Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 2 november 2002.

Achtergrondzaterdag, 2 november 2002

Europese boer wordt plattelandsondernemer

Bse, mkz en besmet veevoer schaden het imago van de landb ouw. Bedenk daarbij dat er dagelijks zeven boeren in Nederland stoppen met hun bedrijf en het is duidelijk dat de landbouw in de problemen is verzeild. Nederland kan die problemen niet meer alleen oplossen.

Achtergrondzaterdag, 2 november 2002

Oordelen over geweld

Wanneer is geweld geoorloofd? Als militairen proberen een einde te maken aan een gijzeling van honderden burgers? Als winkelpersoneel een overvaller in de kraag vat? De vraag naar de grens waar noodzakelijk ingrijpen ophoudt en nodeloos geweld begint, blijkt een uiterst lastige.

Analysezaterdag, 2 november 2002

Kamerleden hebben nooit vakantie. Wat een vak

Vorige week was het herfstreces van de Tweede Kamer. ‘Reces is géén vakantie’; deze uitspraak heb ik de voorzitter van de Tweede Kamer al ettelijke malen horen doen. Hij zegt dat vooral wanneer een debat of een andere vergadering wordt gepland in een periode dat de Kamer op reces is. Het morrende gemompel dat dan een enkele keer de kop opsteekt, pareert hij met de woorden: ,,Ik mag u er wel aan herinneren dat reces geen vakantie is.’’ Aangezien de Kamer alleen maar recessen kent, betekent deze uitspraak dus dat Kamerleden nooit vakantie hebben. Wat een vak. Het is wel mogelijk in een reces met vakantie te gaan, wanneer je er maar rekening mee houdt dat je misschien een paar dagen terug moet komen naar Den Haag gedurende je vakantie.

Analysezaterdag, 2 november 2002

Plaatselijk belang

PS Fryslân

Bijschriftzaterdag, 2 november 2002

De zaligsprekingen

Te prijzen ben je, als je je niet groot, stoer en sterk maakt tegenover God.

Cultuurzaterdag, 2 november 2002

The Blues Brothers in Fryslân

Ze zijn nu ook in Nederland te zien. Levend en wel. Langs de theaterpodia toeren dit seizoen twee vermaarde broers met een wervelende muzikale show. Op dinsdag 5 november doet de show De Lawei in Drachten aan. Op 30 november wordt De Harmonie in Leeuwarden bezocht. Met een show die dicht tegen een popconcert aan ligt.

Cultuurzaterdag, 2 november 2002

Anderhalve eeuw ‘PeeBee’ in één boek

Leeuwarden – Een centraal punt voor ,,de algemene verspreiding van smaak, beschaving en geleerdheid”. De Friese Staten hadden goed voor ogen wat er moest worden van de Provinciale Bibliotheek van Friesland, sinds 1994 officieel Friestalig Provinsjale Bibliotheek fan Fryslân geheten. Het doel werd geformuleerd bij de oprichting van de ‘PeeBee’, zoals de bibliotheek in de volksmond heet.

Economiezaterdag, 2 november 2002

‘Toren niet langer gevaarlijk’

Leeuwarden - De Achmeatoren, de hoogste toren van Fryslân, is vrijdag officieel geopend door Commissaris van de Koningin Ed Nijpels. Het gebouw is reeds een jaar in gebruik en sinds de bouw bepalend voor de nieuwe skyline in Leeuwarden. In de toren komen vanaf januari 2003 in totaal 225 man personeel van Achmea te werken. De verzekeraar gebruikt nu zelf veertien etages en verhuurt zeven etages aan Deloitte & Touche. Ook zijn er twee adviesbureaus in gevestigd.

Economiezaterdag, 2 november 2002

Twintig banen weg bij Volharding

Harlingen - Bij scheepswerf Volharding Shipyards Harlingen verdwijnen twintig arbeidsplaatsen op de reparatieafdeling. Dat heeft de directie gistermorgen aan het personeel bekend gemaakt. De reparatieafdeling heeft te maken met grote concurrentie uit Oost-Europa waar de loonkosten veel lager zijn. De directie denkt gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen door het personeel aan het werk te zetten op de afdeling nieuwbouw die volgend jaar van start gaat.

Economiezaterdag, 2 november 2002

Pootgoedtelers voor beregeningsverbod

Drachten – Een meerderheid van de pootgoedtelers in Fryslân (71 procent) beseft dat een algeheel beregeningsverbod op korte termijn nodig is. Dat blijkt uit een enquęte die de NLTO heeft gehouden onder vierhonderd telers. De beregening met oppervlaktewater wordt gezien als een van de oorzaken voor de besmetting met bruinrot. Onlangs werden voor het eerst dit oogstseizoen, twee nieuwe bruinrotgevallen door de Plantenkundige dienst geconstateerd. Vorig jaar nog was een meerderheid van de telers tegen een beregeningsverbod. De verwachting is dat de telers kosten kunnen besparen omdat ze bij een verbod niet meer premie hoeven te betalen voor een bruinrotverzekering en bovendien geen geld meer kwijt zijn aan de zogenaamde integrale toets, waarbij met een zekere regelmaat wordt vastgesteld of bruinrot aanwezig is.

Economiezaterdag, 2 november 2002

Accell-groep verwacht dit jaar hogere winst

Heerenveen - Het gaat zo goed met de fietsverkopen dat fietsenconcern Accell voor dit jaar de winst naar boven heeft bijgesteld. Accell Group, dat onder meer de merken Batavus, Loekie en Koga-Miyata voert, verwacht een 12 procent hogere winst per aandeel.

Economiezaterdag, 2 november 2002

‘Honderden banen weg bij verzekeraar Achmea’

Leeuwarden – Bij het verzekeringsconcern Achmea staan honderden banen op de tocht, zegt vakbondsbestuurder Ewoud Teerink (de Unie)

Hoofdartikelzaterdag, 2 november 2002

De verontwaardiging…

De doodslag op de Venlose René Steegmans heeft veel beroering gewekt. Dat is zeer begrijpelijk: het is een bedreigende en benauwende gedachte dat een gewone daad van medemenselijkheid en burgerschap wordt ‘afgestraft’ met geweld. In het geval van René in Venlo leidde dat geweld tot de dood.

Regiozaterdag, 2 november 2002

Laatste super Blauwhuis behouden door lening bewoners

Blauwhuis - Via een huis aan huis bezorgde brief aan dorpsbewoners heeft Dorpsbelang Blauwhuis de bewoners van Blauwhuis vrijdag om een renteloze lening gevraagd. De vereniging wil minimaal vijftigduizend euro ophalen om de enige lokale supermarkt, de Promarkt, van de ondergang te redden. De brief is ook bezorgd in de omliggende dorpen Greonterp, Westhem en Wolsum.

Regiozaterdag, 2 november 2002

Krantenbezorger stopt na 50 jaar

Workum – Van Durk Bakker uit Workum had het niet gehoeven. Na vijftig jaar de plaatselijke krant Friso bezorgd te hebben is de 72-jarige Bakker nog lang niet ‘op’. Toch deed hij afgelopen donderdag voor het allerlaatst de krant in de bus. Want ja, de kinderen vonden het welletjes. ,,’t Is een lange route, en de kinderen zeiden: ‘als er nou sneeuw en ijs ligt, of het is mistig, straks krijg je nog een ongeluk’. Ze zijn een beetje bezorgd, en ze hebben ook wel gelijk. Kijk, ik ben niet jong meer, en als je valt… maar ik had er nog lang geen genoeg van.”

Regiozaterdag, 2 november 2002

Vlielander haven groter

Vlieland - De jachthaven van Vlieland wordt groter in omvang maar krijgt niet meer ligplaatsen voor de recreatievaart. Het is niet langer toegestaan boten zij aan zij aan te leggen. In plaats daarvan worden er boxen gemaakt voor niet meer dan 170 boten. Verder is er een plan een hotel te bouwen aan de Vlielander jachthaven.

Regiozaterdag, 2 november 2002

Zwangeren maakten Oudega ‘groot’

Oudega (S) – Nog geen multifunctioneel centrum, wel een fietspad langs de drukke Aldegeasterdyk. Niet alle wensen van Dorpsbelang Oudega (S) zijn ingewilligd, maar ook zijn ze niet alle afgeketst door de gemeente Smallingerland. Dit jaar bestaat het dorpsbelang honderd jaar, althans dat is de schatting. Het jubileum wordt onder meer vanochtend gevierd met een ontbijt voor alle inwoners.

Regiozaterdag, 2 november 2002

Nieuwe feiten over Fogelsangh in boek

Oudwoude – Was Sjouck Fogelsangh de eerste Fogelsangh in het slot dat werd gebouwd op de fundering van het vrouwenklooster in Veenklooster? Vluchtte Gerrit Janckes Fogelsangh echt uit Holland omdat hij werd verdacht van doodslag of is dat een mythe? Dit zijn een paar van de vragen die Reinder Postma, Douwe van der Meer en dr Kees Kuiken beantwoorden in hun boek over het geslacht Fogelsangh, dat in juni volgend jaar verschijnt en wordt gepresenteerd tijdens de heropening van het gerestaureerde slot.

Regiozaterdag, 2 november 2002

Omrop besteedt geld aan facilitaire spullen

Leeuwarden – Omrop Fryslân (OF) heeft subsidiegeld van de provincie uitgegeven aan facilitaire voorzieningen, terwijl het extra geld bedoeld was voor verbreding en verdieping van de uitzendingen. Dit blijkt uit de verantwoording die directeur P. Gaanderse van de omroep aan Provinciale Staten heeft gestuurd.

Regiozaterdag, 2 november 2002

Geen geld voor ijshal

Leeuwarden – De gemeente Leeuwarden blijft bij haar standpunt om de ijshal geen subsidie te geven. Belangrijkste reden is dat er sprake is van een slechte bedrijfsvoering, die een structureel exploitatietekort tot gevolg heeft. Dit blijkt uit een onderzoek dat B en W van Leeuwarden deze week hebben vastgesteld.

Regiozaterdag, 2 november 2002

Nieuw bedrijventerrein Opende

Opende – De gemeente Grootegast heeft haast met de aanleg van een bedrijventerrein aan De Scheiding bij Opende. Voor alle dertien kavels van het acht hectare grote bedrijventerrein langs de Fries-Groningse grens zijn al gegadigden. Om aan de kritiek van omwonenden tegemoet te komen, hebben B en W het bestemmingsplan drastisch aangepast.

Regiozaterdag, 2 november 2002

‘Kenniscentrum moet economie stimuleren’

Damwoude – In Fryslân moet een kenniscentrum komen om innovaties in de Friese economie te stimuleren. Nu blijft de productiviteit in Fryslân nog te veel achter bij de rest van Nederland. Het beste zou een instituut in de sfeer van de biotechnologie zijn. Dit komt plattelandsgebieden, zoals Noordoost-Fryslân ten goede.

Geloof & Kerkzaterdag, 2 november 2002

‘Neem een ander de maat niet met de Hernhutter el’

Graaf von Zinzendorf droeg zijn zendelingen in 1736 op, op pad te gaan zonder de Hernhutter el of maatstaf aan te leggen. Hij geeft aan dat je, voor je op pad gaat, je bewust moet zijn van wie jíj bent en wat jouw maatstaven zijn. Als je je dat bewust bent, moet je dat flink naar de achtergrond schuiven en relativeren. Alleen zo kun je respectvol en open de ander tegemoet treden. Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier vrijdag tijdens de eerste Von Zinzendorf-lezing in Zeist.

Geloof & Kerkzaterdag, 2 november 2002

‘Theologiestudie begint met geloof’

Hoe is het om als theologiestudent uit Afrika, Azië of Oost-Europa in Nederland te studeren? Het International Reformed Theological Institute aan de Vrije Universiteit nodigde elf studenten uit voor een internationaal lesprogramma van drie maanden. Een serie portretten van deelnemers. Deel 1: Pamela Akinyi Kombo uit Kenia.

Sportzaterdag, 2 november 2002

Cambuur roept onheil over zichzelf af

Leeuwarden - Hoe schlemielig het verlies van Cambuur Leeuwarden vrijdagavond tegen Telstar ook was, de Friezen hadden het aan zichzelf te danken dat ze tegen de vierde nederlaag dit seizoen aanliepen. De ploeg van trainer Rob McDonald voetbalde meer tegen zichzelf dan de tegenstander en gaf de doelpunten gemakkelijk weg.

Sportzaterdag, 2 november 2002

Doeltreffende Väyrynen beloond met basisplaats

Heerenveen – De Fin Mika Väyrynen start vanavond in de basis van SC Heerenveen voor het thuisduel tegen De Graafschap. Väyrynen dankt deze uitverkiezing van trainer Foppe de Haan aan zijn sterke invalbeurt tegen Excelsior. Hij scoorde afgelopen zaterdag beide doelpunten en stelde daarmee de winst veilig. Een belangrijke overwinning en bovendien de eerste voor de Friese eredivisionist. De Fin toonde lef en ziet zijn strijdwijze beloond met een basisplek op het viermansmiddenveld. Met Väyrynen hoopt De Haan op ‘meer openingen in aanvallend opzicht’.

Sportzaterdag, 2 november 2002

Wind en hitte grootste tegenstanders Winnen

Venray – Zijn grootste overwinning was dat hij de ronde uitfietste. De eerste helft van de ronde verschool Winnen zich in het peloton, maar toen de benen steeds sterker aanvoelden, waagde de oud-renner uit Venray zich zelfs een keer aan een ontsnapping. De sterkste ploeg in de Ronde, de Italiaanse profploeg die met Naudez ook de eindoverwinnaar afleverde, stond een dagsucces van Winnen (die in mei 1991 stopte met wielrennen) echter in de weg.

Weerzaterdag, 2 november 2002

Zon en regen

Vandaag passeert een storing met regen, maar er volgen ook opklaringen en langere droge perioden. Er waait een matige tot (vrij) krachtige van west naar oost draaiende wind en het wordt 13 graden. Morgen: regen en eerst veel wind bij 12 graden. Na een aantal hele fraaie dagen ging het gisteren weer mis. Er passeerde een ruggetje van hogedruk, maar het bewijs dat hogedruk niet altijd voor mooi weer zorgt, werd weer eens geleverd. Er werd zachtere maar ook hele vochtige lucht aangevoerd. Mist en motregen waren het gevolg. Het hogedrukgebiedje (met de naam Toni) trekt vandaag in de richting van het Oostzeegebied. Het wordt direct gevolgd door een storing en die trok vannacht onze omgeving binnen. Regen is het gevolg, maar er zijn vandaag ook opklaringen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties