Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 2 februari 2006.

Bijschriftdonderdag, 2 februari 2006

In zijn dienst

Ook heel gewone dingen worden er in de Bijbel verteld.

Cultuurdonderdag, 2 februari 2006

Camut is dans en ritme

,,Ik wéét dat tellen tot zes in het donker moeilijk is!’’, stelde de slagwerker van de Camut band op het toneel de uitverkochte zaal gerust. Maar het was al minstens de vierde keer dat we het ritme hadden geoefend. Allereerst op aangeven door zijn handen, vervolgens seinde hij met zijn handen in zijn zakken, toen deed een tapdanser de vraagritmes. Als moeilijkheidsfactor kwam tenslotte het reageren in het donker, met het al beschreven commentaar.

Economiedonderdag, 2 februari 2006

‘Breng gevolgen mestwet direct in kaart’

Wouterswoude - Melkveehouders moeten aan het begin van het komende weideseizoen al hulp inroepen om de gevolgen van de nieuwe mestwet voor hun bedrijf goed te laten uitzoeken. Dat adviseert Tweede Kamerlid (PvdA) en biologisch boer Harm-Evert Waalkens.

Economiedonderdag, 2 februari 2006

Zweeds contract voor Arriva

Londen – Vervoerder Arriva gaat vanaf halverwege volgend jaar het treinverkeer verzorgen in Zuid-Zweden. De vervoerder, die in het grootste gedeelte van Fryslân het personenvervoer verzorgt, heeft een contract in Zweden binnengehaald voor een periode van negen jaar. De beoogde omzet van het contract komt neer op ruim tweehonderd miljoen euro.

Economiedonderdag, 2 februari 2006

De Lange verkoopt KMA in Wommels

Wommels – Industrieel confectiebedrijf KMA in Wommels is verkocht. De Lange Plastic Linings uit Sint Annaparochie heeft het bedrijf over gedaan aan het zakenduo Mirik Castro uit Amsterdam en Dirk Bruin uit Amersfoort.

Economiedonderdag, 2 februari 2006

Voormalig deken van advocaten berispt

Leeuwarden – De Raad van Discipline heeft de voormalige deken van advocaten in Fryslân, A.H. Lanting, terechtgewezen omdat hij buiten zijn cliënt om een kort geding introk.

Economiedonderdag, 2 februari 2006

Sonac Burgum werkt toch weer in weekend

Sumar – Dierlijk afvalverwerker Sonac Burgum uit Sumar heeft toch weer in het weekend gewerkt. Dat erkende het bedrijf gisteren. De provincie Fryslân zou hiervoor toestemming verleend hebben.

Hoofdartikeldonderdag, 2 februari 2006

Het referendum…

De Leeuwarders krijgen een referendum: daar zal de burger blij mee zijn. Over vijf weken mag het hoofdstedelijk electoraat een nieuwe gemeenteraad kiezen. Maar twee maanden later worden de stembureaus opnieuw ingericht om dezelfde kiezers te vragen wat ze met het Zaailand willen. Drie opties zijn er om een keuze uit te maken: A. een ingrijpend sloop- en nieuwbouwplan met veel extra winkelruimte en een nieuw Fries Museum (prijs: 114,5 miljoen euro waarvan nog lang niet alles binnen is), B. hetzelfde maar dan een beetje kleiner (prijs en verdeelsleutel: een mysterie), of C. de boel laten zoals het is (prijs: beteuterde gezichten op het stadhuis, en wat zullen we daarna eens gaan doen…).

Regiodonderdag, 2 februari 2006

Remkes: 1500 raadsleden overbodig

Den Haag – Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil fors snoeien in het aantal raadsleden in Nederland. Wat hem betreft kunnen er ongeveer 1500 van de 9800 zetels verdwijnen. Volgens Remkes is dat nodig vanwege het dualisme. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemt het plan een verkapte bezuinigingsmaatregel.Remkes noemt zijn voorstel een correctie op de gevolgen van het dualisme. Sinds de invoering van dat stelsel zijn de wethouders geen lid meer van de gemeenteraad. Hierdoor zijn er dus eigenlijk zetels bijgekomen, redeneert Remkes. De minister denkt dat in 2010, aan het einde van de komende termijn, die extra zetels kunnen vervallen.

Regiodonderdag, 2 februari 2006

Bewijs zoutschade erg lastig

Tzummarum – Het wordt lastig, zo niet onmogelijk voor bewoners van de Noordwesthoek van Fryslân, om een vergoeding voor verzilting of bodemdaling te claimen bij zoutfabriek Frisia. Ze zullen namelijk niet of nauwelijks kunnen bewijzen dat de schade aan hun land of huis door de zoutwinning komt. Dat blijkt uit het rapport Transparantie Effecten Zoutwinning Fryslân, dat onderzoeksbureau Alterra uit Wageningen heeft gemaakt, in opdracht van Provinciale Staten. Alterra concludeert dat er naast zoutwinning nog zo veel andere oorzaken van met name verzilting zijn, dat aansprakelijkheid van de zoutfabriek niet aan te tonen valt. Frisia is blij met het rapport, maar ook de actievoerders van de groep ‘Laat het zout maar zitten’ zien in het rapport nog aanknopingspunten voor hun strijd.

Regiodonderdag, 2 februari 2006

Scholieren moeten nodig worden ontgoogled

Leeuwarden – Zoek op internetzoekmachine Google het woord backoffice en je krijgt 2590000 hits. Heel mooi, maar wat nou als je een definitie van het woord backoffice zoekt. ,,Dan ben je bij Google niet aan het goede adres”, weet Anne Tiemersma uit eigen ervaring. Zo’n simpele definitie is niet te vinden op de meest geraadpleegde zoekmachine. Adjunctdirecteur Tiemersma van de Leeuwarder bibliotheek vindt dat typerend voor de hiaten in de Google. Hoog tijd dus om dé veelgebruikers, scholieren, te ‘ontgooglen’.

Regiodonderdag, 2 februari 2006

Honderd jaar dankzij ‘fleurich sin’

Heerenveen – Van een goede start in het leven was geen sprake bij Anne van der VlugtKnobbe. Ze kwam in 1906 ter wereld in Nij Beets, midden in de veenderijen. Toen ze twee jaar oud was, overleed haar moeder. Aan haar heeft ze geen herinneringen meer. Wel aan de Spaanse griep, die het land teisterde toen ze een jaar of elf was. Haar vader, broer en zus werden ziek, zijzelf niet. Maar de ziekte trof het dorp hard. ,,It gong fan doar nei doar.”

Geloof & Kerkdonderdag, 2 februari 2006

‘Snertpreek’ in Makkum

Makkum – Het is een jaarlijkse gewoonte geworden bij de doopsgezinden in Makkum: een ‘snertpreek’ op een zaterdag in februari. Die preek is dit jaar op 11 februari.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 februari 2006

Oud-Katholieken: bezinning op toekomst

Leeuwarden – De Oud-Katholieke Kerk bezint zich vanaf deze maand in een ‘Breed Beraad’ op haar toekomst.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 februari 2006

Inkomsten Geref. Zendingsbond dalen opnieuw

Leeuwarden – De inkomsten van de Gereformeerde Zendingsbond dalen. In 2005 kreeg de bond 2,7 procent minder geld binnen dan in 2004.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 februari 2006

‘Wij verkeren in gelukkige achterstand’

Leeuwarden – Rooms-katholieken in Noord-Nederland zijn in de minderheid: vergeleken bij de protestanten in hun omgeving én vergeleken met het ledenaantal van de andere Nederlandse bisdommen. Een Calimero-gevoel is echter niet nodig. ,,Wij verkeren in gelukkige achterstand’’, zegt pastoor L. van Ulden, vicaris van het bisdom Groningen dat dit weekend z’n vijftigjarig bestaan viert.

Sportdonderdag, 2 februari 2006

Samaras debuteert met overwinning

Manchester - Georgios Samaras heeft woensdagn met een 3-0 overwinning op Newcastle United zijn debuut gemaakt bij Manchester City.

Sportdonderdag, 2 februari 2006

Bruggink wil revanche voor verloren finales

Heerenveen – De kwartfinale tussen SC Heerenveen en Ajax is donderdagavond niet zomaar een bekerwedstrijdje. Het treffen betekent de terugkeer van Klaas Jan Huntelaar in het Abe Lenstra Stadion en daarnaast biedt de bekerstrijd Heerenveen nog altijd de meeste kans op het garanderen van Europees voetbal in het volgende seizoen. Arnold Bruggink speelt opnieuw in de spits. ,,En de beker staat erg hoog op mijn verlanglijstje.”

Sportdonderdag, 2 februari 2006

Mark de Vries, in 36 uur van Foxes naar It Fean

Heerenveen – Klaas Jan Huntelaar weg, Georgios Samaras weg. Veel namen werden genoemd als opvolgers van de vertrokken spitsen, maar die van Leicester City-spits Mark de Vries viel de afgelopen weken niet.

Weerdonderdag, 2 februari 2006

Mistig en bewolkt


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties