Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 19 september 2014.

Economievrijdag, 19 september 2014

Beton kan nog veel vaker worden hergebruikt

Leeuwarden - Een tiental bedrijven en Friese overheden (provincie en enkele gemeenten) hebben gisteren een convenant gesloten om vaker oud beton opnieuw te gebruiken in nieuwe bouwwerken. De ondertekenaars zitten binnen de vereniging Noorden Duurzaam al een jaar om de tafel om hergebruik te stimuleren. Volgens coördinator Peter Bootsma is de groep die bezig is met hergebruik van beton, de betontafel, een van de groepen die binnen de vereniging werkzaam is om branchebreed vooruitgang te boeken op het gebied van duurzaamheid. ,,Tientallen mensen nemen hier in het Noorden het initiatief om duurzamer te werken. Maar zolang dit bij die initiatiefnemers blijft, is opschaling amper mogelijk. Door branchebreed te werken rond een item, wat we doen binnen de vereniging met afzonderlijke groepen (de tafels), kunnen we grotere slagen maken."

Hoofdartikelvrijdag, 19 september 2014

Friezen, Schotten en andere gekkigheid

Het had iets potsierlijks: allerlei kranten schreven de afgelopen dagen grote verhalen over Fryslân en de Schotse afscheidingsbeweging. Het waren in meerdere opzichten merkwaardige verhalen: de geïnterviewden ontkenden ten stelligste dat ze uit zijn op afscheiding van Nederland. Maar de gedachte aan afscheiding was nu net de reden om Friezen te interviewen. Dus, waar gingen die verhalen eigenlijk over?

Regiovrijdag, 19 september 2014

Ontmanteling justitiehoofdstad Leeuwarden was al gaande

Leeuwarden - Friese bestuurders worden aan het lijntje gehouden door het Openbaar Ministerie en de Rechtbank Noord-Nederland. Gisteren werd bekend dat de rechtbank van plan is de ondersteunende diensten van rechtbank Leeuwarden de komende zes jaar naar Groningen over te hevelen. De Leeuwarder rechtbank zou, net als die van Assen, alleen intact blijven als zittingslocatie.

Regiovrijdag, 19 september 2014

FNP ziet jong en oud gemotiveerd stemmen

Edinburgh - Divers, hartverwarmend en leerzaam. Dat waren de reacties die de zeventien leden van de FNP gisteren in Edinburgh optekenden. Zij enquêteerden daar Schotten over het referendum voor onafhankelijkheid. Wat de FNP'ers vooral opviel is dat de stemmers - bijna iedereen heeft gebruik gemaakt van zijn stemrecht - erg goed waren voorbereid. ,,Ek jonge minsken fan sechstjin jier koenen hiel goed útlizze wêrom't se foar of tsjin stimden", zei Annigje Toering uit Mantgum, fractievoorzitter van de FNP in Provinciale Staten.

Regiovrijdag, 19 september 2014

Bij 50-jarige toerfietsclub ligt de focus niet meer op lengte

Leeuwarden - Toerfietsclub Frisia uit Leeuwarden bestaat vijftig jaar, en dat wordt morgen groots gevierd op de wielerbaan van Leeuwarden. Piet Hein Hilarides en Eerde de Vries zijn al jarenlang lid van TFC Frisia. Hilarides is oprichter en oud-voorzitter, terwijl De Vries tegenwoordig de scepter zwaait. De Leeuwarder toerfietsclub werd officieel opgericht in 1964. ,,In die tijd waren er niet veel fietstochten in groepsverband, en ook fietsclubs bestonden hier in het noorden van het land niet", vertelt Hilarides.

Regiovrijdag, 19 september 2014

Discussie over duurzaamheid koolzaad

Boijl - Koolzaad is in veel gevallen als biobrandstof geen duurzame oplossing, stelt een onlangs gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Twente (UT). Volgens Hein Aberson van koolzaadoliebedrijf Solaroilsystems uit Boijl deugt het onderzoek van geen kant.

Sportvrijdag, 19 september 2014

Postma sluit WK zeilen af als nummer 26 in Finnklasse

Santander - Zeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple heeft de wereldkampioenschappen in Santander in de Finnklasse afgesloten met een 26e plaats. De Fries speelde de afgelopen dagen voor de Spaanse kust geen moment een rol van betekenis in de strijd om de wereldtitel. Dat maakte het tot een teleurstellend WK voor Postma. Na een hoopvol begin van het toernooi (vierde en negende) volgde een diskwalificatie. Daar voegde Postma nog een 26e en een 22e plaats aan toe.

Sportvrijdag, 19 september 2014

De weg van Marrit Bouwmeester naar Rio is voorzien van goud

Bouwmeester veroverde gisteren op de slotdag van de wereldkampioenschappen in het Spaanse Santander haar tweede wereldtitel na haar eerste mondiale machtsgreep in 2011 in Perth. De 26-jarige Friezin deed dat in de Laser Radial, net als drie jaar geleden. Toch was dit tweede WK-goud mooier dan het eerste, liet ze vanuit Spanje weten. ,,In Perth in 2011 was ik niet echt de beste, vond ik. Nu was ik wel de allerbeste en ik ben blij dat ik dat heb kunnen laten zien."

Sportvrijdag, 19 september 2014

Sieta Bijker recht de rug voor KZ (Koog-Zaandijk)

R uim een jaar lang moest korfbalster Sieta Bijker vanwege een rugblessure gedwongen toekijken vanaf de zijlijn. Sinds de start van de veldcompetitie is ze weer van de partij en keert zondagmiddag terug op het veld van sportpark Kortezwaag in Gorredijk. Niet in het groengeel van LDODK, maar in het blauwe tricot van Koog-Zaandijk (KZ). ,,Ik hoop niet dat ik de bal naar de verkeerde spelers gooi", zegt de 25-jarige Bijker.

Sportvrijdag, 19 september 2014

Van den Belt denkt aan toekomst Cambuur, ondanks geel-blauwe wolk

Gerald van den Belt, algemeen directeur van SC Cambuur, was zondagmiddag zo blij als een kind met de eclatante 3-0zege van zijn club op FC Groningen. En zo trots als een pauw, dat ook. Want daar stonden de Leeuwarders dan, op plaats drie in de eredivisie. Twee dagen voor het uitduel met koploper PSV in Eindhoven staan ze er logischerwijs nog steeds. Maar Van den Belt is ondertussen alweer overgegaan tot de orde van de dag. ,,Ik geniet heus, maar je bent toch ook al snel weer bezig met de nabije toekomst."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties