Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 2 november 2006.

Achtergronddonderdag, 2 november 2006

Roep om inzet leger in maffia-oorlog

Zeven moorden in vier dagen; het is een bizar record voor Napels waar normaal niet wordt opgekeken van moord en doodslag. Maar de Napolitanen zijn nu geschokt door het explosief oplaaiende misdaadgeweld in hun stad.

Achtergronddonderdag, 2 november 2006

De bezetting door Israëlische ogen

Israëlische soldaten die in de bezette Palestijnse gebieden hebben gediend en die worstelen met hun geweten, richtten twee jaar geleden Breaking the silence op. Zij wilden naar eigen zeggen Israël vertellen wat het liever wil vergeten. Dat de bezetting moreel niet te verdedigen valt en dat het leidt tot het schenden van de rechten van de Palestijnen. De fototentoonstelling Breaking the silence is deze week te zien in Groningen.

Achtergronddonderdag, 2 november 2006

Israël moet Armeense genocide erkennen

Duizenden jaren geleden strandde de Ark van Noach op de berg Ararat, in Armenië. Dat was lang voordat het Joodse volk, bij de berg Sinaď, de Tora ontving. Het waren beide kosmische gebeurtenissen. Zij hebben plaatsen geheiligd, volken en culturen gevormd, en de wereld hoop gegeven op een toekomst zonder rampen en met universele rechten en plichten. Gezien het verhaal van Noach, was het wellicht een kosmische onvermijdelijkheid dat de Armeniërs het eerste christelijke volk werden, een religieuze pionier, net als het Joodse volk.

Achtergronddonderdag, 2 november 2006

Genocides


Cultuurdonderdag, 2 november 2006

Toons liedjes missen z’n schaduw

In het voorwoord van het met musicalallure uitgegeven programmaboekje bij het liedjesprogramma Liedjes van Toon, neemt zoon Maurice Hermans alvast een voorschot op de criticasters; dat heus ook anderen dan Toon zelf zijn liedjes kunnen zingen. Want dat is natuurlijk waarom het gaat: blijven Toons liedjes overeind bij monde van andere zangers in een liedjesprogramma, of kunnen ze eenvoudigweg niet zonder de maker met zijn typische tone of voice.

Cultuurdonderdag, 2 november 2006

Liet Ynternasjonaal volgend jaar naar Frankrijk

Leeuwarden - Liet Ynternasjonaal vindt volgend jaar plaats in Frankrijk. In 2008 wordt het songfestival voor minderheidstalen weer in Leeuwarden gehouden. Dat meldde medeorganisator Onno Falkena gisteren.

Dossierdonderdag, 2 november 2006

Ugur Yildirim wil er staan tegen Odense


Dossierdonderdag, 2 november 2006

Odense-coach Bruce David Rioch hoopt op een stuntje


Dossierdonderdag, 2 november 2006

Derveld had wel een telefoontje verwacht

Esbjerg/Leeuwarden - Het is niet zo dat Fernando Derveld er op zat te wachten, maar hij had toch wel een telefoontje vanuit Fryslân verwacht. De dertigjarige linkerverdediger van het Deense Esbjerg fB was de afgelopen vijf seizoenen actief voor achtereenvolgens Odense Boldklub en SC Heerenveen. Beide clubs staan morgenavond in het Abe-Lenstrastadion tegenover elkaar in de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi. Maar de telefoon bleef stil in huize Derveld, dat sinds deze zomer weer in Denemarken is staat.

Dossierdonderdag, 2 november 2006

Berisping voor Verbeek

Nyon/Heerenveen Trainer Gertjan Verbeek van SC Heerenveen heeft van de Europese voetbalbond UEFA een berisping gekregen voor zijn gedrag tijdens de Europese bekerwedstrijd uit tegen Osasuna (0-0). Verbeek werd tijdens dat UEFA-cupduel naar de tribunes verbannen omdat hij de scheidsrechter te duidelijk liet merken dat hij het niet eens was met de rode kaart van Lasse Nilsson.

Dossierdonderdag, 2 november 2006

Grootste shirt voor fans Heerenveen

Dokkum De supporters van SC Heerenveen zijn vanaf morgen eigenaar van het grootste voetbalshirt ter wereld. De Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC) heeft een shirt gemaakt van 16 bij 12,5 meter. De vlag is een cadeau van hoofdsponsor Univé aan de fans, zo maakte de DVC gisteren bekend. De Friese voetbalclub speelt morgen voor de UEFA Cup in Heerenveen tegen het Deense Odense BK. Om 18.00 uur krijgen de leden van supportersclub Feanfan de vlag overhandigd.

Economiedonderdag, 2 november 2006

Subsidie voor Friese autocomputer

Leeuwarden/Drachten De provincie Fryslân heeft 154.500 euro aan subsidie toegekend voor de ontwikkeling van een voertuigcomputer voor het midden- en kleinbedrijf. Deze computer, de Mobikom, wordt ontwikkeld door een nieuw bedrijf met dezelfde naam in Drachten. Mobikom is een samenwerkingsverband tussen zeven Friese bedrijven. De Mobikom verenigt verschillende functies, zoals telefoon, radio, navigatie, ritregistratie, internet en e-mail. Het bedrijf gaat proeven uitvoeren bij taxibedrijven, vervoerders en beveiligingsbedrijven.

Economiedonderdag, 2 november 2006

Peijs: vrijere taxibranche werd een rommeltje

Kootstertille - ,,De liberalisatie van de taxibranche heeft vooral in het Westen geleid tot een rommeltje.” Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat liet er gisteren bij taxi Waaksma in Kootstertille geen twijfel over bestaan hoe zij dacht over de liberalisatie van enkele jaren geleden. Vooral in het westen van het land heeft de maatregel geleid tot veel problemen erkende ze. ,,In het Noorden ligt dat anders. Omdat de structuur van het vervoer hier anders is, zijn er hier eigenlijk geen problemen geweest. Maar in Amsterdam is het een zorgenkindje. "

Economiedonderdag, 2 november 2006

Leeuwarden - Weg met de kneuterigheid van een mooi huis aan het water in een rustige omgeving. Hoogopgeleide Friese jongeren kunnen we alleen houden hier als we ze een leuke baan bieden. Dat stelde Willem Cramer, bestuursvoorzitter van Friesland Bank tijdens de forumdiscussie Werkgelegenheid in het Noorden bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). ,,We moeten af van het beeld dat je eerst naar het Westen gaat om je vak te leren en dan daarna naar het rustige Noorden kan terugkeren en achteroverleunen'', vindt Cramer. Met de huidige transparante economie moet je hier even hard werken als in het Westen.''

Economiedonderdag, 2 november 2006

Bedrijf moet kunst van verleiden leren

Groningen - Bedrijven in het Noorden hebben bij hoger opgeleiden niet het imago dat ze interessant zijn. Ze moeten studenten leren verleiden.

Economiedonderdag, 2 november 2006

Bedrijf moet kunst van verleiden leren

Groningen - Bedrijven in het Noorden hebben bij hoger opgeleiden niet het imago dat ze interessant zijn. Ze moeten studenten leren verleiden.

Economiedonderdag, 2 november 2006

Groei Rabobank Noordoost Friesland

Damwoude Rabobank Noordoost Friesland heeft vorig jaar de groei verder doorgezet. Met een stijging van 93 miljoen euro kwam het balanstotaal uit op 1,062 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 10,8 miljoen. De bank telt 122 voltijdsbanen.

Hoofdartikeldonderdag, 2 november 2006

Het Fries Museum...

De spanning zal wel tot het laatst erin worden gehouden, door de CDA’ers in Provinciale Staten: gaat de grootste ‘regeringspartij’ volgende week akkoord met een provinciale bijdrage van ruim tien miljoen euro voor nieuwbouw van het Fries Museum op het Zaailand? Fractieleider Van der Ham wil nog steeds geen uitsluitsel geven, ook niet nu Gedeputeerde Staten menen dat aan al de CDA-voorwaarden is voldaan. De Statenfractie maakt zich nog steeds grote zorgen over de financiële beheersbaarheid van de nieuwbouwplannen.

Regiodonderdag, 2 november 2006

‘Drankketen op platteland moeten dicht’

Leeuwarden - De drankketen op het platteland moeten dicht. Daarvoor pleit de Stichting Alcoholpreventie (STAP) in een nota die vandaag wordt gepresenteerd. Volgens de stichting drinken jongeren vooral in het weekeinde ongezond veel alcohol in de keten. De grootste problemen doen zich voor in Twente, de Achterhoek en Noord-Nederland.

Regiodonderdag, 2 november 2006

Paarden verdrinken voor ogen van publiek

Marrum - Zo’n vijftien paarden zijn gisteren bij Marrum verdronken, als gevolg van de storm. De paarden stonden buitendijks bij Marrum en konden geen veilig heenkomen vinden, toen de Waddenzee de kwelder opslokte. De overige ongeveer 150 paarden wisten te overleven door op een verhoogde dobbe te gaan staan. Het leger is tot diep in de nacht bezig geweest deze paarden te redden, het bleef echter bij een vergeefse poging. Het vlot waarmee de militairen de dieren moesten bevrijden, liep vast wegens het intussen gedaalde waterpeil. Op dat moment was gelukkig het directe gevaar al geweken.

Regiodonderdag, 2 november 2006

Grens aanpak overlast

Leeuwarden - Overheden moeten meer bescherming krijgen bij de rechter in hun poging overlast te bestrijden en mensen met een psychische stoornis moeten makkelijker gedwongen kunnen worden tot opname. Dat vindt burgemeester Dales van Leeuwarden. Hij gaat de problematiek onder de aandacht brengen van het kabinet.

Regiodonderdag, 2 november 2006

Steeds bleek het vuur verder te zijn

Leeuwarden - Hoe verliep de brand in winkelcentrum Bilgaard vanuit het blikveld van de Brandweer? Een impressie op basis van het onderzoek Achterliggende oorzaken omvang Brand Winkelcentrum Bilgaard.

Regiodonderdag, 2 november 2006

Kievit dupe van grutto

Gytsjerk - De kievit dreigt de dupe te worden van het nieuwe weidevogelbeheer dat meer aandacht geeft aan de bescherming van de grutto. Dat zegt voorzitter A. Osinga van de Bond van Friese VogelbeschermingsWachten (BFVW). De kievit vraagt een andere bescherming dan de grutto, aldus Osinga. Het wordt tijd dat de beleidsmakers dat door krijgen.

Geloof & Kerkdonderdag, 2 november 2006

‘Concentratie op pastoraat trekt ambt scheef’

Nijega - Met het rapport Pastor in Beweging heeft de Brede Studiecommissie een steen in de PKN-vijver gegooid. Volgens dr. J.F. Mol, predikant te Nijega, is de predikant als voornamelijk pastor ,,een knieval voor het postmodernisme met ieder zijn eigen beleving en waarheid waar een profetisch woord niet bij aansluit”.

Sportdonderdag, 2 november 2006

Ugur Yildirim wil er staan tegen Odense

Heerenveen - Ugur Yildirim begint vanavond in het UEFA Cupuel tegen Odense Boldklub voor de tweede keer dit seizoen in de basis. De 24-jarige aanvaller moest tot dusverre genoegen nemen met invalbeurtjes en een plaats op de bank. Als het aan Turkse Nederlander zelf had gelegen was dat moment wel eerder gekomen, want hij is er volgens eigen zeggen helemaal klaar voor.

Weerdonderdag, 2 november 2006

Opklaringen

Vandaag vallen er enkele buien, maar breekt de zon ook nu en dan door. Tijdens buien is er kans op hagel en flinke windvlagen. Het wordt 10 graden en de noord tot noordwestenwind is matig, bij zee soms krachtig, 5 tot 6 Bft.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties