Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 2 november 2007.

Cultuurvrijdag, 2 november 2007

Sluitingsdatum schrijfwedstrijd Write Now! later

Leeuwarden - De sluitingsdatum voor de Friese voorronde van de schrijfwedstrijd Write Now! is verplaatst van 30 oktober naar 6 november. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Jongeren tussen de vijftien en 24 jaar die van plan waren een gedicht, liedtekst, script of ander geschreven werk in te sturen voor de schrijfwedstrijd hebben daar dus een week langer de tijd voor.

Cultuurvrijdag, 2 november 2007

Band zamelt instrumenten in voor Afrika

Leeuwarden - Bezoekers van de Bob Marley’s Reggae Night die thuis muziekinstrumenten hebben die ze niet meer gebruiken, worden opgeroepen deze mee te nemen naar het theater. De voorstelling is morgenavond te zien in De Harmonie in Leeuwarden. De instrumenten worden door de optredende Tribute 2 Bob Marley-band ingezameld voor het project Instrument 4 Africa.

Economievrijdag, 2 november 2007

Fryslân interessant voor bedrijven

Leeuwarden - Een te klein pand, een verouderd bedrijfsgebouw of een niet optimale infrastructuur zijn belangrijke redenen voor bedrijven om uit te kijken naar een nieuw onderkomen. Voor veel bedrijven is het een reden voor een feestelijke gebeurtenis. Fryslân blijkt daarbij een interessante provincie te zijn, getuige het positieve verschil tussen komst en vertrek van bedrijven.

Economievrijdag, 2 november 2007

.Grote interesse in biologische veredeling

Wageningen - De biologische landbouw presenteert zich al jaren als een volwassen sector. Speciale onderzoeksinstituten, promotiecampagnes en een sector die al tientallen jaren bestaat. Toch is er in die periode voor de akkerbouwers nauwelijks concrete vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van rassen die geschikt zijn voor een biologische teeltmethode. ,,Maar dat begint nu te komen”, vertelt hoogleraar biologische plantenveredeling Edith Lammerts van Bueren van de Wageningen Universiteit. ,,Bij granen zijn er in Europa nu zo’n vijftien rassen die de boeren kunnen gebruiken en bij de aardappelen komt volgend jaar het eerste fytoftora-resistente ras op de markt dat is ontwikkeld voor de speciale teeltomstandigheden in de biologische landbouw. Dit jaar is er volop pootgoed vermeerderd met pootaardappelen van dat ras . Volgend jaar kunnen ze worden gebruikt om consumptieaardappelen te telen.”

Hoofdartikelvrijdag, 2 november 2007

Verdeeldheid...

De ChristenUnie heeft het even moeilijk. In de gelederen van de partij is onenigheid ontstaan over de vraag of homoseksuelen een functie in de partij en een functie in het openbaar bestuur mogen hebben. De kwestie is actueel geworden door het lid Yvette Lont van de fractie van de ChristenUnie in Amsterdam. Die wil van het congres van haar partij op 17 november een ondubbelzinnige uitspraak: geen praktiserende homoseksuelen in een functie van de partij. De reden: de homoseksuele levenspraktijk is niet in lijn met de bijbel.

Regiovrijdag, 2 november 2007

Nieuwbouw van de baan

Leeuwarden - De politie Fryslân schrapt de geplande uitbreiding van het bureau aan de Holstmeerweg in Leeuwarden. De huidige werkzaamheden worden wel afgerond, maar de zogenaamde tweede fase is - in ieder geval voorlopig - van de baan. De reden: er is niet genoeg geld om te bouwen zonder dat het ten koste gaat van het ‘blauw op straat’.

Regiovrijdag, 2 november 2007

Skarsterlân bespaart de helft op rollators

Joure - De gemeente Skarsterlân bespaart meer dan de helft door het verstrekken van hulpmiddelen zoals rolstoelen en rollators aan te besteden.

Regiovrijdag, 2 november 2007

Voor twee dagen vrijwilliger zijn

Leeuwarden - Burgemeesters die maaltijden opscheppen in een verzorgingshuis en wethouders die papier prikken in het park. Normaal zou het niet zo snel voorkomen, maar tijdens Make A Difference Day is dat een heel gewoon tafereel. Vandaag en morgen steken bestuurders weer en masse de handen uit de mouwen om aan iedereen te laten zien hoe leuk en nuttig vrijwilligerswerk is.

Regiovrijdag, 2 november 2007

Eindelijk: modern pand voor moderne lessen

Harlingen - Sfeervol was het wel, lesgeven in een monumentaal pand uit 1926. Maar eigenlijk was de voormalige Rijks-HBS helemaal niet geschikt voor competentiegericht beroepsonderwijs. Directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie is blij dat het moderne zeevaartonderwijs nu een modern pand heeft. Het splinternieuwe gebouw, dat eruit ziet als een schip op land, is vandaag officieel geopend.

Regiovrijdag, 2 november 2007

Negen jaar cel voor schieten in de spits

Leeuwarden - ,,Een ongehoorde en levensgevaarlijke toestand. Gaan wij hier Amsterdam achterna?” Dat zei officier van Justitie Mous in zijn requisitoir tegen de 43-jarige hoofdverdachte van het schietincident tussen twee rivaliserende Antilliaanse partijen op het Vrijheidsplein vorig jaar. Tegen de man is negen jaar gevangeniscel wegens poging tot moord en poging tot doodslag geëist. Twee anderen krijgen acht en zeven jaar cel.

Regiovrijdag, 2 november 2007

Enorm tekort bedreigt jeugdzorg

Leeuwarden - De provincie Fryslân kan kinderen met problemen na 2008 niet helpen, als het Rijk de meerkosten niet betaalt. Door de groeiende vraag naar jeugdzorg kampt de provincie voor volgend jaar met een tekort van 4,2 miljoen euro. De tekorten nemen daarna alleen maar verder toe.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 november 2007

Gekissebis over een morning-afterpil

Vaticaanstad - De oproep van paus Benedictus XVI aan (katholieke) apothekers eerder deze week om geen pillen te verkopen die abortus- en euthanasiebevorderend zijn, is allesbehalve wereldschokkend. Zijn hele klerikale leven lang is paus Joseph Ratzinger een man geweest van duidelijkheid en rechtlijnigheid.

Geloof & Kerkvrijdag, 2 november 2007

Bijbel wordt cultuurboek

Leeuwarden - De bijbel wordt steeds meer ook een boek van buiten kerkelijke kring. Van kerkboek naar cultuurboek, zou je kunnen zeggen. Dat is de belangrijkste conclusie van het Kaski-onderzoek Ontwikkelingen in religiositeit. Vandaag presenteert onderzoeker drs. Gert de Jong de resultaten tijdens de conferentie ‘De inburgering van De Nieuwe Bijbelvertaling’ van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Sportvrijdag, 2 november 2007

Bekermentaliteit nodig bij Cambuur

Leeuwarden - Sc Cambuur-Leeuwarden hoopt vanavond in de thuiswedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn het goede spel van het verloren bekerduel tegen Excelsior van dinsdag voort te zetten. Trainer Jurrie Koolhof moet daarbij wel Rachid El Khalifi missen door een dijbeenblessure.

Sportvrijdag, 2 november 2007

Fluiten op blote voeten op het strand van Rio

Leeuwarden - Vier weken geleden kwam het KNVB-berichtje zijn mailbox binnen. George Postma, scheidsrechter uit Leeuwarden, werd uitgenodigd om te komen fluiten tijdens de Beachsoccer World Cup in Brazilië die vandaag begint. Daarmee is hij de eerste Nederlander ooit die op het hoogste niveau van de strandvariant van het populaire spelletje optreedt. ,,Een hele eer. Daarom wil en zal ik een goede indruk maken.”

Sportvrijdag, 2 november 2007

Aris zwaar onderuit tegen hekkensluiter

Almere - Aris Friesland heeft gisteravond in Almere genadeloos op zijn donder gekregen van hekkensluiter Omniworld Basketball. De thuisploeg versloeg de Friezen met ruime cijfers. Het is een harde klap in het gezicht van trainer en spelers, die nu onder aan de ranglijst staan met zes nederlagen uit zeven wedstrijden. Vooral het totale gebrek aan mentaliteit baart zorgen.

Sportvrijdag, 2 november 2007

Herder leidt kudde naar achtste finale

Den Haag - De gedachte dat het belofteteam van sc Heerenveen moeiteloos mee zou kunnen draaien in de eerste divisie werd gisteravond in de derde ronde van de KNVB beker bevestigd. In een verhit bekerduel zetten de Friezen ADO Den Haag op eigen veld aan de kant.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties