidenskip bleek dat wel. De nieuwe Friese kampioen bevestigde zijn op dit moment onklopbare status met een overwinning in zijn thuishaven en een nieuw seizoensrecord van 18.66 meter.

Sportvrijdag, 19 augustus 2005

Veerkracht is wat Cambuur overeind houdt

Deventer – Wie vrijdagavond na het duel tussen Go Ahead Eagles en Cambuur niet in de Deventer verkeersdrukte terecht wilde komen en de wedstrijd voortijdig verliet, zal zich vandaag nog wel eens achter de oren krabben. Een veerkrachtig Cambuur sloop op zijn beurt na afloop weg als een dief in de nacht, met als buit een op basis van het wedstrijdbeeld gestolen punt.

Weervrijdag, 19 augustus 2005

Onweersbuien

Vandaag is het eerst zonnig en zeer warm met maxima van 24 tot 27 graden. Later volgen regen en onweersbuien, soms forse buien. De win draait van het zuiden naar het noordwesten en neemt toe tot matig en in het kustgebied tot vrij krachtig. Morgen is het meest droog met nu en dan zon bij 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties